🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Джиро ди България*

Божков джироса на акциите на "Левски" на премиера, той ги отказа

Сашо Диков носи акциите на Левски от Васил Божков в министерски съвет на Бойко Борисов
Сашо Диков носи акциите на Левски от Васил Божков в министерски съвет на Бойко Борисов
Сашо Диков носи акциите на Левски от Васил Божков в министерски съвет на Бойко Борисов    ©  Георги Кожухаров
Сашо Диков носи акциите на Левски от Васил Божков в министерски съвет на Бойко Борисов    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Стара театрална поговорка гласи, че ако в сценария има предвидени акции, рано или късно ще бъдат джиросани. Може да не ставаше въпрос за акции, а за пушка, но със сигурност фабулата със закъсалия финансово футболен "Левски" навлезе в нова сюжетна линия. В ролята на главен сценарист, и то с възвърнало се самочувствие, встъпи собственикът на клуба Васил Божков. Той се появи и с епизодична роля като актьор в интервю за bTV, за да обвини премиера Борисов, че е "унищожил" финансиращите отбора компании, и да направи новия си прочит на политико-управленската ситуация в държавата.

В цялата му лична драма "Левски" се оказа заложник на блокирания му бизнес и в същото време потенциална разменна монета. В последните дни ръководството на клуба алармира, че парите са на свършване. А феновете поискаха от премиера да помогне. Който пък от своя страна обеща съдействие, но ако се смени собствеността. Дори неволно нарече Божков "бившия собственик". В нарастващото напрежение накъде ще тръгне фабулата на сцената се появи и баскетболният активист Тити Папазов. Като човек, който тутакси може да превърне всяка комедия в драма и обратното, той обяви, че Божков му е обещал да му прати акциите по DHL. "Смятам, че трябва да кажем "Благодаря". Благодаря от името на всички, които обичат "Левски", че не се даде възможност клубът да фалира", каза той пред bTV в предаването "120 минути". Но не се разплака. И настана едно чакане на акции.

Във вторник, когато всички се питаха колко време пътуват пратките от ОАЕ до София, Папазов изрази увереност, че драматургичната линия ще се спази: "На 99% г-н Божков няма да прекърши думата си и като е казал, че ще ги даде, значи ще ги даде акциите", каза той пред gong.bg. Но сценаристът беше предвидил друго. Натегна напрежението с обявлението, че акциите ще бъдат предадени в сряда в 9 часа, като в 8 часа ще стане ясно на кого. В уречения час журналистът Сашо Диков като един пощенски гълъб се яви пред Министерския съвет, за да донесе джирото за Бойко Борисов.

Защо точно на него? Защото според "Нове холдинг" "Борисов неведнъж е заявявал своята готовност да се "погрижи" за отбора и да го спаси при смяна на собствеността му". Премиерът ги отказа. Което отвори края на сценария с опция да се превърне в сериал. Според проф. Герджиков сега акциите са на премиера. "На свой ред Бойко Борисов, щом не ги иска, ги джиросва или обратно на Васил Божков, или на Тити Папазов, който разбирам, че е мераклията на това нещо, или на когото намери за добре."

Самият Папазов, оказал се в епизодична роля, установи, че сценарият не е предвиждал той да бъде главният герой. "Бях подготвен, че не съм изборът на г-н Божков", каза той пред БНТ, но обяви готовност отново да се качи на сцената. Как ще завърши тази трагикомедия не е ясно. Но като умел стратег Божков завърза фабулата, като нанесе няколко имиджови удара по премиера като първи отговор на тежките нокдауни, които получи в началото на годината от прокуратурата и финансовото министерство.

*по поста на Emil Konstantinov Kocev във Facebook

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Всъщност темата е прекалено сериозна, за да се профанира по този карнавален начин. Съвсем определено Капитал няма капацитет да я коментира адекватно и затова я кара на джумбуш.

    Божков направи с управлението на българския футбол, нещо което е абсолютно съпоставимо с ковид-а в икономиката: взриво го и нищо там вече няма да е същото.

    Досегашната практика реалният сенчест собственик на футболни клубове да раздава за някакъв срок безименнтеи удостоверения за собственост на олигарси, които да се обявяват за бланкетни собственици на клубовете, приключи, защото Божков пред очите на всичкото БГ върна акциите на този, който му ги е дал за временно ползване. Такива смокинови листа бяха Тодор Батков, Спас Русев, оня от тото и т.н, но те послушно ги предаваха без драми на следващия посочен им приобретател.

    Вчера Божков извади на показ тоя футболен цирк, плащан чрез "печелени" от фирми на олигарсите обществени поръчки за стотици милиони.

    Черепа, който няма какво да губи, атакува по целия фронт. Премерено, точково и безотказно.

    Джиросването на мажоритарния пакет от временните удостоверения на Левски на БМБ е юридически брилянтен ход, подпомогнат от перфектното познаване от Божков на интелектуалната нищожност на приобретателя им - джиратаря БМБ.
    Днес, 15 май, изтича 7-дневния срок, в който по закон джиратарят БМБ трябва да бъде вписан в книгата на акционерите, защото вариантът "не ги ща" не се разглежда в раздел ІІ Джиро на Търговския закон. Джиратарят с едно написано под своето на гърба на удостоверенията име - БМБ - е можел да ги джироса другиму - на фенклуба, например. И тъй като това не е станало в 7-дневния срок, след 15 май БМБ е осветеният действителен притежател на пакета и ако в понеделник не бъде вписан като мажоритарен акционер в Левски, имаме поредното нарушение на закона.

    Което, освен всичко друго, обрича сините на бавна юридическа смърт. Защото досегашната игра с "назначаването" на олигарси начело на футболни клубове приключи.

    Ето и един интересен анализ по темата за джиросването, направен доста преди казуса:

    https://www.tokushev-lawoffice.com/wp-content/uploads/2012/04/TP_Viktor_Tokushev_prehvyrlqne_akcii.pdf

    Що се отнася до публикуваната днес част от кореспонденцията Божков - Горанов, нейната истинност се потвърждава от събитията, настъпили непосредствено след есемесите: промени в поднормативни актове, одобряване от Комисията по хазарта на поредни нови "игри", замацване на ревизии, което подробно е разследвано във в. Сега:

    https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/kakvi-sdelki-izskachat-chata-mezhdu-vasil-bozhkov-i-goranov

    Бавното колене на тия политически трупове видимо ще продължи.

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Докторе, къде изчезнахте? Много добър коментар както винаги. Чухте ли, че и Сираков, и Перуката са се наредили на опашката за собственост в Левски

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#2] от "borodino":

    Сложих Капитал под карантина за десетина дни и сега виждам колко е неадекватен. В края на краищата ние сме в окото на бурята и сами виждаме всичко, за да се оставяме да ни плакнат така.
    Ето, прехвърлете този брой. В него скандално отсъстват скандали от вчера и днес, които ще са със стратегически последици за БГ:

    1. Цунг цванг-ът, пред който Черепа постави БМБ, е представен тук като бурлеска, което е пищяща неспособност да се вникне едно ниво под от най-видимото. Това е Капитал - журналистическа шльокавица. С лъскав етикет, обаче;

    2. Разговорите на Божков с Горанов смущаващо ги няма тук.
    Капитал е сигурно единствената БГ медия, която се прави, че те не са се случили. Защото трябва да вземе отношение. А не смее. Капитал сигурно са на около 910-то място по свобода на словото сред БГ медиите;

    3. Тук няма и намек за скандалното поведение на превъзнесения Мутафчийски в "разговора" с доста убраната в случая Бенатова, който също обикаля медиите. Липсва дори колегиалната реакция в защита на подритван журналист, посрещнат от самовлюбения с нещо от сорта: "ало, таксиджийката!". Аз си изключих звука и като психиатър наблюдавах мимиките и реакциите на началника. Ами генералът си е за при Цветеслава...Или за министър в този кабинет...

    По вашето подмятане за Левски.
    Не се интересувам от спорт. Но са ме научили да мисля, да съпоставям и да използвам интелигентността си. Затова смятам, че с джиросването на удостоверенията, Божков насочва прожекторите към действителния собственик на Левски - БМБ. Сенчестият чорбаджия досега връчваше за ползване пакети акции на разни кримиолигарси, които избутваше на сцената. После ги сменяше с други пак кримиолигарси.
    Но тия типове бяха просто временни държатели на акциите, а не собственици, и нищо не им костваше да ги връчат под диктовка на следващия, когато собственикът им наредеше.

    Ако джиратарят БМБ джироса удостоверенията другиму, това ще е реално юридическо прехвърляне на реална собственост от собственика. И той няма да го направи за нищо на света, дори с риска да унищожи Левски финансово и юридически.

    Нерон, колега.

    Нередност?
  • 4
    nca43604694 avatar :-|
    Данчо
    • + 1

    Премиерът можеше да постъпи великодушно. И за няколко минути да прехвърли акциите на клуба.

    Нередност?
Нов коментар