Какви може да се последиците от независимостта на Шотландия

Единбург подпечата сделка за историческо гласуване

Шотландия си извоюва в понеделник исторически референдум за независимост - лидерът й и британският министър-председател се споразумяха за вот, който може да сложи край на тривековния й съюз с Англия. Шотландският стремеж към суверенитет под водачеството на националистическия лидер Алекс Салмънд е в съзвучие със сепаратистките ходове на други европейски региони като Каталония и Фландрия, които смятат, че могат да просперират като отделни субекти в Европейския съюз, пише в анализ агенция Reuters.

Подписаното в шотландската столица Единбург споразумение за референдум позволява на Шотландия да попита своите граждани на гласуване през 2014 г. дали родината им да стане независима страна или да продължи да бъде част от Великобритания.

"Това е исторически ден за Шотландия", каза видимо развълнуваният Салмънд след подписването на споразумението с министър-председателя Дейвид Камерън. "Дали мисля, че можем да спечелим тази кампания? Да, така мисля", заяви той.

Един от най-спорните въпроси е този за собствеността на залежите от нефт и газ в контролираната от Великобритания част на Северно море, които възлизат на около 20 млрд. барела. Великобритания се тревожи и за бъдещето на своя флот от ядрени подводници в Шотландия, тъй като Салмънд казва, че след независимостта на шотландска земя няма да има място за ядрени оръжия. Преместването на флота другаде би било скъпо и би отнело време.

Камерън, който стоеше до Салмънд, но не направи изявление пред репортерите, се противопоставя на настояването на Шотландия за независимост, но е съгласен, че нейните граждани трябва да решат бъдещето си с гласуване.

Много шотландци се колебаят. Анкета на "Комрес" за ITV News показа, че едва 34% подкрепят независимостта, а 55 на сто смятат, че икономиката на Шотландия би пострадала, ако тя стане независима. За да убеди съмняващите се, Салмънд разчита на ораторските си умения. Той ще припомни вековното съперничество с Англия и ще се стреми да покаже, че независимостта ще позволи на страната му да следва по-ясно изразена лява политика от своя южен съсед.

Той също така спечели голяма отстъпка от Лондон, който се съгласи да намали възрастта за гласуване на 16 години, при положение че в цяла Великобритания тя е 18 години. Това е значителен успех за Салмънд, който смята, че има по-голяма вероятност младите хора да гласуват в подкрепа на независимостта.

В кипящия от живот Единбург, украсен със синьо-бели знамена, малцина споделяха вълнението на Салмънд. "Смятам се за британец и предпочитам да остана британец. Бях в британските сухопътни въоръжени сили, за да се бия на страната на англичаните, уелсците и северноирландците", каза

24-годишният Мъри Пул. "Но някои от приятелите ми я подкрепят (независимостта), те не харесват Англия... Искат да станат шотландци", заяви той.

Знаме и идентичност

В Лондон дебатите за съдбата на Шотландия не привличат вниманието на хората в момент, когато мнозина са притеснени от увеличаващите се бюджетни съкращения и безработицата. "Не може просто да кажат "чао, чао", заяви строителен работник пред лондонската вълнена борса.

"Шотландия би постъпила глупаво, ако се отдели. Сега те повече получават, отколкото дават", каза младият служител Джейми Смит.

Камерън заяви пред репортери след подписването, че Великобритания ще бъде по-силна, ако остане единна. "Искрено вярвам, че на Шотландия би й било по-добре в състава на Великобритания, а съм убеден, че и на Великобритания би й било по-добре с Шотландия. Ще настоявам семейството да се запази единно", каза той.

Шотландия вече има много от атрибутите на независима държава като собствено знаме, правна система, спортни отбори. Има и своя национална идентичност. Националистите искат референдумът да бъде през 2014 г., за да съвпадне със 700-ата годишнина от битката при Банокбърн, при която шотландските сили, предвождани от Робърт Брус, побеждават английските нашественици.

Сега, когато споразумението е подписано, шотландското правителство ще предложи законодателство, което да определи точната дата на референдума, кой може да гласува и формулировката на въпроса, както и правилата за финансиране на кампанията.

Салмънд прие основното искане на Лондон - да има само един недвусмислен въпрос - на принципа "да или не". По-рано той агитираше за втори въпрос за това дали Шотландия да получи повече правомощия под формата на т.нар. засилено делегиране, което почти се равнява на независимост.

Салмънд, който е бивш икономист с опит в енергетиката, смята, че независима Шотландия ще просперира, защото ще има право на лъвския дял от приходите от нефта в Северно море. Но Лондон твърди, че независима Шотландия, чиито жители наброяват около пет милиона, трудно би свързвала двата края, тъй като повечето от финансовите й средства днес идват от отпусканата от британското правителство субсидия от 30 млрд. британски лири (48 млрд. долара) на година.

"Независимостта означава Шотландия да напусне Великобритания, да стане отделна държава, да поеме всички произтичащи от това задължения и рискове и да загуби изгодите и възможностите, които има като част от Великобритания", каза пред BBC британският министър за Шотландия Майкъл Мур в навечерието на подписването в понеделник. "Когато хвърлят поглед към икономиката, отбраната, мястото им в света, всички тези важни въпроси, хората в Шотландия ще продължат да подкрепят оставането й във Великобритания", заяви той.

Какви са възможните последици за Шотландия от гласуване в подкрепа на независимостта.

Петролът и икономиката

Ако Шотландия гласува за независимост, петролът в Северно море ще бъде в центъра на преговори между нея и Англия. Шотландската национална партия (ШНП) смята, че независима Шотландия ще просперира, ако й бъде позволено да получи полагащия й се според нея дял от петролните приходи.

Шотландското правителство публикува националния си отчет по различни начини в зависимост от това дали са включени петролните приходи. През 2010-2011 г. нетният фискален баланс беше дефицит от 18.6 млрд. британски лири (или 15.6% от БВП) без петролните приходи. Но тази сума намалява на 17.9 млрд. лири, когато приходите бъдат разпределени на човек от населението, и на 10.7 млрд. лири, ако приходите бъдат разпределени на географски принцип.

Ядреният въпрос

Първият министър на Шотландия Алекс Салмънд обещава на членовете на ШНП, че независима Шотландия ще има писана конституция, а хора от партията казват, че независимостта би трябвало да включва изрична забрана за разполагане на ядрени оръжия на шотландска територия. Това означава, че британската ракетна система "Трайдънт", която се състои от четири подводници "Вангард" и е разположена в бази във Фаслейн и Кулпорт на река Клайд, би трябвало да бъде преместена.

НАТО

ШНП е враждебна към НАТО, тъй като това е ядрен съюз, и смята, че членството противоречи на позицията й против ядрените оръжия.

Членството в ЕС

Салмънд казва, че независимостта няма да повлияе на членството на Шотландия в Европейския съюз, но други не са съгласни. Някои експерти смятат, че Шотландия автоматично би станала член на ЕС, а други настояват, че тя би трябвало да кандидатства отново. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че е необходимо страните да кандидатстват, за да станат членове на ЕС, и че другите държави членки трябва да дадат съгласието си.

Политиката

Ако Шотландия напусне Великобритания, излизането на 41 шотландски лейбъристки депутати и на един консервативен депутат незабавно би дало на консерваторите мнозинство от 89 места в Камарата на общините в Уестминстър. Броят на лейбъристките депутати би намалял от 256 на 215, а този на консервативните - от 305 на 304.

69 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vjacho avatar :-P
    Вячеслав Атанасов
    • - 22
    • + 52

    Все още се намират популисти,които да развращават народите си.Като си помисля само че един от аргументите е да са имали възможност да водят лява политика,става ми смешно.

    Нередност?
  • 2
    e_mil avatar :-|
    tamada
    • - 8
    • + 62

    Една от последиците може да бъде, че ще има нов повод да казваме Британия вместо Великобритания. А ако някой ден и Северна Ирландия последва шотландците, може държавата да се преименува от UK на К. :)

    Нередност?
  • 3
    qwertasdf avatar :-@
    qwertasdf
    • - 8
    • + 18

    "..тъй като Салмънд казва, че след независимостта на шотландска земя няма да има място за ядрени оръжия"...
    Най-хубаво да ги нарежат на скраб!

    Нередност?
  • 4
    blockblock avatar :-|
    block
    • - 15
    • + 43

    Може да почнат пак да нападат Йорк и като грабнат плячката да тичат обратно по баирите :)

    Нередност?
  • 5
    doriangray avatar :-|
    Dorian Gray
    • - 18
    • + 39

    До коментар [#1] от "vjacho":

    Я кажи какво лошо има лявата политика?
    Ти всичко ляво ли отъждествяваш с нашите БКП/БСП/ДС ?

    А пък и независимостта на една държава се решава от народа и, и това ще направят шотландците. Погледнато от друг ъгъл, ако Шотландия е про-европейски настроена, по добре да се отдели.

    Камерън както става ясно напоследък, може да завърши много зле управлението си: Извън ЕС, без Шотландия и затънал в дългове.

    Нередност?
  • 6
    e_mil avatar :-|
    tamada
    • - 6
    • + 41

    [quote#1:"vjacho"]"Все още се намират популисти,които да развращават народите си."[/quote]

    Какво означава "все още"? Че тя борбата за независимост не е спирала през последните 200 години. Погледни историята - на всеки 10-15 години се ражда нова страна или няколко страни наведнъж.
    Понеже отдавна не е имало голяма война, се налага лъжливо чувство за някакво статукво. А всъщност светът не е спирал да се променя.

    Нередност?
  • 7
    vjacho avatar :-P
    Вячеслав Атанасов
    • - 7
    • + 19

    [quote#5:"Dorian Gray"]Я кажи какво лошо има лявата политика? [/quote]

    Казал съм че ми е смешно да бъде аргумент за провеждане на референдум.Дясната политика ако ще бъде такъв аргумент,бих казал същото.

    Нередност?
  • 8
    voxy avatar :-|
    voxy
    • - 15
    • + 31

    ще изядат дървото шотландците ако се отделят, супер глупаво би било това решение, по-горе говорят какъв бил проблема с лявата политика - много простичък - стига се до момент в който няма кой да носи парите които държавата раздава, защото отблъсква инвеститорите, богатите бягат от страната, а трети фалират, тогава кой точно ще носи парите?

    Нередност?
  • 9
    vjacho avatar :-|
    Вячеслав Атанасов
    • - 10
    • + 40

    [quote#6:"tamada"] Погледни историята - на всеки 10-15 години се ражда нова страна или няколко страни наведнъж.[/quote]
    Живи и здрави!Големи да пораснат!Като Македония!

    Нередност?
  • 10
    e_mil avatar :-P
    tamada
    • - 22
    • + 27

    [quote#9:"vjacho"]"Живи и здрави!Големи да пораснат!"[/quote]

    Явно не знаеш, че България е независима само от 104 години. Според теб щеше да по-добре да си бяхме останали васали на Османската империя вместо да се развращава народа. :))

    Нередност?
Нов коментар