Коментар | Размазването на промяната

Някои от по-важните теми в новия брой на седмичния "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Диктатурите на XXI век изглеждат по-различно от тези преди 100 години, разказват в книгата си Spin Dictators икономистът Сергей Гуриев и политологът Даниел Трейсман. Te, накратко, смятат, че заради промените в света - новия начин на работа, образование, социални ценности и най-вече глобални комуникации, е много трудно да се поддържат старомодните диктатури, основани на страх и брутални репресии. Вместо това се появяват "меки" диктатури, които пак отнемат правата и свободите на хората, но го правят по друг начин. От Сингапур, през Турция до Сърбия, Унгария и Словакия управляват режими, които имат всички елементи на диктатура минус бруталността. В книгата не се разглежда България, вероятно поради нейната незначителност, но приликите с управлението, доминирано от ГЕРБ между 2009 и 2021, особено в последните години, са много големи. Превръщането на държавите в меки диктатури има три основни характеристики:

  • Превземане на съдебната система
  • Подчиняване на медиите
  • Имитация на честни избори чрез отблъскване на голяма част от хората да участват в тях и фалшификации.

Това позволява създаването на политически монопол, който управлява безконтролно и безнаказано. На повърхността всичко изглежда почти нормално - съдебната система в повечето случаи отсъжда честно, стига да не нарушава интересите на меката диктатура; медиите публикуват разнообразни неща, само не и разследвания и критики срещу властта, а ако стане по-голям скандал - контролираните го заглушават; на изборите хората могат да дадат гласа си, но той се нулира от манипулации.

В интерес на истината България досега никога не е стигнала нивата на диктатура, каквито има в близки държави като Турция, Сърбия или Унгария. Но уверено вървеше в тази посока. Хватката постепенно се затягаше - превземаха се все по-големи части от съдебната система, свободата на медиите ставаше все по-малка, контролът по места се затягаше, така че да се гарантират гласове на изборите. За щастие не всички граници бяха преминати и през 2021 г. се случи нещо нормално за демокрациите - ГЕРБ все пак загуби властта. Хватката около свободата престана да се затяга. Но не се и отпусна.

Въпреки поредицата от правителства не успя да се организира успешна контраофанзива и окупираните части от държавата продължиха да работят за окупаторите си. Най-високите етажи на изпълнителната власт, а на моменти и законодателната, бяха извън контрола на ГЕРБ и ДПС, но всичко останало - средни и ниски нива, регулатори и съдебна система, остана при тях.

Сега всичко това се използва за масирана контраатака срещу основните им политически противници. Основният скандал днес е в митниците, МВР и прокуратурата, но истинският конфликт е друг. Той е между двата модела за държава - меката диктатура или нормалната демокрация. Превзетите части от държавата не могат да съществуват в демокрация. Демокрацията не може да съществува, докато има превзети толкова големи части от държавата.

Това не е политическа битка, не е противопоставяне между различни партии. Политиката в случая е само един от инструментите. Меката диктатура е възможна само когато има политически монопол. В момента това е единственото неизпълнено условие и идващите избори дават възможност то да бъде постигнато. (Вижте всичко по темата за текущите скандали в митниците и МВР тук.)

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 7

    Може би се четем за последно, та много тактично ще възразя срещу квинтесенцията на коментара, формулирана компресирано в заглавието "Размазването на промяната".

    Смисълът на това, което ни облива от нерозовите медии е обратният - Самоомацването на Промяната.
    Защото кадровите назначения на ПП (Партията на пудела) са или в ареста или напът за там, но във всички случаи следствени за организиране на контрабандни канали.

    Да, уместно заглавие за коментара би била и популярната поговорка "Коой ми с** в гащите"...

    Нередност?
  • 4
    brunhild avatar :-P
    Харвардски Многокнижник
    • + 1

    Всичко е прекрасно, но бутоните на картинката са объркани. Вместо On/Off е сложено нещо неразбираемо като текст

    Нередност?
  • 5
    baza avatar :-|
    Божидар Здравков
    • + 1

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Че ПП направиха глупости спор няма. Но хайде малко в историята на управлението на ГЕРБ със съдействието, явно или прикрито на ДПС. Гениите - Искра Фидосова, Лъчо мозъка, Цв. Цв., Барни ...
    Имате претенции, но нека да са с еднакъв критерий. Да не говорим за чувалите с пари - доказани, документирани, магистрали на които липсва една педя материал. Можете сами да продължите безкрайния списък.

    Нередност?
Нов коментар