🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият директор на Камарата на строителите е старият шеф на ДНСК

Арх. Иван Несторов беше начело на националния строителен контрол между 2017 г. и 2021 г. По това време се развиваха сюжетите около небостъргача "Златен век" и подпорната стена при Алепу

На пресконференция през 2019 г. арх. Иван Несторов заяви, че небостъргачът "Златен век" има всички нужни документи и не може да се разглежда като незаконен, но след няколко дни смени позицията си след решение на тогавашния премиер Бойко Борисов
На пресконференция през 2019 г. арх. Иван Несторов заяви, че небостъргачът "Златен век" има всички нужни документи и не може да се разглежда като незаконен, но след няколко дни смени позицията си след решение на тогавашния премиер Бойко Борисов
На пресконференция през 2019 г. арх. Иван Несторов заяви, че небостъргачът "Златен век" има всички нужни документи и не може да се разглежда като незаконен, но след няколко дни смени позицията си след решение на тогавашния премиер Бойко Борисов    ©  Велко Ангелов
На пресконференция през 2019 г. арх. Иван Несторов заяви, че небостъргачът "Златен век" има всички нужни документи и не може да се разглежда като незаконен, но след няколко дни смени позицията си след решение на тогавашния премиер Бойко Борисов    ©  Велко Ангелов
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Камарата на строителите има нов изпълнителен директор - арх. Иван Несторов
  • Той ръководеше ДНСК по времето на ГЕРБ в периода 2017 - 2021 г. От това време са проблемите с небостъргача "Златен век" и строежа при Алепу
  • Камарата на строителите е влиятелна браншова организация, която рядко критикува грешките на властта

Камарата на строителите е една особено интересна бизнес организация. Освен че обединява един от влиятелните браншове у нас и си има даже специален закон, през годините тя действа по особено интересен начин в политическия контекст.

През годините КСБ защитава репутацията на бранша активно, но само срещу опозиционни депутати и срещу служебни кабинети. Те нито веднъж не критикува публично решението на ГЕРБ да възложи без конкурс строителство за 4.6 млрд. лв. на "Автомагистрали" (за магистрала "Хемус", за свлачища и за част от пътя Видин - Ботевград), вместо да има открити състезания и ясни правила за членовете на камарата.

Най-новото около камарата е, че в петък бе съобщено, че тя има нов изпълнителен директор и това е арх. Иван Несторов. Той е познат с поста си на шеф на Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК), който зае през октомври 2017 г. Назначението си дължи на Николай Нанков, бивш регионален министър от ГЕРБ, впоследствие депутат от партията.

Два от най-известните сюжети от четиригодишното управление на Несторов бяха този за небостъргача "Златен век" в София, и изграждането на подпорната стена, която е и хотел, на Шофьорския плаж при блатото Алепу. И по двата казуса ДНСК под управлението на Несторов се опитваше да действа в полза на бранша.

Златно Алепу

През 2019 г. казусът със столичния небостъргач "Златен век" на фирмата "Артекс" обърка институциите. По време на скандалите тогава Несторов първо защитаваше тезата, че не може да се спре строителството на небостъргача.

Тогава в ролята си на началник на ДНСК арх. Несторов обясни на пресконференция, че сградата в "Лозенец" има редовно издадени строителни книжа и в този смисъл не може да се разглежда като незаконна. Той обаче отказа да отговори на въпроса дали разрешителното й за строеж е изтекло в периода 2017-2018 г., каквито изказвания направи преди ден главният архитект на София Здравко Здравков, или е валидно до 2020 г.

"Сградата е законна, но има отклонения от одобрените проекти, които ние в проверката сме констатирали", каза тогава арх. Несторов. "С всяко допълване на разрешението за строеж автоматично се удължава и срокът на разрешението за строеж. Последното допълване е от август месец 2018 година и от влизането му в сила започва да тече нов тригодишен срок".

"Артекс" е компанията - главен герой в сюжета "Апартаментгейт" и разбира се, е член на Камарата на строителите. Част от голямата история е и че през 2017 г. Народното събрание приема поправка на Закона за устройство на територията, според която строителните разрешителни за строежи от първа и втора категория са валидни 10 години след започването на строителството, а не пет, както е до онзи момент. Впоследствие именно "Артекс" се възползва от тази законова промяна, за да удължи разрешителното си. Скандалът "Апартаментгейт" разкри, че членове на управляващата през 2017 г. ГЕРБ са получили евтини апартаменти в сгради на компанията.

През април 2019 г. премиерът Бойко Борисов спря строежа на "Златен век". Тогава изведнъж кметът на София Йорданка Фандъкова е настояла, че разрешителното за строеж на 100-метровия блок е изтекло, а регионалният министър Петя Аврамова е заявила, че подчинената й ДНСК е констатирала съществени отклонения при строителството - макар че седмица по- рано Несторов твърдял друго.

Строителната камара не излезе с никаква позиция за въпросните неясни и резки движения по казуса. В крайна сметка от 2020 г. започнаха да излизат съдебни решения, че строежа е законен, но КСБ нито веднъж не призова властта в лицето на ГЕРБ да ги изчака преди да коментира публично казуса.

Въпреки това през 2021 г. по време на служебния кабинет на Стефан Янев КСБ рязко смени поведението си по казуса и излезе с позиция, че подкрепя проекта. Повод беше решението на новия шеф на ДНСК по време на служебния кабинет, арх. Влади Калинов, да спре строежа на небостъргача.

"Нашето разбиране е, че държавните и общински институции, на които по закон са възложени функции, свързани със строителния процес, са длъжни да действат законосъобразно, добросъвестно и компетентно при изпълнение на нормативно определените им правомощия. Проектът "Златен век" е на такъв етап на строителство, който предполага, че всички обстоятелства, свързани с неговото изграждане е трябвало отдавна да бъдат изяснени", се посочва в позицията на камарата, цитирана от mediapool.bg.

През ноември 2022 г. Камарата даде на "Артекс инженеринг" "Златна награда" в раздел "Големи компании" в категорията за сградно строителство.

Другият известен сюжет беше този със строежа на плажа при Алепу. През януари 2019 г. снимки, публикувани в интернет, провокираха остра обществена реакция за строежа на Шофьорския плаж, който след това беше временно спрян, като обяснението на шефа на ДНСК Иван Несторов е, че вместо брегоукрепване се полагат бетонни основи на сгради. Впоследствие се оказа, че укрепителното съоръжение е получило разрешение за ползване от същата тази служба. В крайна сметка се оказа, че разрешителното за строеж на "Алепу вилидж" е нищожно.

ГБС, която беше собственик на "Алепу вилидж" допреди две години, е един от най-силните членове на КСБ, като неин представител винаги е имало в ръководството на организацията.

Камарата на големите

Камарата е важна, тъй като поддържа Централния професионален регистър, в който се включват фирмите от сектора и във всички строителни обществени поръчки изискването е българските кандидати да са регистрирани там.

Освен че КСБ не излезе с никаква позиция по темата за инхаус възлагането на строителни проекти за милиарди левове, нямаше и гласност за възлагането на основни ремонти без проект, без строителен надзор и разрешение за строеж прзе договори за зимно почистване и текущи ремонти. Тя например никога не е изразявала позиция срещу т.нар. фирми брокери, които са създадени, за да печелят поръчки, а строителните компании с реална дейност се прикрепят към тях, за да получат работа, като това е споделяно от редица източници от бранша пред "Капитал".

Председател на управителния съвет на КСБ от 2018 г. е Илиян Терзиев, съсобственик на "АТ Инженеринг", като сега има и нова фирма, "Зар-3". Строителната фирма приватизира "Техноекспортстрой" с кредит от КТБ, а след това прехвърли дружеството на фирма, собственост на панамска офшорка. Въпросната офшорка се смята за близка до Делян Пеевски.

Заместник-председатели са д-р инж. Владимир Вутов от "Геострой", Живко Недев от "Хидрострой" (собственост на Велико Желев), инж. Любомир Качамаков от "Команс 2000", инж. Иван Моллов от "Райкомерс конструкшън" и инж. Калин Пешов, "Главболгарстрой холдинг".

Преди да оглави ДНСК, Несторов е бил директор на дирекция "Геозащита и благоустройствени дейности" в регионалното министерство, има стаж в Инспекцията за държавен и технически контрол и в Столичната община, като последователно е заемал позициите началник отдел "Архитектура", директор на Дирекция "Контрол по строителството" и директор на Дирекция "Архитектура и градоустройство". Несторов е изпълнявал и длъжността главен архитект на София.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dtm1516919480549900 avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    Шарлатанин!

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-P
    borodino
    • - 1
    • + 1

    КСБ по същество е професионална неправителствена организация, чиито решения с нищо не ангажират държавата. Така че дори да си изберат за СЕО Че Гевара това с какво спъва държавната политика в строителството? Ако изобщо има такава, де...

    Нередност?
  • 3
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • + 1

    Според мой познат архитект опитите му да се оплаче в тази камара и в тази на архитектите от нечестни практики са срещнали стена от мълчалива съпротива. За това тези съсловни организации като много други страдат от голямата ерозия на морала и справедливостта. Корупцията със сигурност има вина и тук, но бедата идва най-вече от печалното наследство на соца - връзкарство, подлизурство, угодничество и всевъзможните други безнравствени лица на саморазбилия се (недо)развит социализъм.

    Нередност?
  • 4
    nelliot avatar :-|
    nelliot

    Ами да ,казват ,че като архитект е пълна нула- не бил работил по специалността си. Като администратор пък аз имам преки впечаления - кръгла нула. Като човек е много озлобен, дребнав и клюкар.

    Нередност?
Нов коментар