🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

А вие знаете ли къде отиват парите от сметката ви за ток?

Информационният портал "Енергетика на светло" показва как работи енергийната система в България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Какво е производството на електроенергия и емисии на CO2 в реално време, кой колко замърсява, какъв е износът на електроенергия в момента, къде отиват парите от вашата сметка за ток и как се формира цената на електроенергията за бита - това са само част от данните, които можете да намерите на новия информационен портал на "Капитал" "Енергетика на светло". Неговата цел е да демистифицира как работи енергийната система и добивната индустрия на България за по-широката публика.

По-голямата част от информацията за производството и потреблението на електроенергия е налична, но изисква определени технически и експертни умения за работа с нея. Това води до липса на яснота и по-задълбочени познания сред по-широката публика, което от една страна позволява развихряне на популистки аргументи, а от друга дава възможност на играчите в сектора да манипулират взимането на решения.

"Енергетика на светло" за първи път събира данните от институциите и компании, чиято работа е свързана с енергийните въпроси, на едно място, като ги визуализира, така че да са по-лесно достъпни за по-широка публика. Също така много от данните са интерпретирани по нов начин и дават допълнителна информация - като например CO2 отпечатъкът на енергетиката, който е изчислен на базата на използването на различните енергийни технологии.

В портала можете да въведете потреблението на ток на вашето домакинство и да разберете къде отиват парите, които плащате. И да се информирате в кои страни-членки на ЕС се използва най-много електрическа енергия и къде е най-скъпа. На сайта ще намерите и актуални статии на тема енергетика както от "Капитал", така и от други информационни източници.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    trakerbg avatar :-|
    TrakerBG
    • - 2
    • + 2

    Браво, много добре оформено и смислено, за разлика от суровите данни от сайта на ЕСО. Надявам се, че не е струвало 100 000 лв. (макар че кой съм аз, че да решавам за какво ще си харчи парите някоя фондация).

    Нередност?
Нов коментар