Когато стигне на ръба на пропастта, Европа действа

Съветникът на Жозе Мануел Барозу Лукас Цукалис пред "Капитал"

Първо беше Гърция. След това мислехме, че нещата са се уталожили, но ето  сега Ирландия върви към същата драма, а след нея вероятно и Португалия. Какво става с еврозоната?

Мисля си, на първо място, че пазарите много често преувеличават. Защото до 2007-2008 г. те с удоволствие финансираха тези балони в обществения и публичния сектор и когато се спукаха, те типично реагираха твърде силно в обратната посока. Не казвам, че няма проблем и става дума за измислици. Ирландия има различен проблем от Гърция или от Португалия. В Гърция е балон в сферата на  публичните финанси, в Португалия проблемите приличат повече на гръцките, докато ирландските финансови сметки бяха отлични доскоро, те бяха модел.

Ирландското правителство се опитва да спаси банковата система и непрекъснато открива, че проблемът е по-голям. И в даден момент, мисля си, ще трябва да орежат част от задълженията към някои заемодатели. Така че там проблемът е как разпределяш тежестта между данъкоплатеца и акционера. Мисля, че те прекалиха, като прехвърлиха  цялата тежест върху данъкоплатеца и ще трябва да променят това.

Както знаете, има механизъм за финансиране в случай на нужда. Така че ирландците и португалците ще има как да се финансират, без да се налага да търсят пари от пазарите. До март, когато ще им трябват пари, пазарите може да се успокоят. Но дори да не се успокоят и да се наложи да потърсят помощ, те ще я получат. Така че нещата са под контрол.

Въпросът е как да се балансират интересите на Германия с интересите на останалите страни в еврозоната в рамките на една и съща политика?

Бих задал въпроса по различен начин. Как балансираме между акционера и данъкоплатеца? Защото, от една страна, това, което германците искат, е логично. Те настояват, ако има  такъв постоянен спасителен механизъм, да е ясно, че когато една страна закъса и трябва да инициира механизма, товарът няма да е само върху данъкоплатците, но и върху онези,  които са давали заеми безразсъдно.

Проблемът е по-скоро, че това се дискутира сега, когато пазарите са неспокойни. Те почват да предполагат, че някои от  страните членки имат намерение да преструктурират дълговете си скоро и си казват "тогава ние ще пострадаме доста". И лихвите за Ирландия и Португалия излитат през покрива.

Ситуацията се влоши от дискусията, инициирана от германското правителство за спасителния механизъм. Синхронизирането на политически и икономически драми не е лесно. Меркел също има хора, които гласуват за нея. И тя трябва да им обяснява. Така че човек трябва да прояви разбиране към германците. Но и те трябва да разберат последиците от действията си, защото ние вече плащаме повече заради Гърция и някои изказвания от тогава.

Какъв е изходът от ситуацията тогава?

Винаги съм бил почитател на монетарния съюз. Но винаги съм смятал, че маастрихтската конструкция е постмодерно създание, което се опитва да преодолее закона за  гравитацията. Направихме най-важния си акт на интеграция без политическа или институционална основа. Законът не работеше около десетина години, сега обаче влезе в действие. И сега се опитваме да създадем реална структура, която да е добре балансирана, т.е. да поставим онези основи, които досега ги нямаше. Това не е лесно. Но целият европейски проект не е никога бил лесен.

Но изглежда, че ЕС е блокиран между политическата невъзможност да продължи напред и финансовата невъзможност да се върне назад?

Ако някой ви беше казал преди година, че Меркел ще се съгласи на механизъм за спасяване на Гърция на стойност 750 млрд. евро, щяхте ли да го повярвате? Но се случи. Опитът показва, че когато нещата достигнат ръба на пропастта, действаме. Това именно не разбират онези, които критикуват. Европа е инвестирала твърде много в общи неща и постижения, които иска да запази. Но е опасно, да. И колкото по-дълга е кризата, толкова по-опасно става. Трябва да има решение до края на годината, но после въпросът е как ще бъде изпълнено, защото тук това е винаги сложен въпрос.

Значи според вас обединена Европа и еврото ще оцелеят?

Ако трябва да залагам - да, ще заложа, че ще оцелеят. Ако излезем от кризата, ще излезем много по-силни. Това, което не мога да кажа, е как ще излезем. Залогът в момента е, че за да излезеш, трябва да правиш реформи, които в миналото биха били немислими.

Говорихте и за друг залог (на конференцията на КРИБ и "Капитал" - бел. ред.) - че страните в Европа се надяват ръстът да се възстанови въпреки бюджетната строгост. Звучите песимистичен по този въпрос?

Изобщо не ми харесва, да. От една страна, казвам на сънародниците си, че трябва да сме отговорни и няма място за мърдане - трябва да режем и съкращаване. Но германците и останалите имат да правят още - да стимулират потреблението. Европа няма да се възстанови чрез фискална ортодоксалност. Огледайте се - не работи!

Опасявам се от дълго време на нисък ръст. И в момента имаме много безработица. Ако възстановяването на Германия се забави или върне назад, което се надявам да не се случи, и изпаднем отново в рецесия - тогава сме до шия в калта. Аз критикувам, защото смятам, че е прекалено рисковано.

Преди кризата в България имаше дебат дали да се следва гръцкия или ирландския модел. Сега моделите се сринаха.

Наистина? Някога е имало идея да следвате гръцкия модел? Е, сега вече няма модели, които да следвате. Ще трябва да измислите свой, български модел.

Ако ползваме метафората за ремонта и реформите - кога правиш реформи? Когато ти тече покрива или когато имаш пари?

Колкото повече отлагаш необходимите реформи, толкова по-висока е цената. Това е трудно време. От друга страна, случват се изненадващи неща. Това, което стана в последните четири месеца в Гърция, беше немислимо. Всички казваха - радикална пенсионна реформа, намаляване на заплатите на чиновниците и няма да има революция? Ами нямаше. Не само нямаше, но вижте последните местни избори. Най-доброто послание от изборите в Атина и Солун не е, че ПАСОК спечели, защото те не спечелиха. Имахме двама напълно независими кандидати, дошли отникъде, които успяха да формират здрави коалиции само защото заслужават доверие.

ПРОФИЛ

Лукас Цукалис е съветник на президента на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу от 2005 г. насам. Той е преподавал в European University Institute, London School of Economics и College of Europe. Също така е председател на един от най-влиятелните гръцки независими анализаторски центрове - Hellenic Foundation for European and Foreign Policy (ELIAMEP). Автор е на две книги за бъдещето на ЕС - "Каква Европа?" и "Новата европейска икономика". Цукалис бе в София като специален гост на годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от КРИБ и "Капитал".

 
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 11
    • + 3

    Винаги има едно гръцко цукало, на което всичките европейски проблеми са повече от ясни.... и винаги е готово да се изтропа в пресата....
    Да дръпна сиджимката, май е време...
    Разбира се Европата никога не действа правилно, не действа 1914, 1919, 1938, 1940, 1953, 1956, 1968, 1981, виж за 1947 да, но тогава действуваха хамериканците....
    Така че от Европа с и без цукало спасение не чакайте, сами се оправяйте...

    Нередност?
  • 2
    pesheff avatar :-?
    pesheff
    • + 18

    Така че там проблемът е как разпределяш тежестта между данъкоплатеца и акционера - точно така!

    Значи толкова ли беше трудно да се види на къде отива балона в ирландия - защо продължиха да ги наливат със заеми! Сега го отнасят обикновените хора като им вдигат данъците и тн -

    Какво излиза - банките ги спасяват - а на народа да му е здрава гърбината! Ех криворазбран капитализъм!

    Нередност?
  • 3
    nureto avatar :-|
    Mai Tai
    • + 12

    Георгиев е умно момче, но два от въпросите му направо "трепят" и позволяват на мазния грък да го иронизира. Капитал трябва да го прати на специализация в Лондон скул ъф икономикс - мисля, че момчето заслужава. А и вестникът има достатъчно пари, за да си го позволи.

    Нередност?
  • 4
    big_dik avatar :-|
    Биг Дик
    • + 10

    Напълно съгласен съм с Mai Tai. Въпросът за избора между "гръцкия или ирландския модел" тотално ми развали впечатлението от интервюто, защото меко казано не отговаря на действителността. В България "добрият" ирландски модел беше представян като антитеза на "лошия" гръцки. Т.е. въпросът дали съзнателно да приемем гръцкия модел НИКОГА не е стоял. Така както бе зададен в интервюто въпросът предполага точно обратното... Хората на словото трябва да са наясно колко са важни думите, особено когато променят смисъла на 180 градуса...Сарказмът на Цукалис е напълно оправдан.

    Нередност?
  • 6
    daria_vip avatar :-|
    daria_vip
    • - 3

    Капитал ,вие че сте жълт вестник такъв сте наистина но защо и името си не смените подобаващо .
    Подобни тъпанари като по горният пишещи глупости или просто невежи в предмета до неузнаваемост смятат че хората въобще им четат треторазрядната помия съчинена в алкохолен делириум .

    Нередност?
Нов коментар