ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ напът да компрометират механизма за разследване на главния прокурор

Съдии недоволстват срещу хаотичните промени, които са в разрез с правната сигурност

ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ оставят този Висш съдебен съвет за още половин година.
ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ оставят този Висш съдебен съвет за още половин година.
ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ оставят този Висш съдебен съвет за още половин година.    ©  Юлия Лазарова
ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ оставят този Висш съдебен съвет за още половин година.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като на случаен принцип във Върховния касационен съд (ВКС) беше избран съдия за ad hoc прокурор, който да разследва изпълняващия функцията главен прокурор Борислав Сарафов, ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ са напът да създадат скандал. Причината - внесени тихомълком промени в Закона за съдебната власт, които изменят начина на назначаване на разследващ по новия механизъм.

Нещо повече - текстовете запазват съществуването на настоящия компрометиран Висш съдебен съвет (ВСС) до началото на идната година. Наред с това трите формации отново искат анулирането на избраните вече професионални квоти в следващия кадров орган на съдебната власт, за което не че няма основания, но липсват обяснения - най-вече за мълчанието на ГЕРБ и ДПС при опорочения избор на съдиите например.

Трите формации са се подписали под идея за създаване на нова, различна от Единната информационна на съдилищата система (ЕИСС). Ако текстът бъде приет, подборът на прокурор ad hoc ще бъде отделен от останалите дела, чието случайно разпределение става в тази система.

Смущаващото в случая е, че предложената промяна е внесена в деня, когато ВКС избра през ЕИСС на случаен принцип съдията от Софийския градски съд (СГС) Даниела Талева. Ако бъде назначена от прокурорската колегия на ВСС, тя ще трябва да разследва сигналите срещу Борислав Сарафов, който наследи на поста Иван Гешев.

По неофициална информация на "Капитал" съдебният съвет ще опита да не назначи Талева веднага - с аргумента че в Конституционния съд има допуснато за разглеждане на дело по искане на бившия главен прокурор за обявяване на механизма за противоречащ на основния закон. Подозрението на съдии, а и на опозиционни политици е, че новите текстове ще се ползват като допълнителен аргумент, с който ВСС да отложи назначаването на Талева и така да бъде спасен от разследване Борислав Сарафов.

Проектът, подписан от ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ, е внесен на фона на прясно приетите изменения в НПК и ЗСВ, съгласувани с всички европейски институции, като част от условията за получаване на средствата по плана за възстановяване. Измененията направиха възможно и отстраняването на Иван Гешев от поста на главен прокурор.

От изнесените мотиви изобщо не става ясно какво налага елиминирането на системата за случайно разпределение от подбора на прокурор ad hoc сред съдиите с ранг на върховни.

За системата на случайно разпределение отдавна има съмнения, че не разпределя делата никак случайно. В годините са били отправяни редица критики най-вече за факта, че сървърът се намира в сградата на ВСС, а одитите не са публични. Темата обаче всеки път се е туширала. Нещо повече - само преди месец народните представители одобриха именно през тази система да се прави изборът и на съдията, разследващ главния прокурор. Резонен е въпросът защо, ако са имали съмнения относно ЕИСС, не е предложен отделен метод за случаен избор още тогава или защо не променят цялата Единна информационна система на съдилищата.

На този въпрос от ПП-ДБ нямат кой знае колко състоятелен отговор. "Има функционалности в ЕИСС, които се настройват за различните дела, целта е изборът на разследващ главния прокурор да е максимално опростен", казват от формацията. Но се ангажират, ако в професионалните съдийски среди има недоволство между първо и второ четене на промените, те да бъдат редактирани.

Единственият върховен съдия може да се оттегли

А недоволство има. Пред "Капитал" съдията от Върховния касационен съд Теодора Стамболова каза: "Ако тези текстове се приемат, аз ще си оттегля съгласието да бъдат включена в списъка от съдии, измежду които да се избира разследващ." По думите ѝ това, което се случва, е "абсолютна липса на правна сигурност - законът беше приет преди буквално броени седмици от същите хора, които сега внасят промени".

И тя, и други нейни колеги задават въпроса: Ако има опасения за ЕИСС, защо само този случаен избор се вади от системата, а "ежедневното правосъдие остава в нея".

Теодора Стамболова е единственият върховен съдия, която е дала съгласие да бъде включена в списъка на прокурори ad hoc. Всички останали 21 съдии са с ранг на върховни, но са предимно от Софийския градски съд. Никой друг от наказателната колегия на ВКС (в която са над 30 души) освен Стамболова не пожела да се включи в новия механизъм. Тя самата обясни мотивацията си "чувство на отговорност и дълг". По тази причина евентуалното ѝ оттегляне ще бъде прочетено като силен протест срещу предлаганите изменения.

Пред "Капитал" от ПП-ДБ коментираха, че между първо и второ четене на проекта ще бъдат изяснени текстовете и съдиите ще бъдат убедени, че промените не целят дискредитиране на механизма.

Конституцията - зимата

В същия проект обаче има още един тревожен момент. Трите формации предлагат сегашният ВСС да остане на поста в срок от още шест месеца, въпреки че го определят като "дискредитиран".

Подобен подход е, меко казано, екзотичен, че тъй като ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС вече отказаха да изпълнят закона, който така или иначе им вменява да изберат нов състав на съвета, защото мандатът на стария изтече. С промените преди месец трите формации гласуваха един странен текст, с който се самозадължиха да изпълнят закона (който трябва да изпълнят незабавно заради изтекли мандат), но в срок от три месеца след влизането му в сила.

Сега очевидно са решили, че това не е достатъчно и изборът на нови кадровици няма да стане нито незабавно, нито след три месеца, а след половин година. Това на практика означава, че нов съдебен съвет (ако изпълнят този срок) депутатите ще гласуват чак в началото на 2024 г.

Предварително е ясно, че парламентът няма да пристъпва към избор на своята квота в съдебния орган, преди да са минали готвените конституционни промени, в чийто обсег ще влезе и и ВСС. Предлаганите изменения в основния закон още не са публикувани, но намерението е това да се случи до края на юли.

От тази заявка за шестте месеца, които ПП-ДБ и останалите си дават за избор на парламентарна квота в кадровия орган на съдебната власт, си личи, че те предвиждат приемането на конституционните промени да се придвижи по бавната писта - със 160 гласа. Тоест ако се стигне до изменение на конституцията, това ще стане най-рано през декември тази година. В случай че успеят да съберат 180 гласа и текстовете да се придвижат бързо, те могат да бъдат приети през октомври.

Избраните членове на ВСС отпадат

Между текстовете, които отлагат избора на политическата квота в съдебния съвет, се е прокраднала и още една кратка разпоредба, която ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ затвърждават. Тя гласи, че всички "висящи и неприключили с акт за встъпване процедури по избор на членове на ВСС се прекратяват".

Такъв текст на практика означава, че избраните вече професионални квоти за следващия Висш съдебен съвет ще бъдат анулирани. По информация на "Капитал" на тази идея особено настойчиво са държали ГЕРБ и ДПС. Защо обаче няма отговор. Липсата на аргументи от двете партии е още по-осезаема, когато се съпостави тази им активност с пълното им мълчание по темата, когато самите съдии се бунтуваха заради съмнения за манипулация при вътрешния им вот.

Тогава ГЕРБ и ДПС изглеждаха доволни от случващото се, но по същото време все още не беше започнало разместването на пластовете в съдебната власт, т.е. ГЕРБ и ДПС бяха в отлични отношения с главния прокурор Иван Гешев. След "скъсването" на отношенията с него и уволнението му двете партии започнаха да настояват за нов избор на професионалните квоти във ВСС. Преди това тази тема за тях беше табу, въпреки че стигна дори до Страсбург.

Очаква се измененията на Закона за съдебната власт да влязат в дневния ред на правната комисия още през настоящата седмица. По правилник те трябва да се приемат в настоящия вид, а ако се правят промени, да бъдат внесени между първо и второ четене.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 3

    Герб+ДПС=мафия
    Герб+ДПС+ ППДБ=мафия прим.

    Нередност?
Нов коментар