🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Приятели, които не се понасят

Знае ли България какво точно иска от Македония?

Залисано в опита си да си построи минало, Скопие може да изпусне възможността да си направи бъдеще. Ако София помогне за това, то ще бъде в нейна вреда.
Залисано в опита си да си построи минало, Скопие може да изпусне възможността да си направи бъдеще. Ако София помогне за това, то ще бъде в нейна вреда.
Залисано в опита си да си построи минало, Скопие може да изпусне възможността да си направи бъдеще. Ако София помогне за това, то ще бъде в нейна вреда.    ©  Надежда Чипева
Залисано в опита си да си построи минало, Скопие може да изпусне възможността да си направи бъдеще. Ако София помогне за това, то ще бъде в нейна вреда.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Македония е най-близката ни държава и най-големите ни приятели." Така каза Бойко Борисов ден след като България предпочете да не подкрепи конкретна дата за започване на преговори между ЕК и "най-големия ни приятел". Външният министър Николай Младенов отхвърли всякакви твърдения, че страната е "изкопала гроб на съседите си или ги е отрязала по пътя им към Европа". Целта според него е един ден България, Македония, Сърбия и другите държави от Западните Балкани да нямат граници, да използват една валута и да имат обвързан бизнес. София, с две думи, уважава изключително много Скопие, което само трябва да престане да дискриминира компании и хора, да бърника в българската история, да твърди, че има отделен език, да дразни и да започне да празнува заедно годишнини.

Ако искаме поне половината от тези неща да се случат, тактиката за постигането на целта е изключително озадачаваща. Втвърдяването на тона на българската външна политика в последните няколко месеца е очевидно и е водено на всички фронтове - президентът, премиерът и външният министър се изказаха многократно по темата. В деня, в който в Брюксел се обсъждаше бъдещето на Македония, Росен Плевнелиев и Бойко Борисов заедно в София заявиха, че не може да има конкретна дата за началото на преговорите, преди съседната страна да стане по-добър съсед. Така България се нареди до Гърция сред държавите, които спират пътя на македонците към ЕС. Другите в този лагер са Франция и Германия - по свои причини. 

Новата Гърция

Беше ясно, че този ход ще бъде разгласен по първите страници на македонските медии като нож в гърба. Повечето от тях така или иначе са зависими от правителството в Скопие (ситуация, която не е непозната в България), но дори и без наставления отгоре темата за нов враг на хоризонта, който при това е с познати очертания, е повече от благодатна. Ако някой в София е мислел, че това ще донесе позитиви за която и да било от темите, които са ни важни в тези отношения, той е сляп за механизмите на влияние в една държава като Македония.

"Македония лесно може да приеме, че България се сдружава с Гърция", казва Горан Янев от Университета в Скопие. "Това само й доказва лъжливата европейска солидарност и разкрива националистични подтици, които се крият зад конструкцията "добросъседски отношения". Според него истеричните съобщения, които идват напоследък от България, са учудващи, защото всъщност ВМРО-ДПМНЕ върви в обратна посока. "Моето впечатление е, че като част от историческия ревизионизъм доста агресивно и недостатъчно аргументирано се реабилитират личности, които до вчера бяха обявявани за изедници и слуги на българския иредентизъм - например Тодор Александров. Българското недоволство само дразни онези, които смятат това за прекалено, и така задълбочава пропастта. Открита конфронтация не би трябвало по никакъв начин да е полезна за България", коментира Янев.

Според председателя на фондация "Риск монитор" Стефан Попов Македония далеч не е единствената, която ще види действието на българската държава като съюзяване с Гърция. "Каквито и аргументи да измисли България, те необратимо я поставят в едно гнездо с Гърция. Това е акт на доброволно срината репутация: Гърция има много лоша слава с поведението си към Македония, с истериите за името, с блокирането на преговори за членство в НАТО и ЕС, с всякакви обструкции. В тази група светът не прави много голяма разлика между Македония, Гърция и България. Това са свадливи страни, които трябва да бъдат търпени", обяснява Попов (цялото му мнение може да прочетете в започващия другата седмица дебат "За и против политиката ни към Македония" на capital.bg).

Ще празнувате с нас или...

Ако има една линия, по която ГЕРБ и тройната коалиция са единодушни, това е нуждата от подписване на нов договор за добросъсъедство. Първоначално външният министър Николай Младенов не беше много ентусиазиран от идеята, като след встъпването си в длъжност беше казал, че "приятели не се правят с договори". После промени позицията си.

Идеята за договор между двете страни, който да е на базата на подписаната през 1999 г. декларация за добросъседство, беше предложена по времето на Ивайло Калфин в качеството му на външен министър. Той обяснява, че в него биха били защитени договореностите, постигнати от правителството на Костов - отказ от исторически претенции, антикампании и претенции за малцинства, както и гарантиране на правата на хората с двойно гражданство. Според него обаче тази инициатива е доста закъсняла и поставянето й като условие за начало на преговори рискува да произведе обратен ефект.

Като оставим настрана дали в договор може да се гарантира Македония да не обявява Самуил или Симеон Радев за свои герои, моментът за това действие безспорно е най-озадачаващ. Според Младенов: "Вече 5 години, откакто сме член на съюза, постоянно повтаряме, че трябва да започнем да се държим като страна членка, а не като уплашен кандидат. Поставянето на въпроса с Македония съвсем не беше показване на мускули пред някой по-малък или по-слаб. България трябваше да изложи позицията си пред останалите страни - членки от ЕС, и пред ЕК и да ги убеди, че в това, което казваме, има смисъл." Преди време дипломатически източник, който участва в процеса по формиране на политиката, сподели пред "Капитал", че целта е да се поставят твърди искания преди началото на преговорния процес, за да станат те част от самия процес. Това първо трудно ще стане - Европейската комисия естествено ще откаже да се замесва в исторически спорове, а българската дипломация ще стане нежелана около преговорите.

Но ако това е вярно, предстои да се разбере какви точно са тези искания. В какофонията от изказвания по темата така и не стана ясно какво точно желаем от Македония - договор, съвместни комисии, съвместно честване на дати или нещо друго - нито кога точно очакваме да се случи. Това оставя неясното, но силно впечатление, че крайната цел е съседната държава да заяви, че няма своя история, за да бъде приета в ЕС - дори по-абсурдно и неизпълнимо искане от желанието на гърците да се откажат от името си. Ако позволим тази неяснота да се проточи по-дълго, не е трудно да отгатнем, че позициите - и в българското, и в македонското общество, само ще се радикализират.

Дори сега да не изглежда така, подобен риск може в бъдеще да направи абсолютно невъзможна политическа подкрепа за македонско членство в България. А това ще е пагубно и за нея, и за съседите й.

93 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vjacho avatar :-|
    Вячеслав Атанасов
    • - 91
    • + 25

    Младенов да не говори глупости а да види как действа Европа по въпроса за Шенген.Докато Холандия стои на пътя ни,другите са пас.Сега Гърция е достатъчна пречка за членството на Македония в ЕС,напълно излишно е да заемаме позиция и да я разясняваме на другите страни-членки,защото освен да ни ни се смеят тайно зад гърба на тази неадекватност,нищо повече няма какво да направят.

    Нередност?
  • 2
    maximxx avatar :-|
    Максо
    • - 15
    • + 46

    Що не направим едно референдумче по тази тема, вместо за централата? И югозападните българи може да се включат - нали е общонародно допитване - за по-голяма представителност.

    Нередност?
  • 3
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 3
    • + 69

    "Дори сега да не изглежда така, подобен риск може в бъдеще да направи абсолютно невъзможна политическа подкрепа за македонско членство в България. А това ще е пагубно и за нея, и за съседите й."

    Мисля че това е излишно драматизиране на нещата. Нека следваме принципите на ЕС и подходим разумно и открито към проблема.

    Нередност?
  • 4
    the_core avatar :-?
    The Core
    • - 10
    • + 108

    Като гледам, освен автора на статията, още един кандидат-външен министър се е изказал под номер 1 тука.
    Неясно защо, и двамата пропоръчват позиция "ниско наведен"...???
    Английският девиз за приятелите и интересите важи с пълна сила тук!
    В края на краищата, не виждам защо трябва да се отказваме от възможността да повдигнем националното си самочувствие и цена на европейска сцена?
    Македонците няма да влязат в ЕС дълго време още. Поне не и преди Албания, защото основният проблем там са албанците.
    Политиците им също принадлежат на едно друго време, така че просто трябва да се "тупа топката" докато се подмени политическият елит в Скопие!

    Нередност?
  • 5
    danailov avatar :-|
    danailov
    • - 14
    • + 12

    Младенов няма да оправи отношенията ни с Македония, досега два пъти променяше позицията си, което ясно показва, че няма никаква представа за какво става дума. Но погледнато реално, това е и проблем на цялата политика на това правителство, така че Младенов не е причината. Просто трябва да измине едно време, докато политици и учени от Титово и Живково време оставят нещата в ръцете на днешните съвременници, които да поставят нещата на принципна основа, защото има много други механизми на взаимоотношения от това кой какъв е бил и кой е по - виновен. Стига, разбира се, да няма пак европейска "помощ" както тази през началото на двадесетия век, или "братската ръка" на Москва от 50 - те години.

    Нередност?
  • 6
    toshiro avatar :-|
    Lazar Petrov
    • - 15
    • + 108

    трябва цялото ни общество да разбере, че македонизмът атакува основите на българската нация. Тази политическа доктрина се цели в нашата същност като нация и трябва да я разглеждаме като основна наша заплаха. Гърция е в същото положение ,отдавна го разбра и никога няма да направи крачка назад спрямо претенциите на група малоумници в скопие.

    Нередност?
  • 7
    ahasver avatar :-|
    ahasver
    • - 11
    • + 114

    Не може Македния толкова години да ни псува буквално , за всичко да сме криви. Та македонската нация се създава на основата на антибългаризма ! Как тогава да мълчим , да се правим , че нищо особено не станало ,да ги подкрепяме в този им вид да влязат в Европа. ? Проблемът е в това , че ако се откажат от антибългаризма и преминат на добри или просто нормални отношения , съществуването на македонската нация става безпредметно от гледна точка на сърбеещите се управници.

    Нередност?
  • 8
    bboydev avatar :-|
    bboydev
    • - 9
    • + 91

    Предполагам прочетохте какво става на границата ни. Връщат колите с български номера без обяснение. Да вкараме Македония в ЕС е като да си вкараме таралеж в гащите. Във всеки момент, когато защитим нашите интереси пред техните, ще получаваме нож в гърба или ритник под пояса. Точно затова трябва да максимално да ги натиснем. И както писа някой преди мен - да не заставаме наведени за пореден път.

    Нередност?
  • 9
    gospodin avatar :-|
    Г-н D
    • - 5
    • + 99

    Това лято в Гърция, след като цяла седмица с едно скопско семейство се гледахме като котараци, докато паркирахме един до друг, накрая се заговорихме - ние на нашия си език - те на техния си - и се разбирахме прекрасно. И се оказа, че можем да водим нормални разговори за деца,за работа, за данъци, за политици. И нито веднъж не обърнахме костите на Даме Груев, цар Самуил или светите братя Кирил и Методий.
    Хората са си истински - и от двете страни на границата - за бой са политиците, които ни насъскват поради някакви си исторически скрижали.
    Не четете вестници - срещайте се и говорете със съседите си.

    Нередност?
  • 10
    nikolaiski avatar :-?
    Николай Узунов
    • - 13
    • + 85

    Авторът заема учудваща за мен и със сигурност за почти всички българи нелепа позиция.Македонците не разбират от добро отношение, доказваха го през годините постоянно.И честно казано не съм "над нещата" и ми писна да ни обиждат.Позицията на министъра е добра и дори си мисля, че ако ги бяхме подкрепили за пореден път щяхте да излезете с някое метафорично заглавие тип "храни куче, да те лае".

    Нередност?
Нов коментар