🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бунтът срещу властелина на вестниците

Политическата революция срещу империята на Рупърт Мърдок изглежда водена от вендета

Доскоро уверен във влиянието си на Острова и в корпорацията си, Мърдок внезапно изглежда изпуснал конците
Доскоро уверен във влиянието си на Острова и в корпорацията си, Мърдок внезапно изглежда изпуснал конците
Доскоро уверен във влиянието си на Острова и в корпорацията си, Мърдок внезапно изглежда изпуснал конците    ©  Reuters
Доскоро уверен във влиянието си на Острова и в корпорацията си, Мърдок внезапно изглежда изпуснал конците    ©  Reuters

Само до миналия месец Рупърт Мърдок надали е подозирал, че ще попадне в такава компания. Най-влиятелният човек в света на британските медии и една от най-големите фигури на световния медиен пазар тази седмица получи официална призовка да се яви на изслушване в британския парламент - последният път, когато Уестминстър е правил това, е било през 1992 г. за синовете на скандалния милиардер Робърт Максуел, които да обяснят как баща им е източвал средства от пенсионни фондове. Мърдок, синът му Джеймс и изпълнителният директор на британската част от империята им Ребека Брукс ще трябва да дават обяснения за друг скандал - с подслушването на телефони, подкупването на полицаи и още редица престъпления, извършени от журналисти от изданията им. Австралийският магнат, разбира се, още не е преживял влаченето в калта, което се случи с Максуел след разкриването на измамите му, но една малка революция вече тече.

От "Осанна" до "Разпни го" ...

Британските политици, доскоро почти раболепни пред медийния гигант, сега изведнъж изглеждат като разярена тълпа, искаща мъст. Лидерите на трите основни партии - консерваторите, лейбъристите и либерал-демократите, се обединиха в атаката си срещу империята на Мърдок. Премиерът Дейвид Камерън обяви, че ще има независимо разследване на обвиненията, което ще може да привиква собственици на медии, журналисти, политици и полицаи за изслушване публично. Парламентът пък призова компанията на Мърдок да оттегли офертата си за водещия сателитен оператор British Sky Broadcasting. Когато милиардерът първоначално отказа да дойде на изслушването в парламента, депутати дори поискаха той да бъде арестуван. Далеч не само британските политици изпитаха удоволствието да говорят срещу Мърдок публично. В САЩ двама сенатори демократи поискаха NewsCorp да бъде разследвана за даване на подкупи в чужбина, което е престъпление по американското законодателство, а в родната му Австралия премиерът Джулия Гилард поиска нови правила за собственост на медиите и за контрол над тях.

Тази политическа вендета, която иронично беше сравнена с арабските революции, говори сама по себе си колко голямо влияние доскоро имаше Мърдок. "Всички изведнъж решиха колко кураж имат и как ще говорят срещу него", казва иронично Чарли Бекет, изследовател от департамента за медии и комуникации в London School of Economics. "Но къде бяха те преди два дни, преди седмица? Изведнъж премиерът призовава Ребека Брукс да бъде уволнена, а преди няколко месеца обядва с нея. Това е безсрамен опортюнизъм и лицемерие", казва той пред "Капитал". Малко преди правителството да реши да спре офертата за BSkyB например, отговорният министър Джереми Хънт почти се беше съгласил с нея въпреки предупрежденията на различни анализатори, че това ще монополизира британския сателитен пазар. Бившият главен редактор на News of the World Анди Коулсън пък беше медиен съветник на Камерън, преди да бъде арестуван от полицията тази седмица.

Скандалът разряза на две публичния имидж на премиера като честен и почтен политик. Той бе отбранителен, докачлив, напрегнат и изчервен, докато даваше неадекватни обяснения защо е назначил Коулсън, който бе редактор точно преди репортер и детектив да бъдат арестувани заради подслушване на телефони на членове на кралското семейство. Камерън твърди, че е получил уверения от Коулсън, че не е знаел нищо за порочните практики. "Камерън изглежда глупаво. Guardian го предупредиха няколко пъти за Коулсън", коментира за "Капитал" бившият редактор в Guardian Питър Престън.

Всъщност всички британски политици имат близки отношения с News International, казва пред "Капитал" Макс Уинд-Коуи от британския мозъчен тръст Demos. Навремето наричаха Мърдок 24-ият член на кабинета на Тони Блеър. "Надявам се този скандал да преначертае границите на здравословното разстояние между пресата и политиците във Великобритания. Властимащите вече ще станат много по-предпазливи да не бъдат видени като прекалено отворени към медиите", твърди Уинд-Коуи. 

... и пак до Осанна?

Въпросът е дали това е дълготрайна тенденция и дали скандалът ще даде възможност на политическата класа във Великобритания да направи нещо, което мечтае от десетилетия - да скъса окончателно с влиянието на Мърдок. Джон Кент от департамента по връзки с обществеността в London School of Economics се съмнява. "Краткосрочно нещата няма да продължат така, както са били досега. Но смятам, че няма да минат много години преди медиите отново да се сближат с политиците". Колегата му Чарли Бекет е на същото мнение. "Сигурен съм, че ако Мърдок се изчисти от това петно и все пак запази вестниците си, всички ще бъдат много любезни и мили с него", казва той.

Призивите на Камерън (отекнали и в Австралия в думите на Гилард) за нови регулации на медиите и дори държавно лицензиране, показват, че целта зад внезапната атака на политическата класа срещу медийния магнат всъщност далеч не е само защитата на обществения интерес. Както написа в openDemocracy един от биографите на Мърдок, Брус Пейдж, "политиците всъщност не се страхуват от Мърдок, а от това, че той ще пусне медиите си да правят автентична журналистика".

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-|
    kardinalat
    • - 5
    • + 6

    Англия създаде съвременната парламентарна демокрация. САЩ превърнаха изконното право да се родиш свободен и да отговаряш пред себеподобните си по определени и ясни правила, в манифест и мечта. Днес англо саксонският свят (Англия, Шотланди, САЩ, Канада, Австралия) създават новата 4-та власт.

    Къде са ТЕ, къде сме НИЕ. не като държави, а като граждани и общество.

    Нередност?
  • 2
    manager avatar :-|
    Зам. Директор
    • - 2
    • + 3

    Във футбола вратарят никога не скача да избива или хваща топката, която още не е полетяла към вратата му.

    Ако следите внимателно събитята от Острова и не само там, ще асимилирате ситуацията за натрапвана и режисирана постановка от един скрит диригент или група от професионални изпълнители, за да стигнете логически до заключението, че всички са знаели още преди години за подслушваните телефони и други трикове, но времето за изскачане на тази информация все още не е било дошло, а е била държана за десерт.

    Тук, в САЩ, или т. нар. страна зад океана, Федералното Бюро за Разследване (ФБР) стартира паралелно разследване на медиите и конкретно на медийния бос Рупърт Мърдок и най-близките му сателити, за да докаже на теоритетните интерпретатори на "Тайните протоколи", че "Светът под микроскоп" е светът на властта в САЩ и че федералните престъпления се разследват от дясната ръка на Министерството на правосъдието, FBI, което не бръсне нито "еврейски жители", нито християни, будисти, шаманисти и каквито още ви дойдат на ум.

    Въпреки, че известен процент журналисти наблегнаха за някаква националистическа чистка на евреи стоящи на върха на пирамидата, това по-скоро е блед мираж и необосновано твърдение.

    За по незапознатите в отношенията между полиция и журналисти, ще се наложи да направя една блицхарактеристика, резултат от серия срещи с представители и на двете страни, които буквално бяха съблечени чрез трикови въпроси и подвеждащи приятелски разговори.

    Оказа се, че зад фасадата на привидната любезност, омразата към журналистите е прикрита умело зад лицата с цвят на покер и стандартната студена любезност на американските актьори от "Държавна Сигурност", чиито фибри на "приятелство" с пресата са двуостър нож поставен в ножница с крайно обезпокояващи червени краски.

    Логично възниква въпроса, възможно ли е журналистите да са подслушвали, възможно ли е Асанж сам да е действал и взел съобщенията?! Естествено, че информацията от подобен характер ВИНАГИ пристига от службите, имащи възможност да го правят, които както знаете и в България са повече от 80% корумпиран.

    Мърдок е целта и целта е постигната, но това можеше да се случи и много по-рано, но не беше направено. Защо?!

    Помислете малко преди да продължа с едно мнение на екс-директор на ФБР в Ню Йорк *********.

    Нередност?
  • 3
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 7
    • + 1

    Политиците винаги са били, са и ще си останат лицемери и лъжци! В България най-нагло, полутайно, се упортебяват СРС-та в нарушение на всякакви закони и права, срещу неподозиращи обикновени граждани от различни слоеве на обществото, политиците знаят за това и абсолютно нищо не правят и ТОВА МОЖЕ! Но когато произволна медия (все едно на Мърдок или не) опита да упражни по-голям публичен контрол над произволен политик - това вече било лошо и не можело!!! Егати и лицемерите!

    --------------------------------------------------
    Борисов е вреден за нашето здраве и дори за живота ни (одобрено е добиването от Шеврон на шистов газ в Лудогорието - стъпка, която ще отрови подпочвените води и като следствие цялата природа там). Тия трябва да се разкарат от властта възможно най-бързо! Ако не бяхме толкова загубени - сега щеше да има предсрочни избори.

    http://www.youtube.com/watch?v=g3h7V5m9JKE&feature=related

    Изглежда, на 24.06.2011 година усилията ми, заедно с тези на още двама души тук ("venzie" и "istorika": коментари с номера 39, 40, 41, 48, 49, 50 и 53 под статията "Трайчо Трайков: България трябва да диверсифицира енергийните си източници, но и трасетата за доставка" в "Дневник")...

    http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/05/29/1096820_traicho_traikov_bulgariia_triabva_da_diversificira/?ref=id#comment-50

    ...дадоха някакъв, макар и недостатъчен резултат. Проблемът най-накрая успя да стигне до Парламента, макар и представен само от опозицията в лицето на БСП (явно, всички останали продажници в Парламента одобряват гнусотията с шистовия газ - много по-опасна от проекта "Бургас-Александропулис", който Борисов спря уж по екологични причини. Ако екологията наистина беше толкова важна за Борисов и за кабинета му, те въобще нямаше да допуснат отровния добив на шистов газ на територията ни.).

    В отговор на предупрежденията на БСП Трайков изтропа нещо си за голяма дълбочина на добива и че това, според него, не водело до заплахи. Да иде да каже това на американските ранчери около сондажи на шистов газ, от чиито чешми текат ОГЪН И ОТРОВИ. Има ли Трайков дете? Ще плащам, лично от джоба си, детето на Трайков в продължение на година да пие водичка от чешми в близост до сондажите на "Шеврон", когато онези започнат. Трайков спомена и да не се плашела "излишно" обществеността - оправданието на комунистическата власт някога да не предупреди адекватно за последствията от чернобилската катастрофа...

    Нередност?
  • 4
    donio avatar :-|
    donio
    • - 1
    • + 1

    Питам аз нещо друго?След като този мръсник се е напечелил по абсолютно престъпен начин защо не му конфискуват милиардите и имуществото?Ако някой открадне един хляб ще го тикнат пет годинки на топло.Разбирате ли какви са законите на "демокрацията".Има и нещо друго.Е онази червенокоса хазарка Ребека .Е няма как да стане.Системата е сбъркана братя,системата.

    Нередност?
  • 5
    manager avatar :-|
    Зам. Директор
    • - 3
    • + 1

    Ако се докаже, че парите са натрупани от изнасяне на подобна пикантна информация, ще плаща, но в пресата парите не идват от този вид информация, а от реклами, рекламна дейност и рекламодатели, където вестниците са рекламоносители и краен печеливш играч.

    Преди години един от редакторите на The New York Times, по време на Hard Talk по нюйоркският ТВ канал NY1, недвусмислено заяви, че дори и никой да не купи книжното тяло на вестника (съботните и неделни броеве са с дебелината на Библия) вестникът пак ще печели, защото има здрави рекламодатели.

    И за това приходите на Рупър Мърдок от сензационни заглавия носят повече славата на вестника, отколкото финансово благоденствие.

    Нередност?
Нов коментар