🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кремъл си прибра Крим и Севастопол

Това е безпрецедентен ход в историята на следвоенна Европа

Подписването на споразумението между Путин, председателя на парламента на Крим Владимир Константинов, "премиера" Сергей Аксьонов и Александър Чали - т.нар. народен кмет на Севастопол
Подписването на споразумението между Путин, председателя на парламента на Крим Владимир Константинов, "премиера" Сергей Аксьонов и Александър Чали - т.нар. народен кмет на Севастопол
Подписването на споразумението между Путин, председателя на парламента на Крим Владимир Константинов, "премиера" Сергей Аксьонов и Александър Чали - т.нар. народен кмет на Севастопол    ©  RIA Novosti
Подписването на споразумението между Путин, председателя на парламента на Крим Владимир Константинов, "премиера" Сергей Аксьонов и Александър Чали - т.нар. народен кмет на Севастопол    ©  RIA Novosti

След като късно в понеделник руският президент призна за независими Кримската република и град Севастопол в Украйна, броени часове по-късно той обяви анексирането им. Сред аплодисменти на извънредно обръщение пред Федералното събрание - съвместно заседание на двете камари на парламента на Русия, губернаторите и представители на обществеността, той даде начало на процедура, която вероятно ще отнеме около седмица.  След нея Русия ще има нови два федерални субекта. За пръв път от Втората световна война насам в Европа се прекрояват международни граници, защото всички предишни разпадания на държави (като това на Чехословакия) или поява на независими (от разпадането на бивша Югославия) са се извършвали в рамките на съществуващи административни граници.

Още преди Путин да застане в Кремъл пред Федералното събрание, от Кремъл съобщиха, че според президента е "целесъобразно подписването на договор между Руската федерация и Крим и Севастопол за приемането им в състава на Русия". Веднага след речта той подписа договорите с новите лидери на тези украински територии, чиято легитимност се оспорва от Киев и не се признава от международната общност. Така бе даден формален старт на цялата парламентарно-конституционна процедура за поглъщането на част от Украйна с 2.5 млн. души население.

Анализатори коментираха от няколко дни, че именно пред 616-те депутати и сенатори Путин ще направи тази съдбоносна крачка за страната, с което ще спечели симпатиите на милиони руснаци, но рискува да я вкара в дълбока международна изолация и да нанесе на икономиката й щети за десетки милиарди долари. 

Двете камари на парламента в Москва трябва да ратифицират документите до края на седмицата.

Според московския в. "Ведомости" ще се потърси начин Севастопол да бъде присъединен като 85-и субект на федерацията със статут на град с федерално значение. Председателят на Думата не вижда проблем с това, защото според него то може да бъде оформено в конституцията.

Досега Путин си оставяше пространство за маневриране и не е казвал, че Русия е готова да присъедини Крим и Севастопол. С указа от понеделник и речта си от вторник той се позова на резултатите от т.нар. референдум и така формално ще избегне критики, че е оказвал влияние върху волята на жителите на украинския полуостров.

Не се налага приемане на нови или допълване на действащи руски закони, тъй като от няколко часа за Москва окупираната от нейни войски територия е чуждестранна независима държава, отправила молба за присъединяване към Руската федерация. Международното право също не забранява подобни ситуации, смята председателят на комисията по конституционни въпроси на Думата Владимир Плигин, който дава пример с Косово. За Москва няма значение дали светът признава, или не признава легитимността на референдума, или обявяването на независимост от Крим - тук отново се дава за пример Косово.

Каква е процедурата

След получаването на молба от друга държава президентът уведомява за това парламента и правителството (което стана вчера), подписва договор с тази държава и се обръща към Конституционния съд за проверка на законосъобразността на документа. В договора се описват също и преходните условия и какъв ще бъде статутът на новата част от държавата. (Специално за Крим според чл. 68 от конституцията съответства статут на република.)

След одобрението от Конституционния съд договорът влиза за ратификация в парламента заедно с проект за т.нар. федерален конституционен закон за приемането на нов субект в Русия - как ще се нарича, какъв ще бъде статутът ми, кои са границите му, срокове за окончателната му интеграция в икономиката, финансовата система и административната мрежа на страната. Следва допълнение към чл. 65 на конституцията, в който се изброяват съставните части на Руската федерация.

Темпото в целия този процес ще определя Путин, тъй като той може да избере да ускори или забави определени части от него. Централната банка обаче вече е започнала процес за интегрирането на Крим и Севастопол във финансовата система на Русия. От момента на подписване на договора в Кремъл на територията на Крим и Севастопол започна да действа руското законодателство.

Що се отнася до самообявилите се власти в двете украински територии, те вероятно ще продължат да изпълняват дейността си, тъй като от Държавната дума в Москва не смятат, че наесен в Крим и Севастопол трябва съгласно руските закони да се проведат нови избори.

Киев: Видя се колко е опасно реална е руската заплаха 

Киев не признава договора, подписан днес в Москва, чрез който Русия претендира, че Кримският полуостров става част от Руската федерация. Това е позицията на украинското външно министерство, цитирана от "Ройтерс".

"Подписването на т.нар. споразумение за присъединяване на Крим към Руската федерация и съответното обръщение на руския президент нямат нищо общо със законите или демокрацията, или здравия разум. Речта на Путин много ясно демонстрира точно колко реална е заплахата, която представлява Русия за международната сигурност", написа говорителят на ведомството Евхен Перебийнис в Twitter.

В специално обръщение премиерът Арсений Яценюк заяви, че "Крим не е единственият район, където външни сили опитват да дестабилизират ситуацията, да разпалят изкуствени конфликти, да организират безредици и да провокират въоръжена агресия отвън под предлог, че се защитават правата на руски говорещите". По думите му "правоохранителните органи на Украйна събраха убедителни доказателства за причастността на руските спецслужби към организирането на безредици в Източна Украйна. Има и задържани диверсанти. За тези подпалвачи на война няма място на украинска земя".

Пълна правна бъркотия

От първия до последния от официалните лица на Русия и от новата власт в Крим се кълнат, че в правно отношение всичко около референдума и присъединяването към Руската федерация е проверено и съобразено със закона. Същото каза във вторник в речта си при анексирането на тази част от Украйна и президентът Владимир Путин.

Но това просто не е така, коментира адвокат Вадим Клювгант на сайта на радио "Ехото на Москва".

Един безпристрастен анализ повдига следните въпроси:

Първо. Държавната независимост на Крим беше провъзгласена от властите в Симферопол на следващия ден след референдума, на който обаче такъв въпрос изобщо не беше поставян. Макар че имаше планове за това, избирателите бяха питани съвсем друго нещо - дали искат да бъдат част от Русия или от Украйна.

Властите в Крим обявиха независимост преди официалното разгласяване на резултата от референдума, за които те не криеха, че знаят. Но доколко това решение на властите в Крим съответства на волеизявлението на техните избиратели, които не са гласували за независимост.

Второ. Указът на президента на Русия за признаване на Крим за "суверенна и независима държава" също е издаден на следващия ден след кримския референдум и се позовава на неговите резултати. Но в съответствие с тези резултати Крим трябва да стане част от Русия, което е несъвместимо със статута на гласуването за "суверенна и независима държава". 

Трето. В съответствие с действащото законодателство на Русия инициатор на взимането на решение за влизане в състава на Руската федерация както на цяла друга държава, така и на части от нея, може да бъде само тази чуждестранна държава, но не може да бъде някоя част от нея. При отсъствие на такава инициатива от Украйна за Москва не може да възникне правово основание за разглеждане на въпроса за влизането на Крим в състава на Русия.

Четвърто. Няма ли основание да се предполага, че решението за обявяването на независимост на Крим точно както и за нейното признаване, са били необходими единствено за да се избегне необходимото получаване на очевидно невъзможната инициатива от страна на Украйна? С други думи, никой от самото начало не се е и стремил да осигури реална държавна независимост на Крим, взимайки решения за нейното обявяване и признаване. Когато подобни ситуации възникват в гражданските правоотношения, подобни сделки поради тяхното несъответствие с реалната воля на страните се квалифицират като мними или притворни. Те са нищожни, т.е. няма правни последици от момента на сключването им.
95 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lusilu avatar :-?
    lusilu
    • + 63

    И сега ако някой каже ,че е изненадан .....

    Нередност?
  • 2
    truck avatar :-|
    Лимонетко
    • - 75
    • + 97

    Прецедентът беше поставен с Косово, не ме интересува

    Нередност?
  • 3
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 9
    • + 26

    На мен лично ми прозвуча доста, меко казано странно, следното "обещание" в речта на Путин: "Нет, теперь мы уже готовы воссоединять русский народ вместе с территориями, ведь русские не бросают не только своих, но и свое (как говорил Бисмарк, русские всегда возвращаются за своими деньгами, а что такое бумага в сравнении с могилами предков?)." Искам да подчертая, "готовы воссоединять русский народ вместе с территориями" -!!!

    Нередност?
  • 4
    bestbuy avatar :-?
    За да останат ХОРА в България.
    • - 104
    • + 124

    Путин се оказа истински мъж.. Да, верно на много хора не им харесва, но той започна да играе със Западнаците по техните правила..
    Не бива да се учудваме, че 70-80% от руснаците го харесват..
    И не бива да се сърдим.. Можем само да съжаляваме, че нямаме в България такъв като Путин, а имаме само пу.ки като сергея, местан, парванов, и пр..

    Нередност?
  • 5
    bestbuy avatar :-?
    За да останат ХОРА в България.
    • - 21
    • + 116

    Преди около 50 години, малоумни комунисти.. решават, че ще създават нови нации, нови територии и пр.. и се започва - Душата на България - Македония е създадена като самостоятелна "нация" и специално и е измислен език.. 5-6 години по-късно Хрусчов подарява историческия за Русия Кримски полуостров на , създадената 30-на години по-рано Украйна (пак с комунистически декрети...) ...

    1991 при разпада на СССР - всеки местен дерибей гледа да стане ЦАР.. От което нищо не се получи.

    И сега се чудим, защо имало напрежение.. Ами ще има - откъсни детето от майката и тя цял живот ще жали.

    Нередност?
  • 7
    dragon_reborn avatar :-|
    The Dragon Reborn
    • - 21
    • + 27

    До коментар [#4] от "bestbuy":

    ++++++++++

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-P
    Центурион
    • - 70
    • + 93

    Нямаме къса памет, за протокола!

    Косово как и кога се отдели от Сърбия? Или едни могат, а други не?

    Не може да се пишете демократи когато ви изнася, стига с двойните стандарти, господа!

    Поне да бяхте прочели речта на Путин, брилянтно написана!

    Нередност?
  • 9
    kireto avatar :-|
    Кирето
    • - 34
    • + 50

    До коментар [#4] от "bestbuy":

    [quote#4:"bestbuy"]Путин се оказа истински мъж.[/quote]

    Мъжеството няма нищо общо с това да е добър или умен политик.
    Той със сигурност не е последните две.
    Маргарет Тачър беше повече мъж от един куп политици от мъжки пол...

    Нередност?
  • 10
    grum avatar :-|
    grum
    • - 47
    • + 73

    Айде да им е честит.... от сега нататък да се качват на ладичките и волгите .... да си захвърлят омразните американски телефони и компютри, лятото в Артек на море, зимата на печката с водката и да обожават Путин......

    Аман... все запада им е крив, но децата им там учат, там си държат парите и там ходят на почивка... масова циклофрения.... този трябва да бъде спрян...

    Нередност?
Нов коментар