Много, но не достатъчно

С новия си план за Гърция ЕС едва ли ще успее да потуши дълговата криза, но направи крачка в правилната посока

Този път след срещата в Брюксел имаше повод за усмивки
Този път след срещата в Брюксел имаше повод за усмивки
Този път след срещата в Брюксел имаше повод за усмивки    ©  Reuters
Този път след срещата в Брюксел имаше повод за усмивки    ©  Reuters

От началото на гръцката криза досега моделът за реакция на Европейския съюз беше следният - лидерите се събират извънредно в 12 без 5, за да решат проблема, и заявяват, че Атина и еврото са спасени. Само че никой не им вярваше и лошите пазари продължаваха да притискат уязвимите държави в еврозоната. Тази седмица се случи точно обратното. Моделът се промени драстично и за пръв път европейските политици успяха да надхвърлят всички очаквания.

Преди поредната извънредна среща в Брюксел на 20 юли, свикана за обсъждане на втория спасителен пакет за Гърция, нервите бяха опънати до крайност, след като дълговата криза в еврозоната излезе от периферията и заразата достигна Италия и Испания. Очакванията за пробив не бяха никак високи, най-вече защото германският канцлер Ангела Меркел предупреждаваше в дните преди форума, че няма да има голяма сделка. Ако това е било умишлена стратегия, тя проработи прекрасно. За пръв път европейските лидери успяха да изненадат приятно пазарите. И показаха, че разбират за какво става въпрос. Постигнатото споразумение от общо 14 точки едва ли ще успее да потуши пожара на дълговата криза, но е крачка в правилната посока. Макар и малка.

Европейски план "Маршал" е гръмкото име, с което беше представена сделката за повторно "спасяване" на Гърция. Тя предвижда затъналата държава да получи нова помощ от 109 млрд. евро, като тя ще бъде с по-благоприятни условия. Заемите, които се отпускат от Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС), вече ще бъдат с по-ниска лихва (около 3.5%, което е намаляване с 1-2%) и по-дълъг падеж - 15 години вместо досегашните 7.5. Голямата победа на Ангела Меркел е, че ще има участие и на частните кредитори, които ще допринесат с общо 37 млрд. евро. Държателите на гръцки облигации ще могат да избират между няколко опции как точно ще стане това, а нетният ефект ще е, че ще трябва да отпишат около 20% от стойността на гръцкия дълг. Така той ще намалее с около 26 млрд. евро до 2014 г.

От снижаването на лихвите по средствата от възлизащия на общо 440 млрд. евро ЕФСФ ще спечели не само Гърция, но и останалите "спасени" държави - Ирландия и Португалия, както и всички останали, които ще го ползват в бъдеще. Освен това условията за отпускане на средства от фонда стават по-гъвкави, като той вече ще дава заеми без тежки процедури и ще може да бъде използван за рекапитализиране на банки. Целта на тази мярка очевидно е да защити Испания и Италия. По думите на френския президент Никола Саркози това се равнява на създаването на Европейски валутен фонд. Поне за момента стратегията подейства - дори още преди обявяването на финалното комюнике от срещата пазарите реагираха положително и лихвите десетгодишните облигации на Италия и Испания започнаха да падат.

Ирландският премиер Енда Кени изчисли, че от намаляването на лихвите неговата страна ще спести около 600 - 800 млн. евро годишно. Португалия също ще си поеме глътка въздух. "Тази сделка може да върне Ирландия и Португалия на устойчива територия, но едва ли ще бъде краят на историята за Гърция," коментира Якоб Функ Киркегаард от Peterson Institute of International Economics пред в. Financial Times.

Причината е, че дори с намалението дългът на Гърция ще продължава да е доста над 100% от БВП. И с лошите перспективи за растеж на изпадналата в кома и ужасно неконкурентна икономика инвеститорите трудно ще бъдат убедени, че Атина ще успее да плати дори и редуцираните си задължения. Което поставя под съмнение дали и кога страната ще успее да се завърне на пазарите и да се финансира сама. Според мнозина икономисти Гърция има нужда от намаляване на дълга с поне 50%.

Същевременно европейските лидери подчертаха, че преструктурирането на дълга на Гърция (което си е фалит и вероятно ще бъде класифицирано като такова от рейтинговите агенции) е "изключително и уникално решение". Ако обаче се окаже, че Ирландия и Португалия продължават да затъват, може да се наложи спешно да изработят подобна схема и за тях. Което връща въпроса дали по-разумното решение не е да има ясен и постоянен механизъм за фалит, вместо да се търсят пожарни решения за всеки отделен случай.

Новият план на ЕС покрива някои от важните неща, за които икономистите отдавна настояват - намаляване на гръцкия дълг (а не просто разсрочване) и механизъм за подкрепа на банките. Това вероятно ще успокои ситуацията за момента и ще купи на ЕС и Гърция още малко време. Което е добре, но недостатъчно за спиране на заразата.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 12
    • + 4

    Свидетели сме на непълноценно решение на ръководителите на европейските държави, защото гръцката държава продължава да работи при условия на свое грешно държавнво финансово управление, което продължава да развива стопанска криза.

    Ако този държавен финансов недъг се запази - ще е налично допълнително развитие на стопанска криза в Европа.

    В действителност, известен европейски проблем развива гръцката криза:
    http://thecrisisingreece2011.blogspot.com/2011/07/blog-post_3839.html

    Нередност?
  • 2
    45iv avatar :-|
    45iv
    • + 16

    Демек Гърция не е фалирала, а малко фалирала.

    Нередност?
  • 4
    mentor avatar :-|
    Ментор
    • - 2
    • + 12

    "за пръв път европейските политици успяха да надхвърлят всички очаквания"
    Интересно какви и чии точно очаквания са чак толкова надхвърлени.

    Това е поредното закърпване на положението, дори без ясен план с точки и срокове какво Гърция трябва да направи и до коя дата, подписан от министър-председателя. Без да е изрично казано, че закъснение с един ден или неизпълнение с 1% водят до незабавно спиране на парите. Абе изобщо пак се дадоха там едни пари, с единствената цел да се били успокояли пазарите. Или с други думи, срещу 110 млрд. евро проблема беше отложен за неопределено, но не много дълго време.

    Единственото що-годе положително е, че частните кредитори ще поемат част от тежестта. Много по-малка част, отколкото трябва, но все е нещо.

    Нередност?
  • 5
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • - 2
    • + 11

    Съгласен съм с последното изречение "Което е добре, но недостатъчно за спиране на заразата." И точно, защото не е достатъчно, ще трябва да го повторят отново и по-решително да заявят, че фалитът е неизбежен и да отпишат не 20%, а поне 60% от гръцкия дълг. Българският народ има много вярна поговорка за такъв случай: "Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава!" ЕС пдодължи прекалено дълго (30 г.) да "дава баница" на гърците, без никакъв (или поне недостатъчен) контрол и сега трябва да плаща, но пак го правят нерешително, което води само до по-големи разходи!

    Нередност?
  • 6
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 7
    • + 3

    Както винаги брюкселските зелки предпочитата за замитат боклука под килима, вместо да го изхвърлят там, където му е мястото....

    Нередност?
  • 7
    45iv avatar :-|
    45iv
    • - 1
    • + 8

    Всъщност Евросъюза намали собствения си дълг, защото Гърция деиства на пронципа-Пари назаем само взимаме . Така 4е ЕС продължава да пълни каца без дъно.

    Нередност?
  • 8
    dimiterptsvetkov avatar :-?
    uran
    • - 3
    • + 3

    Ако нещата опираха само до спасяването на Гърция, то едва ли щеше да има толкова енергични целенасочени действия. Очевидно европейските лидери се опитват да спасят собствените си банкови системи. В тази сцена алтруизмът спрямо Гърция е само декор.

    Нередност?
  • 9
    jordangv avatar :-|
    Jordan
    • - 3
    • + 2

    а дали наистина "по-разумното решение не е да има ясен и постоянен механизъм за фалит, вместо да се търсят пожарни решения за всеки отделен случай."?
    Когато някой не може да си върже финансите фалира както България в края на миналия век.
    Концепцията всеки да плаща за решенията(грешките) на всички не беше ли от един друг 'обществен строй' за излизането от който платихме достатъчно а и продължаваме да плащаме?!

    Нередност?
  • 10
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • - 3
    • + 3

    На мен никак не ми изглежда разумно даже. Този план е като гаранция, че независимо колко си прегрешил в икономиката, големите ще те спасят. За разлика от истинския план "Маршал" където помощите са отпускани на държави пострадали от война, тук помощите се отпускат на същите власти водили недалновидна и направо престъпна икономическа политика. Това няма нищо общо с план "Маршал", това е вредно. Подкрепя воденето на точно такава икономически неразумна политика, защото заявява, че независимо колко си прегрешил имаш достатъчно пари в тоя фонд който да покрие глупостите ти в икономически план.

    Тоя фонд е като покана усилията на властите да харчат без покритие да продължи. Защо властта в Гърция и другите държави да се напъва да управлява разумно? Не е ли по-добре да управляват в свой интерес пък после фонда ще оправи кашата?

    Нередност?
Нов коментар