🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как се правят бежанци

Нов доклад на Human Rights Watch припомня бруталността на сирийския режим

Според някои изчисления, до 1/3 от домовете в Сирия може да са разрушени
Според някои изчисления, до 1/3 от домовете в Сирия може да са разрушени
Според някои изчисления, до 1/3 от домовете в Сирия може да са разрушени    ©  Reuters
Според някои изчисления, до 1/3 от домовете в Сирия може да са разрушени    ©  Reuters

Хиляди жилищни сгради са били унищожени нарочно от сирийските власти от средата на юли 2012 г. насам в градовете Хама и Дамаск. В някои случаи става за цели квартали, съобщава международната организация Human Rights Watch, в новия си доклад Razed to the Ground.

Зловещата ирония е в това, че разрушенията са представяни от проправителствени медии като част от усилията на властите в "областта на градското планиране" или пък премахване на нелегални подстройки. В същото време обаче взривовете са били извършвани от военни и често са следвали след голямо сражение в района с бунтовниците. Тези условия, както и събрани свидетелски показания, са насочили изследователите на HRW към извода, че разрушенията са свързани с военните действия и така нарушават международното хуманитарно право и законите на войната.

Действията на сирийския режим изглежда са предназначени за наказания на цивилното население, което е подкрепило опозицията, пишат от HRW. Те също така са нанесли непропорционална вреда на цивилните. Тези две причини карат хуманитарната организация да смята, че виновните за разрушенията са извършили военни престъпления и трябва да бъдат разследвани.

Първият документиран случай е от юли 2012 г. Тогава са унищожени 145 хектара с сгради, или еквивалента на 200 футболни игрища, които се намират в седем предимно жилищни квартала на Хама и Дамаск. В резултат на това хиляди семейства са загубили домовете си и се превръщат в бежанци. Всички тези райони са смятани за подкрепящи бунтовниците.

В други случаи от септември-октомври 2012 г. и април-май 2013 г., разрушенията в град Хама са в квартали, които бунтовниците използвали за предвижване вътре и вън от града. Понякога разрушенията са използвани и за разчистване на терена около стратегически правителствени военни комплекси, като военното летище Меззе в Дамаск и военната болница Тишрин в квартала Барзе.

Свидетелите на събитията разказват пред HRW, че правителствените сили са давали прекалено малко предизвестие, за да могат обитателите да изнесат вещите си от сградите. Собствениците им, които са показали разрешителните и други документи за притежание на имотите, също така не са получили никаква компенсация. В хода на разрушенията обаче няма ранени или убити.

Методологията на изследването включва сравняване на 15 сателитни снимки с много висока резолюция, които са направени в периода 16 юли 2012 г. и 20 ноември 2013 г. Те са били допълнени със 16 интервюта на свидетели, които са определили точните места, времето и размера на разрушенията. Освен това сателитните снимки са били тълкувани и за разясняване на възможните методи, използвани от сирийската армия, както и за придаване на контекст на района преди, по време и след разрушенията на жилищни сгради. За допълнително потвърждаване на случилото се са използвани и 85 видеа, качени в YouTube, както и са анализирани правителствени декрети и изявления.

Целият доклад на Human Rights Watch е достъпен тук. Изводите му са важни, защото припомнят бруталността на сирийския режим и методите му на действие. В допълнение на това контролираните разрушения показват един от многото начини чрез които сирийският конфликт създава бежанци. Нещо повече, изгонените хора не просто е трябвало да напуснат домовете си, но им е отнета и бъдещата възможност за връщане. Според някои изчисления, възможно е до 1/3 от домовете в Сирия да са разрушени, което не само ще попречи на мнозина да се върнат в страната, но може да продължи да създава бежанци години наред.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    itzoto avatar :-|
    Itzoto:otoztI
    • + 3

    горките хора

    Нередност?
  • 2
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 1
    • + 2

    Асат сам ли ще живее в Сирия?

    Нередност?
  • 3
    pinoccio avatar :-|
    pinoccio
    • + 6

    А джихадистите не правят бегълци, те оставят само трупове...

    Нередност?
  • 4
    mt avatar :-|
    mt
    • - 1

    До коментар [#3] от "pinoccio":

    Ганьо, ей за подобни акции на стожера на светската власт Ассад жихадистите получават подкрепа. А спомня ли си някой как започнаха протестите в Дара'а? В статията какво пише, ти до какъв извод си стигнал?!
    П.С.: Арабският е консонантен език и вокалите рядко се изписват. Пробвай да вокализираш следното изречение, докато се получи някакъв смисъл: Д т б мкт!

    Нередност?
  • 5
    pinoccio avatar :-|
    pinoccio
    • + 3

    Ганьо ще викаш на баща си.
    А последното ти изречение показва само колко ти е акъла - много малко.
    Заминавай да се биеш за демократична Сирия, за да получиш демократична Либия, Египет, ЦАР, Мали...
    Как са те изпуснали вербовчиците от цигански квартал в Пазарджик не знам, ти си като нешлифован диамант.
    До коментар [#4] от "mt":

    Нередност?
Нов коментар