🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Има ли, или няма небостъргач в "Лозенец"

Битката между "Артекс" и ДНСК за "Златен век" продължава, а междувременно сградата беше завършена на груб строеж

Така изглежда лозенският хълм в идеите на "Артекс", което все повече се доближава до реалността въпреки всичко
Така изглежда лозенският хълм в идеите на "Артекс", което все повече се доближава до реалността въпреки всичко
Така изглежда лозенският хълм в идеите на "Артекс", което все повече се доближава до реалността въпреки всичко    ©  ''Артекс''
Така изглежда лозенският хълм в идеите на "Артекс", което все повече се доближава до реалността въпреки всичко    ©  ''Артекс''
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако следите темата със "Златен век" определено време, ще установите интересна закономерност. Всеки път когато се получава съобщение от строителна фирма "Артекс", някой държавен орган е направил или предстои да направи нещо по темата с нежелания небостъргач на "Лозенец".

Същото се случи тази седмица. Първо в редакционните пощи на много медии пристигна мейл от PR Club, в което се излагаше много подробно позицията, че ДНСК трябва да спре да се бори против "Златен век". Заглавието на мейла беше "всички действия на ДНСК са определени като незаконосъобразни от съда". Ако човек прочете само този мейл, би останал с впечатлението, че строителната компания е спечелила съдебния спор за завършването на сградата.

Което не би отговаряло особено много на реалността.

Защото на 14 юли Върховният административен съд всъщност потвърди отмяната на решението на Административен съд - София-град, с което се признаваше правото на строеж до декември 2024 г.

Това решение предизвика бурна радост в "Лозенец", където комитетът срещу строежа заедно с местния кмет Константин Павлов отдавна се бори срещу сградата. Някои общински съветници от ДБ дори предположиха, че предстои бутане на част от небостъргача.

Това е също толкова вярно, колкото е мейлът на "Артекс".

Ситуацията към момента е, че ВАС е отменил решение, с което се признава удължаването на строителното разрешително, защото смята, че това не е правният ред, по който компанията трябва да докаже нещо такова. Това означава, че както "Артекс", така и ДНСК са в изходна позиция. Или през съдебно дело, или през заповед, последвана от съдебно дело, някоя от двете страни ще трябва да докаже една от следните хипотези:

  • Разрешителното е било валидно до 2017 г., докогато е последното му удължаване.
  • Разрешителното е било валидно от откриването на площадката през 2010 г. до 2020 г. заради поправките в закона, които правят срока 10-годишен.
  • Разрешителното е било валидно до 2022 г., защото първото му презаверяване е през 2012 г. и това може да се приеме като начална дата.
  • Разрешителното все още е валидно и ще бъде такова до декември 2024 г. заради неправомерното спиране от ДНСК за година и половина.

В зависимост от това коя от тези хипотези успее да мине през съд и обжалвания ще стане ясно какъв обем от високата сграда може да бъде запазен - защото на различните дати тя беше изградена до различна височина.

В настоящия момент ДНСК има правото отново да замрази строежа, по заповедта на бившия й директор Влади Калинов от миналата година, когато той обяви, че разрешителното на "Артекс" е изтекло през 2020 г. Това означава, че двете страни влизат в нова съдебна битка.

В (доста отчаян) опит да избегнат това "Артекс" призоваха ДНСК да прекрати борбата и посочиха в писмото си, че "фактическата ситуация е променена". Преведено, това значи, че небостъргачът вече е построен - нещо, което може да се види от всеки жител на столицата. Докато течаха споровете, заповедите, спиранията, пусканията и взаимните обвинения, най-високата сграда на лозенския хълм си стигна проектната височина от 120 метра. Символично, на идиличната картинка със завършения небостъргач, от компанията пуснаха два бели гълъба - може би предложение за мир с държавния строителен контрол.

От ДНСК отказаха да кажат на "Капитал" какви са бъдещите им планове и посочиха, че ще вземат решение, след като юристите им се запознаят обстойно с решението на съда.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    Нагло стърчащо чудовище!

    Нередност?
Нов коментар