🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Изборът на Юнкер откри сезона на компромисите в ЕС

За пръв път ръководителят на Европейската комисия се определя без консенсус между страните от съюза

"Исторически поврат във властта в ЕС. Изборът на Юнкер е огромно предизвикателство не само за Великобритания" - така Financial Times коментира в събота избора на лидерите на Европейския съюз на бившия люксембургски премиер Жан-Клод Юнкер за кандидат за нов председател на Европейската комисия. Окончателната дума има Европейският парламент, който се очаква да заседава по въпроса на 16 юли, но почти сигурно е, че там няма да има проблеми с одобряването на Юнкер.

Не само финансовото издание от Лондон, но и повечето медии в Европа посочват, че по-важен в случая се е оказал не 59-годишният фаворит на десницата (когото често определят като "невдъхновяващ технократ"), а начинът за избирането му. За пръв път на този пост бе одобрен човек, за когото повечето национални правителства неофициално казват, че не харесват, но официално го подкрепят. За пръв път ЕС е свидетел на историческо разместване в баланса на властта, като акцентът се измества от коридорите на бюрокрацията в Брюксел към тези на Европейския парламент. За пръв път две държави (Великобритания и Унгария) гласуват срещу кандидатура за председател на Европейската комисия и той не е определен единодушно.

Проблемът не е, че голяма държава като Великобритания е унизена по такъв начин в Европейския съвет, а че Европейският съюз навлиза в непознати територии.

Проблемите от избора на Юнкер

Макар миналия месец 250 млн. европейци да гласуваха на изборите за евродепутати (активност от 46%), все още има национални лидери, които обясняват, че националните правителства имат по-голяма легитимност. От една страна, Европейският парламент е сглобен съгласно волята на избирателя, докато Европейската комисия не е - назначенията в нея досега се правеха на базата на консенсус сред националните лидери.

Сега се повдига въпрос дали Жан-Клод Юнкер няма да се отчита повече пред евродепутатите, критикувани, че се сдобиват с власт, която не е ясно разписана в съюзните договори, и така да се подкопае репутацията на относителна "партийна безцветност" на Европейската комисия. Освен това би трябвало комисията да е безпристрастен регулатор по редица важни въпроси като бизнеса, конкуренцията, международните договори, фискалните правила и много, много други.

Според британски източнизи в залата на съвета в петък Камерън е отправил финален призив към колегите си да не отстъпват на европарламента правото да определя кой да наследи Жозе Мануел Дурау Барозу, защото европейските договори са дали тази власт на премиерите на страните членки. Приблизително същата е и позицията на унгарския му колега Виктор Орбан. Френският президент Франсоа Оланд обаче настоя, че в процедурата не е нарушен нито един закон на ЕС.

Успокояване на топката

Както Камерън, така и лидерите на страните от съюза обаче използваха помирителен тон след срещата. В заключителния документ се обещава в бъдеще да бъде преосмислен начинът за избиране на председател на Европейската комисия, взимат се предвид тревогите на Лондон "относно бъдещото развитие на ЕС", а може би за пръв път официално се отбелязва, че движението към "още по-тесен съюз" може би не е за всички държави. Британският премиер каза, че "трябва резултатът да се приеме, да работим заедно и да оставим настрана реториката".

Всъщност сега Лондон, както и другите столици започват следващата, при това значително по-важна фаза след евроизборите. В следващите месеци трябва да се попълнят постовете на еврокомисарите и всеки се бори за ключови места. Камерън, макар и изгубил на този кръг, ще опита да постави британец близо до върховете в Брюксел, включително и под заплахата, че в противен случай ще изглежда, че тласкат Великобритания към излизане от ЕС.

Financial Times твърди, че Лондон иска икономически пост и че не е изключено Джонатан Фоул, който сега ръководи Генерална дирекция "Вътрешен пазар и услуги", да стане генерален секретар на еврокомисията, т.е. да е непосредствено до Юнкер.

В европарламента за някои постове се очертават фаворити, допълва изданието. Консерваторите вероятно ще задържат комисиите за единния пазар, за корпоративни изследвания за и външни работи (може би там отново ще ръководи германецът Елмар Брок), а Йежи Бузек - бивш полски премиер и бивш преседател на европарламента, може да оглави комисията по енергетика.

Социалистите вероятно ще излъчат ръководителите на комисиите по търговия, граждански права и, което е далеч по-важно - на влиятелната комисия по икономически и валутни въпроси (Econ). За фаворит за поста в Econ е сочен италианецът Роберто Гуалтиери, който е с добра репутация във финансовите среди и ще отговаря за надзора над Европейската централна банка и банковия съюз в ЕС.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 3
    • + 4

    на живо гледаме (и участваме) в общоевропейски вариант на английската революция. Парламентът взима властта! Процес който ще продължи 1-2 десетилетие.

    Нередност?
  • 2
    jazzi avatar :-?
    jazzi
    • - 1
    • + 16

    Позицията на Камерън и цялото говорене срещу Юнкер идват по-скоро като следствие от разтърсващата политическа игра на Острова, който промени съотношението на силите там. А играта беше и винаги ще бъде много обещания, много пари, много влияние, много лъжи...Играха му Фаража на Камерън :)
    По същество - много пари от Изтока (Раша тоже) се инвестират и перат в/през/чрез английски компании, борси, офшорни зони и т.н. АнтиЕС настроенията бяха грижливо култивирани, засадени и отглеждани и ето - дават плод отгледан с много пари, много влияние, много лъжи...Холандия е другата такава дестинация, но там политиката е твърде праволинейна, за да се поддава на националистически страсти...Юнкер не е толкова противоречива личност и политик, колкото се опитват да го изкарат, а напротив - доказан политик и играч, но веднага ще заеме твърда линия за укрепване на интересите на ЕС, а това изобщо не се харесва на Изток (Раша тоже)...Дано властта в РБ по-скоро да се ориентира накъде да се движи защото ЕК при Юнкер няма да ни търпи дълго с това лавиране както беше при Барозу. Струва ми се, че чак след избора на председател на ЕК и комисари, ЕС най-после ще започне да действа по-скоростно и решително по възлови въпроси, които се заплитаха от разнопосочни интереси в някои страни-членки (РБ тоже). Поздрави!

    Нередност?
  • 3
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 4


    До коментар [#2] от "jazzi":
    Интересно, руската преса тълкува назначаването на Юнкер като добър знак защото той бил за преговори и ограничаване на санкциите.

    Нередност?
  • 4
    zamen avatar :-|
    Чарли
    • + 5

    До коментар [#3] от "daskal1":

    Ти руснаците ги остави, че не се знае когато те хвалят - дали да се радваш или да плачеш.

    Нередност?
  • 5
    veselin1234 avatar :-|
    Веселин
    • + 1

    Много и се иска на Велика Британия да се чува само нейната дума и да става само това което тя е одобрила, но сега има Европейски съюз който не държи никого насила а и Британия вече не е толкова Велика.

    Нередност?
  • 6
    daskal1 avatar :-|
    daskal1

    Капитал, не е ли време да елиминирате дублирането на тази статия? Все пак вече е понеделник...

    Нередност?
  • 7
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси

    Че то там всички избори са компромис.Никоя група няма толкова гласове, да избира самостоятелно.

    Нередност?
Нов коментар