🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Скопjе се гради

Мащабният проект на македонското правителство за строеж на паметници и музеи разделя нацията, вместо да я обединява

Освен че изглежда внушително в центъра на Скопие, Александър Македонски печели гласове на ВМРО-ДПМНЕ
Освен че изглежда внушително в центъра на Скопие, Александър Македонски печели гласове на ВМРО-ДПМНЕ
Освен че изглежда внушително в центъра на Скопие, Александър Македонски печели гласове на ВМРО-ДПМНЕ    ©  Надежда Чипева
Освен че изглежда внушително в центъра на Скопие, Александър Македонски печели гласове на ВМРО-ДПМНЕ    ©  Надежда Чипева

Малко момиченце позира за снимка с широка усмивка със следи от сладолед около устата. Баща й размахва ръце и се опитва да я постави в центъра на сложна композиция. Тя включва внушителни лъвове, хора с копия, водата от фонтана и светещия в цветовете на македонското знаме покрив на сградата в далечината. Действието се развива на най-популярното място за снимки в Скопие - паметникът "Воин на кон". Воинът, който доминира над централния площад, е древният владетел Александър Македонски.

Нощем паметникът "оживява". От него се разнася "Малка нощна музика" на Моцарт, а водата мени цветовете и фигурите си в унисон с мелодията. Наоколо има сложен ансамбъл от сгради и статуи, който се стреми да обхване различни периоди от историята. Скопие е единственото място на света (без да броим Лас Вегас), където на няколкостотин метра един от друг може да има статуи на Даме Груев, Юстиниан I, Цар Самуил, Кирил и Методий, а копие на Триумфалната арка да съжителства с нова сграда, чийто стил може да бъде (милостиво) определен като "неоантичен".

Все още недовършеният комплекс носи официалното име "Скопие 2014" и е част от мащабен и скъп проект на правителството за повдигане на "националния дух". За туристите е веселата, светеща и свиреща страна. За жителите на Македония обаче той има съвсем друго значение. "Скопие 2014" всъщност е гигантска метафора за начина, по който е сглобено македонското общество. От едната страна на река Вардар около статуята на Александър Македонски е скупчено цялото минало, с което съвременните македонци се гордеят, а от другата страна е запазено място и за албанското историческо наследство. Над реката минава мост, който трябва да ги свързва. Но също така и да напомня, че двата най-големи етноса в Македония продължават да живеят на различни брегове, всеки прегърнал свои символи и герои.

Скъп и непрозрачен

Противоречив и амбициозен от самото си начало, проектът "Скопие 2014" е и барометър на настроенията на гражданите. Отношението към него се движи по целия спектър любов - омраза. Според изследване на Института за демокрация и Македонския център за международно сътрудничество, проведено през ноември 2011 г. по поръчка на правителството, 36% от хората напълно подкрепят начинанието. Също толкова хора изобщо не го приемат. 15% са тези, които казват, че подкрепят проекта отчасти, а 10% тези, които отчасти не са съгласни с него. Близо 60% от етническите албанци изобщо не приемат "Скопие 2014" (виж графиките).

Комплексът от паметници и сгради е най-голямата и скъпа инвестиция на кабинета при растяща безработица и заплати и пенсии, изплащани чрез заеми. В отговор на същата анкета 60% от гражданите, които въобще не одобряват проекта, смятат, че е можело парите да бъдат вложени в друго. "Скопие 2014" е прокаран без обществено обсъждане и се управлява непрозрачно. До момента няма публичен отчет колко точно средства са били похарчени и как. В пространството циркулират твърдения, че струва между 300 и 400 млн. евро. "Харчат се огромни пари, а няма никакъв отчет. Искаме го от тях, но отсреща няма нито информация, нито комуникация", обобщава лидерът на опозицията от ВМРО-Народна партия Любчо Георгиевски. "Капитал" също удари на камък (не античен) в опитите си да се срещне с представители на правителството.

"В някакъв момент в медиите се появи презентация на "Скопие 2014", като не беше ясно нито кой е авторът на проекта, нито откъде се появи, тъй като въобще го нямаше в изборната програма на ВМРО-ДПМНЕ", разказва блогърът Жарко Траяноски. "Сега не знаем колко е изхарчено и по какъв начин и няма никакъв дебат в парламента по този въпрос", възмущава се той. И твърди, че правителството не инвестира в друго освен в паметници и сгради, а в същото време инфраструктурата на Македония е катастрофа. 

Контрааргументът на премиера Никола Груевски обаче е, че "Скопие 2014" осигурява оцеляването както на голяма част от македонските строителни компании, така и прехраната на над 10 хиляди работници. И действително строителството е една от малкото индустрии във възход в страната. Идеята среща подкрепа и сред македонски интелектуалци, които са доволни, че културата най-после получава адекватна финансова подкрепа от държавата. "Казват, че в Европа е икономическа криза, а в Македония се харчат пари за нещо второстепенно. Но кой е този, който отсъжда кое е първостепенно и кое второстепенно", пита риторично професорът по история от Скопския университет "Св. Кирил и Методий" Бобан Петровски. Според него дебатите около проекта "Скопие 2014" отвличат вниманието от същинската му цел, а именно да се построят сгради, от които има потребност. "Досега Министерство на външните работи, филхармонията, театърът се помещаваха на други места, където плащаха наем", коментира той.

Моите герои срещу твоите

Проектът има и друга важна функция - поддържа рейтинга. След 2008 г. и скандала с Гърция Александър Македонски печели гласове за ВМРО-ДПМНЕ. "Те се трудят идеологически да променят Македония. Има ефект - пада на плодородна почва. Хората са несигурни, объркани, уплашени. Хващат се за това", обобщава програмният директор на Центъра за стратегически изследвания в Скопие Сашо Ордановски. "Хората казват: всичко хубаво беше построено по социализма, оттогава само се руши. И сега Груевски иска да построи нещо, което да остане на хората като спомен за това управление и да го свързват с него", допълва журналистът Назим Рашиди. 

Засилването на националистическите настроения обаче е сложна игра в едно мултиетническо общество. Според политолога и преподавател в Държавния университет в Тетово Кашиф Бакиу този проект е стремеж да се ограждат територии. "В Македония живеят шест конституционно признати етноса. А в същото време главният етнос, който представлява 60% от населението, иска да изрази някаква историческа претенция чрез него. Аз съм етнически албанец и единственото, в което разпознавам албанската история, когато се разхождам по площада, е фигурата на онзи човек, който чисти обувки, заради традиционната шапка на главата му. Това е унизително", отсича Бакиу. 

Македонските историци обаче отбелязват, че отвъд реката, близо до старата скопска чаршия, вече се изгражда площадът "Скендербег", който носи името на най-важната за албанците историческа фигура. Там се очаква да се издигнат и фигури на албански просветители, писатели и техни борци за национална свобода. "Площад "Скендербег" ще се вплете в останалия ансамбъл и ще даде нов дух на чаршията. Мисля, че нашите съграждани албанци не трябва да виждат опасност в "Скопие 2014", казва д-р Никола Жежов, историк и заместник-декан на Философския факултет на университет "Св. Кирил и Методий". Той е един от авторите на идейната концепция на музея на държавността и на ВМРО, един от вече завършените обекти в проекта. "Скопие 2014" има за цел да докаже, че този народ и тази държава имат своите корени. Че Македония не е дърво без корен. Но той има обединителна роля, а не цели нито да омаловажаваме друга нация, нито да разпространяваме омраза, нито пък да се опитваме да си присвояваме части от нечия история", коментира Жежов, вероятно отправяйки и към факта, че мащабният проект никак не се хареса на Гърция.

На края на площада, на който Скопие гради новата си идентичност, стои Триумфалната арка. Тя е копие на френската отвън, но е все още празна отвътре: в нея вероятно ще има и зала за сватби. Погледнато откъм центъра на македонската столица, хилядолетната история изглежда по-скоро като комикс. Той обаче се чете по различен начин в зависимост от това на коя страна от моста си застанал.

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker
    • - 2
    • + 69

    Този комплекс дълго време ще е повод за срам във всеки с малко ум и познания край Вардар.
    Ама нищо де могат спокойно да пробват да станат балкански вариант на Лас Вегас. Само откриват 5-10 огромни казина и са там.

    Нередност?
  • 2
    foster avatar :-|
  • 3
    dourmana avatar :-|
    Petko Dourmana
    • + 20

    Като си помисля, че точно на мястото на сегашния "Войн на кон" преди няколко години бях опънал за няколко дни българска офицерска палатка "стар образец" и нито един македонски "националист" не се усети ме напушва смях :)))
    http://www.youtube.com/watch?v=yfK7_Jfmp-s

    Нередност?
  • 5
    jonydi avatar :-P
    Джони Ди
    • - 12
    • + 22

    Стига сте се заяждали със съседите :) Проекта може да е кичозен, но изглежда свежарски, поне от туристическа гледна точка. А който има акъл и познания, едва ли ще вземе на сериозна този "Дисни" вариант на балканската история. Ние трябва да се чувстваме неудобно, защото още търпим паметника на една чужда окупационна армия насред центъра на София и стърчащата тоталитарна рзавлина пред НДК, там където преди години е имало паметник на български войници и офицери загинали през войните (този паметник слава Богу е запазен и добре ще се впише отново на площада на НДК) ... а македонците, като искат Дисниленд да им честит ... софийският фалира ...

    Нередност?
  • 6
    sterlingarcher avatar :-|
    Archer
    • + 12

    Явно техните тимуровци не спат ;) Всичко се прави за да се "усвоят" едни пари, най-добре в техния джоб. На "интелектуалците" се подхвърлят дребни монети и те реват от кеф. Същото е положението сега с "Алея първа" във Варна, където се правят зулуми за стотици милиони, а купиха рибарите с по 5,000 лева за една нова лодка и да закърпят мрежите.

    Нередност?
  • 7
    rumenvl avatar :-|
    rumenvl
    • + 30

    Минах от там наскоро. Доста депресиращо и тъжно. Вместо сгради с архитектурна стойност или модерен проект или функционалност видях триумфални арки и паметници с които не съм сигурен кой от населението се идентифицира.
    Вместо да са модерни и да строят за бъдещето нашите съседи градят паметници от миналото на пук на всички и всичко. Колко познат манталитет всъщност.

    Нередност?
  • 8
    the_shadow avatar :-P
    The Shadow
    • + 32

    Буцефал до Буцефала, мила моя майно льо! След време местното албанско население с лека усмивка на уста ще сочи тези... паметници на изчезналата "древна" македонска цивилизация.

    Нередност?
  • 9
    volrath avatar :-P
    volrath
    • - 10
    • + 12

    "Чужда, окупационна армия". Това винаги ще ме смазва от смях. После се сещам, че всъщност хората, които използват тоя термин си мислят, че тези "тайни" планове на Русия, едва ли не са се знаели от всеки прост редник, който си е дал живота за да може сега да си пишем във форума на Капитал, а не на "sermaye" (което според гугъл транслейт е капитал на турски.)

    Да хулиш този и всеки друг паметник на хора, давали живота си за да си свободен сега, е почти същото, което заслепените ни съседи правят там. Щеш не щеш си имаш история, и не можеш със няколко нови паметника или с бутането на няколко стари да я промениш.

    Нередност?
  • 10
    tsonkooo avatar :-?
    Тsonkooo
    • + 15

    Уникално - наследници едновременно на Александър Македонски, Самуил Велики и Гоце Делчев?!

    Нередност?
Нов коментар