🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Берлускони от Щирия

Евроскептичните идеи на новата политическа звезда във Виена засега занимават само Австрия. Скоро може да касаят цяла Европа

Франк Щронах може да пренареди австрийската политика
Франк Щронах може да пренареди австрийската политика
Франк Щронах може да пренареди австрийската политика    ©  reuters
Франк Щронах може да пренареди австрийската политика    ©  reuters

На 22-годишна възраст той заминава от родната Австрия за Канада с 200 долара и един куфар. В началото сглобява коли в малък гараж, където започва да сбъдва американската си мечта - създава една от най-големите глобални компании за автомобилни части, Magna International.

"Франк, горд съм, че те познавам и че сме приятели. Възхищавам се на визията, която преследваш през цялата си кариера", казва бившият президент на САЩ Бил Клинтън на фона на динамична музика и кадри от автомобилен завод на Magna International. Следват картини от разрушенията в Америка, причинени от урагана "Катрина" преди няколко години. После е ред на Лари Кинг. Застанал пред прословутия си декор на точки, той благодари на Франк за благотворителната му дейност и се обръща към него на малко име.

Тези и други подобни моменти, достойни за американска политическа кампания, беше подбрал милиардерът Франк Щронах при представянето на новата си партия в края на септември във Виена. След като е достигнал висини в бизнеса, след като е влязъл в листата на най-мощните предприемачи и на личните приятели на президенти, преуспелият европеец изгрява в родината си като спасител на Австрия и носи със себе си "нови ценности".

Това са посланията и духа, с които през изминалите дни Франк Щронах обиколи всички австрийски медии по няколко пъти, а кулминацията беше официалната премиера на новосформираната му политическа сила. "Отборът на Щронах" (Team Stronach) беше презентиран не къде да е, а до покоите на императорската фамилия в двореца "Шьонбрун" във Виена. Маса журналисти, изгладнели за кадри фоторепортери и клакьори в карирани сака гледаха предизборни филми и слушаха нахъсаната реч на милиардера.

Австрийският месия

Франк Щронах, 80-годишен австриец от Щирия, прекарал по-голямата част от живота си в Канада, е новото лице на политическата сцена в Европа. Той прави рязък дебют с гръмки обещания в стил 800 дни, предизвикателен тон както към противниците си в Австрия, така и към водещите европейски политици, в това число и германския канцлер Ангела Меркел (тя според Щронах трябва или да е глупава, или да играе в заговор с банките).

При публичните си появявания не оставя журналистите да му зададат и един въпрос. Открито напада медиите в Австрия и техните представители с квалификации от типа: "Ти си устата на тази и онази банка." А политолозите и икономическите анализатори оприличава на платени кукли на конци.

Преуспелият бизнесмен си поставя висока цел – да бъде избран за премиер още на следващите парламентарни избори през есента на 2013. Така по всичко изглежда, че в австрийската политика влиза поредната колоритна личност. Дали към колорита има смислено съдържание и нещо градивно е съвсем отделен въпрос.

Осемдесетгодишният милиардер с канадско гражданство се стреми да се позиционира като месията, който ще спаси Австрия. Този образ се посреща добре от потенциалните избиратели: "Той наистина е месия. Идва в най-правилното време и носи промяна", казва пред националната телевизия австриец на средна възраст с карирана риза в кънтри стил и кожено елече по време на празничния концерт при премиерата на Отбора.

В поведението си Щронах имитира стила на американските политици, за което допринасят и някои чисто субективни фактори. Австриецът визуално прилича на бившия президент на САЩ Бил Клинтън. Същевременно дългогодишното му пребиваване извън Австрия му е гарантирало натрапчиво американско произношение, което той не се и опитва да заличи. Самоувереността му също е типично американска - според собствените му думи преуспелият бизнесмен има капацитет, много е учил, много е работил, много е постигнал, знае как се управлява световна компания и може да помогне на Австрия.

"Франк Щронах се появява в най-подходящия момент, когато в Австрия цари разочарование от политическото статукво и управляващите партии. Той заговаря именно онези, които сформират групата на гневните граждани", коментира пред "Капитал" професорът по политология в Централноевропейския университет в Будапеща Антон Пелинка. "Но при Щронах има един сериозен проблем. Той казва, че ще донесе промяна, но не казва как. Така излиза, че единственото, което го отличава от останалите партии, е, че неговата формация е нова", добавя Пелинка.

Искате да чуете

Макар да е кандидат за канцлер на Австрия, той няма още разписана предизборна програма. Такава обещава за април догодина. Все пак неговият екип разпространи документ от няколко страници, в който са посочени ключовите цели, към които ще се стреми. Голяма част от идеите звучат гръмко, но невъзможно за реализиране. Което поставя и първия минус в профила на Щронах - много говорене, малко съдържание.

Наред с намаляването на държавния апарат, упражняването на форма на пряка демокрация (произволно избрани представители на народа да участват в заседанията на парламента с право на глас), австро-канадецът иска да въведе плосък данък и да свали данъчната тежест от бизнеса наполовина през следващите пет години и да въведе облекчения за компаниите, които реинвестират печалбите си в Австрия.

Това, което привлича най-силно вниманието, са плановете му за изваждане на страната от еврозоната. В началото на лятото, когато за първи път обяви, че планира създаването на ново политическо движение, Франк Щронах заяви, че Австрия трябва да си върне шилинга. Сега тази идея се е трансформирала до въвеждането на австрийско евро - така както трябва да има германско евро или гръцко евро, и всяко от тях да бъде с различен курс. По този начин при пътуване от една страна в друга няма да е нужно хората да обменят валута. Всичко щяло да става онлайн с помощта на компютри, обяснява новият политик в една от медийните си изяви. И за да не се налага да влиза в повече детайли, казва, че конкретиката ще дойде, след като се посъветва със специалисти.

Щронах съвсем не първият политик, който се опитва да трупа популярност с атаки срещу еврото. Това вече се оказа печеливша тактика за привличане на гласоподаватели във Финландия и Холандия например, а шансовете да проработи и в Австрия никак не са малки. Според последното проучване на "Евробарометър" близо 30% от австрийците вече са срещу единната валута при едва 19% при въвеждането й преди десетилетие.

Образ и подобие

Много от тезите на Щронах са построени така, че да влязат плавно в съзнанието на потенциалните му избиратели. Така например в линията, която следва, "месията" е твърдо против слагането на Австрия под общ знаменател със закъсалите държави в ЕС. "Как е възможно всички страни в Европа да трупат задължения? Когато всички правят дългове, кой ще връща парите? Готов съм да се обзаложа с всеки европейски чиновник, че тези пари няма да се върнат. И кой печели от всичко това? Банките", е обяснението на Щронах.

"Всичко прилича на абсурден виц. Един канадски индустриалец с австрийски корени, който е скътал по-голямата си част състоянието в Швейцария, изведнъж е решил, че в своя апогей трябва да поеме съдбата на родината си в свои ръце... Всичко много прилича на Италия от времето, когато строителният и медиен магнат Силвио Берлускони стъпи на политическата сцена. Сега, както тогава в Италия, партийната система в Австрия се гърчи в агония...", описа в свой коментар германският вестник Die Zeit.

Основната критика към австрийския Берлускони обаче е в съвсем друга посока. Той скача в политиката с готовността да дава пари. Своите собствени пари. Това самият Щронах изтъква като положителен факт: "Аз харча собствените си пари, на които съм платил данъци. Сегашните управляващи харчат милиони и милиони, които са от данъците на гражданите", казва Щронах в една от публичните си изяви.

Говори се за милиони, които той е готов да вложи в създаването на партията и в предизборната кампания. Само че за мнозина неговият подход е спорен от етична гледна точка. Още повече в Австрия, където от години политиците си купуват влияние през обяви и платени страници в медиите. За разлика от много други страни в Австрия има вестници (Kronen Zeitung например), които са на едно от първите места в света по съотношение тираж към брой на населението и доказано могат да влияят на мнението на читателите. За Krone например се казва, че може да сваля и назначава министри, ако поиска, тъй като се чете от близо 50% от австрийците.

"Щронах действа от позицията, че е в състояние да плати и да си купи политическата кариера. Проява на лош морал е, когато някой се опитва да постигне всичко с пари", коментира проф. Пелинка.

Разбъркване на картите

Ако изборите бяха днес, новата партия на Щронах би получила поне 10% от гласовете, сочат последните проучвания. Потенциалните избиратели са определяни като шарена група – разочаровани от управлението, но хора без много информация и с ниско образование. Това са австрийците, които лесно могат да се подхлъзнат по популистки идеи и доскоро са симпатизирали на радикалните партии.

Макар още да е рано да се правят прогнози за изхода от изборите догодина, отсега се знае, че новата партия на милиардера Щронах ще разбърка картите на актуалните играчи. Формации като радикалната Партията на свободата (FPÖ) или опозиционният дясноцентристки Съюз за бъдеще на Австрия (BZÖ) ще изгубят съществена част от своите поддръжници, като втората дори може да е пред изчезване, казва проф. Пелинка. Консерваторите и социалистите – двете управляващи партии - също ще имат по-малко гласове, като не е изключено да паднат под необходимите 50% за коалиция. Тогава ще им трябва трети и не е изключено това да е творението на индустриалеца Щронах. Тогава неговите идеи няма да занимават само Австрия, а и цяла Европа.

21 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antikommunist avatar :-|
    antikommunist
    • - 6
    • + 28

    Тепърватрябва да видиме какво ще излезе от Щронах, но трябва да отбележем че голяма част от идейте му са изключително добри.
    И всяко сравнение с Берлускони е глупост - нито в личен план си приличаст, нито състоянието на австро-канадеца е с толкова съмнителен да не кажем мафиотски прозход, нито пък се опитва да играе бащица на народа. Напротив идеите му са в посока подпомагане на бизнеса и повече лична отговорност във всяко едно отношение. Да кажем внася малко американизъм в старата европа. Интересно какво ще излезе от цялата работа. Но от сега можем да кажем че той е далеч по-сериозен от кратуните от FPÖ.

    Нередност?
  • 2
    wnw04489661 avatar :-|
    wnw04489661
    • - 8
    • + 13

    Най-после някакви свежи идеи в закостеняла Европа.

    Нередност?
  • 3
    gost22 avatar :-?
    gost22
    • - 9
    • + 9

    Доста щедро го раздава, за човек започнал с 200 долара в един гараж...
    Този е свикнал да дава, ако му се върне с лихвите. Малко ме притеснява, какви лихви е заложил, зад свежите идеи. Дано да греша, ама ми звучи малко като "Не ме гледай тъпо, ...австриецо!", от един друг, подобен наш "месия"...

    Нередност?
  • 4
    dggm avatar :-P
    dggm
    • - 4
    • + 25

    От какво ще спаси Австрия - от икономическо благополучие, ниска безработица, добро и евтино образование и здравеопазване?

    Май хората колкото им е по-добре, толкова повече изглупяват.

    Нередност?
  • 6
    dragozow avatar :-|
    Кум Вълчан
    • - 1
    • + 11

    Щом от сега не дава да му задават въпроси какво ли ще стане ако вземе властта? И на 80 не е ли старичък вече за политическа кариера? В интерес на истината не бих му дал 80 години.

    Нередност?
  • 7
    nefertiti_egipt avatar :-?
    Нефертити
    • - 2
    • + 5

    На Берлускони не му ли сърбахме вече попарата ....

    Нередност?
  • 8
    vjacho avatar :-P
    Вячеслав Атанасов
    • - 3
    • + 8

    Разбрал е,че хората в Австрия и Европа искат да чуят определени неща от милиардер,и е решил че сега е подходящият момент да атакува.И на мене някой да ми каже че знае как банките са я забъркали цялата каша с тази световна икономическа криза,и аз ще се заслушам.Но пък от друга страна има и риск да напакости на Австрия,което ще бъде много жалко.

    Нередност?
  • 9
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 3
    • + 5

    Действа точно като Деди в 2001 и вероятно ще успее.... Некадърните брйкселски зелки в ЕК са създали много негативизъм в населението на Европа и без да искат трупат негативи поради некадърност и сега и ще продължават да трупат...
    В моменти на криза месиите са добре дошли винаги....

    Нередност?
  • 10
    miho55 avatar :-|
    miho45
    • - 2
    • + 6

    На 80 ????? Не е ли малко късно?Това са години за хубава,хубава почивка.

    Нередност?
Нов коментар