Първи стъпки в Женева

Опозицията и режимът в Сирия за пръв път се срещнаха лице в лице

Международният пратеник за Сирия Лахдар Брахими признава, че нищо значително не бе постигнато. Въпреки това ледът се пропуква
Международният пратеник за Сирия Лахдар Брахими признава, че нищо значително не бе постигнато. Въпреки това ледът се пропуква
Международният пратеник за Сирия Лахдар Брахими признава, че нищо значително не бе постигнато. Въпреки това ледът се пропуква    ©  Reuters
Международният пратеник за Сирия Лахдар Брахими признава, че нищо значително не бе постигнато. Въпреки това ледът се пропуква    ©  Reuters

Видяха се. За първи път от началото на конфликта в Сирия представители на режима и опозицията влязоха заедно в една стая и тя не беше част от някой затвор. Това е единственото нещо, което делегатите могат да отбележат като успех в бележниците си след седмица на разговори. Тази малка и на пръв поглед незначителна стъпка не трябва да бъде подценявана.

Самото свикване на конференцията, известна като Женева-2, отне над половин година. Изходните позиции на делегатите са толкова различни, че до последно присъствието им висеше на косъм и организаторите в лицето на САЩ, Русия и ООН бяха заплашени от провал. Представителите на режима на Башар ал Асад не отстъпиха и на милиметър от вечната теза, че са изправени срещу ислямски религиозен тероризъм. Опозицията, макар и да признава присъствието на радикални групировки, пък настоя разговорите да са насочени към това как Асад да предаде властта. До обсъждането на тези теми така и не се стигна.

"Да се очаква бърз успех в Женева е погрешно", отбелязват Давид Леви и Джулиан Барнс-Дейси от Европейския съвет по външна политика в свой коментар. Международният пратеник на ООН Лахдар Брахими откровено призна какво се случва зад затворени врати. "Да го кажа направо - не очаквам да постигнем нещо значително", заяви той пред репортери. Осемдесетгодишният алжирец, който има опит в преговорите в конфликти като тези в Афганистан и Ирак, залага на стратегия стъпка по стъпка. "Но не съм разочарован. Ледът бавно се пропуква."

Белите якички и кървавите ръце

Чистата омраза на делегатите един към друг може да бъде обяснена от конфликта в страната. След три години война в Сирия сякаш нищо не е забранено – бомбардировки над цивилни, самоубийствени атентати и химическо оръжие. Затова и влизането на двете страни в комплекса на ООН в Женева, макар и през различни врати, бе приветствано като успех. Те не се здрависват и не си говорят пряко – само предават реплики през Брахими. 

Възможност за постигане на взаимен компромис предлага хуманитарната ситуация в Хомс. Старата част на третия по големина сирийски град е обект на сражения вече повече от година. И бунтовниците, и режимът използват тактиката на пълна блокада срещу противниковите квартали. В тази злокобна игра най-големите губещи са цивилните. Положението е толкова лошо, че хората ядат трева, за да оцелеят, разказва 24-годишният журналист Байбарс Алтауи пред BBC. "Ако не умрем от бомбардировките и снайперите, умираме от глад и студ", допълва той. Сделка за Хомс обаче така и не беше постигната въпреки принципното съгласие за извеждане на жените и децата и допускане на хуманитарни конвои. Към редакционното приключване на "Капитал" блокадата върху Стария град оставаше.

Проблясъци надежда

Срещата в Женева може и да не успя да постигне нещо значително, но в момента други идеи за разрешаване на конфликта няма. Внимателно вглеждане в позициите на делегатите от режима показват някои пукнатини в иначе твърдата защита на Асад и пълното отхвърляне на всякаква възможност той да бъде сменен. Външният министър Уалид ал Муалем например казва, че е дошъл да говори как да се сложи край на тероризма, а не как да се предаде властта.

Зад затворените врати обаче е било изразено съгласие да се преговаря в рамките на комюникето от първата мирна конференция в Женева от 2012 г., казва говорителят на опозицията Луай Сафи. Според документа двете страни трябва да обсъдят и сформиране на преходно правителство с пълна изпълнителна власт.

Публично официалните лица на режима отхвърлят всяка подобна възможност. Това е разбираемо, защото те се намират под зоркото око на необичайно голямата делегация от няколко десетки проправителствени журналисти, които следят всяка тяхна дума и вероятно докладват не само на редакциите си.

Въпреки тези безкомпромисни различия инерцията от първата среща лице в лице не трябва да се губи. Режимът и опозицията може да намерят допирни точки, по които да се разберат, както личи от ситуацията в Хомс. Барнс-Дейси и Леви смятат, че разговорите в Женева може да бъдат използвани за създаване на контактна група между двете страни и рамки, в които те да си говорят по-често. Решението на сирийската криза е все още далече, но първите крачки вече бяха направени. Защото в крайна сметка в една такава гражданска война победители няма.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 1
    • + 3

    Наистина Брахими е прав да се съмнява "Да го кажа направо - не очаквам да постигнем нещо значително". Много ще помогне спиране на финансирането на ислямистите от Саудити, Катарци и тем подобни. Лошото е че след като джинът се изпусне от бутилката връщането е почти невъзможно, освен с кръвопролития - пример Египет.

    Нередност?
Нов коментар