🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гръцка работа

Политическа криза в Атина и объркване в Брюксел, или поредният епизод от една дълга финансова драма, която става все по-опасна

Колко още могат да понесат?    ©  reuters

Настанете се удобно и се подгответе за поредния епизод от гръцката сага. Сценарият на най-новата серия, обхващаща събитията от последната седмица, е доста богат и напрегнат. Като за начало в понеделник Гърция официално бе обявена за страната с най-нисък кредитен рейтинг в света според Standard & Poor’s. Агенцията понижи дългосрочната си оценка за нея с цели три стъпки до ССС и така проблемното дете на еврозоната вече се счита за по-рисково от Ямайка, Еквадор, Пакистан, Гренада, Фиджи и Беларус и е съвсем близо до критичното ниво D, обозначаващо фалит. Събитието постресна и без това изнервените международни пазари, но не предизвика кой знае каква реакция в Атина, като този път дори в обичайния гневен залп на правителството срещу рейтинговите агенции липсваше особена жар. "Тук нямаше кой знае каква драма. Вече преживяхме толкова много понижения на рейтинга, това е просто поредното",  казва пред "Капитал" Стелиос Бурас, журналист от гръцкия в. "Катимерини".

След това камерите и действието се прехвърлиха в Брюксел. Там във вторник вечерта финансовите министри от еврозоната изиграха отново една вече до болка позната сцена - събираме се, за да решим какво ще правим, и накрая нищо не решаваме. Този път идеята беше да се сложи край на вредния и неприятно публичен спор между правителството в Берлин и Европейската централна банка за това как точно да се преструктурира невъзможният за изплащане гръцки дълг, възлизащ на близо 150% от БВП.

Германия, подкрепена от северните държави, настоява частните кредитори да понесат част от тежестта. Според немския финансов министър Волфганг Шойбле те трябва да направят саможертва и да бъдат накарани да удължат със седем години падежа на притежаваните от тях гръцки облигации. За ЕЦБ обаче всякакво разсрочване на дълг прилича твърде много на фалит (или "кредитно събитие", какъвто е предпочитаният евфемизъм) и може да отприщи заразна паника, подобна на тази след краха на инвестиционната банка Lehman Brothers. Което би било пагубно за останалите уязвими държави в еврозоната като Португалия, Ирландия и Испания.

След безплодната среща в Брюксел изчистването на различията остава за срещата на върха на ЕС на 23 и 24 юни. Докато европейските лидери не се разберат какво ще правят, очакваният втори спасителен пакет за Гърция остава да виси в неизвестността. А той ще е нужен, след като стана ясно, че договорената миналата година програма за 110 млрд. евро от ЕС и МВФ е пълен провал и Гърция няма шанс скоро да стъпи на собствените си крака и да се финансира самостоятелно на международните пазари.

Кулминацията в последния засега епизод от гръцката финансова трагедия се случи в Атина. На фона третата за годината обща стачка и ескалацията на уличните протести и насилието правителството на премиера Георгиос Папандреу преживя два от най-драматичните си дни. В тях по израза на коментатора на в. "Катимерини" Костас Йорданидис гръцкият премиер се превърна от политик във фатален герой. Първо той обяви, че е готов да подаде оставка и да се съюзи с лидера на опозиционната десница Андонис Самарас за съставяне на коалиционно правителство. Часове след шокиращото изявление, разчетено като знак на отчаяние и безизходица, Папандреу даде на заден ход и обяви, че остава, но ще направи промени в кабинета. Едно от ключовите размествания беше смяната на финансовия министър Георгиос Папаконстантину, приеман добре в ЕС и МВФ, но асоцииран в Гърция с болезнени съкращения.

Според Стелиос Бурас обратът е дошъл заради оставките в четвъртък на двама депутати от управляващата ПАСОК. "Правителството още има мнозинство в парламента, но това засили натиска върху премиера. Мисля, че той се опитва да успокои хората в собствената си партия. Непосредствената цел е да прокара в парламента поредния план за икономии, който да гарантира следващия транш от заема", обяснява журналистът от "Катимерини". Дори и да бъдат одобрени от депутатите, остава въпросът как поредната порция бюджетни съкращения и планът за приватизация (виж инфографиката) ще бъдат наложени на все по-гневните гърци. Стелиос Бурас смята, че единственият начин за изпускане на напрежението и успокояване на хората са предсрочни избори и е много вероятно те да се случат още през лятото. "Това правителство се задъхва и буксува. Сега е много трудно да се прокарват реформи. Само нови избори могат да доведат до отпушване. Сигурен съм, че на хората в Брюксел това няма да им хареса, но такава е реалността", смята журналистът.

И действително евентуална политическа парализа в Гърция в момента, в който ЕС се надбягва с времето и пазарите, за да спре дълговата зараза, не изглежда като привлекателна идея. Следващата седмица ще е поредната критична за Гърция и "спасителите" й. Ще успее ли новото правителство на Папандреу да се стабилизира? Ще може ли ЕС да намери трайно решение на гръцката криза? Очаквайте следващата серия на сагата. И не се притеснявайте, няма да бъде последната.

Фотогалерия: Гърция отново се бунтува

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Цялата галерия
16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    the_core avatar :-P
    The Core
    • + 24

    Когато една "щастлива комедия" се превърне в "сага", то неминуемо става гротескна и съвсем класически се превръща в истинска "Гръцка трагедия"!
    Всеки харесва, узо, цацики, бузуки и веселба 30 години, но накрая някой трябва и да плати сметката!
    Лошото е че "мечката играе у съседите"!

    Нередност?
  • 2
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 9
    • + 1

    АУТОПСИЯ НА ПРОВАЛ ПРИ ГРЪЦКО ПРАВИТЕЛСТВО


    В Р. Гърция, премиерът-социалист Папандреу е с нови промени в правителство.
    Коя е причината за банкрутиране на поредно гръцко правителство?
    ...
    Причината за провала е - гръцкото правителство през м. юни 2011 г. е с политическо самоубийство чрез „детска болест на пазара” „Безпределна субсидия”, заради своя държавна финансова грешка.
    Тази държавна финансова непълноценност е особено важната причина за подсигуряване развитие на диспропорции и за развиващата се финансово-икономическа криза.
    ...

    Иван Митев - икономист

    http://ivanmitev.blogspot.com/2011/06/blog-post_17.html

    Нередност?
  • 3
    mastikata avatar :-|
    mastikata
    • - 4
    • + 31

    На всичките анархо-соц. мързеливи маляки им трябва да изкарат по една "Виденова" зима с по 10 евро заплати за да разберът "кон боб яде ли" и "от къде изгрява слънцето" - за такава паплач като тях, нас, италианците и прочие това е единствения начин.

    Яли, пили, крали и се веселили - и кой ще плаща сметката? целукупните малоумници са на мнение че това тях не ги засяга!? WTF!?

    Нередност?
  • 4
    dobrich avatar :-P
    dobrich
    • - 2
    • + 8

    За съжаление малаките никога няма да изкарат нито Луканова зима, нито Виденов банкрут, за да видят "кон боб яде ли"?

    Нередност?
  • 5
    marin_manew avatar :-|
    marin_manew
    • + 26

    Някога, през комунистическо време, в Македония или в България, битува-
    ше един виц. След смърта на Йосип Броз Тито, водач на бивша комунисти-
    ческа Югославия, македонците казали на българите: "Дайте да оженим
    нашата Йованка (вдовицата след Тито, македонка по националност) за
    вашия Тодор Живков (той беше вече вдовец) и ще подобрим нашите от-
    ношения. "Как си представяте вие тези отношения?" - питали българите и
    получили следния отговор: "Абе вие ке работите, а ние ке ви пееме!"
    Работата не могла да стане, зер българите не са чак толкова кръгли, но
    след време гърците успели със същата идея по адрес на западняците и то
    с едно ценно допълнение:"Вие ке работите, ние ке ви пееме, а вие ке ни
    плащате за пеенето". Изглежда това е днешното разбиране на гърците
    за думата "мегалиидея", родена в стари времена от гръцкия национа-
    лизъм.
    Трудно е за нормално мислещ човек да си обясни защо Западна Европа наливаше толкова много пари в "комунистическа" Гърция,
    наричана често последната съветска република в Европа. Само гле-
    дайте гръцкия 902 телеканал, където се прожектират стари руски
    филми от времето на дивия болшевизъм. Верно, имат прекрасна
    култура. И моя милост е един от нейните почитатели. Но трябва и да
    се работи, а не само да се получават заплати - 13, 14 и т.н. Крайно
    време е Европа да каже: "Започвайте да работите, а ние ке ви пла-
    щаме, ако заслужавате".

    Нередност?
  • 6
    anihilator_jack avatar :-|
    anihilator_jack
    • + 14

    marin_manew
    За всичко си прав само за едно бъркаш. Въобще не е трудно да се разбере защо толкова години запада доброволно издържаше гърчолята, а именно заради склонността на гърчолята да кривнат към лявото. Ако не бяха американските пари в гражданската война след ВСВ комунистите взимаха властта от воле. От там нататък, за да се стопират тези стремежи превантивно наливаха милиарди подобно на безвъзмездната помощ оказвана на Мубарак, Пиночет и тем подобни - практика, която както опита показва освен, че не предотвратява левите забежки, създава нация от търтеи. След падането на съюза американците врътнаха кранчето и гърците почнаха да бозат от другата сама предоставила им се цица - ЕС. От там нататък всичко е ясно.

    Нередност?
  • 7
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • - 2
    • + 12

    В статията има ирония, в коментарите - сарказъм и злорадство, а простата истина е, че това е част от доминото, което ще засегне и Европа, и света. Ако вярвате на изказванията на свръхстабилната България при растяща международна дългова криза, то това е за ваша сметка.

    Нередност?
  • 8
    anihilator_jack avatar :-|
    anihilator_jack
    • - 1
    • + 13

    Читател,
    твойте апокалиптични предсказания ги знаем само че ти какво предлагаш? Изхода е един, всичко го знаем, но не виждам с какво отлагането му подобрява ситуацията. Ще фалират гърчолята и още няколко прасенца, данъкоплатците някой друг банкер ще го издухат, както винаги първите повече от другите и тва е! Мъка не мъка, ще отмине!

    А и още нещо - такова животно като "стабилност" на Балканите НЕМА! Освен ако не броим словенците, но те и като територия и манталитет са твърде спорно дали се числят. Фалита на гърците със сигурност няма да ни се отрази кой знае колко добре, освен че хората ще спрат да мечтаят за 13 и 14ти заплати, 30 часова работна седмица и пенсиониране на 50 години и щат не щат ще си налегнат парцалите и почнат да бачкат. България е преживяла къде къде по-страшни събития пък това ли!

    Нередност?
  • 9
    kilmer avatar :-|
    kilmer
    • + 4

    Фалита на Гърция изглежда все по неизбежен. За съжаление или за радост безплатни обяди няма... Политиците от Стара Европа за пореден път показаха че са мудни и, че преди всичко мислят за техноте си банки, а не за гръцкия народ, но в крайна сметка май ще получат ефекта на бумеранга. Ще видим!

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 10
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 3
    • + 5

    Повредата не е в "гръцкият" телевизор, а в "немският" (доколкото повечето заеми са били дадени от немски банки)...... вместо да преструктурират дълга (да отпишат поне 50%) и така гърците да платят това което наистина могат да платят, сега създават напрежение чрез икономии, за да налеят нови заеми в държавната машина, която, както стана асно не работи..... ама вместо едни пишман собственици на банки да пият една студена вода, ще стане дългова криза по цяло Европа.........

    Нередност?
Нов коментар