🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Малко разузнаване между приятели

Последният шпионски скандал между Германия и САЩ може да застраши сътрудничеството по важни въпроси

Въпреки тостовете между Обама и Меркел, отношенията между Германия и САЩ са в
най-ниската си точка от години
Въпреки тостовете между Обама и Меркел, отношенията между Германия и САЩ са в
най-ниската си точка от години
Въпреки тостовете между Обама и Меркел, отношенията между Германия и САЩ са в най-ниската си точка от години    ©  reuters
Въпреки тостовете между Обама и Меркел, отношенията между Германия и САЩ са в най-ниската си точка от години    ©  reuters

Спазването на личното пространство е уважаван от всеки германец принцип. В държавата, преживяла тоталното подслушване на тайните служби на нацистите и "Щази", разузнаването се разбира като средство за защита, а не като инструмент, използван срещу приятели.

Затова разкриването на двама служители - единият в немското външно разузнаване, а другият в Министерството на отбраната - шпионирали в полза на САЩ, се изля като леден душ върху отношенията между близките съюзници. И то точно когато бяха започнали да се съвземат след аферата "Сноудън" и разкритията за подслушването на личния телефон на канцлера Меркел от американската Агенция за национална сигурност. В отговор Берлин изгони резидента на ЦРУ от американското посолство и предупреди, че ще предприеме ответни разузнавателни мерки. Реакцията на Вашингтон е неловко мълчание, но не и извинение. (В други шпионски скандали уличената страна обикновено предприема реципрочни действия спрямо дипломати от ощетената, за да се защити. В случая САЩ дори не посмяха и да си помислят за този дежурен ход.)

Нарушаването на доверието между близките партньори ще има глобален ефект. Размяната на навъсени и подозрителни погледи между Германия и САЩ няма как да не се отрази на важни въпроси като кризата в Украйна, Близкия изток и договарянето на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (TTIP).

Една флашка и 25 хиляди евро

Последният скандал избухна, след като на 4 юли германската служба за външно разузнаване BND призна, че 31-годишен неин служител е продавал секретна информация на американските служби. По време на посещение в Австрия той е предал на американски разузнавач флашка с около 300 документа и в замяна е получил 25 хиляди евро. По информация на германските медии става дума за подробности около работата на специалната комисия в Бундестага, създадена - каква ирония - за разследване на дейностите на NSA.

До разобличаването на агент Маркус, чиято фамилия се пази в тайна, се стига по куриозен начин. Използвайки служебен компютър, той изпратил мейл на 28 май до адрес на руското посолство в Берлин, в който предлага сътрудничество, и прилага три вътрешни документа на BND като пример за способностите. Това задейства червената лампичка на контраразузнаването и, тръгвайки по следите на Маркус, те откриват, че той всъщност вече е работил в полза на САЩ. "Агентите били шокирани, когато видели, че той използвал служебен компютър", пише сп. Spiegel.

В същото време е задържан и служителят на Министерството на отбраната Леонид (фамилията не се съобщава), който бил наблюдаван от известно време. Той е бил политически съветник на германския командващ на силите на KFOR в Косово през 2010 г., където е вербуван от американците. След завръщането си от тази мисия не успява да си намери работа и има финансови затруднения. Въпреки това често пътува до Истанбул и започва да получава парични преводи от свой американски приятел, за които твърди, че са връщане на заем.

Игра с доверието

Гневният отговор на германските власти не закъсня -  посланикът на САЩ Джон Емерсън бе привикан да дава обяснения навръх националния празник 4 юли. Видимо недоволно, че проблемите отново произлизат от сградата на американското посолство, използвана и за подслушването на телефона на Меркел, правителството в Берлин обяви резидента на ЦРУ за персона нон грата.

От официалните коментари не става ясно дали предадените данни от двамата шпиони са били значими. И дали са си стрували нанесените щети на отношенията между Берлин и Вашингтон. Защото вероятно мнозина споделят мнението на министъра на финансите Волфганг Шойбле, който заяви, че "действията на американците са толкова идиотски, че могат само да те разплачат". 

Канцлерът Меркел се опита да запази типичния си прагматизъм. "Не мисля, че ще успеем да убедим американците да сменят напълно начина на работа на тайните им служби. Днес сме подложени на различни заплахи и трябва да се се концентрираме върху това, което е наистина важно", каза тя на 12 юли пред телевизия ZDF.

Подобна е и позицията на американците, които не показаха да се срамуват или да съжаляват. "Държави с развити разузнавателни служби като САЩ и Германия добре разбират, какво точно правят спецслужбите и какви трябва да са отношенията между тях", каза говорителят на Белия дом Джош Ърнст в опит да тушира напрежението. Държавният секретар Джон Кери предпочете изобщо да не коментира темата, като само пожела успех на Германия на финала на Световното първенство по футбол в Бразилия и заяви, че САЩ и Германия са "велики приятели".

Не толкова дипломатични бяха германските медии и опозиционни политици. Вестник Die Zeit написа в редакционен коментар, че "изразяването на недоволство, дори и на федерално ниво, вече не е достатъчно. Ако американското правителство превръща германско-американското приятелство в посмешище, трябва да се предприемат мерки. Тук нито вражеските, нито партньорските служби могат да правят каквото си поискат".

Гняв по германски

Ответните мерки, за които Die Zeit призовава, могат да бъдат осъществени по няколко канала. Министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер подчерта, че ще засили "360-градусовото наблюдение", тоест германските служби ще работят и по отношение на смятани за партньорски държави като САЩ, Великобритания и др. Позицията му бе подкрепена от лидера на групата на Зелените в германския парламент Катрин Гьоринг-Екард. Тя настоя цялата съвместна дейност на немското разузнаване и спецслужбите на съюзниците да бъде подробно преразгледана.

Съществува и друг инструмент, чрез който германците могат да се реваншират срещу Вашингтон - подписаното през 2000 г. споразумение между ЕС и САЩ за защита на личните данни. То позволява на американските компании да пазят и обработват информация за европейски граждани само ако спазват европейските правила за лични данни. Повече от 3000 фирми, сред които Google, Facebook и Microsoft, вече са се съгласили да работят по тези правила. "Ако спрем сътрудничеството по тази програма, това ще е и икономически, и политически удар за американците", смята евродепутатът от Зелените Ян Филип Албрехт.

Отвъд шпионажа

Така двете задържания, между които вероятно няма пряка връзка, могат да имат и още по-сериозни последствия. Едно от тях е засилване на антиамериканските настроения в германското общество. Данни на Pew Research Centre от 2014 г. показват, че вече 49% от германците не гледат благосклонно на САЩ в сравнение с 38% през 2009 г.

"Сравнително голяма част от германците не харесват САЩ заради глобалния им подход като световна сила, която не успява да донесе стабилност и да разреши световни конфликти", казва пред "Капитал" анализаторът Феликс Менгел от берлинския офис на Европейския съвет за външна политика. "Но не става дума за враждебни настроения, просто вече не ги виждаме като "естественият най-добър приятел" и най-важен съюзник", уточнява той.

Всичко това може да има много по-сериозни глобални последици от отношенията между частни компании и ЕС. Най-малкото защото от сътрудничеството между Вашингтон и Берлин зависят проблеми, засягащи целия свят. "Скандалът заплашва да попречи на опитите на Меркел трансатлантическото партньорство (пострадало заради подслушването на телефона й – бел. ред.) да бъде възстановено", обобщава Торстен Бенер, директор на Института за глобални публични политики в Берлин, пред сп. Foreign Policy.

Един от въпросите, които се нуждаят от съвместна работа между Берлин и Вашингтон, е случващото се в Украйна. За да възпрат Русия, наказвайки президента Владимир Путин и обкръжението му, Европа и САЩ разчитат на координирани икономическите санкции. Но за да бъдат прецизирани наказателните мерки, е необходимо споделяне на разузнавателна информация, която се събира от агенти и на двете държави. По подобен начин се процедира и по въпроса за борба с тероризма, събитията в Ирак, ивицата Газа и т. н.

Недоверието към американците няма как да не повлияе на това. Евентуално отслабване на сътрудничеството може да забави или прекрати следващите мерки, което ще засили позициите на Русия. Освен това "стратегията на САЩ досега е смятана за всичко друго, но не и безпогрешна", смята Феликс Менгел.

Неочакван печеливш от създадената криза може да се окаже Русия. Скорошно изследване на Körber Foundation показва, че на въпрос с кого трябва да си сътрудничи Германия в бъдеще 56% дават отговор САЩ, докато 53% посочват Русия. Което само доказва колко силни са нагласите във федералната република, че Москва е способна да се противопостави на глобалните политики на Вашингтон. "Новият шпионски скандал е още едно парченце от пъзела и захранва тази тенденция", коментира Менгел. Сякаш усещайки пулса на тези настроения, наскоро Владимир Путин коментира на живо по руската телевизия, че е трудно да говори с европейците, "които шептят помежду си, защото се страхуват от подслушването на американците". Думите му бяха посрещнати с ръкопляскания.

"Все пак отношенията между САЩ и Германия са толкова обширни и дълбоки, че няма как всичко да се сведе до този скандал и различията помежду им по въпроси като границите на навлизане в личното пространство и степента на наблюдение", казва пред "Капитал" д-р Джаксън Джейнс, президент на American Institute for Contemporary German Studies към университета Johns Hopkins. Според него случващото се не е мащабна криза, но САЩ трябва да преразгледат отношението си към федералната република, да осъзнаят, че тя се е променила, и да отчитат и уважават нейните чувствителни теми. "Това е напомняне, че Германия от 2014 г. не е Германия от 1989 г. или дори Германия от 1945 г." Според д-р Джейнс излизането от неприятната ситуация включва признание от страна на САЩ, че Германия не е непременно длъжна да мисли и действа като тях.

И докато шпионският скандал е тест за отношенията между Берлин и Вашингтон, това едва ли ще промени цялата парадигма на сътрудничеството им. "Все пак имаме общо разбиране за това как трябва да изглежда един стабилен и сигурен свят", казва Феликс Менгел. Остава само да се разберат какви средства са позволени при прилагането му.

По темата работи и Светломира Гюрова

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rage_against avatar :-|
    Rage Against
    • - 17
    • + 8

    не съм сигурен, че разбирам добре германците.
    подхождат прекалено комерсиално и безотговорно към СССР2 и това поражда сериозни въпроси за сигурността на ЕС, НАТО, както и за собствена сигурност и безопасност на Германия.

    не може да отидеш и да обучиш некадърните спец. части на Русия и след 2 години тези спец. части да окупират Крим и да го отцепят.

    просто не може!

    затова да не реват като ощипани моми, а да се борят с Путин на всички фронтове, заедно със съюзниците си от НАТО.

    Нередност?
  • 2
    mrvip avatar :-|
    mrvip
    • + 17

    "Използвайки служебен компютър, той изпратил мейл на 28 май до адрес на руското посолство в Берлин, в който предлага сътрудничество"

    Е, нееееееееееееееееееее :):):):):):):)

    Нередност?
  • 3
    kavp avatar :-|
    kavp
    • - 5
    • + 3

    Немците прекалено спокойно реагират. Меркел отдавна е компроментирана, след като се разбра, че е подслушвана, затова сега е толкова послушна

    Нередност?
  • 4
    stoiank avatar :-|
    stoiank
    • + 8

    До коментар [#2] от "mrvip":
    Защо се учудваш, преди това е успял да вземе 25 хил. от американците. А руснаците имат един образ, който през 91 им разбива тотално външното разузнаване. Той ходи от посолство на посолство и предлага да се продаде, даже в първото не успява. Само по филмите всички са супер-агенти, в живота навсякъде има Калинки. Забележи Сноудън колко документи измъкна.
    А по темата, след като излезе наяве че се слуша телефона на Меркел, всяка служба е нащрек.

    Нередност?
  • 5
    polovtsian avatar :-|
    polovtsian
    • + 6

    "Използвайки служебен компютър, той изпратил мейл на 28 май до адрес на руското посолство в Берлин, в който предлага сътрудничество"

    е те такъв гениален шпионин кой би устоял да не го вземе на работа.

    Нередност?
  • 6
    plamenhristov5 avatar :-(
    plamenhristov5
    • - 2
    • + 3

    Случилото се ни връща години назад, от което демократичният свят няма полза, особено сега.

    Нередност?
  • 7
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 5
    • + 2

    Дано Германия прости на Америка,но пък и САЩ да се извини.

    Нередност?
  • 8
    historama avatar :-|
    historama
    • - 6
    • + 7

    Леля Меркел се прави на разсеяна, но знае че е настъпила в .айната. Путин обяви война на 2 съседни държави само за това, че поискаха сближение със Запада и кандидатстваха за НАТО - през 2008г. нападна Грузия, а през 2014г. Украйна, и откъсна стратегически територии. На 10.04.2010г. се предизвика самолетна катастрофа, в резултат загина цялото полско правителство, открито симпатизиращо на САЩ.
    Леля Меркел се прави, че не забелязва диващините на съвременното наци Путлер, италианците открито флиртуват и въртят далавери с новите нацита, да не говорим за традиционните русофили-цоцита от Виена. Надали всичко това е само заради запазване на добрите отношения в Европа?
    Ха сега да видим големите от ЕС ще продължава ли да си затваря очите за новите европейски фашисти?

    Нередност?
  • 9
    voxy avatar :-|
    voxy
    • - 1
    • + 1

    бе какво доверие, работа на всяка агенция за национална сигурност е да има шпионска мрежа + защита от чужди такива, никоя подобна служба не може да разчита на някакво смешно доверие, журналистите от небето ли падате, това че ви подхвърлят врели некипели колко са обидени изобщо не означава че е така

    Нередност?
  • 10
    z_zafirov avatar :-?
    The_Curious
    • - 3
    • + 1

    Всъщност рашките си мислят, че подливат вода на САЩ в отношенията им с Германия, защото само ако разделята Европа и САЩ, ще могат да постигнат нещо. От своя страна немците реагират остро, колкото да не е без хич за пред хората, а путинянци можеше и да успеят, ако от некадърност не бяха дали оръжия на самонадеяните терористи, свалили пътнически самолет вместо военен, за което се и похвалиха на всичко отгоре. Когато атовете се ритат, малките хора го отнасят, но се чудя защо немците не реагират на провокациите на пияните мужици? То бива комплекси от световните войни, ама вече ще е прекалено ако продъжлават така...

    Нередност?
Нов коментар