🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

По-добре ли е сами

Шотландия обяви датата за своя евентуален развод с Англия. Но независимостта ще означава да напусне и ЕС

Първият министър Алекс Салмънд и неговият план за независимост: "Шотландското бъдеще е в ръцете на Шотландия."
Първият министър Алекс Салмънд и неговият план за независимост: "Шотландското бъдеще е в ръцете на Шотландия."
Първият министър Алекс Салмънд и неговият план за независимост: "Шотландското бъдеще е в ръцете на Шотландия."    ©  reuters
Първият министър Алекс Салмънд и неговият план за независимост: "Шотландското бъдеще е в ръцете на Шотландия."    ©  reuters

Краят на един 306-годишен съюз може да настъпи догодина. Ако следващата есен шотландците гласуват на референдум да се разделят с Англия, то на 24 март 2016 г. те ще могат да си вземат гайдите, шотландските полички и чудовището от Лох Нес и да станат независима държава.

Това се казва в дългоочаквания подробен план от 670 страници, представен от шотландския първи министър Алекс Салмънд в края на ноември, който има за цел да убеди шотландците на 18 септември 2014 г. да кажат "да" на отцепването от Обединеното кралство. Според него независима Шотландия ще запази британския паунд и кралицата и ще остане част от Европейския съюз, но ще има собствени сили за отбрана и ще събира свои данъци. Въпросът обаче е кой ще им го позволи.

Лидерите на кампанията за запазване на единството вече нарекоха документа "фикция, пълна с безсмислени твърдения". А британският премиер Дейвид Камерън коментира: "Бяха ни казали, че текстът ще отговори на всеки въпрос и все пак няма отговор за валутата, за членството в ЕС и за НАТО. Останахме с огромно количество въпроси."

Вътре или вън

"Знаем, че имаме хората, уменията и ресурсите да направим Шотландия една по-успешна страна. Бъдещето ни сега е в шотландски ръце", заяви Салмънд. Той подчерта, че приоритетите му ще бъдат създаване на работни места, насърчаване на растежа, гарантиране на сигурността и извършване на "революция" в социалната политика, като в центъра й ще бъдат грижите за децата. Според представения документ в независима Шотландия ще се освободят ресурси и за други нуждаещи се сфери, тъй като събираните данъци няма да отиват за ядрени програми, а британските ядрени подводници ще бъдат премахнати от Шотландия, защото в новата държава няма да има място за тях. Както обобщава британската ВВС, "уверенията съпътстват целия текст, а обещанията са, че нищо няма да стане по-лошо и много неща могат да станат по-добри".

Шотландската национална партия (ШНП) на Салмънд, която подкрепя независимостта, спечели мнозинство в парламента в Единбург на изборите през 2011 г., след което нейният лидер побърза да се възползва от шанса и започна да популяризира идеята за развод с Великобритания. Сделката за референдума бе официално договорена с Камерън миналия октомври.

Шотландия вече има много от привилегиите на независима държава, както и специфична национална идентичност. Но ШНП смята, че тя ще стане по-просперираща, ако се отърси от това, което партията смята за векове на покровителствено отношение от страна на Лондон. Изходът от националното допитване обаче все още остава отворен, защото част от шотландците не са решили как ще гласуват. Според последното социологическо проучване, цитирано от Reuters, 47% са против отделянето, 38% го подкрепят, а 15% се колебаят.

Членството в ЕС се използва като основен коз от онези, които поддържат статуквото. Техният аргумент е, че Шотландия ще бъде изгонена от съюза и трудно ще се върне обратно, тъй като това ще отнеме много време и ще изисква съгласието на всяка от 28-те членки (сред тях и Англия). Според Салмънд обаче позицията на правителството му, че независима Шотландия ще може да договори членството си в ЕС "отвътре" в рамките на 18-те месеца между референдума и фактическото отцепване (период, през който все още ще бъде част от блока), без да се изисква ново кандидатстване по каналния ред, е подкрепена от мнението на експерти. Той цитира писмо от офиса на генералния секретариат на Европейската комисия, според което този вариант е "законово възможен". По думите му ЕС ще ги посрещне с отворени обятия: "Шотландия е европейска страна. Богата на ресурси, тя ще бъде приветствана. Всеки с капка разум знае това."

В официално становище, изпратено до "Капитал", ЕК казва нещо по-различно: "Европейските договори важат за държавите членки. Ако част от територията на една членка престане да бъде част от нея, защото стане независима, договорите вече няма да се отнасят за нея. С други думи, новата държава ще стане трета страна по отношение на ЕС и договорите няма да важат повече за тази територия."

"Няма легална пречка Шотландия да се присъедини към ЕС, но това не е автоматичен процес и тя ще трябва да кандидатства като нова членка", казва пред "Капитал" Джо Мъркинс, експерт по Шотландия и европейско и конституционно право от London School of Economics (LSE). По въпроса за паричната единица според него няма място за маневри, тъй като, когато покрие критериите, Шотландия ще трябва да въведе еврото. Британското правителство попари надеждите за запазване на паунда, като заяви, че е малко вероятно да се създаде валутен съюз, при който Шотландия да продължи да използва британската валута и услугите на Английската централна банка.

Все пак Джонатан Хопкин от LSE допуска такава възможност. Но според него не се знае дали това ще е в интерес на шотландците, тъй като ще означава да предадат контрола върху паричната си единица. "Паундът ще бъде управляван от останалата част от Великобритания и Шотландия може да няма думата в това", твърди Хопкин пред "Капитал".

Цената на независимостта

"Шотландия може да си позволи да се отдели, независимо дали цената ще засенчи ползите, а това не е ясно. Тя е относително богата и няма причина да не оцелее като независима държава", смята Джонатан Хопкин.

Но правителството в Лондон, което усилено лобира за единство и предупреждава, че бъдещето на Обединеното кралство е застрашено, казва, че независима Шотландия ще бъде по-зле икономически, няма да може да се защитава и няма да има същото влияние на световната сцена, както като част от Великобритания. "Когато става въпрос за икономика, за работни места и за Европа, всички аргументи са за това да останем заедно", заяви Камерън.

Миналия месец британският министър на енергетиката Ед Дейви предупреди, че разходите за потребление на енергия на шотландците може да се увеличат при евентуално отцепване. Според британското министерство на финансите данъците в независима Шотландия могат да се вдигнат с 1000 паунда на човек годишно до края на десетилетието, въпреки уверенията на Салмънд, че покачване няма да се наложи.

Макар да получава ежегодно помощи от Лондон, Шотландия смята, че ще се справя повече от добре, ако разчита на местните индустрии и разполага със своя дял от приходите от залежите от нефт и газ в Северно море. Под въпрос обаче остават британските петролни запаси там, както и как ще бъде поделен националният дълг.

Наскоро излязоха два доклада на британски финансови институти в подкрепа на единството. Първият твърди, че на Шотландия ще се наложи да увеличи данъците и да съкрати бюджетните разходи, защото приходите от нефта в Северно море намаляват, а населението застарява. Според втория независимостта ще усложни презграничните пенсии. Освен това преди дни някои от най-големите британски супермаркети предупредиха, че в случай на отделяне може да вдигнат цените на хранителните стоки в Шотландия, тъй като там е по-скъпо място за правене на бизнес, отколкото другаде във Великобритания. Според веригата Asda тогава Шотландия ще стане по-малко атрактивна за инвестиране въпреки уверенията на Салмънд, че намеренията му да намали корпоративния данък в новата държава ще я направят по-конкурентоспособна.

За да успокои обществото, шотландската икономическа парламентарна комисия заяви, че ще проучи възможните последици от независимостта, като се срещне с ключови фигури от бизнеса и банковия сектор, както и с политици и учени. Сред основните теми, които ще бъдат взети под внимание, са монетарната политика и валутата, фискалната политика, включително данъците, разходите, заемите и дълга, както и социалната система.

Според Джонатан Хопкин мотивите на Лондон да подкрепя така яростно единството вероятно са по-скоро емоционални, отколкото икономически. "Великобритания смята Шотландия за част от държавата от 1707 г. Свързва ги историята. Макар че някои могат да кажат, че петролът и газът в Северно море са част от сметките. Но те се изчерпват и не мисля, че са основната причина", смята той. Освен това според специалиста от LSE не е напълно сигурно, че останалата част от Обединеното кралство ще се противопостави на шотландската независимост, тъй като "вече има по-спокойно отношение към това, отколкото е било в миналото".

И други искат

Кризата и затягането на финансите събудиха сепаратистки апетити и другаде в Европа, където се разгоряха тлеещи с векове регионални конфликти. От известно време с нови сили се активизираха националисти във Фландрия и Страната на баските. А в Каталуния, която не иска повече да издържа закъсалите си сънародници, сега внимателно следят случващото в Шотландия и планират свой собствен референдум през 2014 г., за който испанското правителство не иска и да чуе.

Според Джо Мъркинс исканията за независимост на Шотландия не са чисто икономически. Той смята, че корените на нейния национализъм са дълбоки и тя не вади сепаратистката карта, за да получи повече пари от централното правителство. Неговият колега Джонатан Хопкин обаче е на мнение, че шотландските политици могат да извлекат дивиденти, дори да не постигнат желания резултат от референдума, само заради факта, че са поставили въпроса: "Това може да е начин да си поискат обратно повече правомощия от Лондон и ще е от полза за ШНП, защото ще й даде възможност да играе по-голяма политическа роля."

Така или иначе, на 18 септември догодина ще се разбере дали ще се наложи да се преначертава картата на Европа и дали на масата за преговори в ЕС ще се добави още едно място. А сепаратистите от всички страни ще гледат с интерес.

21 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pruch avatar :-|
    pruch
    • - 8
    • + 20

    Досега не успях да срещна шотландец ,който да подкрепя отделянето.Дори ми е малко странно откъде идват всички тия гласове от предварителните преброявания.Политически разделени или не двете държави ще са заедно по повечето въпроси.Също както са англичаните и шотладците.

    Нередност?
  • 2
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 3
    • + 11

    Разпадът на старите империи в Европа засилва процеса на федерализация на ЕС. Това е морковът и тоягата (едновременно) на Брюксел!

    Реалността принуди националистите да се обединят и за първи път да играят с единна листа на евроизбори 2014.

    Нередност?
  • 3
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 7
    • + 16

    [quote#1:"pruch"]Досега не успях да срещна шотландец ,който да подкрепя отделянето.[/quote]Така е защото "опорните точки" на Уайтхол доминират медиите. Мислех си, че само у нас има компактна маса от имбецили, които могат да намерят пътя до избирателните секции, но се оказва, че и в Щотландия ги има. Иначе не мога да се обясня резервите срещу независимостта. В случая е повече от ясно, че Шотландия ще спечели - ще може да прилага на Англия изпитания ирландски номер с по-ниски данъци, а и ще пести от отбрана. Да не говорим за нефта дето от 40 години уж все свършва, а пък всяка години правителството в Лондон прибира десетки милиарди. Та нищо чудно догодина шотландците да гласуват против собствения си интерес. Явно не сме само ние балъци.

    Нередност?
  • 4
    42 avatar :-|
    42
    • - 12
    • + 10

    Смелите и кадърните не се страхуват да се оправят в живота сами, и не им трябва ЕС за това. Успех на шотландците, макар че не вярвам английските служби да ги оставят на мира и да се отделят лесно.

    Нередност?
  • 5
    arax avatar :-|
    arax
    • - 7
    • + 25

    Освен "гайдите, шотландските полички и чудовището от Лох Нес" ще задържат и уискито и петрола. В момента повече дават, отколкото получават. За UK ще останат имигрантите ;) Следващите са Каталуния в Испания ;) Желая им успех!

    Нередност?
  • 6
    stoiank avatar :-?
    stoiank
    • - 4
    • + 17

    Как точно си го представят това. Примерно дългът как ще се раздели? На човек или по БВП, или по някакъв друг критерий. Реално те нямат икономика, само в Глазгоу, защото Единбург е туризъм и пак туризъм. Алкохолните дестилерии, поне големите са интернационални, Лох Нес е едно малко градче и е много известно, но реален продукт в сериозен мащаб, не би могло да генерира. Остава нефта, но този стандарт при това възрастно население, безплатно образование и перфектно здравеопазване не съм сигурен че може да се поддържа.

    Нередност?
  • 7
    pag avatar :-|
    pag
    • - 7
    • + 17

    Досега, като изключа уискитата, съм видял два предмета, на които пишеше "произведено в Шотландия": 1. мъжки гребен за коса; 2. отоплителен уред за хамстери (Happy Hamster, струваше 36 лева, ако беше китайски - най-най-много 5 лева).
    Нямам представа каква икономика имат, но нещо не съм убеден, че ще се справят по-добре извън UK, ако пък не влязат автоматично в ЕС, ще съжаляват много скоро.......

    Нередност?
  • 8
    oziris7 avatar :-|
    oziris
    • - 6
    • + 14

    Шотландците нещо го раздават като Квебек в Канада. Цяла Канада ги издържа и те все недоволни. Ако Шотландия напусне UK, яко ще я закъса. Без помощите и паунда няма да е същото. Дори и да останат в ЕС, все пак това няма автоматично да оправи нещата.

    Нередност?
  • 9
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 6
    • + 30

    За мен най-интересен е дебата за ЕС. Явно Шотландия, като част от Великобритания, не намира членството в ЕС за вредно и очевидно търси начин при евентуален суверенитет как по-скоро да се върне в ЕС. Което поставя въпроса доколко Камерън и онзи палячо Фараж мислят това, което говорят. Същите въпроси си задава и Каталония.
    В по-широк план, въпросът за-против ЕС, който някак избуя дори в БГ, където обикновено "евроскептик" означава "поддръжник на БКП милеещ за Русия и Сталин" очевидно добива ясен и положителен отговор. А именно - ЕС няма алтернатива, което е вярно от Единбург до Атина. Нещо което дори Янукович е на път да схване и остава непонятно само за титани на мисълта като Даватоглу/Ердоган и Лавров/Путин. Изключвам съседите сред които Сърбия и БЮРМ, които живеят в паралелна вселена, където първия човек е македониец (каквото и да е то, но очевидно по-близко до маймуната), Русия е център поне на галактиката и плескавицата освен голямо кюфте е и символ на цивилизационен скок, съизмерим само с жолтата ракия и турбофолка :-)
    А въпроса с паунда има просто и очевидно решение, нарича се Евро. Въпросът за отбраната - НАТО. Всички останали въпроси имат регионален характер. От което на мечтателите за руски сопоги не им става по-лек живота :-) Бедните азиатци, какво доживяха :-)

    Нередност?
  • 10
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 3
    • + 7

    Що се хабите да гадаете? На 18 09 2014 ще разберем иска ли Шотландия да е независима или напротив...... :-)

    Нередност?
Нов коментар