🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Легенди от Виена

Крайнодясната партия на Австрия се бори с двойната си самоличност и трупа популистки точки покрай дълговата криза в еврозоната

Ханс-Кристиан Щрахе се е прицелил в канцлерския пост в Австрия
Ханс-Кристиан Щрахе се е прицелил в канцлерския пост в Австрия
Ханс-Кристиан Щрахе се е прицелил в канцлерския пост в Австрия    ©  Reuters
Ханс-Кристиан Щрахе се е прицелил в канцлерския пост в Австрия    ©  Reuters

През 1683 г. турците за втори път стоят пред средновековните порти на Виена. Предградията и великолепните градини опустяват, църквите и дворците са изгорени и превърнати в развалини и пепел. Виенчани губят своето скъпоценно домашно обзавеждане. Всичко изчезва в пламъци.

Не, това не е откъс от манифеста на норвежкия масов убиец Андерс Брейвик, макар подозрително да прилича – и по сюжет, и по стилистика. В излиянията си на 1500 страници той няколко пъти се връща към историческия момент край портите на Виена, спасил Европа от ислямското нашествие. Цитира антисемитския и радикален крайнодесен блог Gates of Vienna, поддържан от американец, но наречен така като поклон пред важното историческо събитие.

Горният откъс е началото на малка пъстра книжка, нарисувана в карикатурен стил, със заглавие "Легенди от Виена". Тази брошура е официално хартиено и онлайн издание на крайнодясната Партия на свободата на Австрия (FPOe), с която политическата сила иска да научи гражданите на Виена на малко история. Книжката може да се намери на официалната страница на лидера на десните Ханс-Кристиян Щрахе, а през есента на миналата година беше напечатана в 550 хил. екземпляра и разпратена на всички домакинства в града. В нея Щрахе е представен като комикс герой, който отблъсква турците и спасява Европа заедно със своя "приятел" принц Ойген. Турците пък са нарисувани като злодеи, носещи невиждан погром и разруха за Австрия.

Новата песен на Европа

Подобно на всички други популистки крайнодесни партии в Европа като тези в Норвегия, Холандия или Финландия, и Партията на свободата на Ханс-Кристиян Щрахе умело се заиграва с опасността от ислямизацията на Стария континент и с вредите, които носи Европейският съюз на автономните държави. Лозунги като "Ние искаме интеграция вместо сбъркана толерантност", "Искаме свобода вместо ислям" и "Бурките трябва да се забранят навсякъде в Европа" са сред най-толерантните послания в миналогодишната кампания за местни избори във Виена.

Сега дълговата криза в еврозоната и проблемите в Гърция и другите уязвими държави отварят нова възможност за разпалване на страхове и трупане на популистки точки. Щрахе вижда опасност да се увеличи безработицата, за него "гражданите на Виена са по-важни от запазването на еврозоната", а последното предложение на германския канцлер Ангела Меркел за единно икономическо управление лидерът на крайнодесните коментира с "Не ни трябва повече централизация в Европа". В същия тон са изказванията на лидера на крайната десница в Холандия Герт Вилдерс, който наскоро заяви за гърците: "Ние работим, докато те ядат сувлаки и пият узо."

"Икономически Австрия е стабилна държава, но има сегменти, които се страхуват от бъдещето, от безработицата, от Европейския съюз. Щрахе им показва кои са виновните – от една страна, са имигрантите, от друга, управляващите, които не са в състояние да се справят с тях, и на трето място, ЕС", коментира пред "Капитал" професорът по политология в Централноевропейския университет в Будапеща Антон Пелинка.

Типичните избиратели, както при другите популистки партии в Европа, са мъже, млади, слабо образовани. Те имат работа, но се страхуват да не я загубят. Те са против свободите на Европейския съюз, против отворените граници, през които ще дойде конкурентна работна ръка. Според Пелинка фактът, че работническата класа гласува за формацията на Щрахе, прави от тази политическа сила най-голямата работническа партия. По думите му, ако сега има избори, FPOe има потенциала да събере до 30% от гласовете. Проведено преди месец проучване на Gallup потвърждава това и показва, че Партията на свободата в този момент би се подредила на второ място с 27% и само с един процент разлика след социалдемократите, които сега управляват в коалиция с консерваторите.

В стремежа си да бъде в крак с европейските тенденции за борба с основния враг – исляма, Партията на свободата отиде далече. А именно в Израел. В края на миналата година Ханс-Кристиян Щрахе заедно с други свои съпартийци взе участие в конференция в израелския град Ашкелон, на която се обсъждаха "стратегии срещу ислямския терор". Щрахе оправда посещението си с отговорността на Австрия към тази "цъфтяща страна".

Демонстрираните приятелски връзки на австрийския политик с Израел получиха силен отзвук в Австрия. Те дори може да се приемат за повратна точка в богатата история на партията.

История, която не се забравя

"Партията на свободата има дълга история назад във времето. Тя е дяснопопулистка, но едновременно дясноекстремистка. Зараждането й започва от късния 19 век, където се корени германският националсоциализъм в Австрия. Самата партия е основана през 1955 г., като нейни членове стават всички бивши известни националсоциалисти. Това я прави уникална за Европа", казва Пелинка.

Политическият елит и до ден днешен има връзка, макар и неофициална, със специфичните за Австрия студентски братства (Burschenschaften). Те са създадени като движение срещу отварянето на университетите през 19 век. Тогава в тях са учели само мъже, при това заможни. "Братствата са против модернизацията. Те са ирационални, агресивни, защото се движат срещу историята и демократизирането. В техните структури това минало живее и до днес", разказва пред "Капитал" специалистът по десен екстремизъм и изследовател на братствата Хериберт Шидел.

Част от тези организации подготвят вливането на първата австрийска република в Третия райх и живеят със съзнанието, че са част от германския народ. След Втората световна война са забранени, а по-късно започват да се формират отново като структури в университетите. Днес продължават да съществуват, спазват архаичните си обичаи и носят специално облекло. 

Сега тези братства служат като HR агенцията на партийната структура на Партията на свободата. "Членовете на FPOe идват от традиционни германски националсоциалистически фамилии. Те произлизат от средата на братствата, които винаги са били твърдото ядро на германския националсоциализъм в Австрия. Такива са и Щрахе, и Йорг Хайдер, и Мартин Граф", казва проф. Пелинка.

Членовете на организациите могат да се разпознаят по белег от прорязване със сабя на бузата като част от ритуал, който продължава и до днес. "Такъв белег имат повечето политици на FPOe и го носят с гордост", допълва Пелинка.

Двойната игра на старата партия

Затова посещението на Щрахе в Израел и сближаването с еврейската държава го поставя в парадоксално съчетание на ценности. "Партията на свободата играе двойна роля – представител е на традиционния германски национализъм, който винаги е бил антисемитски, същевременно експлоатира темата за имиграцията и ограничаването на ислямизацията", посочва Пелинка.

Тази двойна игра ще се засили. А също и популистките атаки срещу исляма, ЕС и южната периферия на еврозоната. Ханс-Кристиян Щрахе вече открито заяви, че се е прицелил в канцлерския пост на следващите избори през 2013 г. И неговият най-силен съюзник може да се окажат страховете и кризата.

Австриец да се наричам

Успехът на Партията на свободата стъпва на един обективен факт – катастрофиралата интеграция на имигрантските вълни, които Австрия, както и другите западноевропейски страни поканиха след 70-те години. В Австрия проблемът е още по-голям, защото тук концентрацията на имигранти на определени места е, меко казано, чувствителна. В началото на тази година над 17% от населението са чужденци, показва официалната статистика. Във Виена те са над 33%. Това означава, че всеки трети в столицата е роден някъде другаде. В града има цели квартали, в които австрийци не си наемат апартаменти, магазини, в които не се говори немски, и училища, където делът на австрийските деца е под една десета.

 
35 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    herrny avatar :-|
    HerrNY
    • + 16

    Ето я и брошурата: http://www.hcstrache.at/2011/?id=80.

    Heinz-Christian като Ханс-Кристиян ли се транслитерира на кирилица (или Хайнц)?

    Нередност?
  • 2
    pav avatar :-?
    pav
    • - 2
    • + 24

    Статията отразява адекватно положението, но последното изречение няма нищо общо с дейсвителноста. Виена е може би единсвеният град в Европа, който въпреки високият процент чужденци, няма "гета". Няма нито един квартал, който да отговаря на гореспоменатото. На първо място по численост чужденци са германците, на второ от бивша Югославия и чак на трето турци и кюрди. Просто последните са по - видими. Дори и в най - богатите квартали има общински жилища с цел да не се допуска разделение. А в тези блокове живее "работническата класа" както австрийци така и чужденци. Позволявам си забележката, защото иманно този факт е една от малкото адекварни мерки на месната политика за приобщаване на чужденците, с която виенчани се гордеят. Макар и неволно понеже в основите си е била конципирана за австрийският пролетариат в началото на 20 век. Но в момента тази прослойка е в голямата си част "вносна".
    Не случайно в последните години градът е неизменно сред първите 3 по качество на живот.

    Нередност?
  • 3
    samui avatar :-|
    Самуил
    • - 7
    • + 10

    Видях я брошурата! Благодаря HerrNY за линка..!
    Прав е"Капитал".. с твърдението..
    --------------------------
    .."Ханс-Кристиян Щрахе умело се заиграва с опасността от ислямизацията на Стария континент и с вредите, които носи Европейският съюз на автономните държави..."
    --------------------------
    Да! За логичномислещият читател, са ясно показани и вредите от ЕС за същеествуването, както до сега на национални европейски държави, и опасностите от ислямизацията!
    Препоръчвам да се прочете брошурата , ако някой има съмнения по отношение ролята на ЕС!

    Нередност?
  • 4
    james1 avatar :-|
    james1
    • - 12
    • + 14

    Спукана е работата на "демократите" и ултралибералите толерасти.

    Нередност?
  • 5
    pav avatar :-|
    pav
    • - 5
    • + 15

    Към тези които си мислят, че крайно десните партии са рецептата.
    В историята на тази партия мога да вмъкна и още една немалка подробност. От 2000 до 2004 са бяха в управляваща коалиция с консервативните и нищо от злобните и параноидни обещания не се осъществи. Да, имаше социални орязвания, но те засегнаха май повече кореняците. За сметка на това надали в съвременната история на тази страна е имало по - коруптно управление. В последната година австрийското общество се тресе от корупционни скандали свързани с перода 2000-2004. Бившият финансов министър, който е от редиците на FPÖ е на подсъдимата скамейка, а наред с него и цяла дружинка членове на тази партия. За съжаление паметта на тази група нискообразовани млади мъже и жени(избираталите им) явно е кратка.Те може да казват неща, които на някои им се изка да чуят, но целта е достъп до власт. Нищо ново под слънцето.

    Нередност?
  • 6
    pav avatar :-|
    pav
    • - 3
    • + 3

    Поправка : иска вместо изка

    Нередност?
  • 7
    hypopotam avatar :-(
    Хипчо
    • - 10
    • + 11

    До коментар [#5] от "pav":

    Крайнодясното го знаем добре от историята, но тепърва ще разберем какво значи идеята на радикалния ислям да приобщи Европа и да наложи шериата!!! Така че ситуацията е ужасна, ужасна, ужасна!!!!

    Нередност?
  • 8
    u2h2 avatar :-|
    u2h2
    • - 9
    • + 6

    До коментар [#7] от "Хипчо":

    Това за "ужасната³ ситуация" е силно преувеличено. Радикално настроени мюсюлмани в Австрия почти няма. Преекспонирането на темата е средство за печелене на избиратели.

    Нередност?
  • 9
    pedo_mohammed avatar :-?
    Мустафанка
    • - 3
    • + 9

    "През 1683 г. турците за втори път стоят пред средновековните порти на Виена. Предградията и великолепните градини опустяват, църквите и дворците са изгорени и превърнати в развалини и пепел. Виенчани губят своето скъпоценно домашно обзавеждане. Всичко изчезва в пламъци."

    Макар да е написано в лек художествен стил, това си е самата истина. Няма значение дали се ползва за целите на някоя политическа сила, важното е, че е вярно.

    Нередност?
  • 10
    pedo_mohammed avatar :-?
    Мустафанка
    • - 4
    • + 14

    "Турците пък са нарисувани като злодеи, носещи невиждан погром и разруха за Австрия."

    Те са били точно такива тогава, такива са и днес. Ние най-добре знаем, но е хубаво и австрийците, отровени от либералния фашизъм, да се информират добре за заплахите, които ги дебнат и в наши дни.

    Впрочем, въпросните азиатски злодеи са донесли разруха, кланета и погроми навсякъде, откъде са минали. Австрия се е отървала леко, ама пътят до Виена е като лунен пейзаж и не може да се възстанови векове след първото нашествие на азиатските мюсюлмани. Ако не бяха спрени пред вратите на Виена, сега цяла Европа щеше да прилича на Балканите.

    Нередност?
Нов коментар