🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Развитието на аферата News of the World

Кризата в медийната империя на Рупърт Мърдок се разраства

Медийната империя на Рупърт Мърдок е подложена на кръстосан огън от всички страни във Великобритания
Медийната империя на Рупърт Мърдок е подложена на кръстосан огън от всички страни във Великобритания
Медийната империя на Рупърт Мърдок е подложена на кръстосан огън от всички страни във Великобритания    ©  Reuters
Медийната империя на Рупърт Мърдок е подложена на кръстосан огън от всички страни във Великобритания    ©  Reuters
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Миналата седмица "Капитал" се опита да представи основните гледни точки по медийния скандал във Великобритания, който доведе до бойкот срещу един от вестниците на медийният магнат Рупърт Мърдок - The News of the World. Скандалът избухна след разкритията на вестник Guardian, че таблоидът на Мърдок е използвал неетични практики, за да се добере до лична информация, която е използвал за сензационни заглавия. Логичният финал на скандала беше затварянето на вестника в четвъртък, но събитията тази седмица ясно показват, че кризата в медийната империя NewsCorp тепърва предстои да се развива.

Докато News of the World и News International (британската дивизия на NewsCorp) са били обвинявани в телефони престъпния към знаменитости и политици и преди, новото в сегашния скандал е, че жертви на нерегламентирано подслушване са обикновени хора, включително британци, станали жертви на насилие, отвличания и убийства.

Замесени са както представители на полицейските власти, които са обвинени в продажба на информация на News International, така и самият министър-председател на Обединеното Кралство Дейвид Камерън (главният комуникатор на премиера Анди Колсън е бивш редактор на вече затворения вестник). Това може да доведе до криза в управляващото коалиционно правителство на Великобритания и да подрони статута на полицейските власти в страната.

Таблоидите, както и всички вестници във Великобритания също са подложени на яростни критики в обществото. Разкритията, касаещи The News of the World, могат да имат неприятен ефект върху цялата преса, която и без това е с отслабващи продажби, заради кризата.

Макар че скандалът с NewsCorp започна от Великобритания, той вече започва да се разпростира и до други точки на света, в които Рупърт Мърдок има медиен бизнес. Съществува теория, че това може да доведе до отстъпването на 80-годишният магнат от медийната сцена.

Тази седмица ще ви представим подробен анализ на последиците от аферата "News of the World". Разговаряхме с представители на няколко неправителствени организации във Великобритания, поискахме изявление от News International и получихме подробен коментар от Питър Престън, редактор на вестник Guardian в периода 1975 – 1995 г. и председател на Международния прес институт.

За да е по-лесно за читателите да проследят целия политически и медиен процес, днес и утре ще ви представяме на кратко някои от най-важните моменти, свързани със скандала.

Сряда

Изход?

Според Wall Street Journal, издание под шапката на News Corp, Мърдок обсъжда идеята за продажба на всички британски издания, собственост на медийната му империя. Бизнес изданието се позовава на "хора запознати със случая", които твърдят, че продажбата е една от възможностите за потушаване на скандала. NewsCorp явно търсят купувачи, но това би било трудно, имайки предвид текущата лоша репутация на вестниците, твърдят от Guardian.

Камерън: Забравете за BskyB

Британският министър-председател Дейвид Камерън се обърна към News International с искането компанията да загърби плановете си по закупуването на сателитната мрежа BskyB и да се концентрира върху "оправянето на бъркотията, която създадоха", съобщават The Guardian.

Според него виновниците за този "позорен" акт трябва да бъдат съдени и това не изключва бившия му главен комуникатор, Анди Колсън, ако бъде доказано, че телефонните хаквания са се случвали по времето, когато той е бил редактор News of the World. Според Камерън, скандалът ще доведе до промени в законите за медийна собственост на Острова.

Заразата достигна Австралия...

Джон Херингтън, който е начело на Австралийската дивизия на NewsCorp, News Limited поиска отчет от всички разходи на вестниците, за да изключи съмненията, че неетичните практики са достигнали и до австралийските издания на мултинационалната компания. Взетото решение е породено от обвинения на конкурентна медийна компания в Австралия. Изданието допълва, че взетото решение е по-скоро превантивна мярка. Някои от австралийските издания на NewsCorp вече са публикували в сайтовете си вътрешни етични кодекси.

...и не подмина САЩ

Американският сенатор Джей Рокфелер е поискал службите да започнат разследване, което да установи дали журналисти, работещи за Мърдок, са използвали неетични практики спрямо американски граждани. Той предупреждава за "сериозни последствия", ако медийната група бъде уличена в подобно престъпление.

Вторник

Лейбър и Тори срещу Мърдок

Агенция Reuters съобщава, че коалиционното правителство между партията на Торите и Либералните демократи ще подкрепят Лейбъристката партия в призива им NewsCorp да се отдръпне от сделката по закупуването на BskyB. Операторът е най-голямата дигитална сателитна мрежа във Великобритания.

Според говорителя на правителството водено от Дейвид Камерън, "министър председателят ще подкрепи това искане и правителството ще го подкрепи". Решението от гласуването няма да е обвързващо за NewsCorp, но ще е ясно, че сключването на подобна сделка няма да бъде подкрепено от Парламента, твърди Reuters.

Лейбър отвръща на удара

В интервю за BBC бившият министър-председател на Великобритания Гордън Браун обвини друг вестник на News International - The Sun, в неетични практики за достъп до информация, за които вестникът е наемал разпознати престъпници, цитира The Guardian.

Според него News International са използвали силни връзки с криминалния свят, за да контролират управлението му. Вестници от News International са се домогвали до поверителна информация като банковата му сметка и медицински досиета. По този начин медицинското състояние на новородения му син става достояние на пресата. Обвиненията на Браун потвърждават твърденията, че неетичното събиране на информация е популярна практика във всички издания на News International и спирането на таблоида News of the World няма да реши проблема.The Sun отрекоха твърденията на бившият Министър председател и заявиха, че да получили информацията от друг източник.

The Sun of the World...

Предположението, че The News of the World просто ще бъде ребрандиран се оказа напълно вероятно, след като News International, британската дивизия на NewsCorp придоби домейните thesunonsunday.co.uk и sunonsunday.co.uk, съобщи The Guardian. Според вестника, разкрил скандала с телефонното хакване на 13 годишна жертва на отвличане и убийство, както и на убити по време на атентатите в Лондонското метро през 2005 година, домейнът sunonsunday.co.uk е бил регистриран на 5-ти юли и принадлежи на неизвестен британски гражданин. Това навежда на мисълта, че семейство Мърдок са решили да заменят закрития си таблоид с неделно издание на другия свой вестник - The Sun. Докато все още съществуваше, News of the World излизаше само в неделя, като "посестрим" на The Sun, който запълваше останалата част от седмицата. Питър Престън, изрази съмнение за това пред 'Капитал'. Според него един подобен ход би бил изключително опасен засега, но няма гаранция, че в бъдеще News International няма да предприемат подобна стъпка.

За допълнителна информация следете capital.bg. Може да очаквате подробен анализ за бъдещето на NewsCorp и таблоидния бизнес модел в следващия брой на вестник 'Капитал'.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • + 8

    Канарите падат върху Динозавъра със скорост напомняща края на 80-те и началото на 90-те. Максуел вече го няма. Отдавна. Прекалено много интереси настъпи Мърдок. прекалено заинтересувани има да потъне. А ОГРОМНОТО МУ ЕГО ги улесни.

    Нередност?
  • 2
    manager avatar :-|
    Зам. Директор
    • - 2
    • + 2

    Още по-интересен факт е, че да регистрираш вестник в Ю Кей заплащаш само £0.25 (twenty-five pence) в Companies House, като попълниш формуляр NLR1.
    http://www.companieshouse.gov.uk/forms/newspaper/NLR1.pdf

    И годишната такса за един вестник е £10. Това е естествено първата стъпка, която дава прекрасна възможност на всички трикаджии да манипулират по един особен начин, който не се наемам да ви подскажа в това експозе - използвайте главите си, за да разберете как ще процедира в близко бъдеще другаря Мърдок.

    Note: В САЩ и Канада нещата стоят доста по-различно.

    Нередност?
  • 3
    bibiiip avatar :-|
    bibiiip ®
    • - 1
    • + 3

    Истината е че повечето вестници с навлизането на интернета са си изпяли песента и тепърва и там предстоят масови фалити. И след тях са хилядите глупави телевизии( доставчици предлагащи ТВ по един кабел, интернет по друг и телефон по трети) . Още малко да навлезе ИП-ТВ то и са пътници и те
    . Да се търси истината в това, че само "скандала" е допринесъл за нещо си е направо прах в очите. Очакваме фалитите на следващите платени медии! (И най-вече на БТВ)

    Нередност?
Нов коментар