🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Спри, народе, разделени: Конституция ли променяме или дати?

Дебатът около проекта на ПП-ДБ зави в посока дали 24 май да бъде национален празник

Проектът е изработен от партиите ДБ и ПП заедно с инициатива "Правосъдие за всеки" и други организации и експерти.
Проектът е изработен от партиите ДБ и ПП заедно с инициатива "Правосъдие за всеки" и други организации и експерти.
Проектът е изработен от партиите ДБ и ПП заедно с инициатива "Правосъдие за всеки" и други организации и експерти.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Проектът е изработен от партиите ДБ и ПП заедно с инициатива "Правосъдие за всеки" и други организации и експерти.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дебатът за промени в конституцията, предложени от ПП-ДБ, бързо се търкулна в посока "ще има ли нов национален празник", вместо да предизвика вълнение за това дали правосъдието в държавата може да бъде по-работещо. Това не е особено изненадващо - темите, свързани с националното, "символите на българското", почивката, винаги са "по-продаващи". Въпросът е дали мястото им е заедно с дебата за промени в основния закон на държава.

"Нацията иска всеки петък национален празник, би преглътнала дори тригонометрия в конституцията", пише в заглавие на "Не!Новините". В познатия ироничен дух на сайта, статията продължава с твърдението на "НСИ" как "проучване на общественото мнение показва, че българите искат повече национални празници и така ще се чувстват по-малко разделени".

И заслужено - ПП-ДБ реално навлязоха в полето на "патриотичния тон" с обясненията как кирилицата заслужава да бъде почетена и т.н., с което още повече завъртяха обществения дебат в тази посока. "Спорът за това кои са патриоти и кои националисти може да отнеме много от енергията за промени, които в определена степен се налагат покрай отстраняването на главния прокурор. Предполагам, че вносителите са склонни на дискусия и може би ще преосмислят част от предложените текстове", коментира по този повод доц. д-р Наталия Киселова.

В този ред на мисли дали някой въобще разбра какво се променя в конституцията? Истината е, че това са много и в голяма степен важни неща: по-различно структурирано правосъдие, преформатирано служебно правителство, ограничаване на мандатите на кметове на общини.

Основното в предложението на ПП-ДБ (а и на ДПС) е предложението за орязване на правомощията на главния прокурор. Предвижда се да му бъде отнет основният инструмент за вмешателство в изпълнителната власт - надзорът за законност. Той няма да се занимава и с кариерни въпроси на редовите прокурори. Това означава, че основният похват за всяване на страх или осигуряване на подчинение в държавното обвинение - командироването, няма да бъде в ръцете на главния прокурор. Той самият ще се назначава и освобождава от прокурорската колегия в кадровия орган на съдебната власт.

Голямата въпросителна тук е дали ГЕРБ и ДПС наистина искат това. След разрива им с вече бившия главен прокурор Иван Гешев двете партии, изглежда, се опитват да се ребрандират като реформатори. Така се "отваря" път за нещо рядко възможно: мнозинство, което да гласува тази дълго обсъждана промяна. "Трябва да постигнем национално съгласие. Рядко са моментите, в които има такова мнозинство. Имаме историческа възможност за промяна", коментира депутатът от ПП-ДБ Кирил Петков.

Новият исторически компромис

Словосъчетанието "историческа възможност" припомни за т.нар. исторически компромис от 2016 г. Тогава Христо Иванов като правосъден министър в кабинета "Борисов-2" разписа конституционни предложения. Около тях беше постигнат консенсус от Реформаторския блок, ГЕРБ и ДПС, наречен от тогавашния лидер на ДСБ Радан Кънев именно "исторически компромис". Непосредствено преди гласуването на компромиса обаче ДПС и ГЕРБ се отметнаха и оставиха надмощието на прокуратурата във Висшия съдебен съвет, а оттам и в съда. Главният прокурор продължи да бъде институционално безконтролен.

Тази поука от миналото оставя все пак притеснението, че и сега същото може да се повтори. Прави впечатление например това, че от ГЕРБ нямат конституционен проект, а ДПС са разписали такъв, който отново запазва мнозинство на прокурори във Висшия прокурорски съвет. "Както е тръгнало, накрая и националния празник ще докараме до ротация", пошегува се журналистът Евгени Петров във фейсбук.

Текстовете на ПП-ДБ, които "Капитал" видя, предвиждат разделянето на ВСС на две - Висш съдебен и Висш прокурорски съвет, като всеки от тях ще се занимава с кадровите въпроси на гилдиите, за които отговаря. Постигането на подобно разделение ще бъде съществена крачка за съдийската независимост, тъй като в момента има възможност за вмешателство в кариерните за съда въпроси от страна на прокуратурата.

По-малко за президента и кметовете

Друга важна промяна, която се предвижда, е за това какво може да правят служебните кабинети. От ПП-ДБ възнамеряват да предложат конюнктурни поправки, които да възпрепятстват при следващи предсрочни избори президентът Румен Радев да назначи собствено служебно правителство.

"Президентът не назначава служебни правителства дори в президентски републики", заяви правосъдният министър Атанас Славов и обясни, че възприетият подход е правителството в оставка да става служебно до избирането на ново. "То ще трябва да подготви изборите, но няма да може да сключва договори, да приема стратегически документи", поясни той.

Ограничения се предвиждат и за свикналите да управляват десетилетия кметове - явление, което се наблюдава в особено по-малките общини, но и включително в София, където кметът Фандъкова управлява четири мандата. Идеята е да има ограничение в мандатите. По думите на Христо Иванов по този начин ще се спре с процеса на "феодализация по места". "Има текст, който въвежда конституционен стандарт за конституирането на независимите контролни и регулаторни органи", обяви той.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 11
    • + 12

    1. Конституцията е обществен договор, а не ръкоделие но НПО прависти и в този смисъл ревизиите трябва да са обществено приемливи, а не конюнктурни, каквито са от пресщонференцията;
    2. Не е ли време вече немладият Христос Иванов да вдене, че не чрез делене, каквото направи на ВСС и през 2015, а предлага и сега, създидание не се прави;
    3. ППДБ като абколютни случайнице във властта, опитват - докато могат - да нагласят правилата така, че да си осигурят служебни победи - и чрез трансформациите на института служебно правителство, и в мандатност при кметовете;
    4. Видимо ППДБ не стават. Дали да не си ходят с мир, преди да стигнем до дебата "за датите", който всъщност е разговор за безродницете и чуждите мекерета?
    Като казвам безродник, зажлщо ли веднага се сещам за кандидат-кмета им от ДС?

    Нередност?
  • 2
    kuranakyumura avatar :-@
    kuranakyumura
    • - 8
    • + 9

    "Спри, народе, разделени: Конституция ли променяме или дати?"
    Според предложението на ППДБ - и двете. Вкарваме датата на един от многото установени по законен път национални празници в Конституцията и така правим останалите да влизат в конфликт с нея. Това е или плод на преднамерени действия или на пълна некадърност. Смърди на първото.

    Относно поредната съдебна реформа, тя продължава да е "исторически компромис" правен на коляно и на парче. С временната мисъл да сменим сега пешките на съдебната власт с по-удобни. Какво ще става след 3 години - кучета ни яли!

    Същото е и за служебните кабинети. Целият шум е при идващите с пълна сила предсрочни избори властта да не попадне случайно в Радев, че видиш ли иска да заеме по-неутрална от общоприетата от САЩ наша национална позиция. Какво ще се случва след това - пак, кучета ни яли. Защото ако Орешарски си беше организирал изборите 2014 г., сега можеше да го нямаме и първия исторически компромис. Нямаше да ги има ПП и тяхната "ала-бала" с президента.

    Нередност?
  • 4
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 6
    • + 8

    Капитал, изобщо не става въпрос за "накаква дата"! Някаква дата е 25 юли 2023 г.
    3 март 1878 г. е свещен празник, защото тогава е възстановена българската държава. Както казва проф. Пантев, Руско-турската война 1877-1878 г. е най-справедливата война на XIX в.
    Опитите чрез промена на миналото да предначертаем бъдещето е като при смяната на пола: нито хирургът е сигурен какво да реже, нито как ще подействат лекарствата, които трябва да потиснат естествената съпротива на организма.

    Темата за 3 март е привнесена от недъгавите разкроители на Конституцията, за да се произведе скандал, който да отвлече вниманието от техните опити да се закрепят в политиката по втория начин.
    ПП-ДБ нито имат мисловен капацитет, нито електорална тежест, за да правят промени в основния закон през главата на народа.

    Я да се натискат парцалите, защото Народният съд не е прецедент само през 1944-45 г в българската история. И преди го е имало, а видимо пак ще го има.

    Нередност?
  • 5
    alex.k avatar :-P
    alex.k
    • - 3
    • + 1

    Като гледам предишните четири коментара и си припомням защо България е най-бедната страна в ЕС.

    Нередност?
  • 6
    nikimouse avatar :-|
    nikimouse

    Да се ядосва ли човек, да се смее ли. Все се критикува и осмива. А се тръди, че сме в калта. Плюс това се иска да е, ккто си е било, каквото е позоваването на Пантев. Вместо неговото мнение четете какво са мислили по въпроса Раковски, Левски, Ботев, да не спомеравам Захади Соянов. Е, как така хем назад, хем напред. Общественото развитие е преодоляване на съществуващото, но не, както се казава - с тръб напред.

    Нередност?
  • 7
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • - 1

    До коментар [#4] от "masay":

    Както и да браните 3 март, той ще си остане официален празник, но не и национален. През 1990 г- комунистите го наложиха като компенсация за пропадналия им 9 септември. Но преди да имаме 3 март българите имаме 24 май и създаватме "държавата на Духа" по признание на руски и френски учени - чрез запазване на писмеността и словото българско. Така че рев до сълзи за трети март изобщо са неуместни.

    Нередност?
Нов коментар