🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Поглед от минарето

Референдумът за забрана на минаретата в Швейцария показа, че анти-ислямистките настроения в Европа стават все по-силни

Апокалиптични картини плашеха швейцарците в навечерието на референдума
Апокалиптични картини плашеха швейцарците в навечерието на референдума
Апокалиптични картини плашеха швейцарците в навечерието на референдума    ©  Reuters
Апокалиптични картини плашеха швейцарците в навечерието на референдума    ©  Reuters

"Никога не ме е било толкова срам, че съм швейцарец" - с тези думи в главите осъмнаха половината жители на живописната алпийска република миналия понеделник, след като на референдум беше одобрена забрана за строежа на минарета в страната.

Мнозина биха се запитали дали швейцарците нямат по-сериозни неща, с които да се занимават, и вероятно ще са прави, защото след този референдум реномето на страната, популярна като една от най-толерантните, неутрални и демократични държави в Европа, вече никога няма да е същото. Резултатът от допитването не е никак безобиден. Първо, защото се случи в страна, позната с демократичните си традиции, в която мюсюлманите са едва 3.5% от населението, а от 150 джамии и молитвени домове само 4 имат минарета. Второ, защото на референдума излязоха да гласуват нетипично много хора - 53% (при условие че традиционно активността е не повече от 40%). И трето, защото резултатът беше абсолютно изненадващ, тъй като всички анкети преди гласуването показваха, че повечето гласоподаватели ще маркират отговор "не", а почти 58% избраха "да". Така Швейцария, която е предимно известна с пасторалната си атмосфера, алпийските пасища, шоколада, часовниците, банките и неутралитета си, отчетливо се включи в една откровено популистка и все по-силна напоследък антиислямска тенденция в Европа.

Страх, покрит с бурка

Причините, които могат да вкарат в подобни проблеми дори една зряла и демократична страна, са доста разнообразни. Една от основните е либералната система, която позволява почти всякакви казуси да бъдат подлагани на референдум. Културните различия, които за страна, в която повече от 20% от населението са чужденци, също имат важна роля. "Този резултат се дължи на страха и неразбирането на мюсюлманската култура и е израз на едно широко разпространено притеснение", обясни пред "Капитал" журналистът от авторитетният швейцарски седмичник NZZ am Sonntag Маркус Хефлигер. Именно в този страх се прицелиха плакатите, агитиращи за забраната, на които беше изобразена мрачно гледаща жена, загърната в бурка, на фона на издигащите са като черни ракети минарета, стъпили върху червените цветове на швейцарското знаме. Дори невежеството на хората обаче трудно може да обясни подобни страхове. В Швейцария, която има 7.5 милиона жители, живеят около 400 000 мюсюлмани, голяма част от тях идват от Балканите - от Босна, Косово и Турция, и дори не следват правоверните норми - не носят типичните дрехи, не се молят редовно и не се хранят по ислямските традиции. По швейцарските улици пък много рядко се срещат жени с бурки. Дебатът преди гласуването се фокусира около ислямските обичаи и техния ефект върху положението на жените в обществото, което накара отявлени активистки на феминисткото движение да се включат в кампанията. Те атакуваха мюсюлманите, защото оправдават принудителните бракове, убийствата на честта и побоя на жени - все неща, които не се вписват в традиционните европейски норми. Според Хефлигер дори и инициаторите на референдума от дясната Швейцарска народна партия признават, че той е имал повече символично значение и че гласуването не е било срещу минаретата. "Минаретата се смятат за символ на политическия ислям", обяснява той.

Лошият пример и последствията

Резултатите от референдума в Швейцария предизвикаха доста отрицателни реакции, особено в другите европейски страни, където антиислямските настроения не са новост. Притесненията от бързо нарастващото в резултат на имиграцията и високата раждаемост мюсюлманско население на Стария континент стават все по-силни. Преди месец във Франция, където живеят една пета от общо 15 млн. мюсюлмани в Европа, се обсъждаше евентуална забрана за носенето на забрадки. В Холандия, Италия и Дания, в която дори няма джамии с минарета, пък се чуха силни призиви да бъде последван швейцарския пример. "Швейцария ни изпраща ясен сигнал: да на камбанариите, не на минаретата", коментира Роберто Калдероли, министър в италианското правителство от националистическата партия Северна лига.

За самата Швейцария последствията от референдума пък ще са предимно с отрицателен знак. Близо 7% от годишния износ на страната, или $14.4 млрд., е предназначен за мюсюлманските държави, а компанията Nestlе е най-големият производител на храна, която е допустима за консумация според ислямските норми. Голяма част от туристите в Женева и Цюрих пък идват от страните от Персийския залив. Турция, която е най-силно засегната от антиислямските настроения в Европа, вече призова мюсюлманите да изтеглят парите си от швейцарските банки. "Предполагам, че търговските ни отношения с другите страни ще станат по-трудни", призна министъра на правосъдието Евелин Видмар-Шлумпф. Авторитетът на страната като посредник в конфликта между израелци и палестинци, както и в опитите за помирение на турци и арменци, също е накърнен. 

Освен това отношенията на Швейцария с мюсюлманските страни вече са доста обтегнати заради проблемите с Либия. Те започнаха миналата година, когато в Женева бяха задържани синът и снахата на либийския лидер Муамар Кадафи, и продължиха с ареста и осъждането на двама швейцарци, работещи в Либия. Най-вероятно това също е повлияло върху швейцарските избиратели при гласуването в неделя.

120 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    Avatar :-|
    Гочоолу
    • - 26
    • + 141

    "Никога не ме е било толкова срам, че съм швейцарец" - с тези думи в главите осъмнаха половината жители на живописната алпийска република..

    "Отдавна не съм бил толкова горд, че в моята Европа има държава като Швейцария" - с тези думи в главите осъмнаха 80% от жителите на Обединена Европа и 90% от българите..

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    ннн
    • - 14
    • + 80

    Макар,че са 3,5 процента мюсюлманите,ако референдумът беше разрешил строежът на джамии,само за няколко години тази страна щеше да се напълни с минарета,спонсорирани от арабски шейхове.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-P
    хххх
    • - 18
    • + 39

    Швейцария била позната като една от най-толерантните в религиозно отношение държави,казва авторката.От Швейцария по-толерантна е само Саудитска арабия в религиозно отношение.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    Келтски друид-инженер
    • - 6
    • + 41

    Ами може пък да им ги разрешат с известни конструктивни иновации. Да ги строят надолу като кладенци. И няма да дразнят швейцарците, а посещаващите джамиите ще могат да викат в тях ,че цар Траян има кози уши и че мармотите от рекламата на " най-големият производител на храна, която е допустима за консумация според ислямските норми" не умеят да завиват шоколади.

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    Чaтфийлд
    • - 11
    • + 64

    Мисля, че е много обидно и грозно за една медия, когато тя демонстративно трие или скрива всички коментари, които не й харесват! Не очаквах подобно нещо точно от КАПИТАЛ.
    Грозно е! Много е грозно! 2 и 4 коментар не виждам с какво са нарушили добрия и възпитан тон за да бъдат "зацапани"

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    Тракийски жрец
    • - 4
    • + 40

    "Резултатите от референдума в Швейцария предизвикаха доста отрицателни реакции" ама по-надолу всъщност се разказва за горещото приветстване на резултатите от референдума.
    Не не е хубаво да се пише по "указания от горе".Ръката изпреварва сърцето и най-лошото- много си личи.

    Нередност?
Нов коментар