🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Конвоят ми е по-добър от конвоя ти

Сагата с 280 камиона, потеглили от Русия, показва колко абсурден и едновременно взривоопасен е конфликтът в Украйна

Той потегли. Той продължава да се движи. Той спря за едно денонощие. Той пак тръгна, но промени маршрута си. Той бавно, но неумолимо, напредва към Украйна. Движенията му се следят от медии, политици, хуманитарни организации, военни, анализатори и от кого ли още не.

Един конвой, приковал в продължение на дни удивително количество внимание, се превърна в символ на това колко абсурден и едновременно взривоопасен e конфликтът в Украйна. Щом 280 камиона, натоварени според уверенията на Москва с храна (включително за бебета), вода, медикаменти, спални чували и генератори за ток, успяха да предизвикат толкова безпокойство, какво ли би се случило при някакъв по-сериозен инцидент, бил той умишлен или неволен?

В зависимост от това кого питате, потеглилият на 12 август от военната база в Алабино (южно от Москва) конвой или съдържа жизненоважна хуманитарна помощ за страдащите от военните действия в Източна Украйна цивилни граждани, или е челен отряд на настъпващата руска инвазия. Предвид маниера на поведение на руския президент Владими Путин от началото на украинската криза мнозина, и то не само в Киев, не вярват на Москва и се опасяват от второто.

(Кон)вой за помощ

В това, че в Източна Украйна хуманитарната криза е съвсем реална, съмнения няма. Тълпата хора в Координационния център за преселените на ул. "Карл Маркс" в Днепропетровск не намалява дори и през нощта. В сградата на бившето общежитие на трамвайното депо доброволци правят регистрация и раздават помощи на пострадалите от военния конфликт в Донецка и Луганска област. "От юни досега имаме двойно увеличение. Регистрираме по 250 души на ден", казва пред "Капитал" Ирина Павлик, доброволка в центъра. Тя подчертава, че хората не се наричат бежанци, защото това би означавало признаване на сепаратистките образувания в Източна Украйна.

Създаден на изцяло доброволни начала, Координационният център изпълнява функциите на украинската държава, която напълно отсъства в грижата за бягащите от конфликта хора. В момента няма закон, който да регулира статута на преселниците или някакъв общ механизъм за равномерното им разпределяне сред мирните региони. Затова на помощ се притичват местните жители. "Приемаме всичко, защото имаме нужда от всичко", казва Павлик. "Понякога идва някоя по-голяма компания и ни донася кашони с храна или хигиенни материали. Но много повече са обикновените хора, носещи каквото имат - от чорапи до буркани със сланина", добавя тя.

Регистрацията в Координационния център не е задължителна, но мнозина прибягват до нея. Тя им дава право да получат самоделните пакети с хуманитарна помощ, които включват неща като четка за зъби, паста, тоалетна хартия и малко количество храна. След това на преселниците се предлага и възможност за настаняване най-често в селата около Днепропетровск. "Самият град е препълнен, особено след като започнаха боевете в Донецк", добавя Елена Лучко, също добороволка в центъра.

Но мнозина подобно на Тамара от град Снежное отказват тази възможност и искат да останат в Днепропетровск. "Двамата мъже в семейството ми трябва да работят, за да ни издържат. Къде ще си намерят работа в селото?", пита жената. Само че подобно поведение не се харесва на част от местните жители, посочва Ирина Авраменко, главен редактор на в. "Днепропетровск вечерний". "Много от тях се питат дали част от преселниците не са дошли от икономически по-бедните Донецка и Луганска област при нас само заради парите. Нашият регион е по-богат от останалите и това е привлекателен фактор", казва Авраменко.

В същото време хуманитарната криза в района на бойните действия продължава да се разраства. Лучко, която често пътува до Донецк и околностите, за да доставя помощи, описва видяното от нея в градовете Первомаевка и Красногоровка на 12 август. "Армията ни освободи тези градове преди около седмица, но там все още нищо не работи. Няма доставка на храна. Хората ни наобиколиха и започнаха просто да искат хляб и вода", казва доброволката. По думите й повечето магазини в тези градове не работят, защото са били плячкосани, и собствениците им отдавна са заминали.

Най-тежко изглежда положението в Луганск, където вече повече от седмица водата, токът и телефоните са прекъснати. В Донецк, другия бастион на проруските сепаратисти, който от дни е обкръжен от украинската армия, в четвъртък напрежението ескалира и в центъра на града започнаха да падат бомби. Според данни на ООН вече 2086 души са загубили живота си от началото на конфликта, което е удвояване на броя на жертвите само за последните две седмици.

Колкото и да е критична ситуацията, приближаващият се от другата страна на границата конвой от прясно пребоядисани в бяло КАМАЗ-и без регистрационни номера не вдъхва големи надежди на украинците. В петък сутринта (до редакционното приключване на "Капитал") все още не беше ясно дали той ще се опита да влезе на украинска територия, или товарът му ще бъде предаден на Червения кръст. При всички положения идването му е разглеждано с подозрения. "Това е троянски кон", убедена е Лучко.

Братушките спасяват или атакуват

След като заплаши да блокира руската колона на границата и да приеме евентуален опит за нейно навлизане на украинска територия като "провокация на циничен агресор", Киев реши да изпрати към Луганск свой собствен конвой с помощи. Докато Киев и Москва си играят на конвои и контраконвои, притесненията, че случката може да разпали директен сблъсък между руските и украинските войски, нарастват.

Дори идващите от Подмосковието камиони действително да са натоварени с храни и завивки, фактът, че инициативата не е съгласувана с Червения кръст въпреки уверенията от Кремъл в обратното, е най-малкото странен. Подбирането на момента - също. Конвоят потегли по-малко от 48 часа след като генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен предупреди, че има "голяма вероятност" Русия да се опита да нахлуе в Украйна "под прикритието на хуманитарна операция". Така ходът с конвоя изглежда или като проява на особено чувство за хумор от страна на Путин, или като поредния му - успешен - опит да въвлече Украйна и Запада в игра в стил "познайте какво съм намислил".

Дори руски военни анализатори смятат, че вероятността камионите да съдържат оръжие или свежи попълнения за редиците проруските сепаратисти е нищожна. Просто защото, ако Путин е решил да напада, може спокойно да използва разположените по границата с Украйна руски войски, вместо да разгръща сложни ходове с мистериозни конвои. Освен това в момента офанзивата на украинската армия толкова силно е притиснала бунтовниците в размирните региони, че една пратка с подкрепления няма как да обърне нещата в тяхна полза.

Най-логичното обяснение е, че цялото шоу е грандиозна и ефектна пиар акция на Путин. Защото той не може да си позволи да наблюдава безучастно как украинската армия взима надмощие. Както отбелязва в своя статия за в. The Moscow Times главният редактор на сп. "Россия в глобальной политике" Фьодор Лукянов, "вкарването на идеология в политиката, особено на романтичен национализъм, задължава лидера и му вързва ръцете". След като направи това, сега Путин трябва да отговори на подклажданите от самите него очаквания за "защита на руснаците в чужбина" и няма как да не реагира на настъплението на украинската армия.

Само че провокацията с камионите може да излезе извън контрол, ако се стигне до сблъсък при опит за преминаване на границата или ако те бъдат допуснати на украинска територия, но там бъдат атакувани. И от искрата да се запали открита и пълномащабна война, от която полза няма да има никой, дори самият Путин.

26 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    val71 avatar :-|
    val71
    • - 41
    • + 16

    "Само че провокацията с камионите може да излезе извън контрол, ако се стигне до сблъсък при опит за преминаване на границата или ако те бъдат допуснати на украинска територия, но там бъдат атакувани. И от искрата да се запали открита и пълномащабна война, от която полза няма да има никой, дори самият Путин."
    =================
    Е, случи се, украинците са атакували конвоя. Не ми се мисли какво може да последва........... Дано не сте прави в прогнозата си Капитал, че от искрата би могла да се запали пълномащабна война.

    Нередност?
  • 2
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 18
    • + 37

    Мисля че трябва да се дават обективни сведения, включително и за вчерашната инвнтаризация на товара на камионите от Червения Кръст на границата при КПП Изварино, кактро и за съгласието на Петропенко да пропусне колоната по определеен от Украинското правителство маршрут. Хората мрат, има опасност от епидемии, Украйна не може реално да изпрати никакви сериозни ресурси за гражданското население. Защо е този тон на едностранни обвинения от политически характер когато е нужно хуманитарно решение за населението?

    Нередност?
  • 3
    venelingeologia avatar :-|
    venelingeologia
    • - 53
    • + 27

    То, освен да воюват с обози, украинската армия друго не може...

    Нередност?
  • 4
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • - 40
    • + 41

    Предполагам, че Москва първоначално е изпратила 500 камиона (Камаз), но само 280 са успели да стигнат до границата :)

    Нередност?
  • 5
    kk_ avatar :-|
    kk_
    • - 3
    • + 34

    Докато политиците си играят на война умират хиляди невинни хора, а стотици хиляди човешки съдби са разбити. Само за това престъпление срещу човечеството участниците в този "геноцид" трябва да бъдат съдени - без значение дали са от страната на победителите или на победените.

    Нередност?
  • 6
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 5
    • + 68

    Украинците не са атакували хуманитарния конвой от Русия. Петрошенко говори за разстреляна руска колона с бронетанкова техника, руснаците казват дано не е разстрелял своите части в тази бъркотия, тъй като тяхна бронетанкова колона не е минавала (засега).
    Колоната с помощите е спряна на лагер в Ростовска Област КПП Донецк след като е отклонена и не е дадено разрешение за преминаване през Изварино. Западни журналисти инспектират камионите, руснаците правят шоу от факта че в камионите няма военни материали. Горките гладни и измъчени хора, украински граждани (дали говорят руски или украински не е важно), жертви на политически футбол.

    Нередност?
  • 7
    georgigv avatar :-P
    georgigv
    • - 15
    • + 24

    Това, хаманитарная помоч, дето я праща Масква сигурно е бонус към батальоните "опълченци" начело с полковници от КГБ дето им пратиха преди 3-4 месеца...
    Да гледат нашите главчовци, щото Украинците сами позволиха да им се съсипе държавата - по времето на Бандюкович. Ореха го разкарахме овреме, ама не е късно, номенклатурчиците не спят...

    Нередност?
  • 8
    abv avatar :-|
    boris
    • - 11
    • + 29

    Те самите руснаци казват защо след всеки пълен камион следващия бил празен - ако се счупил основния продуктите или каквото е там вътре се прехвърлят ма следващия .Само не знам дали не трябва да вървят по три.До коментар [#4] от "Consumer":

    Нередност?
  • 9
    onufrii avatar :-|
    onufrii
    • - 18
    • + 6

    поросьонко да не се ослушва като свиня в мисир ами да си твари шоколада на един конвой и да фаща пътя че като дойде оня другия конвой да не го хванат него...

    Нередност?
  • 10
    venelingeologia avatar :-|
    venelingeologia
    • - 20
    • + 13

    Страхотен сценарий с много плюсове за руското правителство!

    Нередност?
Нов коментар