🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Среден пръст за медийната цензура

Така и не стана ясно защо БНТ прекъсва програмата си, за да излъчи на живо пресконфернеция на ГЕРБ

Генералният изпълнителен директор на БНТ Емил Кошлуков заяви, че ще съди Велислав Минеков заради клевети.
Генералният изпълнителен директор на БНТ Емил Кошлуков заяви, че ще съди Велислав Минеков заради клевети.
Генералният изпълнителен директор на БНТ Емил Кошлуков заяви, че ще съди Велислав Минеков заради клевети.    ©  Анелия Николова
Генералният изпълнителен директор на БНТ Емил Кошлуков заяви, че ще съди Велислав Минеков заради клевети.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Прехвърчащи искри от конфликта между служебния министър на културата Велислав Минеков и генералния директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков започнаха миналата седмица, когато Минеков изпрати писма до БНТ и Съвета за електронни медии (СЕМ) с въпроси доколко е в обществен интерес да се спира програма, за да се излъчи брифинг на определена партия. Запитването беше провокирано от пресконференцията на бившата управляваща партия ГЕРБ, заради която БНТ и частните bTV и "Нова тв" спряха програмите, за да излъчват на живо брифинга.

Кошлуков пък отвърна, че министърът на културата няма право да се меси, а решението за излъчването на брифинга на ГЕРБ е изцяло редакционно и е оправдано от принципите за предоставяне на навременна, достоверна, значима и отразяваща различни гледни точки информация. От управителния съвет на националната телевизия от своя страна се заеха да бранят медиата и обявиха, че ще сезират европейските институции заради опит за натиск и цензура от страна на служебния министър на културата.

Неудовлетворен от отговора, Велислав Минеков категорично отрече да налага цензура и вдигна спора с Кошлуков на следващо ниво, като по време на пресконференция каза, че той е едно от свързаните лица по закона "Магнитски" заради контактите на фирма, в която Кошлуков имаше участие в контролираната от Пеевски "Тв 7". Публичният спор се прехвърли във Facebook без включване на живо, а само със статус, в който Емил Кошлуков заяви, че ще съди Минеков заради клевети.

Конфликтът се превърна в медиен триъгълник, когато се намеси и СЕМ. Регулаторният орган акцентира на независимостта на доставчиците по отношение на съдържанието и посочва, че намесата в него е забранена както от СЕМ, така и от други органи на властта, доколкото би представлявала цензура. В заключение се посочва, че щом регулаторът не може да определя програмните решения на медиите, въпросите на министъра трябва да бъдат отправени към ръководството на телевизията.

Вероятно спорът в триъгълника на раздора няма да продължи още дълго. Не се очакват и резултати от него. Затова темата може да бъде затворена с един среден пръст за медийната цензура в ефир, прекъснат за поредно извънредно включване от Facebook.

Но наистина така и не стана ясно какво точно предизвика прекъсването на програмата на БНТ, за да се излъчи пресконференцията на ГЕРБ, и защо тя е толкова важна за обществото.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    Е-ех, колко работа има още за вършене! Да се промени начинът, по който се избира СЕМ, който пък избира ръководителите на обществените медии и чак тогава може би те ще станат независими. Но първо: народните представители!

    Нередност?
Нов коментар