🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как Китай овладя еквадорския петрол

Пекин внася малка част от нефта и търгува с по-голямата част от него

Пекин ще може да предяви претенции над около 90% от еквадорските петролни доставки през следващите години
Пекин ще може да предяви претенции над около 90% от еквадорските петролни доставки през следващите години
Пекин ще може да предяви претенции над около 90% от еквадорските петролни доставки през следващите години    ©  Reuters
Пекин ще може да предяви претенции над около 90% от еквадорските петролни доставки през следващите години    ©  Reuters

Агресивният поход на Китай за чуждестранен петрол доведе до почти пълен контрол над износа на суров нефт от Еквадор - една от страните, членки на ОПЕК, пише Reuters. Миналия ноември Марко Калвопиня - ръководител на държавната еквадорска петролна компания PetroEcuador, заминава за Китай за сключването на споразумения за 2 млрд. долара, които ще финансират правителството. Но преговорите, включващи обещания за продажбата на милиони барели еквадорски нефт на китайски държавни фирми до 2020 г., се точат дни наред. И Калвопиня заплашва, че ще си тръгне.

В действителност той не може да направи друго, освен да чака. Избягван от повечето кредитори заради спряното през 2008 г. плащане на заеми от 3.2 млрд. долара, Еквадор сега зависи от китайските средства, които се очаква да покрият 61% от финансовите нужди от 6.2 млрд. долара на правителството за тази година. В замяна Пекин ще може да предяви претенции над около 90% от еквадорски петролни доставки през следващите години. Подобно нещо е рядкост в днешния диверсифициран пазар на нефт.

"Това е огромна и драматична промяна. Никога преди Еквадор не е обещавал петрола си на кредитор", обяснява пред Reuters Рене Ортис, бивш министър на енергетиката и председател на ОПЕК.

Еквадор е малък износител в рамките на ОПЕК. Добивът му е около 520 000 барела на ден. Но разрастващата се роля на Пекин в страната показва как китайските големи петролни компании стават важен играч на енергийния пазар толкова далеч от дома. Нефтът, който Еквадор продава на тези китайски фирми, може да бъде търгуван навсякъде. И само под 15 000 барела на ден се транспортират до азиатската държава, като повечето се изпращат в САЩ.

"Не" на Запада, "да" на Китай

Президентът Рафаел Кореа – социалист, критичен към влиянието, упражнявано някога от западните петролни компании в Еквадор, нарича сделката с Китай "триумф на търговията между близки съюзници". Той твърдо се противопоставяше на опитите на частните западни фирми да контролират еквадорския нефт, който е главен източник на приходите от експорт на страната. Но сега позволява това да се случва с Китай, който си осигурява ролята на посредник в търговията с еквадорския петрол. Ортис и други специалисти алармират, че зависимостта на правителството от заеми с все по-тежки условия може да засегне конкурентоспособността на PetroEcuador, да навреди на прозрачността в петролната индустрия и да отдалечи страната от други кредитори.

Китай контролира търговията с еквадорския петролен експорт в размер на 360 000 барела на ден, откакто неговата най-голяма компания PetroChina предложи на PetroEcuador финансиране от 1 млрд. долара в средата на 2009 г. До април 2010 г. китайски компании получават около една трета от еквадорския износ на нефт. Година по-късно обемът почти се удвоява, като до средата на 2013 г. държавни китайски фирми оперират с 83% от петролния експорт на страната.

Когато се появиха подробности за последната сделка за отпускане на заем на Еквадор през август, стана ясно, че финансирането, което Китай отпуска на страната по време на управлението на Кореа, е почти 9 млрд. долара – еквивалент на 11% от еквадорския БВП. Около 60% от тези петролни доставки се поемат от PetroChina. Други китайски държавни фирми като Unipec взимат по-малък дял.

Не съвсем справедлива сделка

Нарастващата жажда за природни ресурси на Пекин доведе до това някои китайски компании да завземат дялове от петрола на Венецуела (където азиатската държава е договорила поне 43 млрд. долара в заеми), на Русия (55 млрд. долара), на Бразилия (10 млрд. долара) и на Ангола (13 млрд. долара). В Еквадор китайски фирми участват също така в разработването на нефтените находища и в проекти, свързани с рафинериите. "Китайците ни осигуряват финансиране за страната, а в замяна ние гарантираме продажбата на петрол на международни цени", заяви бившият еквадорски финансов министър Патрисио Ривера по-рано тази година. Кореа многократно е заявявал, че страната получава "справедлива цена" от PetroChina. Но решението на Еквадор да разреши на китайската компания да търгува свободно с неговия петрол е в контраст с политиката на Саудитска Арабия, Венецуела и други страни от ОПЕК, които рядко позволяват на купувачи да препродават техния нефт.

Според Reuters средствата, предоставени от Китай, покриват само част от близо 13 млрд. долара годишно, които Еквадор би могъл да печели от продажбата на петрол. От 2009 г. обаче PetroEcuador продава на китайски компании нефт, оценен далеч над самите заеми. Заради това други купувачи не могат да поръчват суров петрол от PetroEcuador на конкурентни цени.

Въпреки че в Китай вносът на петрол се повишава и стигна около 6.3 млн. барела на ден през септември, някои държавни компании предпочитат да търгуват нефта в чужбина. През последните месеци по-малко от 2% от еквадорския петрол е доставен в Китай. Вместо това поне 214 000 барела на ден отиват в САЩ, където много рафинерии обработват доставките от Латинска Америка. Но докато търговията на Китай се разширява в региона, отношенията на Вашингтон с Венецуела и Еквадор, чиито лидери са изявени критици на САЩ, се влошават. "Ако контролът на Пекин над южноамериканската петролна индустрия продължава да нараства, това може да стане повод за тревога в Белия дом", казва пред Reuters проф. Риордан Роет от Johns Hopkins School of Advanced International Studies.

Chevron срещу еквадорци

Американски адвокат отрече да е давал подкуп, за да спечели дело за милиарди долари срещу компанията Chevron в Еквадор. Chevron твърди, че адвокатът Стивън Донзигър е прибягнал до измама, за да получи 18.5 млрд. долара обезщетение за местни селяни заради замърсяване от петролно находище в Североизточен Еквадор в периода 1964 - 1992 г. Компенсацията бе намалена на 9.5 млрд. долара от върховния съд на страната преди няколко дни. Сега Chevron се надява, че присъда в негова полза ще помогне на компанията да се защити от подобни опити да бъде съдена и другаде по света.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 3
    • + 26

    Ирония на съдбата. Това, което и СССР не можа да си позволи в Латинска Америка, днес го прави Китай.

    Нередност?
  • 2
    evstati avatar :-|
    evstati
    • - 2
    • + 13

    Сигурен съм че повече хора са прочели новината за представителите на НЕКСТ в Бугас , отколкото тази статия .
    Не знам колко хора се змислят че след около 5-10 години , ще се простят с доста блага които потребляват сега.......

    " Капитал " , между другото напошете и за Африка . Която отдавна е китайска колония . В най-суровия смисъл .

    Нередност?
  • 3
    seniorbb avatar :-|
    джендър NATO generals
    • - 8
    • + 5

    някой го е яд че Запада не може да прави с Еквадорския нефт това, което прави Китай! Е, да са били по-умни и да не са давали толкова много НЕобвързани кредити

    Нередност?
  • 4
    gost22 avatar :-P
    gost22
    • + 9

    До коментар [#1] от "kardinalat":
    И го постига с американски долари...

    Нередност?
  • 5
    gost22 avatar :-|
    gost22
    • - 1
    • + 2

    [quote#3:"Диверсификация на корупцията и излишните проекти"]някой го е яд че Запада не може да прави с Еквадорския нефт това, което прави Китай[/quote]
    Я пак помисли. САЩ печатат долари, с които плащат на Китай да им прави автомобили (примерно, че се връзва с петрола). После, китайците пробутват доларите срещу петрол (щото знаят че са едни хартийки), който отново продават на САЩ срещу още хартийки. Т.е. САЩ ползват автомобили с евтин бензин, китайските другари захлебват яко, а еквадорците (или част от тях) ще си поживеят царски известно време... докато долети "Черният лебед" ...

    Нередност?
  • 6
    mich avatar :-|
    mich
    • - 4

    Браво на китайчетата. По добре те ,отколкото гринговците :)

    Нередност?
  • 7
    fras avatar :-?
    fras
    • - 3
    • + 2

    Агресивният поход на Китай за чуждестранен петрол доведе до почти пълен контрол над износа на суров нефт от Еквадор - една от страните, членки на ОПЕК, пише Reuters.

    -----------------------------------------
    Ти да видиш. Агресивен подход, пълен контрол над износа, несправедлива сделка..........
    Много лоши тез китайци, бе!
    Не са като Ексон, Шел, Шеврон, Тотал и прочее "добри" американски и европейски компании. Те в полза на бедните народи работят. Я виж какво благоденствие са донесли в Африка и другите страни от латинска америка.

    Нередност?
  • 8
    cuam4o avatar :-|
    Ангел
    • + 2

    До коментар [#7] от "fras":

    Хайде сега, че Шеврон, Ексон и прочие не са цвете е ясно, но това не прави автоматично китайците по-добри. Просто са същите. Всеки си гледа интереса в крайна сметка. За нещастие на еквадорците обаче, сделката която са направили сега май изобщо не е добра.

    Нередност?
Нов коментар