🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Беглите очертания на една държава

Какво спечели и какво загуби Палестина от гласуването в ООН

Вотът в ООН е победа за палестинския президент Махмуд Абас
Вотът в ООН е победа за палестинския президент Махмуд Абас
Вотът в ООН е победа за палестинския президент Махмуд Абас    ©  Reuters
Вотът в ООН е победа за палестинския президент Махмуд Абас    ©  Reuters

Най-после международната общност подписа отдавна закъснелия акт за раждане на палестинската държава. Така президентът Махмуд Абас коментира вота на Общото събрание на ООН в края на ноември, при който статутът на автономията бе повишен до "държава наблюдател, която не е членка".

С този ход организацията непряко признава, че палестинците държат под собствен контрол дадена територия. Но не ООН признава съществуването на една страна, а отделните държави. И досега над 120, сред които и България, вече са го направили. Вотът обаче има дълбоко символично значение. А в Близкия изток символиката е важна.

Макар новият статут да не означава превръщането на Палестинската автономия в държава, това може да й даде някои ползи като правото на участие в международни организации. Най-големият въпрос е дали ще може да се присъедини към Международния наказателен съд. Решението на ООН увеличава шансовете й, но това нито ще се случи автоматично, нито е гарантирано и със сигурност политиката ще се намеси. Ако Палестина бъде допусната, на теория ще може да подаде жалба срещу Израел в Международния наказателен съд по обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Могат да бъдат заведени съдебни дела и срещу около 500 000 израелци, които са се заселили незаконно в над 100 селища, построени след окупацията на Западния бряг и в източен Ерусалим. Освен това Тел Авив рискува да му бъде потърсена сметка и за блокадата на ивицата Газа.

Светът е с тях

В числа големият ден за Палестина в ООН изглежда така - 138 държави гласуваха "за", 9 "против", а 41 се въздържаха. Очаквано твърди противници бяха САЩ и Израел. Сред държавите в ЕС, подкрепили палестинците, бяха Франция, Австрия, Италия и Испания. Чехия беше единствената страна от Европа, която гласува против, а Германия и Великобритания се въздържаха. Такава позиция зае и България. Външният министър Николай Младенов обясни, че за страната ни е важно да запази добри отношения и с Израел, и с Палестина, защото приятелството с тях "не може да бъде делено".

За положителния вот индиректно помогна скорошната ескалация на близкоизточния конфликт, при която араби и евреи отново се обстрелваха. В резултат популярността на ислямистите от "Хамас" и тяхната антиизраелска риторика нараснаха, а Абас изпадна в изолация. Но сега международната общност дава на палестинския президент, който е лидер на "Фатах", шанса отново да се върне в играта и да утвърди авторитета си на умерен водач на палестинците. "Абас може да каже, че той е спечелил държава за палестинците. Докато "Хамас" предизвикват само проблеми и насилие", обяснява пред "Капитал" Одед Еран, анализатор от израелския Институт за изследвания на националната сигурност и бивш посланик на Израел в ЕС.

С дръзкия си ход обаче Абас рискува да загуби американските финансови помощи за правителството от Западния бряг. Според САЩ решението на въпроса с палестинската държава е единствено в директни двустранни преговори с Израел – позиция, която се подкрепя и от Тел Авив. Но последните разговори между двете страни се провалиха преди две години и не са подновявани главно заради израелските селища на Западния бряг, които се разрастват, въпреки че за по-голямата част от света са незаконни. Палестинската автономия твърди, че не вижда напредък по въпроса, а многократните откази за разговори от страна на Израел не са оставили друг избор на палестинците, освен да отнесат претенциите си пред ООН.

Сега израелският премиер Бенямин Нетаняху заплашва, че мирните преговори може да спрат окончателно. "Израелското правителство е много гневно от хода на палестинците. Така че възможността за бързо връщане на масата за преговори силно намалява", твърди Одед Еран.

Упоритата твърдост на Нетаняху спрямо палестинския въпрос не е от вчера, но предвид предстоящите предсрочни парламентарни избори през януари 2013 г. неговата позиция става още по-недиалогична. Тел Авив вече спря превода на жизненоважните за палестинската икономика митнически приходи, които събира по границите на автономията. Освен това ден след вота в ООН обяви плановете си да построи 3000 нови жилища в окупираните Западен бряг и източен Ерусалим, включително в спорната зона Е1. Строителството там ще раздели на две Западния бряг, ще отреже палестинците от Ерусалим и на практика ще предотврати създаването на тяхна държава.

В отговор Франция, Великобритания и Испания извикаха израелските посланици, за да изкажат протеста си срещу застрояването. Германия изрази силно безпокойство, а Русия нарече плановете на Израел незаконни. Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън заявиха, че това би било пречка за мира и за намирането на решение на проблема посредством създаването на две държави.

Морално преимущество

Според експерти вотът в ООН ще даде предимство на Палестинската автономия и ще накара израелците да приемат веднъж завинаги факта, че решението на палестинския конфликт е ключова част от бъдещето им.

"В действителност мирни преговори няма, така че гласуването в ООН няма как да им попречи. Палестинците само печелят от всичко това, защото могат да покажат, че светът ги подкрепя. Вярно, че Израел ги заплашва със строежа на още селища и със спиране на митническите приходи, но като цяло Тел Авив има много повече какво да губи в цялата ситуация", казва пред "Капитал" Йоши Мекелберг, експерт по Близкия изток от британския аналитичен център Chatham House.

Неговият колега Надим Шехади обяснява, че формалното признаване на палестинската държава в ООН е победа за онези лидери в автономията, които искат мирно решение на въпроса, а не за "Хамас", които призовават към насилие. Според него Израел няма да започне да строи селищата: "Това е част от блъфа, тъй като Нетаняху трябва да изглежда силен преди изборите. През изминалите десет години преговорите са в задънена улица и няма никакви изгледи за подновяването им при настоящото израелско правителство. Единственият начин да се сложи край на това е да се промени играта. Признаването на Палестина в ООН бе именно това. То дава възможност да се напредне в нова посока, като същевременно се запази същата цел, а именно създаването на две държави. Защото хората се бяха отчаяли", твърди пред "Капитал" Шехади.

Сега целта на палестинците придобива малко по-реални измерения, отколкото преди вота в ООН. А престижът на умерените "Фатах" като легитимен представител на автономията се засилва за сметка на пътя на насилие, проповядван от "Хамас". Същевременно вотът показа нарастващата международна изолация на Израел и най-вече задълбочаването на разрива с Европа. Всичко това пренарежда леко картите в региона, но краят на играта е още далече.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dania4545 avatar :-P
    Jeck Mayer
    • - 15
    • + 2

    сериозно ли си вярвате на това,което пишете?що не ропрочетете малко чужди политолози,а също така и историята на войната м/у изр. и хамаз

    Нередност?
  • 2
    longin avatar :-|
    longin
    • - 4
    • + 6

    Що някой не спомене , ей тъй за справка - че за маестните араби и "палестинците" вече веднъж е било решено да имат отделна държава , при това 3 пъти по голяма от днешен Израел...
    (1921/22 - Великобритания и Обществото на Народите)

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 2
    • + 11

    До коментар [#1] от "dania4545":

    Жената пише своята политическа оценка на събитията в Близкия изток, от къде разбра че не е чела "чужди" политолози?

    Нередност?
  • 4
    ku4e avatar :-|
    ku4e
    • - 4
    • + 2

    Цитат от Дневник, 30-ти ноември: "Вотът, косвено признаващ палестинска държава, няма да допринесе с нищо за превръщането й в реалност. Това е безсмислена резолюция, която няма да промени нищо на терена."
    ???????

    Нередност?
  • 5
    thepirineagle avatar :-|
    thepirineagle
    • + 1

    Добър анализ . Но за селищата не съм толкова сигурна ,че няма да ги построят.

    Нередност?
Нов коментар