🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Елате повече

Европа се нуждае от имигранти, а те се нуждаят от по-успешна интеграция

Икономическата криза удари особено тежко имигрантите, много от които останаха безработни и без никакви възможности.
Икономическата криза удари особено тежко имигрантите, много от които останаха безработни и без никакви възможности.
Икономическата криза удари особено тежко имигрантите, много от които останаха безработни и без никакви възможности.    ©  Reuters
Икономическата криза удари особено тежко имигрантите, много от които останаха безработни и без никакви възможности.    ©  Reuters

Нежелани, но нужни

Това е вторият от серията от два материала на "Капитал" за имиграцията в Европа. Миналата седмица погледнахме към нерешения проблем с лятната вълна от незаконни имигранти към европейските държави.

По изчисления на ООН от 2000 г. Европа се нуждае от 75 милиона нови работници до 2050 г., ако иска да компенсира тенденцията на застаряващото си население и да запази настоящото си ниво на развитие. В противен случай всеки бъдещ пенсионер ще бъде издържан от все по-малко работещи и това ще увеличи пенсионната възраст, данъците и бедността. Същевременно, ако Европа не реши демографския си проблем, в дългосрочен план цели сектори ще останат без достатъчно работници. Накратко: европейците трябва или значително да увеличат раждаемостта си, или да продължат да внасят работна ръка. И да са готови да приемат последиците.

Европа си няма Статуя на свободата, която да посреща "бедните, уморени, потиснати маси"*. Няма и нужда - те и без това прииждат с милиони.

Значителна част от тях остават такива, каквито идват - бедни, уморени, потиснати, недоволни и неинтегрирани. И стават все повече. Сред населението на Брюксел например 56% са родени извън Белгия (според изследване на Брюкселския свободен университет от 2009 г.). От тях добре дошли се чувстват най-вече тези 22%, работещи във и около международните институции. Останалите пришълци в града  са най-вече мюсюлмани, достигнали дотук по исторически, семейни и икономически причини. Броят на силно религиозните сред тях расте в последните години, сочи изследването.

Подобна тенденция се наблюдава и в други западноевропейски страни. Заедно с дългогодишното политическо бездействие спрямо имигрантите и нарастващото предубеждение към мюсюлманите в западния свят все по-често се стига до неприятни последици. В брюкселския регион имигрантите мюсюлмани живеят в  

Паралелни общества

Те са мнозинство в определени квартали, където безработицата, престъпността и зависимостта от социални помощи са значително по-високи от средните за Белгия. Брюксел не е единствен - така е и в Ротердам, Париж, Марсилия, Mалмьо, където имигрантите мюсюлмани съставляват над 10% от населението. Днес в ЕС има около 16 милиона мюсюлмани (от общо 493 милиона жители по данни на Евростат). Като дял на мюсюлманите от населението - 1/7, България е най-ислямската страна в ЕС, но тук те не са имигранти. Във Франция са около 5 милиона, близо 3.3 милиона живеят в Германия, а 2 милиона - във  Великобритания.

Тези имигранти и наследниците им неизменно променят структурата на европейските общества - Мохамед от години е най-популярното име за новородени момчета в Брюксел, както и в четирите най-големи холандски града. Промяната невинаги е към  добро - документален филм на белгийска телевизия от 2008 г. интервюира полицаи със скрити лица и променени гласове, които признават, че не смеят да патрулират в определени квартали на столицата на обединена Европа отчасти заради страх за живота си, отчасти заради страха на политиците, че полицейското присъствие може да доведе до етнически сблъсъци. Нарастващата

Взаимна нетолерантност

води до антилиберални политики, които не подобряват нищо – като например забраната в няколко европейски държави за носене на бурка и мюсюлмански забрадки на публични места. А "местното" европейско население застарява. Четвърт от него е на възраст над 60, а имигрантите често имат повече деца от европейците  (въпреки че тази тенденция намалява). Отново в Брюксел според някои изчисления след 10 години тук ще има доминиращо мюсюлманско население. Според американския National Intelligence Council през 2025 г. мюсюлманите в Европа ще са между 23 и 38 милиона. Най-радикалните проучвания пък сочат, че до края на века мюсюлманите ще са мнозинство в цяла Европа.

Макар подобни прогнози да търпят силни критики за опростяване на демографските тенденции, те водят до притеснения, че пришълците ще асимилират "нас", преди ние да интегрираме "тях". Безспорният принос на имиграцията за икономическия растеж остава скрит зад взаимно недоверие, страх от радикализация и тероризъм и предсказания, че Европа е на път да се превърне в Еврабия.

Икономическата криза добави към притесненията и безработицата. Евтината и непретенциозна имигрантска работна ръка вече не е добре дошла. Според проучване на общественото мнение в Италия, Великобритания, Германия, Франция и  Испания, проведено през май 2009 г. от Harris Poll, средно 19% от анкетираните смятат, че имиграцията е добра за страната им - срещу 57%, които намират, че чужденците са твърде  много.

Кризата е особено безмилостна към икономическите имигранти, сочи "Международен преглед на миграцията 2010", изследване на ОИСР, публикувано на13 юли. Сериозна  част от чужденците, които трайно живеят в Европа, са били близо до границата на бедността дори когато икономиките бяха в добро състояние. Сега в условията все по-висока безработица те са в първите редици на съкратените и в последните редици на предпочитаните кандидати за работа. "Особено уязвими са младите мъже, най-често заети в сектори,  страдащи от кризата - строителството, хотелиерството и ресторантьорството," сочи изследването, представено в Брюксел.

Малцина от безработните имигранти обаче ще се върнат в родината си. Вместо това те се превръщат в допълнителна тежест за социалните системи в държавите, където живеят. А икономическите им трудности лесно прерастват в социално напрежение. Кризата обаче дава и неочаквана възможност на

Европа да си поеме дъх

от имигрантския приток и да се опита да интегрира пришълците, които вече са тук. Заради влошената икономическа картина имиграцията  към Западна Европа е намаляла рязко в последната година и половина, сочи изследването на ОИСР. Организацията отчита 6% спад в броя на новодошлите през 2008 г. и с над 8%  през 2009 г. Това е значителна промяна от предходните пет години, когато имигрантите са се увеличавали средно с 11% годишно. "Изводите са два - че сега е моментът да се мисли  за интеграцията на тези, които вече са тук, и че икономическите затруднения в кризата не трябва да се използват като извинение за твърде строги ограничения на имиграцията", посочи в Брюксел Анхел Гуриа, генерален секретар на ОИСР.

Това е зов в пустиня. Все повече европейски страни обмислят или вече прилагат по-рестриктивни политики спрямо имигрантите. Новото правителство във Великобритания вече сложи таван на броя нови работници от страни извън ЕС. Първоначалният лимит е 24 хиляди души  до април 2011 г., когато бройката ще бъде преразгледана, но ограничението ще остане постоянно. Подобни мерки бяха сред най-честите обещания в предизборните кампании в Холандия и Белгия тази година. Дания пък наскоро обяви, че обмисля намаляване наполовина на минималната заплата на имигрантите. Според правителството в Копенхаген това ще стимулира работодателите да ги наемат. Според опозицията обаче мярката ще обрече стотици хиляди имигранти на живот в още по-голяма бедност.

"За да създадат впечатлението, че контролират ситуацията, правителствата налагат тежки ограничения, които реално не водят до интеграция и спад в социалното напрежение, а  само захранват сивата икономика", обясни Таня Вундерлих, която ръководи програмата "Имиграция и интеграция" на German Marshall Fund. Така политиците се крият както от предизвикателствата, така и от възможностите на имиграцията, каза Вундерлих пред "Капитал". И не казват какво ще правим, когато дойдат още хора - много и все различни.

*част от надписа на Статуята на свободата в Ню Йорк

24 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cia_germany avatar :-|
    CIA Germany
    • - 13
    • + 22

    @И не казват какво ще правим, когато дойдат още хора - много и все различни.@

    Просто няма да влезнат това ще стане. За да се интегрират най-добре да си сменят първо вярата. Интегриран мюсулманин 1 от 10 това е в най-добрия сучай в момента положението!!!

    Нередност?
  • 2
    1951 avatar :-@
    1951
    • - 10
    • + 55

    Европа трябва да понамали безсмисленото консуматорство (стил САЩ), трябва да залага на все по-високи технологии (което ще намали нуждата от чак толкова работна ръка) и да се преориентира към емигранти от по-бели и християнски държави.
    Още по-добре е да се създаде единна европейска система за вкарване на емигранти, като си има квоти по държави и континенти, а най-добре цели държави да са забранени за емиграция.
    После, мисля, че трябва да се спре с този криворазбран либерализъм и това политическо коректно лицемерие. За да се интегрира някой в нещо, най-първо той самият трябва да го иска. Над 90% от мюсюлманите не желаят да се интегрират и по-скоро искат да помюлюлманчат Европа, отколкото Европа да ги европеизира. Така, че да спрем с вкарването на народ от всякакви забравени от бога кътчета на света, че след няколко десетилетия ще заприличаме на тях.

    Нередност?
  • 3
    money4nothing avatar :-|
    money4nothing
    • - 1
    • + 7
  • 4
    smileislife avatar :-|
    SML
    • - 7
    • + 39

    И все пак има известна разлика между имигрантите, които отиват в Западна Европа от ИЕ... и арабите. Колкото и да сме мизерни байганьовци, пак сме по културно съвместими с останалата част на Европа. Между другото Европа е пълна и имигранти от други националности - азиятци, индийци, турци... никой друг не прави гета и не създава проблеми като арабите. Време е да наричаме, някои неща с истинските им имена...

    Нередност?
  • 5
    ajsajder avatar :-|
    ajsajder
    • - 9
    • + 3

    Пророчеството говори за расови войни-ще почнат първо с САЩ...ама гиви сме-ще видим...без да има емигрантиуоколо 30-34% от населението расови войни са невъзможни!така че,ще се увеличават още-така мисля...а като станат ок 40% и се разбунтуват,ще бъдат усмирени!

    Нередност?
  • 6
    wds23355772 avatar :-@
    wds23355772
    • - 16
    • + 24

    Според мен трябва да има тотална забрана за хора извън ЕС да се заселват в него. Просто баста и толкова! Ако хванат някой - на самолета и от където е! Това не са цигани, че да нямат държава! Всички чернилки много добре знаят от ккъде идват!
    Много е тъпо да се правим на хуманисти и на защитници на човешките права докато всички тези емигранти-араби не им дреме нито за правата нито за живота на европейците!
    Тук в България (все още) почти нямаме такъв пробелем но виждайки това което става в Западна Европа откровенно се плаша. С икономическото развитие на страната ни неминуемо ще пристигнат и черните африканци. Ако не сме подготвени с добра система за предпазване от тях ни е разкатана фамилията! Защото за разлика от другите държави ние вече си имаме 2 етноса - единия принципно безопасен в ежедневието но другия по-лош от всичко на света! Трети няма да можем да понесем!

    Нередност?
  • 7
    zanzibarhero avatar :-|
    ZanzibarHero
    • - 4
    • + 12

    Добре дошли в този "Brave New World" :)

    Изглежда, че дните на политическото образувание наречено: едно-национална (?!) държава - са преброени.

    Модерният свят, все повече ще заприличва на старите империи и свободното придвижване на хората в търсене на по-добър живот, ще бъде демократично гарантирано...

    Иначе, Европа като цяло, може да си "позволи" около 25-40% имигранти - родени извън Континента и първо поколение. Общата картина е по-сложна, отколкото локалното "втренчване" в бивши колониални центрове ...

    Къде ли ще бъде мястото на Мизия, Тракия и Македония в това общочовешко развитие?

    Нередност?
  • 8
    ajsajder avatar :-|
    ajsajder
    • - 4
    • + 7

    Като са започнали да се придвижват хора напред-назад в старите империи и те не са оцеляли много..Появила се нова устойчива структура-националната държава!

    Нередност?
  • 9
    musashii avatar :-|
    musashii
    • - 6
    • + 18

    Има само един начин за интегриране и той е образованието.Трябва да се въведат тестове по владеене на език и който не издържи да се изпраща по живо ,по здраво откъдето е дошъл.Задължително децата на имигрантите трябва да посещават училище.А в самото училище да се наблегне на часовете по биология и особено на теорията на Дарвин.Да им се обясни произхода на човека,а неда си мислят,че Аллах е създал света и след смъртта си ще отидат в рая.Трудна задача,но не и неизпълнима.Трябва от малки да се учат на европейска култура-задължително посещение на театър веднъж седмично,на художествена галерия и музей.

    Нередност?
  • 10
    ajsajder avatar :-|
    ajsajder
    • - 12
    • + 3

    А пък историите,че от човешко тяло може да се направи сапун-са напълно невероятни..Не сличайно,никой,никога до сега,не не показал и един калъп от подобен сапун и не е даден за изследване!Ами помислете си само-сапун,направен от материали,били в досег с цианиди-Циклон Б- и това чудо да служи за измиване...с цианидните съединения вътре...Не може и е нерентабилно и тъпоумно,да се прави сапун...това са просто легенди!

    Нередност?
Нов коментар