🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И победителят е...

Медийната класация на The Guardian тази година e отражение на скандалите с News of the World - Мърдок губи властта си, а социалните мрежи стават предпочитаната медия

MediaGuardian не изненадаха никой, като обявиха Марк Зукърбърг за най-важната фигура в медийния свят на острова.
MediaGuardian не изненадаха никой, като обявиха Марк Зукърбърг за най-важната фигура в медийния свят на острова.
MediaGuardian не изненадаха никой, като обявиха Марк Зукърбърг за най-важната фигура в медийния свят на острова.    ©  Norbert Von Der Groeben
MediaGuardian не изненадаха никой, като обявиха Марк Зукърбърг за най-важната фигура в медийния свят на острова.    ©  Norbert Von Der Groeben
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Това е от онези изненади, за които знаете седмица по-рано. Всичките ви приятели безрезултатно се опитват да прикрият смушкванията и хихиканията си, а вие се преструвате, че не сте видели нищо. Дори и подаръкът ви, който те се опитаха да внесат, докато вие бяхте в коридора, защото хей, все някой трябва да им отвори, нали?

По същия начин, навярно няма да учудим никого, когато съобщим, че Марк Зукерберг е най-влиятелната личност в медийния свят на Великобритания според тазгодишния MediaGuardian 100. (Изненадахте ли се? Поне мъничко? Не?!)

И тази година експерти в сферата на комуникациите подредиха годишния списък на в. Guardian от стоте най-значими медийни фигури във Великобритания на базата на културно и политическо влияние, както и според тяхната икономическа значимост.

Основната разлика през 2011 г. е разчупването на традиционната подредба в категориите. Личности, които до скоро се смятаха за традиционно абонирани за челната десятка, отпаднаха, а категориите се преструктурираха. Според Джон Плъкнет, медиен колумнист в The Guardian и член на журито, това се дължи предимно на кризата в медийната империя на Рупърт Мърдок. "Правителствата се сменят, балоните се пукат, аналоговото предаване преминава в дигитално. Но досега в историята на MediaGuardian 100 не е имало събитие, което за краткия период от няколко седмици да разтърсило дотолкова британския медиен пейзаж, както скандалът с телефонните подслушвания на News of the World", отбелязва Джон Плъкнет в The Guardian.

News of the World е спрян, сделката по закупуването на BskyB е замразена и оставки в редиците на високия мениджмънт на NewsCorp са ежедневие. Цялостният резултат от аферата е спад на влиянието на корпорацията и семейство Мърдок. До миналата година бащата и синът Рупърт и Джеймс Мърдок заемаха съответно четвърто и осмо място в медийния "годишник". Журито обаче отреди, че през 2011 австралиецът с американско гражданство ще отпадне до номер 8, а синът му изобщо няма да присъства в топ 10. Колкото до Ребека Брукс, бившият главен изпълнителен директор на News International, след оставката й, тя вече е напълно изтрита от листата.

Проблемите на NewsCorp накланят везните на влияние към националната телевизия BBC. Това личи и в класацията на в. Guardian, с нови ентрита от страна на BBC в лицето на директора на BBC Vision, Джордж Ентвисъл, новия директор на BBC Trust, Лорд Патън и новия регулатор на BBC1, Дани Коен.

Влиянието на вестниците на острова също се е разместило. Кризата в NewsCorp позволи представители на други таблоиди да засилят позициите си, като собствениците на Daily Star и The Independent, съответно Ричард Дезмънд и Александър Лебедев. Всичко това поставя по въпрос възможността на семейство Мърдок да води глобалната медийна империя, която създадоха.

Интересно е присъствието на съдия и полицай в списъка на влиятелни медийни фигури. Обяснението е, че Лорд Джъстис Левенсън, съдия от висшия съд на Великобритания, ще съблюдава официалното дело по скандала с телефонните подслушвания, а Сю Ейкърс изпълняваща длъжността асистент комисар в Metropolitan Police ще води второто разследване около News of the World.

Изненадите обаче не спират дотук. Създателят на Apple Стив Джобс зае пето място, което е огромен спад в сравнение с миналогодишната му първа позиция. Според Джон Плъкнет, за последната година Apple не са произвели продукт, който да може да надхвърли влиянието на iPhone и iPad. Явно случаят е подобен и за Microsoft. Стийв Балмър, главният изпълнителен директор на софтуерния гигант, отпада от предишното си 5 място до 29.

Така до първата позиция се покачи създателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг. Въпреки последните данни за увеличаване на броя на изтритите профили от социалната медия и навлизането на силен конкурент като Google+ в съревнованието за потребители, тя все още се използва от над 750 млн. души по света.

Челната тройка се допълва от създателя на Twitter, Джак Дорси, а трети е новият главен изпълнителен директор на Google, Лари Пейдж. Може би това допълва теорията, че активният потребител на острова продължава разграничаването си от идеята за пасивна аудитория.

За никой не е тайна, че медийният свят се променя. Според Плъкнет, наличието на полицейски офицер в класацията е "знак, че времената го изискват", той обаче напомня и факта, че кризата в NewsCorp ще изиграе основна роля в този процес.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар

Още от Капитал