Президент в ареста

Разследването за търговия с влияние срещу Никола Саркози застрашава голямото му завръщане във френската политика

Унижението бе голямо: Саркози – задържан от полицията
Унижението бе голямо: Саркози – задържан от полицията
Унижението бе голямо: Саркози – задържан от полицията    ©  reuters
Унижението бе голямо: Саркози – задържан от полицията    ©  reuters

Ударът е значителен, унижението - също. Социологическо проучване, публикувано от френската преса непосредствено след започването на официално разследване за търговия с влияние срещу Никола Саркози, показва, че 72% от анкетираните смятат, че бившият президент не е почтен човек, а според 59% времето му е отминало. Не особено попътен вятър за политик, който възнамеряваше да се върне на бял кон в управлението.

На 1 юли за първи път бивш държавен глава на Франция бе задържан от полицията. В 2 ч. през нощта и след продължили 15 часа разпити Саркози бе изправен пред съдия и формално стана обект на разследване по подозрение, че незаконно е търсил вътрешна информация от висш магистрат по проверка за това как е финансирал предизборната си кампания през 2007 г. Магистратът предупредил бившия президент, че телефонът му се подслушва, но по-сериозен остава въпросът дали е опитал да повлияе на съдебни решения в полза на Саркози. Подозренията са за съществуването на мрежа от информатори в съдебната система, които осведомявали бившия държавен глава за хода на разследвания, които биха могли да го засегнат. Сега следваща стъпка би могла да бъде повдигане на обвинения и изправяне пред съд, като търговията с влияние се наказва с до 10 години затвор и глоба от 150 000 евро.

Поддръжниците на Саркози веднага посочиха, че полицейското задържане е позорно и безпрецедентно. Той не е първият бивш президент, който попада под удара на правосъдието. През 2011 г. предшественикът му и негов ментор Жак Ширак получи условна присъда за злоупотреба и нарушение на служебните си задължения по времето, когато е бил кмет на Париж. Но Ширак така и не беше арестуван. "Никога бивш президент не е бил жертва на подобно отношение, на подобен изблик на омраза", коментира в Twitter кметът на Ница и близък съюзник на Саркози Кристиан Естрози.

Потънали амбиции

Официално се разследват и адвокатът на Саркози - Тиери Ерзог и магистратът Жилбер Азибер, който е генерален адвокат към Върховния касационен съд. Подозренията са, че бившият президент е обещал престижен пост в Монако на Азибер (който той не получава) в замяна на информация за разследването на незаконното финансиране на предизборната кампания през 2007 г. Разследването започна през април 2013 г. по обвинения, че Саркози е получавал незаконни дарения от режима на либийския лидер Муамар Кадафи.

Но мрежата на Саркози вероятно не свършва дотук. През октомври 2013 г. бе прекратено разследването по аферата "Бетанкур", която хвърли сянка върху имиджа на бившия президент и му струва преизбирането. То бе свързано с подозрения, че бившият лидер на френската десница се е възползвал от нестабилното психическо състояние на 90-годишната наследница на козметичния гигант L'Oreal Лилиан Бетанкур, за да получи дарения, надвишаващи многократно позволения от закона таван. Двете афери всъщност са свързани - докато разследващите подслушвали телефона на Саркози заради обвиненията за либийско финансиране, те започнали да подозират, че той знае прекалено много за проверката по "Бетанкур".

"Сегашното разследване вреди на шансовете на Саркози за политическо завръщане не само заради сериозността на обвиненията, които го заплашват, но и защото те върнаха под прожекторите други афери, с които той е свързан. Особено онези за финансирането на президентските му кампании през 2007 и 2012 г., както и за ролята му в аферата "Бигмалион", която в момента клати неговата партия", твърди пред "Капитал" Мартен Мишло от парижкия офис на German Marshall Fund. "Бигмалион" отново е проверка по подозрения във финансови машинации, за да се прикрият преразходи над законния лимит при неуспешната кампания на Саркози през 2012 г. По думите на Мишло това е удар по десния политик, защото в течение на разследването неговата честност и неподкупност ще продължават да бъдат подлагани под съмнение. Не бива да се изключва възможността бившият държавен глава да бъде или осъден на време в затвора, или да получи присъда, забраняваща му да се кандидатира на президентския вот през 2017 г., както той възнамерява.

"Те" срещу мен

Реакцията на френските медии бе незабавна. Популярният сред консерваторите в. Le Figaro предположи, че френските съдии искат да си отмъстят заради критиките на Саркози, който веднъж описа магистратите като неразличими "малки грахчета". Лявоцентристкият в. Liberation твърди, че бившият президент трябва да поеме отговорност за действията си: "Дори и той никога да не превърна морала в своя основна добродетел, не може да пренебрегва някои ценности, които са жизненоважни за нашата демокрация." Регионалният ежедневник Le Journal de la Haute-Marne пък изказва предположението, че съдебната система върши мръсната работа на собствената партия на Саркози, тъй като някои нейни лидери искали "да обърнат страницата на саркосизма". И дори бившият държавен глава да излезе напълно реабилитиран от скандала, цената за политическата му кариера може да бъде прекалено висока.

Саркози реагира с класическа контраатака. В телевизионно интервю за TF1 той заяви, че френската съдебна система е използвана за политически цели и отрече да е замесен в незаконна дейност. Според него "гротескните" действия срещу него имат за цел да очернят репутацията му. "Казвам на всички тези, които ме гледат, че никога не бих ги предал и никога не съм извършвал нищо срещу принципите на републиката и върховенството на закона", каза бившият президент.

Едва сдържайки гнева си, той нападна онези, които според него искат да го унищожат. Саркози е убеден, че става въпрос за заговор на леви елементи в съдебната система, които са били открито враждебни към него, когато е бил президент (по ирония на съдбата същото твърдеше дълго време в Италия бившият премиер Силвио Берлускони, преди да бъде осъден). Той обвини и социалистическото правителство, че е в течение на кампанията срещу него и поиска съдиите да го третират като всеки друг френски гражданин, тъй като по думите му те не го правят. В отговор премиерът Манюел Валс коментира, че разследването тече независимо от управляващите и че "никой не е над закона", но допълни, че е важно да се зачита "презумпцията за невинност".

"Обвиненията в конспирация от страна на Саркози са политическа маневра, която няма нищо общо с фактите по разследването и която му позволява да избягва да говори да него. Те показват дългогодишната битка между бившия президент и съдебната система. От 2004 г. насам конфронтацията между тях е голяма, като Саркози открито критикува някои решения на съдилищата и разгневява една институция, която дълбоко държи на своята пълна независимост от политиката. Това е пореден епизод от тази борба и ще бъде в центъра на защита на бившия президент в идващите месеци и години", обяснява Мишло. Според него Саркози се възползва от липсата на популярност на правителството, за да постигне внушението за "тях срещу мен". Но едва 20% от французите искат той да бъде кандидат на партията си през 2017 г. "В момента много зависи от това как ще се държи бившият президент, тъй като изглежда, че заклеймяването на съдебната система като политизирана не се нрави на французите. Според 63% от тях той е бил третиран като всеки друг гражданин", казва Мишло.

Вечният Саркози

Саркози очевидно ще се бори до последно. Зад него има мощна машина от симпатизанти и адвокати. Но това разследване сериозно застрашава завръщането му в политиката. Бившият държавен глава планира да получи обратно лидерството на опозиционния дясноцентристки Съюз за народно движение (СНД), след което отново да се кандидатира за президент. Поддръжниците му посочват, че неговите сегашни съдебни неприятности подозрително съвпадат с политическите му намерения. Как така, питат те, всеки път, когато Саркози предприеме ход към връщане в политическия живот, нещо такова се случва? Как може той да бъде обвинен в търговия с влияние, когато магистратът, който уж бил корумпирал, няма роля в разследванията срещу него? И когато същият този магистрат никога не получава престижния пост в Монако? И как може да има справедливост, когато съдиите попадат на аферата само след като са подслушвали телефона на Саркози и са чули неговите разговори с адвоката му?

Без съмнение за бившия президент ще бъде много по-трудно да си върне лидерството със съдебно преследване над главата си. Иначе моментът за появата му като дългоочакван спасител беше много подходящ, особено след като досегашният лидер на СНД Жан-Франсоа Копе подаде оставка заради аферата "Бигмалион". Партията се подготвя за конгрес през ноември, на който да бъде избран нов ръководител.

Когато през 2012 г. Саркози бе победен от настоящия президент Франсоа Оланд, той заяви, че ще изчезне от публичния живот. И наистина през по-голямата част от времето спазваше обещанието си. Но за политически шоумен като него това винаги е изглеждало трудно в дългосрочен план. Темпераментът, а и възрастта му (59 години) не изглеждат съвместими с подобно ранно пенсиониране.

"Той е боец и колкото повече е атакуван, толкова по-вероятно е да продължава напред. Той не избягва спора, а понякога дори го търси", обяснява пред "Капитал" Франсоа Годмон от Европейски съвет за външна политика. Това означава, че можем да очакваме Саркози да отвърне на удара. Освен ако правосъдието не удари първо.

Има ли шансове 

Саркози в момента не е най-популярният кандидат вдясно, но е с по-висок рейтинг от Оланд, който е дълбоко непопулярен заради високата безработица и ниския растеж. Но конфронтационният стил на бившия президент отдалечи много умерени гласоподаватели, които не клонят нито вляво, нито вдясно. Същевременно той ще срещне отпор в лицето на лидера на крайнодесния "Национален фронт" Марин льо Пен, която според експертите се е запътила към балотаж през 2017 г. И ако двете традиционни френски партии не си стъпят на краката, тя ще опита да атакува Елисейския дворец. Някои консерватори искат съюз с центристите от Съюз на демократите и независимите - Демократично движение (MODEM), чийто лидер Франсоа Байру заяви, че ще обмисли подобно предложение. Но проблем би могла да бъде общата президентска кандидатура. В същото време социалистите могат да потърсят партньор в лицето на "Зелените" и по-малки крайнолеви формации като Лявата партия на Жан-Люк Меланшон. Отново изниква обаче въпросът с общата кандидатура, тъй като хардлайнерите едва ли биха подкрепили умерен социалдемократ като Оланд или дори още по-големия центрист Манюел Валс.

Легални главоболия

През последните години медиите публикуваха различни информации, повдигащи въпроси относно етиката на Саркози. Над него тегнат общо шест случая, участието му в които се проверява от съдебните органи. Освен проверката на незаконни дарения от страна на Кадафи и прекратеното разследване по аферата "Бетанкур" Саркози е свидетел и по разследване за финансирането на неуспешната президентска кампания на бившия премиер Едуар Баладюр през 1995 г. Името му бе замесено и в скандален арбитраж през 2008 г., който присъди 403 млн. евро в полза на бизнесмена Бернар Тапи (близък до Сакрози). Подозренията са, че бившият президент е оказал натиск върху тогавашния министър на финансите и сегашен управляващ директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард за това решението по делото да бъде в полза на Тапи. Текат и няколко други проверки за нарушения на висши представители от времето, когато Саркози е бил държавен глава, в които обаче той не фигурира директно.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 11
    • + 6

    само четейки статията започвам да се смея, ей на Тиквата иска повторно да става премиер. Съиздателят на КАПИТАЛ се опитва да му павира пътя. А съдейки по написаното в нея - доста има да се препише в български вариант.

    Нередност?
  • 2
    led_zep.23 avatar :-|
    Lady Zeppelin
    • - 1
    • + 5

    Саркози ще се измъкне и от това дело. Но всички тези дела хвърлят сянка върху и без това разделената френска десница.
    Друг е въпросът, че според мен Саркози не бива да бъде отново кандидат - президент, защото "антисаркозисмът" и много силен и той няма шансове да бъде избран.
    Но кой ли ме пита мен?! :)

    Нередност?
  • 3
    thesquirrel avatar :-|
    Aleksey
    • - 2
    • + 6

    Който нож вади, от нож умира. Преди години направи сценката със Строс-Кан и го закопа, сега някой него закопава.

    Нередност?
  • 4
    oyh53308658 avatar :-|
    oyh53308658
    • - 6

    " Така е при Капитал изъм а ! "
    Всичко е Капитал. Влиянието ,знанието на нещо, което ще ти донесе Капитал . И всичко се върти около Капитал а , ако не край него, край повече Капитал и.
    Не знам къде се загубиха разни коментатори /форумисти на "Капитал" /като : " info111 " , " misho73 " и други,да коментират тук Умно , с мноо
    Демократичен и Либерален Хъс .
    Ето " 5 юли 2014, 16:55, 2017 прочитания " на статията ,а само три коментара към момента.
    ААААААААААААА, ето къде били,Бееее,
    http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/07/05/2337824_krai_na_desetiletieto_stanishev_v_bsp_obnovena/
    Коментират ли,коментират,Критикуват ли,критикуват .
    Що не кажат тук нещо, а.......

    Нередност?
  • 5
    _tsiki_ avatar :-|
    _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
    • - 1
    • + 1

    Проблемът е, че UMP явно не могат да излъчат така нужния им нов лидер. Докато Саркози, макар и доказъл се и уважаван в Европа, в родината си е малко или много раним, чрез подобни атаки като горе описаната.

    Нередност?
  • 6
    comandante avatar :-|

    А Роската за вечерята ифтар е критикуван и от ислямисти и от християни ...нищо ама може да бъде съден само морално за този цинизъм !

    Нередност?
Нов коментар