🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Саркози вчера, Саркози утре

Бившият президент обяви завръщането си във френската политика с поглед, насочен към Елисейския дворец

Конфронтационният стил на Саркози отдалечи много умерени гласоподаватели
Конфронтационният стил на Саркози отдалечи много умерени гласоподаватели
Конфронтационният стил на Саркози отдалечи много умерени гласоподаватели    ©  reuters
Конфронтационният стил на Саркози отдалечи много умерени гласоподаватели    ©  reuters

Времето е относително понятие и Франция го доказва. Макар президентските избори в страната да са чак през 2017 г., кампанията вече стартира с пълна сила. И докато вляво Франсоа Оланд продължава да подобрява рекорда за най-непопулярен държавен глава и неговият премиер Манюел Валс изглежда като все по-вероятния му съперник за поста, вдясно бившият президент Никола Саркози даде заявка за влизане в надпреварата. Миналата седмица той обяви завръщането си в политиката, като каза, че ще се бори за лидерския пост в опозиционния консервативен "Съюз за народно движение" (UMP). Това се смята за първата стъпка по пътя към Елисейския дворец.

Този ход сложи край на месеците спекулации относно намеренията на Саркози, който обяви, че напуска политиката, след като изгуби битката за преизбиране в полза на Оланд през 2012 г. Оттогава той избягваше публичните изяви, но сега мотивира нарушаването на обещанието си не с лични амбиции, а с дълга да спаси Франция. Затова бившият президент ще се включи в битката за лидерското място в UMP на партийния вот на 29 ноември.

Но въпреки силната подкрепа, която има в партията, той остава силно разделяща фигура. За неговите поддръжници Саркози е единственият политик, способен да обедини разкъсваната от вътрешни борби и скандали относно финансирането десница, а енергията му е жизненоважна, за да извади Франция от сегашните й трудности. Мнозина обаче са скептични, че едно старо лице може да предложи нещо различно и заслужава втори шанс. Същевременно, докато традиционната левица и десница остават слаби и лишени от вдъхновяващи лидери, най-големият печеливш от ситуацията може да се окаже Марин льо Пен и нейният крайнодесен "Национален фронт", чийто възход плаши Франция и Европа.

Поляризираща фигура

"След дълъг период на размишления реших да предоставя на французите нов политически избор", написа Саркози на страницата си във Facebook. Заявявайки, че страната е "на ръба на бездната", той посочи, че не може да бъде само зрител и да изостави Франция "между драмата на крайнодесния "Национален фронт" и края на социализма". "Не само че искам да се върна, но нямам и избор", коментира Саркози. След което в серия от интервюта обеща да отвоюва обратно един по един привържениците на десницата, прехвърлили симпатиите си към Марин льо Пен, да преименува UMP, за да се скъса символично с миналото, и да намали данъците, за да помогне за съживяването на икономиката и задържането на младите в страната. Според него френският модел трябва напълно да бъде променен, тъй като "ние продължаваме да сме в стагнация, а безработицата расте".

Само че французите вече са чували това. Когато оглави френската десница през миналото десетилетие, Саркози възприе имиджа на политик със смели идеи, който ще преобрази страната. Неговият агресивен и хиперактивен американски стил едновременно привличаше и отблъскваше гласоподавателите, докато даваше заявка, че иска да реформира пазара на труда и данъчната система, да подкрепи индустрията и да създаде заетост. Но управлението му беше разочароващо - за пет години публичните разходи се увеличиха с 15%, държавният дълг - с 30%, а впечатлението, че работи за богатите си приятели, и луксозният му начин на живот му спечелиха прякора Президента Bling-Bling (от англ. - показен блясък) и отдалечиха онези, които изпитваха тежестта на кризата. А реформаторският му плам се изчерпа с вдигане на пенсионната възраст от 60 на 62 г., разхлабване на 35-часовата работна седмица и правенето на извънредното работно време по-атрактивно чрез данъчни облекчения.

Макар и очаквано, решението му за завръщане ще размести политическия баланс. Саркози е първият френски държавен глава, който не бе преизбран за втори мандат от 1981 г. насам, а конфронтационният му стил отдалечи много умерени гласоподаватели, които не клонят нито вляво, нито вдясно. Въпреки това рейтингът му е по-висок от този на Оланд, който с одобрение от едва 13% е най-непопулярният президент в съвременната история на страната.

Освен социалистите по пътя към Елисейския дворец Саркози ще срещне и други съперници като Марин льо Пен, която според прогнозите се е запътила към балотаж през 2017 г. Но преди това той ще трябва да се изправи пред вътрешнопартийната конкуренция в лицето на двамата бивши премиери Франсоа Фийон и Ален Жюпе, които също имат амбиции за президентската номинация вдясно. Фийон, който иска да се представи като обединяваща фигура, написа в Twitter: "Въпросът не е да видим кой може да победи Оланд. На практика всеки може да го направи. Въпросът е как да сплотим французите." Жюпе пък призна, че "мачът започна".

Според скорошно проучване на социологическата агенция CSA за френския информационен канал BFM TV 63% от анкетираните не желаят Саркози да се кандидатира отново. Но сред онези, които се определят като близки до UMP, 86% искат той да бъде следващият претендент за Елисейския дворец. Жюпе обаче се представя по-добре от него в проучване сред всички френски гласоподаватели.

"И тримата са смятани за сериозни, първодивизионни политици и имат потенциално голяма база от поддръжници. Фийон и Жюпе могат да се харесат на центъра и център-дясното. Докато, за да бъде успешен, Саркози трябва да консолидира силите си вдясно, но и да изгради повече подкрепа в центъра, където отдалечи някои гласоподаватели. И същевременно трябва да привлече онези, които биха били изкушени от Марин льо Пен", казва пред "Капитал" Морис Фрейзър, директор на Европейския институт към London School of Economics (LSE). По думите му Саркози е силен по време на кампания и като комуникатор и може да мобилизира избирателите, като достига до тях на инстинктивно ниво. Докато Фийон и Жюпе предизвикват респект и се харесват на електората повече интелектуално.

Лице от миналото

Завръщането на бившия президент в управлението е помрачено от няколко текущи разследвания, в които е замесено името му, като проверката за незаконно финансиране на предизборната му кампания през 2012 г. и друга за връзките му с някогашния либийски диктатор Муамар Кадафи. Но преди дни Саркози, който отрича всякаква вина, получи добра новина - последното разследване от юли за търговия с влияние, при което той дори бе задържан демонстративно от полицията, бе временно прекратено от парижкия апелативен съд.

Все пак подобни факти от биографията на Саркози отблъскват много французи, които са разочаровани от политическата класа и се питат дали един политик от миналото с надвиснали законови главоболия е най-доброто, което дясното може да предложи в момента. И предвид алтернативата – хронично непопулярният Оланд, изниква въпросът кой ще спасява затъналата в проблеми Франция. Саркози обича да си приписва заслугите, че като президент е помогнал за изваждането на Европа от най-тежката икономическа криза от Голямата депресия насам. Но ще му се наложи да обясни на гласоподавателите как смята да обърне тенденцията на непрекъснато покачваща се безработицата, след като се провали в това по време на предишния си мандат.

Същевременно като евентуален председател на UMP Саркози би имал някои плюсове при вътрешната партийна битка за президентската номинация. Но и минуси в националната кампания. "Така ще има на разположение цялата партийна машина и това е добра платформа. Проблемът е, че този случай ще влезе в ежедневни битки и ще си навлече критики. За да си лидер на UMP, трябва да станеш уличен боец и да се изправяш срещу левицата всеки ден. И някои могат да решат, че това не е съответно с достойнството на човек, който иска да бъде президент. Затова всъщност може да се окаже вредно", обяснява Фрейзър.

"Национален фронт" побърза да определи бившия президент като "човек от вчерашния ден" в момент, когато страната се нуждае от нови имена с нови идеи. Други го обвиниха, че се опитва да забърка нещо различно със старите съставки. Предизвикателството пред Саркози е да покаже, че новата му версия притежава същите страст, енергия и отдаденост като предишната, но с щипка самоосъзнаване, тъй като се е поучил от миналите грешки. Проблемът е, че много французи вероятно ще си помислят "Не сме ли виждали всичко това и преди?" и "Трябва ли да му се доверим отново?".