С малко помощ от приятели

Ирландското спасяване не успокои никого, а заразата продължава да пълзи към Португалия и Испания

Премиерът Брайън Коуен и финансовият министър Брайън Ленихан - вероятно двамата най-мразени мъже в Ираландия в момента - вече са увековечени в уличните графити като Блус брадърс
Премиерът Брайън Коуен и финансовият министър Брайън Ленихан - вероятно двамата най-мразени мъже в Ираландия в момента - вече са увековечени в уличните графити като Блус брадърс
Премиерът Брайън Коуен и финансовият министър Брайън Ленихан - вероятно двамата най-мразени мъже в Ираландия в момента - вече са увековечени в уличните графити като Блус брадърс    ©  reuters
Премиерът Брайън Коуен и финансовият министър Брайън Ленихан - вероятно двамата най-мразени мъже в Ираландия в момента - вече са увековечени в уличните графити като Блус брадърс    ©  reuters

Понякога най-трудната дума не е извинявай, а да. След близо двуседмична странна и изнервяща за пазарите игра между ЕС и Ирландия в стил "Дайте да ви помогнем"; "Много мило, ама няма нужда" миналата неделя Дъблин най-после се предаде пред неизбежното и поиска финансова подкрепа. Три дни по-късно ирландският премиер Брайън Коуен обяви драстичен план за стабилизиране на бюджета.

Ефектът от всичко това поне за пазарите беше почти никакъв. За разлика от гръцкото спасяване през май, което успокои изнервените инвеститори за няколко месеца, сега затишието не продължи дори ден. Агенция Standard & Poor’s понижи кредитния рейтинг на Ирландия от АА до -А (което още повече ще оскъпи и затрудни финансирането на дълга), а от Moody's предупредиха, че може да направят същото. Политическите трусове в Дъблин отново натиснаха еврото и изстреляха нагоре доходността по ирландските облигации. Нещо повече - заразата не спира да пълзи към Иберийския полуостров.

Както коментира блогът ZeroHedge: "Продълженията винаги са провал." Въпреки че Ирландия прие предложението за помощ, което нямаше как да откаже, дълговата криза в еврозоната съвсем не е приключила. И е добре в следващите - изглежда неизбежни - продължения различно да бъде не само името на драматичния главен герой. Независимо дали то ще бъде Португалия, Испания или Италия, за да не бъде провалът пълен, вече ще трябва да се промени и сценарият.

Във финансовото чистилище

"Срам", "унижение" и "републиката на МВФ" бяха част от емоционалните медийни реакции, след като в неделя Дъблин капитулира пред настойчивите спасители от ЕС и Международния валутен фонд. Детайлите по финансовия пакет за Ирландия, който ще възлиза на около 85 млрд. евро, ще станат ясни в близките седмици. Той трябва да помогне за възстановяване на доверието в Ирландия и за решаване на проблема с грохналите й банки, за които ще бъдат отделени вероятно около 20 млрд. евро от общата сума.

Ако някой е очаквал с това ирландската криза да приключи, вероятно е бил доста изненадан. Оказа се, че тя тепърва започва. И освен това излезе от рамките на икономиката й влезе и в политиката.

Не е ясно дали милирадите от Европа и МВФ ще спасят Ирландия, но е сигурно, че няма да спасят премиера й. Нестабилната управляваща коалиция на Брайън Коуен започна да се разпада часове след новината за поисканата помощ. Лидерът на зелените Джон Гормли обяви, че ирландците се чувстват подведени и предадени, а неговата партия напуска правителството и иска предсрочни избори. За да станат нещата още по-лоши, назря бунт в редиците на собствената партия на премиера "Фиана Фейл", а двама независими депутати, на които се крепи мнозинството в парламента, предупредиха, че може да не подкрепят бюджета за следващата година.

Така ирландският премиер вече живее не само с пари на заем, но и с време назаем. За момента Коуен, който си навлече всеобщ гняв с многобройните отричания, че Дъблин има нужда от помощ, и унизителното отстъпление след това, успява да удържи натиска за незабавни избори. Обсаденият премиер обяви, че предсрочен вот ще има чак в началото на следващата година, когато приемането на финансовата рамка за следващата година е приключило.

Това, което прави бюджета за 2011 г. толкова ключов, е фактът, че е част от обявения от правителството четиригодишен план за брутални бюджетни съкращения. Програмата, която по своята драстичност няма паралел в ирландската история, бе сравнена с финансова ампутация. Тя предвижда още през следващата година да бъдат спестени 6 млрд. евро чрез комбинация от рязане на разходи и повишаване на данъците (виж карето), а до 2014 г. бюджетните икономии да достигнат общо 15 млрд. евро, което е около 9% от целия БВП на Ирландия. Както призна самият Коуен, планът ще струва 20 евро седмично на всеки данъкоплатец. И на практика ще удари болезнено всички групи в ирландското общество. Това обаче е цената на спасението, като единствената утеха на Дъблин е, че успя да запази корпоративния си данък от 12.5% въпреки натиска от Франция и Германия.

Според социологическите проучвания на предсрочния вот "Фиана Фейл" е изправена пред унизителната загуба. Въпросът е дали преди задаващата се изборна катастрофа Коуен ще успее да прокара бюджета. И отговорът никак не е ясен. "Не съм убеден, че планът на правителството наистина ще успокои пазарите. Цялата тази политическа нестабилност означава, че никой не е 100% сигурен дали ще успеят изобщо да приемат бюджета. А дори и да го направят, вероятно ще има ново правителство в началото на следващата година и то ще има свои планове", коментира пред BBC News Бен Мей, анализатор от Capital Economics.

Лечение или скъпа лепенка

Това, което изнервя пазарите, е не само несигурното приемане на плана, а и ефектите от драстичните икономии, които могат да потопят Ирландия отново в рецесия. Същевременно никак не е сигурно дали милиардите от ЕС и МВФ ще помогнат особено. В анализ за в. Financial Times професорът от Cardiff Business School ги нарича скъпа лепенка, която за известно време ще прикрие раната, но няма да я излекува. Причината е, че наливането на средства няма да спаси прогнилите зомби банки, ако те не бъдат преструктурирани дълбоко и истински. А засега не изглежда ЕС и МВФ да настояват за това. "В момента за съжаление основната им цел явно е да осигурят международните банки да получат парите си от Ирландия и ирландските данъкоплатци да платят сметката", констатира професорът по финанси Брайън Луси от Trinity College, цитиран от сп. Spiegel.

Най-лошото обаче е, че спасяването на ирландския пациент се провали в основната си цел - да свали натиска върху останалите проблемни държави в периферията на еврозоната. През седмицата рисковата премия по португалските 10-годишни държавни облигации беше с 4% по-висока от германските (считани за най-сигурни и ползвани като референция). Рисковата премия по испанските облигации пък скочи до рекордно ниво от създаването на еврозоната досега.

Така две спасявания и много милиарди евро по-късно пазарите продължават да гледат с тревога към еврозоната и да питат "Кой е следващият?" Междувременно Ирландия обяснява, че не е Гърция. Португалия твърди, че не е Ирландия. А испанският финансов министър наскоро заяви, че Испания не е Португалия. А ясно е само, че Ирландия още не е спасена. Еврозоната - също.

Път към изкупление

Ключови мерки в четиригодишния план на Дъблин, който цели да спести на бюджета 15 млрд. евро в следващите четири години:

- 10 млрд. евро съкращения на бюджетните разходи (от които 3 млрд. от сфери като здравеопазване, образование, земеделие и правосъдие; 2.8 млрд. от социални плащания; 1.2 млрд. от рязане на заплати в публичния сектор)

- 5 млрд. евро от увеличаване на данъци и мерки за повишаване на приходите (увеличаване на подоходните данъци и на ДДС, въвеждане на данък върху земята и недвижимите имоти, реформа на държавните пенсии)

- намаляване на минималната заплата от 8.65 евро на 7.65 евро на час

- запазване на корпоративния данък от 12.5%.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jj avatar :-|
    J.J.
    • - 1
    • + 6

    След като дълговете на всички PIGS и подобните са изключително към Франция, Германия и Великобритания, не разбирам какво толкова се притесняват всички. Ясно е, че основните двигатели на Еврото няма да го оставят да загине, още повече че за тях е изгодно да дадат пакети за спасяване, за да могат да си върнат вече дадените пари под формата на кредити. Иначе всичко изгаря. Данъкоплатците ще си върнат парите с предоволна лихва. Просто Германия и Франция искат да се даде урок и тези държави наистина да намалят разходите си.

    Нередност?
  • 3
    pesheff avatar :-|
    pesheff
    • - 1
    • + 1

    Така ги спасиха че чак и пенсионният им фонд искат да ошушкат! Е това е! Ирландия вече не е независима държава!

    Нередност?
  • 4
    donio avatar :-|
    donio
    • - 1

    Продъниха ни ушите с международни спекуланти атакуващи еврото на Меркел само това й е в устата,но никой до сега не назовал тези спекуланти по име кои са те как спекулират в полза на кого спекулират кой печели.Те извънземни ли са?Ако са спекуланти значи са престъпници ако е така значи светът е в ръцете на престъпници.Спекулата се наказва на всякъде.Нека ме светне някой.Ако тази система,която установихме преди 20 години е била по-прогресивна,то тя трябваше да си покаже предимствата.Но става точно обратното-20 години е достатъчен период.Значи и тя е погрешна.Следователно трябва да си отиде .Дискусионен е въпросът само по какъв начин.

    Нередност?
Нов коментар