🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Zoe София: църквата в нощен клуб

Как и защо евангелска църква привлича тийнейджъри, младежи и известни личности на неделна служба в Sofia Live Club

Zoe София е протестантска църква, която се събира всяка неделя в Sofia Live Club
Zoe София е протестантска църква, която се събира всяка неделя в Sofia Live Club
Zoe София е протестантска църква, която се събира всяка неделя в Sofia Live Club    ©  Zoe Sofia
Zoe София е протестантска църква, която се събира всяка неделя в Sofia Live Club    ©  Zoe Sofia
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • В България има над 70 хил. протестанти, което прави религията трета по численост след православното християнство и мюсюлманството.
  • Вероизповеданието се практикува в локални църкви, като няколко от тях набират все повече популярност в социалните мрежи.
  • Една от тях се среща в софийски нощен клуб всяка неделя, а вътре хората са млади, татуирани и пеят песни за Бог.

"Не искам да си представя ден без Бог, защото денят без Него е горчив и празен. Осъзнавам, че далеч от Него няма нищо добро, нищо смислено", казва Юли, едната половина на дуото "Молец", което се прочу през 2022 г. с песента си "7 дни", която дълго време озвучаваше нощните заведения на София.

Това, което не всеки знае за "Молец", е, че името на групата произлиза не от насекомото, а от молитва. С него Юли Славчев и Крис Макаров преплитат своята вяра в творчеството си. Срещаме се с Юли на неделна служба на църквата, която посещава, където той разказва за своя път към вярата и как отдава успеха на музиката си на Бог.

"Мисля, че без Бог няма "Молец", започва Юли. "Когато човек намери Бог, неизбежно всичко започва да става преплетено с него. Когато пиша нещата, които най-много харесвам, много често усещам, че не ги пиша сам, а по-скоро се чувствам като проводник", казва той. "7 дни" е очеизбождаща Божия намеса. Имахме по максимум 100 хил. гледания на канала си, а изведнъж тази песен има 13 млн. гледания. Не сме си мръднали пръста да я провъзгласяваме, рекламираме. Просто я написахме с Него", разказва още Юли, който е отгледан във вярващо семейство, преминава през кратък бунт срещу вярата и някак отново стига до нея.

Църквата, в която те ходят, се нарича Zoe и няма нищо общо с това, което повечето хора очакват от една религиозна организация. Тя изглежда модерна, млада, международна и службите в София се провеждат в нощен клуб, макар и все пак през деня. А, и още нещо, за да видите разликата: сред известните членове на църквата по света е и Селена Гомес. Според хора от тукашния клон наскоро тя е била в София и е участвала в една от службите. Напълно инкогнито. И никой извън тесния кръг на църквата не е разбрал, че една от най-големите световни звезди е била за малко в Sofia Live Club в подлеза на НДК.

Много известни хора срещат точно това - разбират, че популярността изчезва и тогава си изправен пред всичко сам. Не е истинска. А вярата е.

Ноа Рамос
Ноа Рамос

пастор в Zoe

За Юли, както за много от младежите в Zoe, църквата е дом. "Бил съм и в други църкви, но в Zoe усетих една жажда, която никога не съм срещал, за истинско преживяване на Бог, не просто някаква религия, не просто празни думи, че Бог е добър, а едни хора, които са готови да скочат и знаят, че някой ще ги поеме", твърди той.

Секта за млади и объркани

В неделя сутрин Юли и още 250 души присъстват на неделна служба в църква Zoe, която се помещава в софийското нощно заведение Sofia Live Club.

В 10 сутринта през вратите на бара минават предимно младежи, oблечени с винтидж джинси, оувърсайз якета и маратонки на New Balance. На входа голям знак гласи "Добре дошли у дома" и усмихнати доброволци посрещат новодошлите.

Вътре светлините са заглушени и звучи тиха музика, докато пристигащите заемат местата си около сцената. В 11 часа на нея се появява пастор Ноа, главата на Zoe София, едър, татуиран млад мъж, който изглежда по-скоро като да отива към рок концерт. До него стои младо момче, което превежда думите му от английски на български език. "Исусе, обичаме те. Не сме тук за себе си. Тук сме за теб", казва пасторът.

Музиката се усилва, а на сцената се качват китарист, басист, барабанист и няколко души с микрофон и зазвучава странен микс между съвременен поп, рок и църковно песнопение. Песните са написани от групата на Zoe, някои звучат като молитва, други са благодарствени, а трети напомнят на хит парчета от радиото.

По-интересни от тях обаче са хората. В продължение на следващите два часа и половина тийнейджъри, младежи, двойки и семейства с деца пеят, коленичат, танцуват, а някои с насълзени очи и ръце, насочени към небето, хвалят Исус, докато камери обикалят из залата и заснемат всяка минута от службата, която се излъчва и онлайн.

Феноменът е ясен - млади хора прекарват неделя сутрин не налегнати от махмурлук заради снощния купон, а на служба. Знаят християнски песни наизуст, цитират стихове от Библията и на въпроса какво правят тук отговарят, че са дошли да служат на Исус.

Дотук историята звучи като разказ за секта, която се среща на тъмно и някак е успяла да привлече млади хора да ѝ служат. И Zoe действително се среща на тъмно и привлича млади хора. Но е не сектантско движение в поклон на религиозния си лидер, а протестантска църква, основана в Лос Анджелис и с местен клон тук.

Създателката на църквата Кристин Кейн е и човекът зад А21, международна организация за борба с трафика на хора, която през 2012 г. влиза в България. По това време се разраства и Zoe, която в рамките на няколко години отваря местни храмове в София, Солун и Варшава. Днес редовните посетители в софийския храм са около 400, като числото се променя често, защото всеки е добре дошъл, когато пожелае, а глава на църквата е Ноа Рамос, мъжът с татуировките.

Чухте ли за новата пирамидална схема

За Zoe авторката на този текст научава в популярна женска Facebook група. В рамките на дълъг пост дама предупреждава млади момичета да не се доверяват на "култове/църкви/секти, които намират хора с дълбока нужда за приемане и им дават измамно защитена среда срещу финансов ресурс". Коментарите отдолу споменават няколко църкви, сред които и Zoe, за която се твърди, че привлича много млади и известни хора срещу голям месечен абонамент.

Бърза проверка в интернет потвърждава първото твърдение - в Zoe действително членуват известни личности, сред които и групата "Молец". А според очевидци на неделна служба в Sofia Live Club е засичана дори Селена Гомес, която обратно в САЩ посещава Zoe и е лице на A21.

Църквата има добре развити профили в социалните мрежи, излъчва неделните си служби в YouTube, а дори по-интересна е Instagram страницата за младежи Zoe Youth, чийто слоган гласи "Да направим Исус известен". От клипове става ясно, че освен служби Zoe организира събития и лагери, с които, изглежда, ангажира тийнейджъри и младежи от цялата страна. Но да привлечеш млади хора с атрактивен пост в TikTok е едно, а да ги направиш вярващи - съвсем друго.

Какво представлява протестантство

Евангелизмът е най-популярната деноминация в протестантството. В него са обединени вероизповедания от различни църкви, като всички имат няколко общи характеристики, които ги отличават от католическата църква. Поставя се фокус върху личната връзка на човека с Бог, която се поддържа чрез активно четене и прилагане на Библията в ежедневието. Връзката с Бог е директна, не се канализира през пастора, съответно няма конкретни лица в длъжност, а пастори могат да са всички вярващи, включително и жените.

Протестантски църкви колкото искаш

Протестантските храмове не съставляват една обединена църква. Има десетки хиляди различни такива. В България протестантството е третото по численост вероизповедание с над 70 хил. последователи и се следват няколко деноминации, но най-популярна сред тях е евангелската вяра, която се изповядва и в Zoe, вписана в Дирекция "Вероизповедания" на Министерския съвет като Евангелска църква "Огнена Вяра". Регистрираните в страната евангелски църкви наброяват около 20, като повечето от тях са обединени под шапката на "Обединени евангелски църкви", а понякога една организация има няколко храма в различни градове.

Татуираният пастор

Глава на Zoe Sofia е не българин, а американец, който прилича по-скоро на рокер, отколкото на пастор. Ноа Рамос и съпругата му Андреа живеят в София от 12 години и основното им дело тук е да помагат на хора от Zoe да открият Бог. Но връзката им с България започва далеч по-рано. През 1991 г. родителите на Ноа пристигат в София от Сиатъл като мисионери, чиято цел е да разпространяват християнската вяра. Тогава, а според Ноа на места и до днес, голяма част от българското общество е твърдо против всяка алтернатива на православното християнство. Ноа прекарва 6 години тук и семейството се връща в САЩ, където той завършва образованието си. Там, в библейски колеж, среща Андреа.

Когато няколко години по-късно двамата, вече с деца, се озовават на улицата заради икономическата криза, решават да оставят всичко и да се преместят със синовете си обратно тук, където семейните им приятели Кристин и Ник Кейн отварят клон на църквата си Zoe и предлагат на Ноа да оглави дейността.

Близо 12 години по-късно семейство Рамос все още е тук, а Zoe от църква с 20 вярващи вече наброява около 400 редовни посетители, на които двамата се посвещават ежедневно.

Интересно е, че като глава на църквата Ноа не води всяка неделна служба и не е звеното на църквата - една седмица говори Андреа, друга са родителите му, които често идват в България. Друг път са останалите пастори. А понякога са просто хора от църквата. "Всеки вярващ може да говори пред църквата ни, а моята роля е да съм нещо като пъдар на стадото овце", смее се той. "Помагам им да намерят правилната посока, събирам ги на едно място, но църквата не е концентрирана около мен като личност, нито пък службата", добавя той.

Една неделна служба обикновено протича по следния начин - всички се събират за кафе и чай до 11 ч., когато на сцената един от пасторите на Zoe отваря службата. Следват около 30 минути песни, в които всички заедно хвалят Бог и повтарят текста, изписан на сцената зад бандата. А после пасторът чете дадена притча от Библията и я обсъжда с всички останали, пита ги за техния живот, изрича молитва и сутринта завършва с още песни. Но след края на службата хората не се разотиват, защото се познават и обикновено са приятели извън църквата.

Обществото на Zoe

Когато разказват защо са избрали да членуват в Zoe, почти всички хора, с които разговарям, твърдят, че изпитват принадлежност към нея, свързаност с останалите хора там. Името на църквата произлиза от гръцката дума zoe, която значи живот в пълнота. Така и Zoe освен място, в което се провежда неделна служба, ангажира своите хора извън църквата и в резултат създава едно малко общество, което се среща не веднъж в седмицата, а всеки ден.

Постига го благодарение на множеството групи за интереси, които предлага, за да приобщи всекиго - има Zoe за мъже, Zoe за младежи, Zoe за хора, които обичат да ходят на планина, за фенове на настолните игри, и дори Zoe OG (накратко за original gangster), където се срещат по-възрастните. Отскоро съществува и Zoe Agora - група за хора с бизнеси, които искат да пренесат вярата си и в ежедневната си работа и да подпомагат един друг.

А освен да се социализират един с друг, членовете на Zoe помагат и на хора извън църквата - по празниците организират инициативата "Кило любов", в която даряват храни и други продукти на нуждаещи се общности. "Да правим добро на други ни дава смисъл и надежда. Не можем да живеем живот, в който мислим само за себе си, особено в този свят, в който войната е навсякъде. На това учим хората в Zoe", обяснява Ноа за благотворителните дейности, които църквата организира. За тези, на които неделната служба не стига, има служби и през седмицата, които обикновено протичат онлайн. "Всички се събуждаме и заедно каним Бог да бъде с нас в този ден, и го правим по Zoom, защото не това има значение", добавя Ноа.

Make Jesus famous

Всяка неделна служба на Zoe се излъчва и онлайн, което позволява на всички без възможност да присъстват на живо все пак да се включат. Така например Деян, с когото се запознавам в неделя, успява да следи близо година службите и да намери своята вяра, защото родителите му дълго време не одобряват той да ходи на църква.

В Instagram Zoe има две страници - за всички и за младежи, където съдържанието включва подкасти, кратки видеа с притчи, reels от организирани събития и други. Инициативата за активна кампания в интернет пространството идва не от Ноа и Андреа, а от самите хора. "Искаме всички да научат за Бог и да го открият", твърди Деби, която отскоро е пастор в Zoe, а помага и с организацията на събития и онлайн съдържанието на църквата. "Дълго време всички се смееха, че Zoe е най-добре пазената тайна на София, защото не правехме опити да се популяризираме онлайн", казва Ноа.

За младежите има и отделни служби, които целят да покажат, че вярата може да е достъпна за всекиго и няма общо с консерватизма на религията. "Организираме формата на неделната църква от младежи за младежи два пъти месечно, в петък, а всяка година правим младежка конференция, в която каним креативни говорители от цяла Европа за 2 дни", разказва за младежките събития Крис, който членува в Zoe от 6 години и също активно участва в изготвянето на съдържание.

"Лятото организираме и летен лагер, в който идват много хора от цяла България. Започнахме работа по подкаст, правим си инстаграм видеа, създаваме съдържание на достъпен младежки език", добавя той за опитите да се разпространи Zoe. "Винаги съм се считал за вярващ, а не за религиозен. В Zoe всеки може да види, че вярата не означава спазването на канон, остаряло мислене или консервативност. Всеки е добре дошъл такъв, какъвто е, защото Бог обича всекиго", казва Крис.

Кръщене в басейн

В неделната служба на Zoe клубът е пълен с деца и тийнейджъри, но Деби и съпругът ѝ Влади, които са младежки пастори в църквата, разказват, че ако някой под 18-годишна възраст иска да се включи в Zoe, той трябва да получи съгласието на родителите си.

Повечето от децата са тук с родителите си и са израснали с вярата - Криста и Владимир са с трите си деца, които пеят с тях на сцената. Йоан носи на гърба си малкия си син Азария, който по време на службата играе в детския кът на Zoe, където доброволци се грижат за всички малки гости на църквата и им разказват истории от Библията.

Привлекателно за младежите, които идват на църква, е вероятно това, че Zoe е отворена за всички и не задължава никого да се кръщава наново. А за тези, които искат да утвърдят връзката си с Бог, се организира "модерно" кръщене, което както всичко друго при Zoe е нетрадиционно, но не по-малко истинско - кръщене в басейн. "Това е като с църквата. Храмът, мястото нямат значение, защото една църква е хората, които членуват в нея. Така е и тук - идеята е кръщенето да се случи във воден съд, дали това е надуваем басейн или река е без значение", разказва Ноа.

Според него и Андреа причината толкова много млади хора, които са известни в публичното пространство, да намират Zoe, а и вярата, е осъзнаването, че са самотни и се нуждаят от Бог. "Много известни хора срещат точно това - разбират, че популярността изчезва и тогава си изправен пред всичко сам. Не е истинска. А вярата е", казва той.

За Юли от "Молец", както и за много от младежите в Zoe църквата е дом. "Бил съм и в други църкви, но в Zoe усетих една жажда, която никога не съм срещал, за истинско преживяване на Бог, не просто някаква религия, не просто празни думи, че Бог е добър, а едни хора, които са готови да скочат и знаят, че някой ще ги поеме", твърди той. Крис също приема църквата за свой дом, а с приятелите си от Zoe Youth ходи на почивки и прекарва свободното си време, защото там среща хора като себе си - креативни, приемащи и вярващи.

Въпросът с парите

Колко струва това да те приемат такъв, какъвто си? В Zoe това е безплатно, макар на много други места да има задължителна такса. Тук такава няма, но църквата все пак трябва да се издържа. Постоянните разходи включват ежеседмичния наем на нощния клуб, заплащането на няколко служители и други.

Затова и всяка неделя по време на службата се отделят няколко минути, за да могат желаещите да дарят нещо за църквата, но не се усеща елемент на задължение, а много от младежите ми казват, че досега не са дали и лев за църквата, единствено времето си като доброволци, но когато могат да си го позволят, ще го правят, защото за тях тя е дом.

"Нещо, което поощряваме и е библейски принцип, е десятъкът. Ние даряваме 10% от всичките си доходи на църквата. Това не е правило, не е изискване за членство. Това е принцип - Библията казва, че когато почиташ Бог с първите си плодове и го почиташ най-напред с 10% или десятък, тогава той ще се погрижи за останалите 90. Ако вярваме, че всичко му принадлежи, ние вярваме, че сто процента му принадлежат. И ако го почетем само с 10%, тогава той може да направи повече с тези десет процента, отколкото ние можем да направим със сто", обяснява пастор Ноа за финансите на Zoe, които няколко пъти годишно се декларират пред доброволците и дарителите.

Самите Ноа и Андреа не разчитат на парите на църквата, защото не са наети там. "Издържаме се с помощ от приятели и близки в САЩ", казва Андреа. "Казахме им, че Бог ни изпраща тук, и те ни помагат. Това е работата на мисионерите, ние се считаме за такива, с мисия да дойдем тук и да помогнем в разпространението на Бог", добавя тя.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    arz14663196 avatar :-|
    arz14663196
    • - 2
    • + 6

    10% данък на месец. Държава в държавата , а как се издържа пасторЪ? С помощ от приятели , хаха

    Нередност?
  • 3
    pgh17105918741226764 avatar :-|
    Debora Ivanova
    • - 4
    • + 4

    Прекрасно!

    Нередност?
  • 5
    tct19646882 avatar :-|
    tct19646882
    • - 3
    • + 6

    Защото е модерна секта, очевидно, видели са го в соц. мрежите и като шилета повтарят всичко за да се почувстват актуални, както и с всичко останало в живота им. А и населението е достатъчно осакатено морално и интелектуално да не възприема нищо, различно от шоу програма. Но ако това е начинът Божието слово да стигне до тях, то нема нищо лошо. Стига да не са некакви шарлатани да го изопачават или опасна секта, принуждаваща ги да си продават имотите. Или айфоните ...
    По евангелизма обикновено залитат ромските общности. Сигурно е подходяща форма и за тях.

    Нередност?
  • 6
    jck46637868 avatar :-|
    jck46637868
    • - 2
    • + 4

    Секта?

    Нередност?
  • 7
    arz14663196 avatar :-|
    arz14663196
    • - 1
    • + 10

    Познавам хора от църквата и други такива, уж са нормални , но всъщност са зависими. Бизнес модел си е , за пари . Скрито през някаква измислена вяра. Трудно е дори да имаш връзка с човек , ако той не е част от църквата , няма как да се ожените после. А как излизаш от това “семейство” ? Възможно ли е изобщо? Или оставаш зависим за цял живот? Как този десятък се смята ? Или всеки си дава уж неговия? Доста въпроси , все материални, за “духовни” хора .

    Нередност?
  • 9
    demokoko18 avatar :-|
    demokoko18
    • - 1
    • + 11

    До коментар [#7] от "arz14663196":

    И всичкото това се представя от Капитал и то без никаква критичност.

    Нередност?
  • 10
    nelly_korsakova avatar :-@
    nelly_korsakova

    "Всяка неделна служба на Zoe се излъчва и онлайн, което позволява на всички без възможност да присъстват на живо все пак да се включат. Така например Деян, с когото се запознавам в неделя, успява да следи близо година службите и да намери своята вяра, защото родителите му дълго време не одобряват той да ходи на църква."

    Нередност?
Нов коментар