🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Протест срещу правителството и полицейското насилие избухна в Македония

Над 2000 души са се събрали пред сградата на македонското правителство с искане за оставка след поредната "информационна бомба" на опозицията

Протест с искане за "Правда за Мартин Нешковски" събра между две и три хиляди души пред македонския парламент снощи и завърши с разпръскването им с водни оръдия. Причината е публикуването на серия от телефонни разговори между министъра на вътрешните работи Гордана Янкуловска, директор на Агенцията по сигурност и контраразузнаване и други членове на управлението, които ги уличават в прикриване на убийството на 21-годишния Мартин Нешковски. Мъжът беше пребит до смърт от неидентифициран полицай в нощта след изборната победа на премиера Никола Груевски през юни 2011г. Първоначално властите отричаха да имат общо с убийството. Няколко дни по-късно обаче правителството променя версията си и обвинява полицая от специалното отделение "Тигри" Игор Спасов.

Началото на протеста

Протестиращите са се събрали в 18.00 ч. във вторник пред сградата на парламента. Според македонските медии "Капитал" и kurir.mk организацията е била спонтанна и се е случила чрез социалните медии. От видеозапис на македонската телевизия "Нова" се вижда как, поведени от майката и брата на убития Нешковски, протестиращите скандират "Убийци" и пробиват първия полицейски кордон пред парламента, само за да бъдат спрени от тежковъоръжени полицаи с щитове. Според проправителствения вестник Прес24 обаче "насилствените протести са антидемократични" и са организирани от опозиционната партия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ), която цели дестабилизирането на страната. 

Според говорителя на македонското вътрешно министерство Иво Котевски, полицията е попаднала под "брутална атака" и нейни служители са били замеряни с павета и късове бетон. Той твърди, че по време на протеста пред сградата на парламенти са били ранени осем полицаи и трима от протестиращите, а няколко полицейски автомобила са били разбити. От видеоклипове, споделени в youtube, се вижда, че полицаите наистина са нападнати с опасни предмети, но и че срещу протестиращите също е използвана сила. В репортаж на "Нова" се вижда как полицията напада читалището "Братя Миладинови" и удря студенти, които са част от движението "Студентски пленум", подкрепящи протестите. Според сайтът за балкански новини и анализи Balkan insight, представители на още няколко организации са се оплакали от полицейско насилие. 

Пред "Капитал" македонския журналист Борян Йовановски споделя: "Повод за протеста са подслушваните уличаващи телфонни разговори на членове на правителството, които станаха публично достояние след като бяха публикувани от опозицията. От тях става ясно, че властта се е опитвала да прикрие истиснките причини за убийството на 21-годишният Мартин Нешковски, който загина на 5 юни 2011г. след удар от страна на член на специалната охрана на премиера Груевски. Правителството смята, че протестите са организирани от опозицията, която по думите на министърката на вътрешните работи, "си играе с чувствата на гражданите". 

Кулуминация на напрежението

Въпреки че скандалът с убийството е непосредственият повод за протестите, напрежението в Македония се покачва непрекъснато през изминалата година. През февруари лидерът на СДСМ Зоран Заев обвини правителството на консерватора Никола Груевски, че незаконно е подслушвало над 20 000 души, сред които политически противници, журналисти и религиозни ръководители. Практиката се осъществявала "поне от четири години". След тези разкрития, лидерът на основната опозиционна сила в страната бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава с цел преврат и бе арестуван. Това се случи близо година след като опозиционната партия обяви бойкот на парламента, след парламентарните и президентски избори през пролетта на 2014. Тогава опозицията обвини Груевски, че е спечелил чрез измами. Премиерът отхвърля обвиненията. 

Правителството твърди, че вчерашните протести са признак за дестабилизацията, която СДСМ създава в страната. Според Янкуловска, цитирана в Kurir.mk, Заев използва смъртта на млад човек, за да извлече политически дивиденти. Тя отрича членове на органите на властта да са участвали в конспирация, целяща да прикрие причините за убийството на Нешковски, като заявява, че всички отговорни институции са направили всичко по силите си да бъде открит и наказан извършителя. 

Секој ден во 6! Се гледаме утре!

Организаторите на протеста подканват демонстрантите да се съберат отново и тази вечер в 18.00 часа, за да продължат с натиска над правителството. Според изявления в местните медии, както и в социалните мрежи, исканията на протестиращите са оставка на правителството, безпристрастно разследване на виновниците за убийството на Нешовски, както и на тези, опитали се да го прикрият. Опозиционният лидер Заев призова пред медиите в страната протестите да продължат, но да бъдат мирни. "Имайте предвид, че 17 май е денят на подготвения всенароден протест, когато мирно и достойно ние всички ще докажем, че сме на страната на свободата, демокрацията, истината и правдата", казва Заев, цитиран от kurir.mk. "Вчера се отприщи гневът на младите хора, а днес се подготвят нови протести. Македония е на кръстопът, който води или към официална автокрация, или към това страната най-после да стане демократична държава", каза за "Капитал" журналистът Йовановски. Поне към момента, погледната отвън, Македония е много далеч от тези определения.

Все още няма коментари
Нов коментар