🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вярно или не: вграждат ли се икони в тунели?

Ако се, това се прави доста тайно

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тази седмица българската държавност отбеляза нов триумф: откри най-дългия досега строен тунел в страната, а именно "Железница" на "Струма". Двукилометровите тръби през планината трябва да скъсят времето за пътуване до Гърция. Нищо обаче не е оставено на случайността - още при строителството, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура", в тръбите са вградени четири икони - по една за всеки изход и вход на тунела.

Иконите са малки изображения на св. Иван Рилски, които, съдейки от снимката разпространена от АПИ, са оставени да наблюдават трафика в тунела, осветени от LED лампички. Целта им, казват строителите, е да пазят първо работниците на строежа, а после и пътуващите, каквито "са традициите в тунелното строителство".

Иконите вече имаха първата си задача, с която се справиха успешно - през 2020 г. в лявата тръба на тунела имаше срутване на 12 тона земна маса, която затрупа трима работници. И тримата оцеляха. Пристигналият по спешност тогавашен премиер Бойко Борисов заяви категорично пред медиите: "Тези икони са ги спасили!" Медиите в резултат сложиха това в заглавие. (Не такава съдба, уви, имаше 52-годишен пастир, който малко по-късно се подхлъзна, падна до тунела и загина на място.)

Но дали това е традиция в тунелното строителство е под въпрос. Първо, защото не можахме да открием достоверни данни дали подобни образи има вградени в другите големи тунели в България - например тези на "Хемус". Ако няма, както всеки шофьор може да потвърди, има спешна нужда това да се направи, преди да стане още някоя трагедия.

И второ, защото иконите принципно се ползват по този начин предимно в православието, което ги разглежда като прозорци към рая, за разлика от католицизма, който далеч не влага такива идеи в образите на светци. Дори и в православието имаше спор между богословите доколко образите на светци могат да бъдат ползвани по такъв начин - например за да висят от огледалата в колите, което неудобно много напомня на идолопоклонничество.

Отговор на тези въпроси не може да бъде открит в двата големи български портала, които се занимават с такива теми - иконите.бг и двери.бг. Там единствено се дават съвети на коя стена е добре да се окачи в дома иконата (в гръб на изгряващото слънце) и какво да няма наоколо (кичозни плакати и други вещи).

Подобна традиция има в съседна Гърция, където до пътя често могат да бъдат видени малки параклиси, в които се палят свещи от пътуващите. Но може би най-добрият съвет по темата идва от йеромонах Павел, за когото преди десетина години bТВ правят репортаж. Той рисува икони и ги поставя край участъци с много катастрофи с надеждата да намали броя им. Освен на божията закрила йеромонахът тогава съветва шофьорите да разчитат и на спазването на пътните знаци и внимателното шофиране.

В новата българска история има и други ритуали, които се изпълняват срещу пътни уроки, особено популярни в същия регион. Ръсенето на пътя със захар започна от Петрич в началото на XXI век (!), когато там бяха използвани 1300 кг в ритуал за намаляване на катастрофите. За организаторите на подобни мероприятия може и да е изненадващо, но нищо от това не е свършило никаква работа. България е на едно първите места в Европа по брой загинали на пътя - стотици хора всяка година умират от напълно предотвратими причини.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    yfu16319541891076305 avatar :-|
    русороби вън
    • - 1

    Религиозни откачалки 🤣🤣🤣🤡

    Нередност?
Нов коментар