🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Насред зимата: Къде изчезна българският ток от въглища?

Бойко Борисов иска държавата да даде 160 млн. лв. на ТЕЦ "Марица-изток 2" и "Мини Марица-изток", за да не фалират

ТЕЦ "Марица-изток 2" отново работи на загуба и трябва да бъде спасявана от държавата
ТЕЦ "Марица-изток 2" отново работи на загуба и трябва да бъде спасявана от държавата
ТЕЦ "Марица-изток 2" отново работи на загуба и трябва да бъде спасявана от държавата    ©  Цветелина Белутова
ТЕЦ "Марица-изток 2" отново работи на загуба и трябва да бъде спасявана от държавата    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ще видите през зимата как ще стоите на студено и на тъмно, ако ги няма въглищните централи. Това беше повтаряно многократно по време на есенните протести на енергетиците, които бяха блокирали магистрала "Тракия". Целта беше да се принуди държавата да не записва в никакви документи срокове и ангажименти за намаляване на въглищните мощности. Така и стана - нито в териториалните планове, нито в пътната карта за декарбонизация бяха включени конкретни числа.

В разгара на зимата обаче, при това през значително по-студения спрямо последните години януари, ситуацията е съвсем различна. Има 40% спад в дейността на въглищните централи на годишна база и като цяло едно от най-ниските нива на натовареност за зимен месец през последните пет години. Нещо повече - спрямо базовата 2019 г. понижението в работата на въглищните централи е 46%, а целта, срещу която бяха протестите, е за 40% понижение чак през 2026 г.

Вместо да се произвежда в ТЕЦ-овете, нужната електроенергия се внася, защото така е по-изгодно. Това е безпрецедентно за България през зимния сезон, но ясно показва, че без каквито и да било административни действия дори сега страната преизпълнява целите си просто защото пазарните условия са такива и въглищната енергия е неконкурентна. Всичко подсказва, че така ще е и през следващите месеци.

Затова няма да е изненада, ако енергетиците отново излязат на протест и блокират пътища, защото никой не иска да купува скъпия им ток от въглища. Също както сега животновъдите протестират, защото никой не иска да купува скъпото им зърно. Разликата е, че първите наистина трупат загуби за милиони, а вторите, поне в масовия случай, просто имат понижена печалба.

Всъщност загубите в енергийния сектор вече придобиват ясна форма, след милиардните печалби от 2022-а заради високите цени.

В изказване от парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че държавата ще даде 160 млн. лв. на "Марица 2 и мините", за да не фалират. Това означава, че всички българи ще платят извънредно тази сума (по-голяма от покриването на всички студентски такси за година, или 10 пъти повече от подкрепата за първокласниците), за да може миньорите и енергетиците в държавните дружества да продължат да получават заплати, без да работят, но и без да се правят оптимизации и съкращения.

Освен това наливането на пари няма да реши проблема, защото няма изгледи ТЕЦ "Марица-изток 2" или "Мини Марица-изток" да излязат на печалба, ако не претърпят реформи или ако не настъпи нова криза. Но кризите са моментни, както се видя, и няма как да се разчита на тях.

Очевидно целта на Борисов е да няма протести, след като Мария Габриел стане премиер.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gge461164470 avatar :-P
    Мариана Миланова Павлова

    Където отиде и студеното време :)

    Нередност?
  • 2
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 1
    • + 4

    Нещо за оптимизации на разходите, на работещите? Стоят без работа, а получават заплати.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 8

    По-нормално е служителите в газетата на един от най-едрите собственици на ФВ паркова в БГ да задават друг въпрос: какво ще правим, когато фалираме ТЕЦ-овете, а интестицията в мегабатерии продължава да е неизгодна за ВЕИ бароните?

    Нощем вероятно ще внасяме ток, защото без слънце колкото и милиони дка. ФВ паркове да се построят, делът им в енергйния микс ще продължава да е 0 (нула).

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 6

    P.S. За да не съм голословен: в момента в 20.07 ч на 8,2,24 г. според диаграмата на ЕСО контдензационните, топлофикационните и заводските ТЕЦ-ове осигуряват 35% от ел.енергията, а ФВЦ - очаквано - 0.00%, вятърните - 2%...

    https://www.eso.bg/doc/?460

    Нередност?
Нов коментар