🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Движение без посока

Две години след революцията в Египет продължава да е на ръба на хаоса

Сълзотворният газ и запалените факли отново доминират египетските улици
Сълзотворният газ и запалените факли отново доминират египетските улици
Сълзотворният газ и запалените факли отново доминират египетските улици    ©  Reuters
Сълзотворният газ и запалените факли отново доминират египетските улици    ©  Reuters

Празненствата за втората годишнина от египетската революция на 25 януари не се състояха. Вместо това площад "Тахрир" отново бе окупиран от протестиращи, този път срещу властта на ислямистите и лично президента Мохамед Мурси. Неудачно съвпадение на издадените 21 смъртни присъди на футболни фенове на 26 януари подпали недоволството във важните икономически центрове близо до Суецкия канал, което прерасна в сблъсъци с полицията с десетки жертви, продължаващи вече пети ден.

Светът гледа притеснен към неспокойствието по Суецкия канал. Трите размирни града се намират по цялата му дължина. Това е най-дългият канал в света без прегради и през него минават около 10% от световната търговия по вода.

Критикуван за пасивността си през първите четири дни на сблъсъци, египетският държавен глава направи рязък завой срещу протестиращите. В понеделник той обяви едномесечен полицейски час в размирните градове. В същото време, протягайки ръка към опозиционните лидери, Мурси поиска и провеждане на национален диалог с тях, но те отказаха да участват. Египетската национална валута продължава да поевтинява, а държавата все още се бави в получаването на заем от 4.8 млрд. долара от Международния валутен фонд, което прави инвеститорите още по-предпазливи.

Просто футбол или...

Стотици демонстранти излязоха в събота по улиците на важните градове Порт Саид, Суец и Исмаилия. Причината бе издаването на 21 смъртни присъди на ултраси, обвинени в причиняването на смъртта на 72 души през февруари 2012 г. по време на футболен мач, когато напрежението по трибуните се изля на терена и полицията не успя да се справи с враждуващите агитки. Повечето от осъдените на смърт футболни хулигани са от Порт Саид. Заради присъдите там са били най-големите сблъсъци с полицията, довели до 40 загинали само за два дни, посочва агенция Reuters.

"Имаше разположени снайперисти по покритите на сградите и близо до затворите, също в самия затвор. Хората бяха застреляни в главата", казва пред Би Би Си Амр Мубарак. Той разказва, че 17-годишния му брат Мохамед е бил арестуван преди година по време на фаталния футболен мач, но все още изчаква присъда.

"Няма да позволим децата ни да бъдат жертвени животни на Мурси", зявява Амр и допълва. "Мурси е същият като Мубарак. Режимът на Мубарак не се е променил досега. Мурси не заслужава да бъде президент на Египет."

Повечето осъдени са привърженици на футболния клуб "Ал Масри". Техните противници от "Ал Ахли" са от Кайро и играят важна роля в революцията от 2011 г. Поради това съществуват подозрения, че присъдите са издадени, за да се угоди на ултрасите от "Ал Ахли" в столицата. Много от местните в Порт Саид смятат, че решенията на съда са били политически. "Мотивът е политически – за да се задоволи едната страна за сметка на другата. Мурси направи огромна грешка. Това е несправедливо", казва бизнесменът Тауфик ал Исауи.

В Кайро настроението е по-различно. "Отидох в клуба да празнувам и да съм заедно с роднините на убитите", казва Ахмед, който губи приятел в битката отпреди година. "Няма причината хората в Порт Саид да се ядосват. В Корана пише, че който убива, трябва да бъде убит. Те са извършили убийство", допълва той. "Аз съм щастлив. Това е първото дело от революцията насам, в което чувствам, че са издадени справедливи присъди", казва Салах аш Шейх.

Инициативата на Мурси

Късно в неделя вечер египетският президент обяви въвеждане на комендантски час и извънредно положение в Порт Саид, Суец и Исмаилия със срок от един месец. Въпреки това протестиращите в трите града се заканиха, че няма да изпълняват нареждането да не се излиза по улиците от 21:00 до 6:00 часа.

Някои правозащитници нарекоха действията на Мурси крачка назад. По времето на предишния режим в Египет действа над 30-годишно извънредно положение. Хеба Морайеф от Human Right Watch в Кайро казва, че полицията отново ще има право да арестува хората "само защото те изглеждат подозрително". Според нея това ще подкопае усилията за връщане на доверието в силите за сигурност. "Тази реакция дава повече дискретност на министерството на вътрешните работи, което от своя страна ще доведе до повече нарушения на правата и повече гняв", казва тя пред агенция Reuters.

Заедно с обявяването на извънредното положение египетският президент прикани водещите опозиционни фигури да присъстват на "национален диалог" за помирение. Въпреки това основната коалиция на противниците на президента ислямист се отказа от участие, защото според нея предложението му не е искрено. Групата "Национален фронт за спасение" заявява, че призивът за разговори е "козметичен и без смисъл". Един от лидерите на обединението, Мохамед ел Барадей, също така допълни в понеделник, че ще седне на масата на преговорите само ако бъдат изпълнени определени условия.

Така нестабилността в Египет продължава. Набързо приетата през декември конституция, отхвърляна от опозицията, както и липсата на реални промени в държавата за последните две години не спират да подклаждат недоволството в страната. Без политическа стабилност тя също така не е способна да осъществи необходимите икономически реформи, което води до бързо поевтиняване на националната валута и още по-голямо обедняване на и без това небогатото население.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 1
    • + 2

    Кашата става все по пълна.

    Нередност?
  • 2
    vesko_dechev avatar :-|
    Веселин Дечев

    Типично за една ориенталска държава.

    Нередност?
  • 3
    vesko_dechev avatar :-|
    Веселин Дечев
    • + 1

    "Няма да позволим децата ни да бъдат жертвени животни на Мурси", зявява Амр и допълва. "Мурси е същият като Мубарак.
    ...
    Ми като се държите като озверели животни...

    Нередност?
  • 4
    p_ivanova avatar :-|
    p_ivanova
    • + 1

    "Няма причината хората в Порт Саид да се ядосват. В Корана пише, че който убива, трябва да бъде убит. Те са извършили убийство", допълва той. "Аз съм щастлив. ...

    Нередност?
  • 5
    daskal1 avatar :-|
    daskal1

    "Повечето осъдени са привърженици на футболния клуб "Ал Масри". Техните противници от "Ал Ахли" са от Кайро и играят важна роля в революцията от 2011 г. Поради това съществуват подозрения, че присъдите са издадени, за да се угоди на ултрасите от "Ал Ахли" в столицата. Много от местните в Порт Саид смятат, че решенията на съда са били политически"

    За съжаление държавността в Египет за момента се регионализира - явление типично за страни в криза, в по-меки форми за съжаление наблюдавано и у нас в отношенията "София-провинция". Да не пропускаме обаче фактора от критическа важност: Египет в много отношения от векове диктува идеологията в мюсюлманския свят, както и ситуацията в Палестина, т.е. процесите там засягат както цяла Северна и Източна Африка, така и Близкия Изток. Безработните младежи (при над 50 процента от населението под 25 години) са взривоопасна маса и естествения източник за екстремални движения и дейности, включително тероризъм. Дори не говоря за стратегическото значение на Суец за световната икономика - оттам каквото става в Порт Саид не е толкова далеч от нас.

    Нередност?
Нов коментар