Готов ли е ЕС за СИРИЗА

Идването на власт на радикалната левица в Гърция обещава да разтърси Европа

"Надежда" беше едно от основните предизборни послания на гръцката лява радикална партия "Сириза", която триумфира в предсрочните избори на 25 януари. Но вместо надежда първите й действия и заявки във властта по-скоро всяха смут и притеснения в Европа. В допълнение към очакваните главоболия около програмата за икономии и спасителната помощ за страната възникнаха и тревоги за нова конфликтна линия между Атина и Брюксел. Още в дебютната си седмица правителството начело с Алексис Ципрас започна да флиртува с Москва и предизвика опасения, че ще внесе разнобой в линията на ЕС към Русия.

Но най-голямото предизвикателство на новите управляващи в Атина към ЕС остава икономическата политика. С исканията си за намаляване на гръцкия дълг, разхлабване на фискалната хватка и щедри държавни разходи Ципрас дръзко хвърля ръкавицата към предписаното от Германия лечение за справяне с дълговата криза в ЕС. И макар лидерът на СИРИЗА да твърди, че иска страната му да остане в еврозоната, това съвсем не е гарантирано. В Брюксел и най-вече в Берлин желанието за отстъпки не е голямо. И ако поради неопитност Ципрас не успее да прецени ходовете си, катастрофата може да се окаже колкото нежелана, толкова и неизбежна.

Троянски кон или просто шантаж

"Не може, от една страна, да изискваш солидарността на Европа за страната си като господин Ципрас, а после като първи официален ход – да разцепваш европейската позиция", отсече президентът на Европейския парламент Мартин Шулц в Атина. Повод за избухването му стана отказът на Гърция да подкрепи усилията на Брюксел за нови санкции срещу Москва след поредното ескалиране на военните действия в Украйна.

Съмненията за рязък завой на Атина към Москва се появиха още в началото на седмицата, когато руският посланик Андрей Маслов стана първият чуждестранен дипломат, когото Ципрас прие след сядането на премиерския стол. Опозицията на СИРИЗА срещу санкциите на ЕС обаче не е новост. Миналата година тя веднъж вече разкритикува наказателните мерки срещу Кремъл и обяви, че ЕС бил позволил на "фашисти и неофашисти" да влязат в правителството в Киев. През май миналата година Ципрас отиде на посещение в Русия, като с него е бил и новоназначеният гръцки външен министър – професорът от Университета в Пирея Никос Кодзяс. Междувременно се оказа, че Кодзяс е поддържал контакти с руския ултранационалист и идеолог на евразийството Александър Дугин, който е бил на визита в Пирея през април 2013 г.

Шулц беше първият високопоставен гост от ЕС в Атина след победата на СИРИЗА. След близо двучасова среща с Ципрас той заяви: "На дипломатически език "отворен и конструктивен диалог" означава, че партньорите са се скарали. (...) Именно така беше – нашият разговор беше отворен и конструктивен." От него все пак, изглежда, е имало резултат, защото в крайна сметка на срещата на външните министри в четвъртък Атина не се отцепи от позицията на ЕС за санкциите. И остана съмнението дали Гърция наистина се превръща в новия троянски кон на Кремъл в ЕС, или просто се опитва да изтъргува подкрепата си за общата европейска политика към Русия срещу отстъпки по въпроса за дълга.

Партньори по неволя

Всъщност проруските настроения далеч не са запазена марка на "Сириза". Те напълно се споделят от по-малкия партньор в новата управляваща коалиция – дяснопопулистката партия "Независими гърци" (АНЕЛ). Лидерът на партията Панос Каменос, бивш член на консервативната "Нова демокрация", е пътувал до Москва само дни преди изборите на 25 януари, припомниха гръцки медии.

"Коалицията с АНЕЛ изглежда парадоксална за повечето наблюдатели", отбелязва пред "Капитал" Николаус Цифакис, асистент професор по международни отношения в Университета в Пелопонес и изследовател в Martens Centre for European Studies. Но се оказва, че наред с опозицията срещу мерките за икономии Русия е още една допирна точка между новите коалиционни партньори, които иначе се намират в диаметрално противоположни точки на политическия спектър. Друг обединяващ момент е изразеният им национализъм. АНЕЛ всъщност е единствената партия, с която СИРИЗА е имала някакъв вид сътрудничество въпреки разминаванията в идеологията. В парламента двете досега винаги са гласували по сходен начин, а Каменос никога не си е позволявал публична критика към СИРИЗА, обяснява пред "Капитал" гръцкият политолог Джон Лулис.

АНЕЛ засега играе ролята на съдружник без глас в новото правителство. Само Каменос получи министерство – това на отбраната. Няколко от приближените му пък бяха настанени на заместнически постове, но като цяло СИРИЗА е тази, която е в центъра на бурята.

Бързи, смели, несръчни

Правителството на Ципрас не губи време да атакува на икономическия фронт. То веднага се опълчи срещу приватизацията и съкращаването на държавните чиновници - два ключови елемента от програмата за спестявания, благодарение на която Гърция получава финансова помощ от Тройката (международните кредитори в лицето на ЕС, ЕЦБ и МВФ). Дори още преди официално да встъпи в длъжност, новият зам.-министър по корабоплаването Теодорис Дрицас обяви замразяването на приватизацията на най-голямото гръцко пристанище Пирея до Атина. Гръцката приватизационна агенция HRADF държи 74% от акциите в него. По план 67% от тях трябваше да бъдат отдадени на частни инвеститори във вече течаща процедура.

В същото време енергийният министър Панайотис Лафазанис – говорител на лявото крило в СИРИЗА, обяви, че няма да продължи с планираната приватизация на най-голямото гръцко енергийно дружество PPC. В рамките на програма за либерализацията на енергийния пазар от миналото лято предишното правителство на Андонис Самарас прие специално законодателство за раздържавяването на компанията.

"С тези си действия правителството изпраща на международните финансови пазари сигнал, че Гърция не е добро място за инвестиции, защото ревизира съществуващи решения и политики", коментира пред "Капитал" Никос Георгикопулос, професор по икономика в Нюйоркския университет. И реакцията на пазарите не закъсня. В сряда атинската борса се срина с 9.2% до най-ниското си ниво от 2012 г. насам, като най-силно пострадаха акциите на гръцките банки, някои от които спаднаха с повече от 25%. Макар още на следващия ден акциите да успяха да възстановят част от загубите, притесненията за гръцките банки остават. В. "Катимерини" съобщи за засилено теглене на депозити, достигнало до 11 млрд. евро – ниво, по-високо от изтичането на капитали по време на пика на гръцката криза преди три години. Друг предупредителен сигнал дойде от агенция Standard & Poor, която постави дълга на Гърция под наблюдение с тенденция за намаляване. По-рано този месец Fitch вече намали рейтинга на страната на негативен.

Зам.-министърът на административната реформа Йоргос Катрунгалос също влезе в новините, като обяви, че ще върне обратно на работа "противоконституционно" уволнени чиновници, включително охранители в училищата и чистачки на финансовото министерство. Според договореностите с Тройката правителството тази година всъщност трябва да проведе последен кръг от съкращения на общо 4000 държавни чиновници. Министърът на труда Панос Скурлетис пък обяви, че минималната работна заплата трябва отново да бъде повишена на 751 евро месечно от 580 евро в момента.

Георгикопулос и много от колегите му икономисти в Гърция обаче предупреждават срещу прибързани заключения за икономическата политика на кабинета "Ципрас". "Моето лично мнение е, че правителството няма да приложи в действие онова, за което говори в момента", сподели пред "Капитал" виден гръцки икономист, който помоли името му да не се цитира заради политическата нестабилност, царяща в момента. Той посочи, че по-голяма яснота около намеренията на новия кабинет ще има идната седмица, когато той официално ще представи икономическата си програма пред парламента в Атина. Източници, близки до правителството, потвърдиха пред "Капитал", че след вълната от изказвания министрите са били смъмрени за прибързаното публично говорене и инструктирани да се въздържат от подобни изяви до официалното представяне на програмата на кабинета.

Джон Лулис вярва, че разумът и реалността ще надделеят в политиката на Ципрас, защото той има добър екип от професионалисти. Една от ключовите фигури в новото правителство е финансовият министър Янис Варуфакис. Петдесет и три годишният икономист е с двойно гръцко и австралийско гражданство, агресивен блогър и доскорошен преподавател в тексаския университет. С голата си глава и стегната фигура прилича по-скоро на холувудски екшън герой. "Доста ярка личност е, много харизматичен, но иначе разумен човек и добър икономист", смята Лулис. Георгикопулос обаче е скептичен: "Варуфакис е решен да приложи икономическите теории от книгите на практика, но реалността често се разминава с научната литература."

За министър на икономиката – друг важен пост, бе назначен Йоргос Стакатис. "Той не е толкова добър комуникатор като Варуфакис, но също е умерен", казва Лулис. Най-важното според него е, че 66-годишният говорител на предишния парламент, икономист и бивш комунист Янис Драгасакис в ролята си на вицепремиер ще контролира финансовото и икономическо портфолио в правителството, включително съответните министри. Те ще го слушат, убеден е политологът. "Това е добър екип. Предимството на СИРИЗА винаги е било, че имат собствени икономисти. "Нова демокрация" трябваше да си привнася технократи отвън, защото няма собствени политици, които да разбират от икономика", обяснява Лулис.

Но липсата на управленски стаж при премиера и сред министрите му е притеснителна. Първите акции на кабинета говорят точно за неопитност и липса на добра координация. При предстоящите сложни преговори с ЕС това може да се окаже рисков фактор. "Топката е в полето на Ципрас. Кредиторите ясно заявиха докъде се простират границите на евентуална нова сделка с Гърция", посочва Николаус Цифакис. Въпросът е дали Ципрас ще успее да отиграе ситуацията и да докаже, че е способен да управлява страна от еврозоната.

По темата работи и Светломира Гюрова

39 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chicago514 avatar :-|
    chicago514
    • - 7
    • + 58

    А що ЕС да е готов за СИРИЗА.Аз мисля,че правилата важат за всички.

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 8
    • + 64

    Не е готов !

    И няма да е готов докато няма механизъм за изключване от еврозоната с последващо изхвърляне на държави тарикати неспазващи правилата от ЕС (въпреки угрозата и за нас самите) !!!

    Нередност?
  • 3
    pavlin_kralev avatar :-|
    Павлин Кралев
    • - 5
    • + 68

    Всъщност истинският въпрос е " Готовеа ли е Гърция за излизане от Е. С. ? "

    Нередност?
  • 4
    pavla avatar :-@
    ПАВЛА
    • - 6
    • + 43

    Не. СИРИЗА трябва да се готвят за отпор на малоумията си!

    Нередност?
  • 5
    gorid avatar :-|
    gorid
    • - 37
    • + 11

    До коментар [#1] от "chicago514":

    Правилата се променят. Въпрос на воля на суверенна ,а не платени тролове...

    Нередност?
  • 6
    gorid avatar :-|
    gorid
    • - 28
    • + 5

    До коментар [#1] от "chicago514":

    Правилата се променят. Въпрос на воля на суверенна , а не на платени тролове...

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 33
    • + 23

    Готов ли е ЕС за СИРИЗА?

    Не, според мен, определено не е готов.
    Изборът на гръцкия народ постови един нерешим казус пред бюрокротичната машина, по-известна като ЕС.

    Ще върна назад. В ЕП има две основни партии - ЕНП и ПЕС. ПЕС са ясни. ЕНП, в което цялата европейска средна класа - и аз с нея - таяхме надеждите за просперитет, едно, че започна да се рои, цепи и вулканизира, а второ - практиките на партийното строителство от времето на тавариш Ленин се проявиха в целия си блясък.
    За да натрупа политическа точка на извънредния си конгрес в Мадрид ЕНП приема новоучредена, обявила се за дясна (?!) българска партия ГЕРБ, въпреки, че единствената българска партия в ЕНП (ДСБ на Иван Костов) гласува против. Всички останали са съгласни: още една звезда на ревера. Количеството удавя качеството..

    Спечелил веднъж индулгенцията "десен" ГЕБР може да развихря безконтролно популизма и зависимото си управление. Затова и безмисления годишен доклад просто размахва пръст на страната ни, вместо да ни прати метеорит, защото не се вписваме в нищо европейско.

    Сириза не е в ЕНП, не е в ПЕС. Няма европокровители. Отгоре на това задава неудобни въпроси. И иска отговори. Европа не е готова да отговори, защото е оплетена и ту в корупция.

    Чакам появата на българската Сириза!

    Нередност?
Нов коментар