🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Еврото навреди на Европа

Германският икономист Ханс-Олаф Хенкел пред "Капитал"

Ханс-Олаф Хенкел е еднo от най-важните имена в германската икономика, оглавявал от 1995 до 2000 Сдружението на германската индустрия (BDI – Bundesverband der Deutschen Industrie). От 1962 г.  работи в IBM, като заема различни ръководни постове в Германия, а след това и на международно ниво. Бил е директор на компанията за Европа, Централна Азия и Африка. В момента е Съветник на Bank of America в Германия. Има политически амбиции и е спряган за следващия председател на Партията на свободните демократи (FDP), която е част от управляващата коалиция.

Преди година предложихте Европа да се раздели на северна и южна еврозона. Продължавате ли да подкрепяте тази идея и как би изглеждала тя на практика?

Причините за моята идея се виждат и днес. Непрекъснато се организират кризисни срещи на върха, но проблемите не могат да бъдат овладени. Така не може да продължава и се нуждаем от спешни алтернативи. В момента виждам две такива. Едната е да разрешим на Гърция да напусне еврозоната. Това крие огромни рискове, защото не знам как може да предпазим гърците да не си срутят банковата система, да не изтеглят всички пари от банките и да ги сложат под матрака. След гърците ще последват португалците, а после и италианците. Това е доста опасна алтернатива, но теоретично е възможна.

Затова аз съм за един план Б, при който Германия, Австрия, Холандия и Финландия напускат еврозоната. Тези страни трябва да основат нова валутна зона, която наричам с работното име Евро-Север (Nord Euro). Концепцията на новото Евро-Север трябва да е такава, каквато беше първоначално идеята на еврото: с една независима централна европейска банка и с критериите от Маастрихт.

Какви ще са плюсовете и минусите от подобно разделение?

Позитивите за стараните, които останат в старата еврозона, са ясни – валутата ще се обезцени. Държави като Франция или Гърция ще са доволни, защото ще могат да предлагат своите продукти на по-ниски цени. Перспективата за тях ще е положителна – икономиката им ще расте, вместо да се свива, данъчната основа ще намалее. В момента задлъжнялостта в тези страни не може да се покрива и безработицата расте.

В северната зона ще има обратен ефект. Четирите държави ще имат затруднения да пласират продукцията си на международните пазари. Вместо това ще имат стабилна валута с ниска инфлация.

Това няма да доведе до въвеждане на повече валути в Европа, а обратното, защото вероятно че Дания, Полша, Чехия, а може би и България, ще искат да се присъединят към Евро-Север, ако са достатъчно зрели. Ако не, ще могат да се присъединят към Евро-Юг.

Преминаването от север към юг и обратното трябва да бъде възможно. Вероятно Ирландия бързо може да премине в северната зона, тъй като страната напредва значително в реформите си.

Кои биха били критериите за зрялост?

Това са старите критерии от Маастрихт, но и други. Като това например, че страните от Евро-Север не искат и няма да въведат общи еврооблигации. Обратното – страните от Евро-Юг искат и ще могат. Страните в северната зона не са съгласни, когато ЕЦБ купува държавен дълг, и гласуват винаги против. Това, което в момента се случва, противоречи на статута на ЕЦБ. Ето още един критерий, който ще бъде записан в Евро-Север.

Досега всяка криза в ЕС малко или много водеше до по-силна интеграция в съюза. Сега като че ли за първи път тя ще доведе до разединение. Какви ще с последствията?

Разединението е очевидно и мога да го потвърдя с два примера. В цялата еврозона се оформя пропаст между потенциалните страни-кредиторки и страни-получателки на помощи. Преди кризата германците бяха най-обичаната нация в Гърция, сега са най-омразната. Студентите в Атина, Мадрид или Лисабон не демонстрират само срещу собствените си правителства, а и срещу германското.

Второто доказателство, което засяга и България, е, че дистанцията между 17-те страни от еврозоната и останалите десет, се увеличава непрекъснато. В страните извън валутния съюз расте недоволството, че 17-те взимат решения, без дори да се допитват до останалите. Това поведение повдига въпроса сред някои депутати-консерватори във Великобритания, дали страната не трябва да излезе напълно от ЕС.

Има достатъчно доказателства за това, че еврото сериозно накърни Европа. Според мен няма смисъл да подчиняваме целия континент на нуждите на валутата. Валутата трябва да е подчинена на нуждите на континента. Затова сегашното евро в южните страни е такова, каквото е им нужно – подчинено на слаба дисциплина и висока инфлация.

Ако южните страни продължават да изпитват проблем, това няма ли да е недостатък и за Евро-Север. Макар и вътрешно стабилни, четирите държави ще се нуждаят от силен европейски партньор.

Свободното движение на стоки и европейският вътрешен пазар съществуваха и преди еврото. Германската индустрия няма да има проблем да изнася в Чехия, Полша или Швеция. Затова не съм съгласен с това твърдение, дори и е точно обратното. Много по-добре е в южната част да има валута, която отговаря на икономическото състояние на държавите. Една Франция, която страда от изнемощялата си конкуретноспособност, ще може отново да има икономически растеж при слабо евро.

Подобна ситуация имахме преди 20 години, преди да въведем еврото. И тогава се виждаха различията между ориентирания към стабилност Север и толерантният към инфлация Юг. Но тогава италианската икономика беше изключително конкурентна. При единната валута тя не може да бъде такава.

В момента Германия има доминираща позиция в решенията, които засягат ЕС и еврозоната. Вярвате ли, че Берлин ще поиска разделяне на ЕС?

Създава се впечатлението, че Германия трябва да казва на останалите какво да правят. Този образ се засилва и от германското правителство, за да може избирателите да повярват, че то защитава интересите им в единна Европа. Нещо, което то въобще не прави. От друга страна това поведение създава недоволство сред останалите държави, които не искат да получават предписания от Германия. Реално Германия не трябва да казва на французите, гърците или българите какво да правят. Това е задачата на собствените им правителства.

Колко реалистично е, според вас, да се стигне до разпад на еврото?

В момента не мисля, че е много вероятно. Това би означавало много политици да признаят, че са допуснали грешка. Аз не познавам нито един политик, който някога да е признал грешката си.

Аз лично преди 15 години се обявих "за" еврото с цялата си страст и сега откровено казвам, че съм допуснал грешка. Но в моята страна грешките трудно се прекъсват. Затова смятам за малка вероятността да се поеме по един по-разумен път. От друга страна има знаци, която правят промяната не толкова невъзможна. В някои от по-малките страни като Холандия или Финландия, има все по-силни настроения за излизане от еврозоната. Бундесканцлерът Меркел не е известна с вземането на смели решения, но ако към тези страни се прибавят две-три други, тя може рязко да смени позицията си.

69 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jordangv avatar :-|
    Jordan
    • - 9
    • + 45

    Просто няма как да има единна валута / икономика и независима политика.
    Националната държава остава в миналото. И колкото по-бързо и адекватно се промени модела на управление и политиките станат наднационални толкова по-безболезнен ще е прехода.

    Нередност?
  • 2
    europeycho avatar :-P
    еuroГаньо
    • - 51
    • + 29

    Който е приел България като съюзник не е прокопсал! :)

    Нередност?
  • 3
    ariman_info avatar :-?
    Ariman
    • - 7
    • + 39

    силно ме съмнява еврото да си отиде или зоната да се разпадне, това ще ни хвърли в хаос за 20 години, не е реалистично.

    Нередност?
  • 4
    by_chechi avatar :-P
    by_chechi
    • - 17
    • + 15

    До коментар [#2] от "еuroСвирчо":
    Това за сетен път доказва , че сме нация белязана от Космоса !
    Който за добро или за зло пожелае да има вземане-даване с нас , трябва много да му мисли - не го чака светло бъдеще...! Особено пък ако нашите политици са си заплюли този някой ! Не само Евросъюза и САЩ....Чудя се как още не сме се насочили към китайците - то с тях май и твърде вехта , древна родова връзка имаме.... :)))

    Нередност?
  • 5
    vaskojord avatar :-|
    Васко
    • - 8
    • + 46

    Нашият валутен борд е към германската марка така , че....... браво на Ив. Костов.

    Нередност?
  • 6
    normandy avatar :-|
    takeshi303
    • - 9
    • + 32

    Отличен анализ. Човекът е професионалист. Дано успее да се пребори за лидерското място във FDP, Европа страда от остър дефицит на подобни хора във висшите ешелони на политиката.

    Нередност?
  • 7
    customize avatar :-|
    customize
    • - 4
    • + 22

    САЩ имат така наречени библейски щати където живеят между 12 и 19 век. Обаче ползват долари и ако искат да се отделят от САЩ и да живеяи по закон божи, дват едни мъже в черно и ги прибират за къпане и бръснене.

    Нередност?
  • 8
    vaskojord avatar :-|
    Васко
    • - 3
    • + 15

    еuroСвирчо : В нашата ,,махала ,,става най- студено ,когато задуха вятър от северо-иЗток .

    Нередност?
  • 9
    this_is_it avatar :-|
    this is it
    • - 5
    • + 11

    До коментар [#5] от "Васко":

    Всъщност не е ясно, добре ли е, че сме към германската марка. Това ще е най-скъпата бъдеща валута, което ще направи нашата икономика вече съвсем неконкурентно способна.
    Лошото е, че ставам все по-голям песимист и започвам да се сещам, че от криза се излиза с голяма инфлация и девалвация на валутата...или пък с война....

    Нередност?
  • 10
    stanislav_yankov avatar :-?
    Станислав Янков
    • - 17
    • + 19

    Винаги съм се учудвал, как е възможно икономистите да са толкова невежи като политолози?!!! Защо всички са решили, че икономиките са ЕДИНСТВЕНИЯ ВАЖЕН ФАКТОР В ПОЛИТИКАТА КАТО ЦЯЛО и че оправдаването на всякакви политически безумия (разцепването на еврото на две различни валути, а на Евросъюза - на две коренно различни икономически структури) и на недобросъвестни злоупотреби с масовите права (лишаването от пенсионни права, наричано "пенсионна реформа" и т.н. други откровени гаври с простолюдието) е "икономическа политика", а не чиста и при това - неприкрита измама?!!! (Друго оправдание за безконтролни злоупотреби на овластените с масовите права е сигурността и по-конкретно - националната сигурност...) Да преведем на нормален език, какво предлага господина Хенкел. Чисто и просто, той предлага САЩ да се откажат от сегашния си единен долар, защото има няколко американски щата пред фалит и да се направят две американски валути - силен долар за американските щати които спазват строга фискална дисциплина и някаква друга валута за щатите, които са изпаднали в неплатежоспособност... Убеден съм, че който високопоставен американски политик предложи най-сериозно подобно разцепление на САЩ - директно ще отиде да излежава дълга присъда в някой щатски федерален затвор (какво пък да кажем, ако някой в Китай предложеше разцепването на тази държава на две различни икономически зони, в зависимост от икономическото представяне на различните китайски провинции...). Ако ЕС беше наистина сериозна, смислена структура - нормален, сериозен човек въобще и не би помислил да обсъжда реално подобни абсурдни варианти за "изход" от кризата на Европа (тази криза не е икономическа, а политическа, защото Европа реално не е никаква единна, цялостна политическа структура, каквато са САЩ, Китай, Русия и други подобни).

    Явно е, че реално няма никакъв Европейски съюз. Последното е просто една зле прикривана фалшификация на икономическо и политическо единство на страните от европейския континент, която фалшификация е готова да се разпадне при първия полъх на вятъра (какво остава пък, ако настъпи истинска буря, от сорта на арабско военно нападение на територията на Европа, предвождано от Иран, да речем...). Европейците ще си направят услуга с разформироването на ЕС и - всеки по пътя си... То се е видяло, че на европейския континент НИКОГА няма да има адекватна политическа структура, която да се възправи ефективно и конкурентно на американската, китайска и руска глобална политическа доминация (единствената такава европейска структура би могъл да бъде само ЕС, но не сегашния твърде фрагментиран политически и поради това - чието съществуване се поставя под въпрос по повод и без повод).
    ------------------------------------------------------
    Който се интересува, може да погледне, извършването на какви гнусотии поддържат българските управляващи (тези на власт и тези в опозиция, заедно):

    http://theworld.blog.bg/politika/2008/08/20/sledeneto-na-choveshkite-misli-veche-stana-i-publichno-na-za.224664

    И нещо не толкова "екзотично", не но не по-малко опасно или защо Бори сов е вреден за нашето здраве и дори за живота ни (одобрено е добиването от "Шеврон" на шистов газ в Добруджа и в Лудогорието - стъпка, която ще отрови подпочвените води и като следствие цялата природа там). Тия трябва да се разкарат от властта възможно най-бързо! Ако не бяхме толкова загубени - сега щеше да има предсрочни избори.

    http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

    Нередност?
Нов коментар