🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-важното от уикенда: От понеделник - безплатни тестове и начало на проверките; онлайн атаки срещу сертификатите

Среща на Радев и кабинета за мерките срещу COVID-19, Германия и Франция затягат мерките за българи, Vera Su остава заклещен, САЩ махнаха визите за Хърватия

   ©  Велко Ангелов

Имате ли понякога усещането, че Бойко Борисов ни управляваше не до април тази година, а преди години? Напоследък е трудно човек да се ориентира във времето, защото то, изглежда, тече по-бавно и няколкото месеца живот на служебния кабинет изглеждат като години. Този уикенд обаче напомни донякъде времето на Борисов.

Кабинетът се събра и на живо по телевизията обсъди в стегната форма и с предварително подготвени докладни от министрите какво се прави по отношение на кризата с пандемията. Бяха раздадени задачи, беше демонстрирана увереност и "владеене" на кризата.

Имаше два важни момента в това представление. Първо, на срещата липсваше премиерът Стефан Янев. Тя се проведе в президентството под ръководството на Румен Радев, който бащински обясни, че поддържа решението за въвеждане на зелени коридори, но критикува начина на въвеждане. Има опасения в обществото, заяви Радев и повдигна няколко въпроса, които се задаваха в последните дни. Това приличаше на нагласените стенограми, които кабинетът на Борисов пускаше, от които ставаше ясно, че той еднолично се грижи за държавата и жителите ѝ.

И второ, тя беше с двойната цел да успокои хората, но и да помогне електорално на Радев, който очевидно рискува да понесе тежък удар заради корона мерките. Така той успя едновременно да изглежда като премиер, държавник и на страната на хората - непостижима двойственост за другите политици и любима позиция впрочем на руския президент Владимир Путин.

Ето част от същината, както и другите по-важни неща от уикенда:

Безплатни тестове, строги проверки и връщане на учениците

Трите важни въпроса, които Радев повдигна и на които министрите се опитаха да отговорят, бяха къде са безплатните тестове, кога ще се върнат на училище децата и има ли възможност за сертификат, ако не си регистриран като боледувал, но имаш антитела.

  • Според здравния министър Стойчо Кацаров още от понеделник ще има масово такива тестове, въпреки че те бяха обещани още преди дни. Те обаче отново няма да са напълно безплатни, като ще се плаща взимането им - до 10 лева.
  • Учениците да започнат да се върнат на училище поетапно от по-следващата седмица, ако бъдат осигурени тестове на входа, които да гарантират липсата на зараза: тази опция предложи Кацаров, а образователният министър Николай Денков я прие.
  • Засега решение на въпроса с хората с антитела няма, но ще се търси опитът на държави като Австрия.
  • От понеделник започват и проверките в местата, където хората трябва да влизат само със сертификати.

Не се слагат негодни ваксини

След като Европейската агенция по лекарствата е взела решение през септември, на всички ваксини Pfizer е удължен с три месеца срокът на годност, съобщи здравното министерство. Това означава, че България разполага с годни за използване ваксини от този вид, противно на твърденията на бившия премиер Борисов, че хората се ваксинират с негодни ваксини.

Франция и Германия затегнаха приемането на българи

Германия отбеляза новата ситуация в България като високорискова и вече квалифицира като подлежащи на 10-дневна карантина всички, влизащи оттам, които нямат сертификат. От карантината може да се излезе на 5-ия ден след отрицателен PCR.

Франция пък намали срока за PCR тест за българи без сертификат на 24 часа преди отпътуването.

Румъния затяга още повече мерките

Страната, която има най-високата смъртност в Европа (и света) в момента от ковид и е пред срив на болничната система, предприема нови мерки. Вечерен час, задължителни сертификати за посещение на места и двуседмична ваканция в училищата са мерките, които влизат в сила национално от понеделник.

Хакери атакуват здравно-информационната система, твърди "Информационно обслужване"

Националната здравно-информационна система, his.bg, през която се отчитат ваксинациите в страната, е била атакувана от хакери, твърди държавната компания "Информационно обслужване", която изгражда и поддържа системата. Според фирмата атаката е от типа DDoS, или "отказ от услуга", при която се генерира фалшив трафик, за да не може системата да се използва от истински потребители - в случая лекари. Изявлението идва, след като в петък системата се срина и забави ваксинацията на фона на наплив от желаещи заради зелените сертификати.

От "Информационно обслужване" добавят, че са отблъснали над 400 подобни атаки, а в пика на хакерската атака трафикът е бил 400 гигабита в секунда, което надвишава международната свързаност на България. Подобна атака регистрира преди месец друга държавна институция - Националния статистически институт, по време на електронното преброяване на населението. Тогава цитираният враждебен трафик бе около 270 гигабита в секунда.

Vera Su остава заклещен

Този уикенд трябваше да бъде завършена спасителната операция на заседналия турски кораб край Камен бряг, но тя беше неуспешна. В събота при добро време от кораба бяха разтоварени 1500 кубика тор и позицията му се промени. След това обаче и двата опита за изтегляне с влекачи се оказаха неуспешни. Времето в неделя се влоши и операцията беше оставена за понеделник.

САЩ махнаха визите за Хърватия

Страната, която влезе в Европейския съюз след България и Румъния, отново ги изпревари. След като върху нея не беше наложен механизъм за наблюдение от Брюксел, сега Вашингтон свали първо за хърватите изискването за виза, ако пътуват до 90 дни. Това решение се взима, ако отказите на виза паднат под 3%.

Така освен Кипър в ЕС само България и Румъния остават с наложено изискване за американска виза при краткосрочен престой.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • - 1
    • + 1

    БГ да наложи визи реципрочно за американците... те съшо могат да си плащат по 200 евра за вход.. Ще ги разглеждаме дали са свързани с Ирак, талибани или ИСИЛ..

    Нередност?
Нов коментар