🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Еквадорският Чавес

Рафаел Кореа е новата звезда на лявата вълна в Латинска Америка

Еквадорският президент Рафаел Кореа е харизматична, но и доста противоречива личност
Еквадорският президент Рафаел Кореа е харизматична, но и доста противоречива личност
Еквадорският президент Рафаел Кореа е харизматична, но и доста противоречива личност    ©  reuters
Еквадорският президент Рафаел Кореа е харизматична, но и доста противоречива личност    ©  reuters

След неизбежния залез на братята Фидел и Раул Кастро в Куба и смъртта на венецуелския президент Уго Чавес сп. Economist го обяви за една от звездите на лявата вълна в Латинска Америка, която може да се превърне в новия основен дразнител на Америка южно от границата й. Еквадорският държавен глава Рафаел Кореа е харизматична, но и доста противоречива личност. И въпреки че Еквадор е малка страна (с население от близо 14 милиона жители), която не разполага с потенциала за регионален лидер, и съответно Кореа няма чак такова влияние, той е сред политическите фигури, която трябва да следим през 2013 г.

През февруари той с лекота спечели президентските избори, осигурявайки си трети мандат, през който да продължи със "социалистическата си революция" и с налагането на държавен контрол над еквадорската икономика. Той поема властта през 2007 г. и по закон вече му е забранено да се кандидатира отново, освен ако отново не пренапише конституцията по свой вкус. Но и без да го прави, той вече е истински феномен в една държава, в която за първи път един държавен глава успява да се остане на поста толкова дълго.

Кръстоносен поход срещу свободния пазар

Кореа е най-дълго задържалият се на власт президент в Еквадор, откакто страната се завърна към демокрация през 70-те години на миналия век след военна диктатура. Седем държавни глави се изредиха на поста в десетилетието, преди Кореа да бъде избран. Сега той се представя за спасител на страната след години на протести, преврати и икономическо унижение, включващо колапс на националната й валута и замяната й с американския долар през 2000 г.

"Кореа стабилизира една политически нестабилна държава и направи социални реформи, които значително подобриха стандарта на живот на много еквадорци, докато същевременно икономиката бележи ръст", обяснява пред "Капитал" специалистът по Латинска Америка от London School of Economics Франсиско Паница.

Но критиците му го обвиняват, че е просто поредният диктатор, който затяга хватката върху властта и засилва натиска върху политическите си опоненти и частните медии. Въпреки че проповядваният от него "социализъм на XXI век" е по-умерен от този на Чавес, еквадорският президент е също толкова безкомпромисен към несъгласните с него, а политиката му обезкуражава приватизацията, отблъсква чуждите инвеститори и отслабва банките, към които той проявява неприкрита враждебност.

Кореа обаче се радва на популярност сред бедните и на приятелството на останалите латиноамерикански леви лидери. По време на шестте си години на власт той улесни достъпа до здравеопазване и образование и завърши важни инфраструктурни проекти, сред които училища, болници и хиляди километри пътища, създавайки множество работни места. Той принуди мултинационалните петролни компании да плащат повече на Еквадор и спечели обществена подкрепа за нова конституция, която разширява президентските правомощия и увеличава броя на мандатите.

Нивото на бедността в Еквадор е спаднало от 64% през 2000 г. до 29% в момента, а на безработицата – от 9.2% през 2007 г. до 4.1% в края на миналата година, докато икономиката постигна ръст от малко над 5% през 2012 г. Освен това Кореа въведе нисколихвени ипотеки при покупка на ново жилище и стипендии за образование в чужбина. Близо 2 млн. нуждаещи се получават щедри социални плащания всеки месец, а за бедните медицинските грижи и лекарствата са безплатни.

Огромният скок в цените на петрола (около 100 долара за барел), който съставлява над половината от експортните приходи на страната, позволява допълнително нарастване на държавните разходи, които и без това са най-високи в региона като дял от БВП. А това донесе на Кореа популярност от над 50% според скорошни социологически изследвания.

"Кралят Слънце на XXI век"

Но едновременно с това, откакто е на власт, еквадорският президент напълни съдилищата и институциите със свои приближени и атакува свободата на словото, в резултат на което редица медии вече минаха в държавни ръце и станаха част от мощна проправителствена медийна империя. Затова правозащитни групи и привърженици на свободния пазар го обвиняват, че опитва да контролира страната като "краля Слънце на XXI век".

Освен това той натовари частните предприятия с големи данъци и регулации, покачи държавните разходи до неустойчиви нива и не успява да се справи с нарастващата престъпност. Междувременно производството на петрол спада в сравнение с преди идването му на власт. Докато добивът в съседна Колумбия е във възход благодарение на външните инвестиции, Еквадор произвежда по около 500 000 барела на ден през последните пет години (при 535 000 през 2006 г.). Страната изостава от съседите си и в привличането на преки чуждестранни инвестиции - те са по-малко от 1 млрд. долара годишно, откакто той управлява, в сравнение със 7.7 млрд. в Перу и 13 млрд. в Колумбия за 2012 г.

"Кореа е нападан за своята враждебност към частните капитали и чуждите инвестиции, например в проучванията и добива на петрол. Освен това е много остър към медиите, като ги обвинява, че лъжат в статиите си за него и са под влиянието на мощни икономически интереси. Затова той изправя журналисти на съд за клевета", разказва анализаторът Франсиско Паница.

През 2008 г. Кореа показа безпрецедентна дързост към международните финансови институции, като обяви неплатежоспособност по външните задължения на страната от 3.2 млрд. долара, позовавайки се на концепцията за "омразен дълг". В международното право това е нелегитимен дълг, натрупан от диктаторски или тоталитарни режими за лично облагодетелстване на управляващите в ущърб на народа и затова не следва да бъде изплащан. Впоследствие тогавашният изпълнителен директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан заяви, че Еквадор трябва да бъде изолиран. По-късно в агресивна операция страната изкупи дълга обратно на доста по-ниска цена, но това я изключи от глобалните капиталови пазари.

Във външнополитически план Кореа е близък до Венецуела и Куба и със същата страст като Чавес громи "колониалните сили" и "американската империя". Когато по време на една международна конференция венецуелският президент нарече Джордж У. Буш дявол, еквадорският държавен глава побърза да допълни, че това е нечестно към дявола. Освен това предпочита да поддържа близки връзки със съперници на САЩ като Иран и Китай. А миналата година разгневи Америка, Великобритания и Швеция, като даде политическо убежище в еквадорското посолство в Лондон на основателя на Wikileaks Джулиан Асандж, търсен от Стокхолм за сексуални престъпления (които той отрича). В отговор британското правителство заплаши, че ще нахлуе в посолството.

Въпреки противоречивата му международна слава единствената сериозна вътрешна криза пред Кореа бе през 2010 г., когато полицейски служители се разбунтуваха заради опит да им ореже коледните премии. Тогава се наложи президентът да бъде спасяван от развилнялата се тълпа от армейски отряд. В разразилата се престрелка паднаха няколко жертви, но в крайна сметка редът и властта на Кореа бяха възстановени. И докато добрите времена за икономиката на страната продължават, повечето еквадорци едва ли ще се притесняват особено от тъмните петна в образа на своя президент.

25 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    euronymous avatar :-|
    Euronymous
    • - 23
    • + 30

    Защо винаги някой инако мислещ пречи на Америка ?!

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    gallnare avatar :-|
    Мария
    • - 3
    • + 31

    Не е нова звезда, просто излезе от сянката на покойния Уго Чавес.

    Нередност?
  • 3
    antsiva avatar :-?
    antsiva
    • + 30

    "даде политическо убежище … на основателя на Wikileaks Джулиан Асандж, търсен от Стокхолм за сексуални престъпления (които той отрича)"

    Не че диктаторите са ми симпатични, но нека пък да има и някой да се противопостави на тази СЕКСОФОБСКА ИСТЕРИЯ - навсякъде да ни се привиждат "сексуални престъпления"!

    И някой да тури на място тия политически *****, които си спомнят, че са били изнасилени, когато имат политически интерес от това.

    Нередност?
  • 4
    wwwwww avatar :-|
    wwwwww
    • - 1
    • + 24

    Живея в Америка и я обичам. Н г-н Кореа му пожелавам да е жив и здрав тъй като нищо лошо не ми е сторил. Еквадор изнася интересни храни които продават насам и се надявам да продължат да го правят.

    Нередност?
  • 6
    hypopotam avatar :-P
    Хипчо
    • - 6
    • + 24

    С износ на природни богатства лесно се говори и действа по комунистически. Въпросът е да го правиш, когато си държава като Япония или Австрия например.

    Нередност?
  • 7
    smokingpipe avatar :-|
    smokingpipe
    • - 1
    • + 12

    " "омразен дълг". В международното право това е нелегитимен дълг, натрупан от диктаторски или тоталитарни режими за лично облагодетелстване на управляващите в ущърб на народа и затова не следва да бъде изплащан. "


    У нас или не е имало диктаторски и тоталитарни режими , или нищо не се е променило за последните 60 / шестдесет / години .

    Нередност?
  • 8
    twe38546258 avatar :-|
    Vency Mirchev
    • - 16
    • + 26

    Кореа е една високообразована и интелигентна личност. Преди него Еквадор е бил заробен от империалистите, които вземат почти всичките приходи от петрол на страната, Корея заявява, че така не може, защото са нужни пари за образование и здравеопазване и спира да плаща. Основно парите от петрола се инвестират точно в тези приоритети. Охранените технократи заробили икономически страната са възмутени, но на Корея не му пука. Еквадор е неговия приоритет, живота и здравето на гражданите и бъдещето на вече образоващите се децата е смисълът на неговата власт. Какво го интересува него, че тарикатите, като онзи дето гонеше камериерките по хотелите не са доволни. Затова и Дон Рафаел печели третия президентски мандат.

    Нередност?
  • 9
    prismehulnik avatar :-|
    Присмехулник
    • - 9
    • + 11

    До коментар [#8] от "Vince":

    Това, че тези преди него са се провалили, не прави поредния латино левичар успешен. Втората част на статията показва по-точно защо това е така. Такива като него и Чавес са абсолютни късметлии, че петролът крепи несъстоятелните им политики, които при условията на ембарго например биха върнали икономиката на страната там, където очевидно вече е била.

    Нередност?
  • 10
    twe38546258 avatar :-|
    Vency Mirchev
    • - 9
    • + 14

    До коментар [#9] от "Присмехулник":


    [quote#9:"Присмехулник"]Такива като него и Чавес са абсолютни късметлии, че петролът крепи несъстоятелните им политики,[/quote]
    Преди Рафаел Кореа постъпленията от петрол са били използвани, за да се плащат лихвите по заема, набутан на Еквадор от корумпирани президенти и едри капиталисти. Късметът идва с Корея защото той връща приходите от петрол в полза на суверенна. От благата на петрола се ползват вече еквадорските азбукарчета, а не такива като онзи Чичка, дето взема виагра да вдига чепа, а после наема цяла група топ адвокати, за да доказват, че са го прелъстили.
    Статията е преписана от някой западен източник и е леко тенденциозна.

    Нередност?
Нов коментар