🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Назад, на-а-а-зад...

Правителството на Никола Груевски задълба в посока, обратна на ЕС

"Те ни слушат и обсъждат открито с нас. Винаги има министри, които да те чуят, и мисля, че приемат около 60% от предложенията ни", казва Мирче Чекреджи от Стопанската камара.
"Те ни слушат и обсъждат открито с нас. Винаги има министри, които да те чуят, и мисля, че приемат около 60% от предложенията ни", казва Мирче Чекреджи от Стопанската камара.
"Те ни слушат и обсъждат открито с нас. Винаги има министри, които да те чуят, и мисля, че приемат около 60% от предложенията ни", казва Мирче Чекреджи от Стопанската камара.    ©  Надежда Чипева
"Те ни слушат и обсъждат открито с нас. Винаги има министри, които да те чуят, и мисля, че приемат около 60% от предложенията ни", казва Мирче Чекреджи от Стопанската камара.    ©  Надежда Чипева

Трябва да имаш особен слух, за да уловиш намеците на евробюрократите. Когато тази седмица европейският комисар по разширяването Щефан Фюле отговаряше на журналистически въпроси след срещата си с македонското правителство, той наблегна на една дума, която казваше много. Запитан за диалога между Скопие и Брюксел след журналистическо твърдение, че "Гърция е единствената пречка по пътя", Фюле вметна, че той върви въпреки "предизвикателствата". Множественото число крие в себе си оценка за политиката на Никола Груевски, каквато никой еврокомисар няма да изкаже публично.

След седем години на власт и две изборни победи ВМРО-ДПМНЕ и правителството на Груевски се вкопчват все по-отчаяно в проблема с Гърция, за да обяснят защо Македония не напредва по пътя към ЕС. Позицията на Атина безспорно е най-голямото препятствие днес. Но освен че не успя (или не поиска) да направи нищо, което да реши този проблем, през последните няколко години, Скопие удобно си затваря очите за други проблеми: свободата на словото се срива, НПО-тата и всички други критици на правителството биват игнорирани, съдебната система остава уязвима за политически натиск, а любимата тема на Груевски - икономиката, все повече затъва.

Две напред, една назад

Когато Никола Груевски, бивш финансов министър, пое първия си мандат като премиер, той обеща да заложи на икономиката. "Мисля, че в първите две години след като стана премиер, той направи някои добри реформи и Македония показа икономически резултати", казва някогашният му наставник Любчо Георгиевски. "Грешката на Груевски беше, че той изостави идеята да бъде икономически мениджър на правителството и отиде към националистична  политика." Икономическите постижения бяха добър ръст на икономиката, драстично подобрение в индекса Doing business (в Македония де факто можеш да отвориш фирма за един ден) и в борбата с корупцията, заздравяване на данъчната система и поддържане на макроикономическа стабилност.

"Това правителство остава най-доброто, с което сме работили", казва Мирче Чекреджи, среден бизнесмен и зам.-ръководител на Търговската камара. "Те ни слушат и обсъждат открито с нас. Винаги има министри, които да те чуят, и мисля, че приемат около 60% от предложенията ни." Чекреджи казва, че причината македонското правителство да търси заеми навън, с които да се финансира, както прави напоследък, е препоръката на бизнеса да не се свива ликвидността на местния пазар, която и бездруго е катастрофална. Но и той, както и всички останали, подчертават основната слабост в начина, по който правителството разпределя парите в бюджета. "Първото перо, от което винаги се свиват пари, са капиталовите разходи. Ние винаги ги критикуваме за това", коментира бизнесменът. Единствените по-големи такива разходи, които се правят, са за проекта "Скопие 2014".

Но това е по-малкият проблем. По-големият е огромната безработица, която продължава да мъчи македонската икономика вече 10 години. Тя устойчиво е над 30% и въпреки че сивата икономика със сигурност покрива част от нея, ситуацията не е добра. В индекса на нещастието, съставян от списание Economist, който обединява нивата на безработица с тези на инфлацията, Македония е първа от 92 държави. "Няма бизнес, няма бъдеще. Взимам българско гражданство и заминавам, вдига рамене сервитьор на стария площад в Скопие. Какво да правя тука?"

За да реши този проблем, Груевски започна мащабна кампания за увеличаване на държавната администрация. "Груевски е класически популист - като Ердоган и Путин. Той дойде с план да промени обществото, което според ВМРО-ДПМНЕ беше много комунистическо", разказва Сашо Ордановски. "Те мислеха, че ще са много успешни икономически, без да разберат, че за да тръгне икономиката, тук трябва всичко в политиката да е наред. Като видяха, че не става, започнаха да раздуват администрацията. Когато те дойдоха на власт, имаше 96 хил. Сега има 140-150 хил. Няма икономически модел, където един частник да храни един администратор, един безработен, един студент и един пенсионер."

Путинов модел

Новите хора в администрацията всъщност се оказват и удобен начин за набиране на гласове за управляващите. Този вид мобилизиране на гласове е описан подробно в репортаж на телевизия А1 - една от най-популярните телевизии в Македония, която малко по-късно е затворена, след като собственикът й Велия Рамковски, бивш консултант на правителството, е обвинен в укриване на данъци и пране на пари и е осъден на 13 години затвор. Изпълнителният директор на Македонския институт за медиите Биляна Петковска разказва, че конфликтът между Рамковски и властта започва след неуспеха на Македония да влезе в НАТО през 2008 г. Дотогава най-влиятелната и гледана телевизия в страната подкрепя действията на правителството. След фиаското в Букурещ обаче тя рязко сменя редакционната си политика и се превръща в основен критик на властта. През ноември 2010 г. полицията влиза в сградата на телевизията, където се помещават и офисите на всички останали фирми на Велия Рамковски, и макар да твърди, че целта на акцията й са останалите му бизнеси, медията е затворена. Екипът й от 500 души остава на улицата, въпреки че A1 е на печалба и в състояние да изплати дълговете на собственика си. "Просто влязоха и измъкнаха кабелите", спомня си едно от водещите лица на телевизията, Борян Йовановски. Той твърди, че колегите му изпитват трудности да си намерят работа в друга медия, защото по думите му не смеят да ги наемат.

"За пръв път чух да се говори за путинизацията на Македония в Брюксел, не в Скопие", казва дипломат, запознат с дискусиите в Европейската комисия. Това е процес, за който вече открито се говори на много места. Свободата на словото е основен проблем за Македония. Страната се срива в класацията на "Репортери без граници" с около 30 места годишно, като сега е на 94-о място. Основен лост за влияние върху медиите е финансовият. Държавата е вторият най-голям рекламодател в страната след мобилния оператор T-Mobile. Македония е малък пазар, на който при 2 млн. души население има около 200 медии, 150 от тях са телевизии и радиа. Биляна Петковска констатира, че не е ясно по какви критерии се избира в кои медии да публикуват реклами държавните институции.

Двете най-големи телевизии Kanal5 и Sitel са собственост на синовете на двама депутати от парламента, коалиционни партньори на Груевски, въпреки че член 11 от Закона за радио и дифузия забранява политици и техни близки да притежават медии. Журналисти казват, че има директна връзка между редакции и кабинета, за да се пускат или спират материали. Блогърът Жарко Траяноски и бивш колумнист във вестник "Дневник" пък разказва, че за да се заглушат гласовете на критичните журналисти, се води целенасочена негативна кампания срещу тях през проправителствените медии и чрез платена пропаганда в социални мрежи и форуми. Инакомислещите се обявяват за национални предатели, които получават пари от чужди държави, настояващи Македония да смени името си.

А сега накъде

Бившият член на правителството Ивица Боцевски, който отговаря за евроинтеграцията, не е съгласен с критиките. "Какво значи затваря Македония? Либерализирахме визовия процес, интернетът се разпространи масово, дават се стипендии на всеки студент, който успее да влезе в някой от топ 100 университетите в света." Той сравнява македонския с българския премиер: "Борисов и Груевски не отговарят на идеалния образ за либерален политик, но изграждат политическа система, която да функционира." Според него основният проблем не е техен, а на опозицията, която е заклещена в езика на 90-те и говори на електорат, който не съществува.

Но източници от Брюксел подкрепят твърденията за сериозно връщане назад на Македония в последните години. Миналата година Щефан Фюле дори предупреди, че може да бъде оттеглена препоръката за започване на преговори от 2005 г. "Нещата не се движат на никъде. Македония де факто вече не се обсъжда никъде освен на работни срещи на младши дипломати", казва дипломатическият източник. За това според него са виновни както гърците, така и македонското правителство, което не само не прави нищо, за да разреши този спор, но и изглежда тотално незаинтересувано от по-активни отношения с другите си съседи, като например България. Тази седмица българското министерство на регионалното развитие например съобщи, че има сериозни проблеми с трансграничните проекти с Македония, защото не получава отговори от местния си партньор. "Не може да претендираш да си далновиден политик, коментира дипломатическият източник, да си съсед с две страни - членки на ЕС, и да не работиш активно с никоя."

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 31

    Много добри коментари на запитаните. Материалният подем винаги е следствие от духовния. Духовната нищета, породена от диктатура, тотален контрол, нагаждачество, изолация, е фабрика за бедност....

    Нередност?
  • 2
    schlupf avatar :-(
    Нищо лично
    • - 6
    • + 22

    Двете най-големи телевизии Kanal5 и Sitel са собственост на синовете на двама депутати от парламента, коалиционни партньори на Груевски

    Много прилики открих с България, но това ме разби. Де факто разлика между България и Македония няма, изключвайки многото албанци, които чувам, че май са благосклонно настроени към българи?

    Жал ми е за македонците, но още по-жал ми става за нас, защото сега осъзнавам как другите държави гледат на нас (ако изобщо погледнат към нас). Кал и мъка :(

    Нередност?
  • 3
    the_shadow avatar :-?
    The Shadow
    • - 2
    • + 23

    "Няма бизнес, няма бъдеще. Взимам българско гражданство и заминавам"

    Май все по-често ще се чува това изявление. Ще си приберем хората с български корен в ЕС, а в Албания 2.0 ще останат само антични тикви и милиони албанци.

    До коментар [#2] от "Delta Sigma":

    Отговори ми, защо винаги трябва да плюем самите себе си? Къде намери общо? Нямало разлики??? Ами подай документи за македонско гражданство тогава, сигурно ще те гледат като извънземен. А това с "другите държави как гледали към нас" е тотална глупост, която съм чувал само в България и съм чел из родната преса от разни разбирачи. Никъде в чужбина - на живо и в пресата - не съм срещал отрицателното отношение към България, което умираме да си приписваме тук. От какво се боим? Че ще трябва да поемем отговорност и да наваксаме загубените години от развитието си? Супер извинение е това - боклуци сме, такива ще си останем. Язък ви за 1400 години история!

    Нередност?
  • 4
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • + 18

    До коментар [#3] от "The Shadow":

    Това е славянска черта. Руснаците казват "Везде хорошо, где нас нет". Другият подсъзнателен мотив за самооплюване е оправдание за личния провал чрез принадлежност към "непълноценна" нация, народ или държава. Ниското самочувствие в крайна сметка е личностен проблем, но се преживява по-лесно, когато му се придаде общностен характер и някаква предопределеност.

    Нередност?
  • 5
    the_shadow avatar :-|
    The Shadow
    • + 10

    До коментар [#4] от "misho73":

    Много си прав. +++++
    Но все ми се ще хората да се замислят и да не бъдат винаги такива черногледци и мрънкачи. Съвсем пълноценна нация сме и от нас зависи как си градим живота и как гледаме на него.

    Нередност?
  • 6
    dobrich avatar :-P
    dobrich
    • + 12

    " Македония де факто вече не се обсъжда никъде освен на работни срещи на младши дипломати", казва дипломатическият източник. .....българското министерство на регионалното развитие например съобщи, че има сериозни проблеми с трансграничните проекти с Македония, защото не получава отговори от местния си партньор. "Не може да претендираш да си далновиден политик, коментира дипломатическият източник, да си съсед с две страни - членки на ЕС, и да не работиш активно с никоя." - Античка политика!?

    Нередност?
Нов коментар