Анализ | Ердоган претърпя изборно бедствие

Опозицията триумфира на местните избори в Истанбул, Анкара и на други места из Турция

Преизбирането на Имамоглу в Истанбул и възходът на РНП със сигурност ще променят националната политика
Преизбирането на Имамоглу в Истанбул и възходът на РНП със сигурност ще променят националната политика
Преизбирането на Имамоглу в Истанбул и възходът на РНП със сигурност ще променят националната политика    ©  Reuters
Преизбирането на Имамоглу в Истанбул и възходът на РНП със сигурност ще променят националната политика    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Турция се събуди трансформирана на 1 април, ден след като основната опозиционна партия в страната отбеляза невероятен резултат на местните избори, като спечели най-големите градове, надмина управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на национално равнище и нанесе съкрушителен удар на президента Реджеп Тайип Ердоган. При почти пълно преброяване на бюлетините Републиканската народна партия (РНП) получава 37.7% от общия вот спрямо 35.5% за ПСР.

Но тези числа прикриват огромната победа в големите градове. В Истанбул - най-важната награда в изборите, Екрем Имамоглу - кметът на града от РНП, остава начело за още един мандат. Той получи 51.1% от вота в сравнение с 39.6% за съперника му от ПСР Мурат Курум.

До полунощ хиляди турци се събраха на площада пред общината в Истанбул, като някои се покачиха на светофарите, за да виждат по-добре. Човекът, когото бяха дошли да видят - Имамоглу, застана върху своя автобус за провеждане на кампании. "Какво послание изпратиха хората на нашите опоненти, на правителството и на президента?", попита той. Тълпата отговори: "Оставка за Ердоган." Имамоглу използва по-смекчен тон: "Ерата на разделението приключи."

Постът на Ердоган не е заплашен. Но резултатите в Истанбул са удар по турския лидер, който беше решен да си върне контрола над града, който ПСР управляваше от 25 години, докато Имамоглу не отбеляза изненадваща победа през 2019 г.

Дори по-шокиращи са резултатите на други места. "Цунами", написа съветникът на Имамоглу в социалните мрежи, когато резултатите започнаха да стават ясни из страната. Това не е далеч от истината. Само десет месеца след незадоволителното си представяне на предишните избори, на които опозицията изпусна златна възможност да победи Ердоган, РНП нанесе най-голямото поражение на ПСР от 22 години насам. За пореден път резултатите надминаха социологическите проучвания. Мнозина очакваха, че РНП ще се представи добре в градовете. Но никой не подозираше, че партията ще постигне най-добрите си проценти от 70-те години на миналия век насам.

В Анкара, столицата на страната, настоящият кмет от РНП Мансур Яваш надмина опонента от ПСР с почти 29 процентни пункта. В Измир, третия по големина град, кандидатът на РНП спечели с 12 процентни пункта. За първи път от десетилетия опозицията отбеляза важни резултати в малки градове и села, които традиционно са източник на подкрепа за ПСР. "Изборната карта на Турция беше променена", коментира Еврен Балта, професор от университета Özyeğin.

В реч пред привърженици Ердоган призна, че резултатът бележи "повратна точка", но обеща да навакса до изборите през 2028 г. "Ще поправим грешките си", заяви той.

Победата на Имамоглу сега е различна от тази през 2019 г., когато той надмина своя съперник от ПСР с едва 20 хил. гласа, което накара Ердоган да притисне турската избирателна комисия да анулира резултатите и да нареди повторен вот. Имамоглу спечели отново, като разликата беше много по-голяма. Три години по-късно съд му забрани да участва в политиката и го осъди на над две години затвор, което той обжалва, тъй като е нарекъл "идиоти" държавните представители, отменили първата му победа. Процесът все още продължава.

Преизбирането на Имамоглу и възходът на РНП със сигурност ще променят националната политика. Победа на ПСР щеше да улесни Ердоган да представи нова конституция, вероятно даващо му поне още един мандат. Мащабът на загубата на ПСР в Истанбул и другаде означава, че неговото желание за подобни промени, които ще трябва да се подложат на референдум, може да е намаляло или изчезнало. "Това вече не стои на масата", казва Берк Есен от университета Sabanci. На Ердоган може да се наложи да ускори плановете си за намирането на свой наследник.

Това, което е подобрило разочароващите резултати на РНП от миналогодишните избори, е свързано с икономиката, която е в застой. Ердоган не може да продължава да дава на гласоподавателите онези плащания, към които те свикнаха през последните години и които поне отчасти ги защитаваха от вдигащите се цени. "Хората усещат икономическите несгоди още повече от преди", посочва Балта.

Промяна на лидерските позиции в РНП също помогна. Миналия ноември партията детронира своя дългогодишен ръководител Кемал Кълъчдароглу, който загуби спрямо Ердоган на президентските избори, и го замени с Йозгюр Йозел, който е много по-близък до Имамоглу. Сега се увеличават спекулациите, че кандидатурата на Кълъчдароглу е струвала на опозицията изборите през 2023 г.

Друг фактор е силното представяне на "Ново благоденствие" - новосформирана ислямистка партия, която отне от електората на ПСР. Формацията, която наскоро се отдели от управляващата коалиция на Ердоган, взе 6% от вота и спечели в две от общо 81 провинции в Турция. Това подсказва, че ПСР не може да продължава да възприема твърдите ислямистки гласоподаватели за даденост.

Никъде в изборите резултатите не бяха толкова важни, колкото в Истанбул. Градът е дом на 16 млн. души, включително на мигранти от цялата страна, и съставлява почти 20% от населението, както и над 30% от икономиката на страната. Контролът над неговия бюджет от 16 млрд. долара помагаше на партиите да финансират себе си и своите протежета. От Истанбул също така започват и приключват кариери. Победа на кметските избори през 1994 г. именно там изстреля Ердоган на национално ниво, след това до лидерството в ПСР и накрая до най-високия пост в Турция.

Шансовете на Имамоглу да последва същата траектория сега доста се подобриха. Той е най-разпознаваемият опозиционен политик и има ясен курс към кандидатирането за президентските избори през 2028 г. В същото време Ердоган е в трудна ситуация. "Той може дори да се съгласи на предсрочни избори или на връщане към парламентарна система", коментира Есен. Последното, което би искал, е Имамоглу да наследи неговия силен президентски пост, преформатиран заради Ердоган, който почти няма отчетност на властта. "За него това би бил кошмарен сценарий", обобщава Есен.

2024, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Е-е-е! Това не е анализ! Това е пропагандна радост без граници!

    "Невероятен резултат", "съкрушителен удар" и пр. суперлативи, а в края на същото изречениет са публикувани резултатите: "Републиканската народна партия (РНП) получава 37.7% от общия вот спрямо 35.5% за ПСР"...Що не си четат изреченията пропагдистите?
    Грандиозна победа от 2,2%...

    И защо тогава радостните възгласи на неолибералните медии са толкова шумни? Защото в недолюбваната от тях Турция на Ердоган проличава разлом...
    А Турция играе критично значима роля в едни от най-важните региони - Близкия изток, Черноморието, Кавказ и има възможност да оказва влияние и в други части на света, без да се съобразява с диктата на Вашингтон.
    Отслабването на подкрепата за курса на Ердоган намеква, че на следващите президентски избори е възможно да се стигне до принципна промяна във властта, както във вътрешния, така и в геополитическия курс. И заради тази вероятност неолибералните медии си хвърлят капата!

    Не може да се отрече, че Ердоган има качества на силен играч и досега тактиката му неизменно печели. Анкара не се бои да рискува и да си движи по ръба. Дали блъфира или не, не става ясно, защото противникът винаги първи хвърля картите на масата.

    Под ръководството на Ердоган Турция впечатляващо укрепи геополитическите си позиции, огромна роля за което има активната му, напориста позиция, използваща всякакви възникнали възможности.
    Особено възхищение у някои предизвика отказа на Ердоган да следва
    либерално-монетарните канони и при това да постига добри моментни резултати. Но процесите в Турция, отглас от които са и резултатите от местните избори, служат за поредно доказателство, че в държавното управление сложните проблеми нямат прости решения.

    Късметът, така дълго следващ Ердоган, е напът да се отдръпне от него, което може да доведе до наистина тектонични промени както в Турция, така и далеч зад границите ѝ. Това не може да бъде повод за злорадство, доколкото проблемите пред политиката на Ердоган, каквато и форма да придобият, няма как да не засегнат и БГ. Най-малкото, защото ЕС вече отдавна не е онази притегателна сила за турските "западници" , съдейки по хаотичната му целено-джендърска политика на унищожаване на икономика и морални ценности.

    Нередност?
Нов коментар