Независимостта ще струва скъпо на Шотландия

Референдумът ще има последици далеч отвъд страната, пише сп. Economist

Британската кралица Елизабет инспектира Клаския шотландски полк в Единбург. Съвсем скоро обаче традицията може да бъде прекратена.
Британската кралица Елизабет инспектира Клаския шотландски полк в Единбург. Съвсем скоро обаче традицията може да бъде прекратена.
Британската кралица Елизабет инспектира Клаския шотландски полк в Единбург. Съвсем скоро обаче традицията може да бъде прекратена.    ©  David Moir
Британската кралица Елизабет инспектира Клаския шотландски полк в Единбург. Съвсем скоро обаче традицията може да бъде прекратена.    ©  David Moir

Доминиращата прослойка на земевладелците в кралство Шотландия се опитва през 1698 г. да издигне страната си до световна търговска сила, като колонизира Панамския провлак (и прокопае плавателен канал - проект, който малко повече от два века по-късно осъществяват Съединените щати). Така наречената схема Дариен завършва с провал и докарва страната почти до фалит. След по-малко от десетилетие (през 1707 г.), Шотландия сключва уния с Англия и е създадено Обединеното кралство на Великобритания. Шотландците установяват през 18-и век, че е трудно да бъдеш малка държава в един глобализиращ се свят.

Националистите сега обаче са оптимистично настроени и дават мило и драго, за да направят нов опит. До две години жителите на Шотландия ще трябва да отговорят дали искат независима държава. Не се случва често 300-годишен съюз да се разпадне, така че референдумът ще има последици далеч отвъд тази планинска земя с население пет милиона души, пише в последния си брой сп. Economist.

Проблем не само за Лондон

Евентуалната независимост на Шотландия може да доведе до разпадане на Великобритания. Каталунците, които са сред останалите недоволни групи в Европа, гледат на независимостта на Шотландия като на предвестник на своята собствена независимост. Страни с етнически смесено население наблюдават събитията с безпокойство.

Някои от аргументите "за" и "против" независимостта на Шотландия попадат точно в десетката. Шотландската национална партия (ШНП) на премиера на британската област Алекс Салмънд твърди, че Шотландия има свое собствено общество и страна, които може да процъфтяват в една независима държава. Тя също така залага на негодуванието на местните срещу това, че са командвани от контетата в Уестминстър - толкова успешно, че никой политик с английски акцент, да не говорим с префърцунено произношение, по всяка вероятност няма да играе основна роля в предизборната кампания на привържениците на запазването на съюза.

Юнионистите пък (привържениците на оставането на Шотландия във Великобритания), твърдят, че позициите на Великобритания на световната сцена ще отслабнат, ако Шотландия поеме по свой собствен път. Като оставим настрана дребнавите недоволства и борбите отпреди няколко столетия, двете нации (английската и шотландската) се справят доста добре заедно през годините и имат славна обща история, казват привържениците на съюза. "Защо тогава да разваляме брака сега?", питат те.

Всяка независимост си има цена

Политическите и културните въпроси около независимостта са тема на разгорещен дебат. Както подобава обаче на родната земя на Адам Смит, икономическите аргументи изглежда имат най-голяма тежест. Проучванията на общественото мнение навеждат на мисълта, че именно икономиката ще определи дали шотландците ще се обявят за независимост. Според анкета само 21 % от жителите на Шотландия ще гласуват със "за", ако това намали бюджетните средства за тях с 500 британски лири (795 долара) на човек от населението годишно.

Едва 24% биха подкрепили запазването на съюза, в случай че това ще бъде по-лошо за тях в икономически план. Почти всички останали ще гласуват за независимостта, ако тя им донесе достатъчно пари, за да си купят приблизително един нов iPad, и против - в обратния случай. Мненията за икономиката на една независима Шотландия са в двата полюса. Националистите привеждат аргумента, че главно благодарение на петрола и природния газ от Северно море Шотландия субсидира съюза и ще бъде по-добре сама. По-подигравателно настроените юнионисти твърдят точно обратното - че Шотландия е паразит, който е зависим от субсидиите като наркоман.

И двете групи грешат, поне в краткосрочен план. Ако приемем, че една независима Шотландия продължи да извлича петрол и газ в териториалните си води, то тя ще спечели от данъци приблизително толкова, колкото ще загуби като субсидии.

Бъдещето обаче изглежда много по-неясно. Живеем в свят с бурна икономика, а една независима Шотландия ще е малка, уязвима платноходка. Тя ще разчита на петрола за около 18 на сто от брутния си вътрешен продукт (БВП), като така ще е подвластна на промените в цените на суровините на международните пазари.

Въпреки че скъпият петрол и газ повишават данъчните постъпления, намаляването на добива ще понижи рязко и приходите. Най-големите находища вече са разработени, което оставя в резерв труднодостъпен петрол, който пък икономически е нерентабилен при спад на цените. Добивът в Северно море намалява с по около 6% годишно през последното десетилетие. Накрая петролът ще се изчерпи напълно, пише в материала на списанието, цитиран от БТА.

Една малка страна е по-уязвима за нови шокове. През 2008 г. британското правителство беше принудено да спаси Royal Bank of Scotland (RBS) и HBOS - двете най-големи шотландски банки. Във връхната си точка балансът на RBS беше 13 пъти по-голям от БВП на Шотландия. Оттогава позициите на Единбург като финансов център бяха разклатени и на града ще му е трудно да се съвземе.

Възможностите на Шотландия - нова, малка икономика - да поддържа финансовия си сектор са ограничени. Алекс Салмънд вече отхвърли предложенията правителството да поеме част от така наречените токсични активи на RBS на обща стойност 187 млрд. паунда.

Привлекателният шведски модел

Поради мащабите си една независима Шотландия почти със сигурност ще трябва да плаща по-високи лихви по своя държавен дълг: нейният пазар на облигации ще е малък и неликвиден. Възможно е обаче най-големият проблем да бъде валутата. Ентусиазмът на ШНП за еврото изчезна - управляващата партия иска, засега, Шотландия да запази лирата. Това ще означава влизане във валутен съюз без данъчен съюз - структура, която се оказа катастрофална в Европа.

Макар Салмънд да твърди, че Шотландия ще получи автоматично членство в ЕС, юристите на Европейската комисия не са толкова сигурни. Като кандидат, тя ще трябва да договори условията по своето присъединяване и да поеме ангажимент един ден да въведе еврото.

Националистите много ловко промениха риториката. Преди няколко години ШНП предвиждаше Шотландия да се присъедини към "арката на просперитета" на малките, процъфтяващи страни като Исландия и Ирландия. След кризата на банковата система и в еврозоната привържениците на независимостта започнаха да сочат към скандинавските държави. ШНП подхвърля, че Шотландия може да съчетае социалната държава в скандинавски стил - с нейното безплатно висше образование, безплатни грижи за възрастните, всеобщи безплатни грижи за децата и по-големи пенсии - и един процъфтяващ бизнес сектор.

Независима Шотландия ще се надява да привлече компаниите с ниски корпоративни данъци, дребни пазарлъци и доза индустриална политика - нещо, което ШНП твърди, че не може бъде оставено без риск в ръцете на правителството в далечен Лондон.

Малките страни наистина са способни да докарват чуждестранни инвестиции: погледнете само Ирландия. Шотландия обаче ще има затруднения да привлече достатъчно, за да плаща за една толкова щедра държава. Тя няма да е единствената страна, която ще наддава за свободния глобален капитал - конкурент ще е Великобритания, която намалява бързо корпоративните данъци. Ако шотландците наистина искат независимост по политически или културни причини, те трябва да поемат по този път.

Националната гордост няма цена. Ако те обаче гласуват за независимост, трябва да го направят с ясното съзнание, че страната им ще бъде една от уязвимите, незначителни икономики в Европа. През XVIII век прелестната архитектура на Единбург и неговата роля в Просвещението му спечелват прякора "Северната Атина". Ще е позор, ако това име стане отново уместно, но не по толкова положителни причини, заключава сп. Economist.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    exile avatar :-?
    exile
    • - 6
    • + 17

    Последното изречение е култово!
    Подкрепям шотландците, но с частично-изчерпаните им запаси от петрол, които не се знае в какви пропорции ще бъдат разделени с англичаните и доста уязвим финансов сектор, които са основните генератори на БВП, не ги чака спокойно бъдеще. С индустриално и земеделско производство надали ще успеят да поддържат такъв стандарт на живот. Избора ще е важен. =)

    Нередност?
  • 2
    anihilator_jack avatar :-?
    anihilator_jack
    • - 7
    • + 29

    "Почти всички останали ще гласуват за независимостта, ако тя им донесе достатъчно пари, за да си купят приблизително един нов iPad, и против - в обратния случай."

    Нямате си представа колко е вярно това заключение. Независимост на Шотландия ще бъде идиотия от библейски пропорции.

    Нередност?
  • 3
    classicc avatar :-|
    classicc
    • + 34

    Живея в Единбург в момента, настроенията тук са смесени, има много социологически изследвания и резултатите много играят, даже по-образованите са разделени по този въпрос, но като цяло никой не вижда спешна нужда Шотландия да се отдели, според мен референдумът няма да успее.

    Референдумът също така не означава нищо сам по себе си, нищо няма да влезе в сила и да се промени, това е просто допитване. Дори мнозинството да гласуват за автономия има да чакат още години докато започне да се обсъжда сериозно една такава крачка.

    Нередност?
  • 4
    ngyurov avatar :-P
    Никола
    • - 6
    • + 14

    До коментар [#2] от "anihilator_jack":

    Това заключение НЕ е вярно. Живея в Единбург, тук определено iPad-а не е висша ценност, нито е цел в живота за хората.

    Настроенията са смесени, както каза classicc, но забелязвам, че повечето млади хора са за независимост, докато по-възрастните и образовани(преподавателит в университета ми например) разбират, че това вероятно не е най-добрия ход и са против. Доколкото разбрах от пресата тук, при едно евентуално разделяне обаче, целият петрол в Северно море ще си остане за Шотландия, тъй като е в нейни териториални води.

    Според мен лично, макар че Единбург е един от големите финансови центрове на Великобритания, тази независимост няма да доведе до нищо добро, тъй като Шотландия просто няма да може да се оправи сама.

    Нередност?
  • 5
    omniam avatar :-|
    omniam
    • - 1
    • + 9

    Според мен е излишно да се отделят - ще има много повече вреди и за двете страни, отколкото ползи. Може да си преструктурират вътрешните отношения за по-голяма автономия, но да напускат съюза е твърде смело.

    Нередност?
  • 6
    anihilator_jack avatar :-|
    anihilator_jack
    • - 1
    • + 19

    До коментар [#4] от "Никола":

    В случая iPada се използва като символ на консуматорското мислене на хората. А то е такова и не мисля че някой може да го отрече. Тия работи за пестеливите и стиснати шотландци останаха само във вицовете.

    Живял съм 3 години в Абърдийн така че също имам известен поглед над нещата. И да има доста голямо разделение, но мойте впечатления са че тези, които искат отделяне се увеличават. Но пак казвам отделяне на Шотландия ще бъде катастрофа. Публичните им финанси са зле дори и според гръцките стандарти. За банките - статията е достатъчно красноречива. А относно петрола и газа - първо най-големите находища са извън техните териториални води и второ тези находища са разработвани с пари на всички данъкоплатци във Великобритания, не само на шотландците. Тоест ако ги искат само за себе си ще трябва да компенсират едни 50тина милиона англичани. Всички тези неща Салмънд ги знае и се съмнявам наистина да посмее да се отдели. Както се казва квот ще да говорят става въпрос за пари. Това което Салмънд иска е да му вдигнат субсидиите като за целта умело манипулира общественото мнение. А дали ще му мине номера или ще отреже клона на който седи - само времето ще покаже.

    Нередност?
  • 7
    bigman avatar :-|
    BGman1
    • - 1
    • + 12

    Свободата винаги струва скъпо...едни я плащат с пари други с кръв...

    Нередност?
  • 8
    glutnicaku4eta avatar :-P
    glutnicaku4eta
    • + 9

    До коментар [#7] от "BGman1":

    ... а пък трети - с дупе ;)

    Нередност?
  • 9
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 3
    • + 2

    С 200 години изпреварили в мисленето си американците. Може и с това да изпреварват времето,а може и да са уцелили мига. Шотландия в рамките на ЕС е едно добро решение :-)

    Нередност?
  • 10
    tatkoruso avatar :-|
    tatkoruso
    • + 1

    До 7ми....,а българите с дупе.

    Нередност?
Нов коментар