🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мирните преговори за Сирия в Женева блокираха

Всъщност, мнозинството сирийци едва ли се интересуват какво се случва в швейцарския град. Желанието им е насилието в страната просто да спре.

Ако има някой, който може да постигне съгласие между двете враждуващи делегации, това е 80-годишния ветеран в трудните преговори Лахдар Брахими. Дори и той обаче е скептичен
Ако има някой, който може да постигне съгласие между двете враждуващи делегации, това е 80-годишния ветеран в трудните преговори Лахдар Брахими. Дори и той обаче е скептичен
Ако има някой, който може да постигне съгласие между двете враждуващи делегации, това е 80-годишния ветеран в трудните преговори Лахдар Брахими. Дори и той обаче е скептичен    ©  Ройтерс
Ако има някой, който може да постигне съгласие между двете враждуващи делегации, това е 80-годишния ветеран в трудните преговори Лахдар Брахими. Дори и той обаче е скептичен    ©  Ройтерс

Разговорите между сирийските власти и опозицията в Женева блокираха. Делегатите, събрани с много усилия от Русия и САЩ, не могат да се разберат по въпроса за предаване на власт в страната. Това бе очаквано, но не означава, че преговорите са прекратени.

Мирната конференция, известна като "Женева 2", идва година и половина след първата подобна среща през 2012 г. Тогава бе прието т. нар. Женевско комюнике, което включваше добре звучащи неща като създаване на преходна администрация, започване на национален диалог, нова конституция и провеждане на свободни избори. Междувременно гражданската война в Сирия бе инфлитрирана от терористи, което отложи прилагането на комюникето за неопределено бъдеще.

Конференция като сламка за удавник

Така постепенно назря нуждата от втора конференция. Уникалното в случая е, че след дълги уговорки, за първи път представители на режима на президента Башар ал Асад и Националната коалиция от опозиционери се видяха лице в лице. Според присъствали на срещата те са влезли през различни врати и не са си говорили пряко един с друг. Техен медиатор е бил Лахдар Брахими, международният пратеник на ООН за сирийската криза, който е предавал репликите на страните.

80-годишният алжирец, който е намирал пътя към мира в заплетени конфликти като тези в Афганистан и Ирак, скептично коментира срещите между двете делегации досега. "Не постигнахме много", заяви Брахими, и призна, че напредъкът ще е труден. "Дори не правим крачки, правим полукрачки", каза той в опит да покаже колко е трудно да се накарат смъртни врагове да се гледат в очите.

Полукрачки

Първата подобна полустъпка е постигане на споразумение за Хомс. Части от третия по големина сирийски град са обсадени вече повече от година. Войната между бунтовниците и армията се е превърнала в позиционна. Враждуващите сили прилагат тактика, която вече е доказала ефективността си. Те блокират района на противника, забранявайки по този начин всякакъв достъп вън и вътре на всичко, включително храна и лекарства. Жертва на тази злокобна игра стават цивилните.

Именно за това сделката за Хомс е важна. Според нея двете страни ще спрат бойните действия, за да позволят на жените и децата да напуснат обсадените райони, а на избралите да останат ще бъде доставена хуманитарна помощ. Макар и малка "полукрачка" по думите на Брахими, това е сигнал, че все пак двете страни може да се разберат, ако поискат това.

Голямата спънка

Следващата стъпка обаче се оказа прекалено голяма. Става дума за предаване на властта. От самото начало Националната коалиция настоява, че целта на "Женева 2" е оттеглянето на Башар ал Асад от власт. А неговите пратеници не искат този въпрос изобщо да бъде разглеждан. За тях приоритет е изгонване на терористите от страната.

Делегатът от опозицията Монзер Акбик заяви, че днес е трябвало да бъдат обсъдени подробностите за преходните власти в страната. "Хората, които не са приемливи, са хора, които са извършили престъпления срещу човечеството и военни престъпления, включително Асад и съдружниците му, които имат кръв по ръцете си," каза той.

Министърът на информацията Омар аз Зуби обаче изрази официалната позиция, която е изцяло срещу разговорите за преходни власти. "Сирия е държава с институции. Преходни власти са необходими, ако държавата се разпада, или няма институции", заяви той.

Така преговорите в Женева в момента се намират в задънена улица. Те може да бъдат подложени на много критика – че са закъснели, че участниците не представляват сирийския народ, че е по-важно какво се случва на бойното поле вътре в страната. Всъщност, мнозинството сирийци едва ли се интересуват от тези подробности. Желанието им е насилието в страната просто да спре. И в момента по-добри възможности от конференцията в Женева няма.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 5

    В диалога лиспсват ценни идеи,които трябва да се насърчават и да установят зависимости.Разпадането на семействата е голяма трагедия.

    Нередност?
  • 2
    lusilu avatar :-@
    lusilu
    • - 1
    • + 7

    " "Хората, които не са приемливи, са хора, които са извършили престъпления срещу човечеството и военни престъпления, включително Асад и съдружниците му, които имат кръв по ръцете си," каза той. "

    А вие сте най-невинни на света и нямате изобщо кръв по ръцете ,даже да не кажа ,че сте омазани целите !
    Ако можех да разстрелвам с думи бих ги изтребил на секундата ,всичките биткаджии прости !
    И пак го отнасят местните ,те просто са на неподходящото място и в неподходящото време !

    Нередност?
  • 3
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 5

    Тези преговори бяха блокирали преди да започне представлението предвин несъвместимите позиции на страните, а и на руската и американската дипломации. Горките сирийци ще си теглят като прокси страна на "стратегическите" интереси, или както народът умно го е казал "Когато атовете се ритат, магаретата теглят."

    Нередност?
  • 4
    baxter avatar :-|
    baxter
    • + 10

    На Сирия предстоят избори, включително и избори за президент. Кой ще управлява Сирия, това трябва да реши сирийският народ на демократични избори. До тогава трябва да бъде създадено правителство на националното спасение, в което да участват всички страни на конфликта и основната задача на това правителство трябва да бъде изгонването на терористите от територията на страната, както и да организира и определи дата за изборите. За съжаление има опозиция на територията на Сирия, на която никой не обръща внимание. Това което представят за опозиция, организирана като Стамбулийски съвет са банда престъпници, които служат на различни господари и никога няма да се разберат кой да бъде по-по-най и кой да грабне властта, като в голямата си част са радикални ислямисти и това което могат да постигнат е някакво подобие на Ирак, Либия или в най добрия случай Египет, а в най лошия - Афганистан.

    Нередност?
Нов коментар