🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо расте напрежението в Македония

Протестите там могат да предизвикат предсрочни избори, но големият въпрос е дали ще доведат до промяна в държавата

Протестът в Скопие завърши с насилие
Протестът в Скопие завърши с насилие
Протестът в Скопие завърши с насилие    ©  reuters
Протестът в Скопие завърши с насилие    ©  reuters
Зараждащото се гражданско общество в Македония е фактор, с който политиците трябва да се съобразяват.

Полицейски отряд със специално предназначение влиза в библиотеката "Братя Миладинови" в Скопие, която е център на движение "Студентски пленум". В пълно бойно снаряжение полицаите удрят бюрата с палки и вървят срещу студентите с насочени към тях щитове. "Кой ще ви защити утре, ако не ние", викат те, докато събират студентите в кръг в центъра на читалнята. Това е само една от записаните на видео сцени на насилие от първия ден на протестите, които избухнаха в македонската столица във вторник. Други записи обаче показват, че полицията далеч не е държала монопола над използването на сила - яйца, картофи, но и павета и остри парчета дърво летят срещу полицейските кордони, които защитават сградата на парламента. Равносметката, след като полицията разпръсна протеста с водни оръдия и газови гранати, е 38 ранени полицаи и поне 8 ранени демонстранти, както и 30 арестувани.

Предизвикани от поредната "информационна бомба" (29-а поред за няколко месеца), пусната от лидера на опозиционната партия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев, 2-3 хил. души излязоха на протест пред парламента във вторник. "Бомбата" този път представляваше серия записи на телефонни обаждания между високопоставени членове на правителството и на агенциите по сигурността в страната. Те уличават властите в прикриване на важна информация, касаеща разследването на убийството на Мартин Нешковски от член на специалното звено "Тигри" пред парламента през 2011 г. Въпреки че студентски и граждански организации протестират срещу полицейския произвол и корупцията в изпълнителната власт, Заев дори не се опитва да прикрие крайната си цел - смяна на властта. На пресконференция в четвъртък следобед той пусна 30-ата поред "бомба", този път свързана със смъртта на журналиста Никола Младенов. И се държа така, все едно направлява протеста. "Не позволявайте вашето недоволство да излезе от контрол, тъй като мирът, стабилността и материалните блага трябва да бъдат запазени. Имайте предвид, че 17 май е денят на планирания всенароден протест", казва той пред медиите.

"Изказването на Заев служи само за потвърждение на официалната теза на правителството, че опозицията контролира и манипулира протестите", заяви пред "Капитал" анализаторът от London School of Economics (LSE) Димитър Бечев. Независимо от това, че двете партии си подхвърлят обвинения, факт е, че разкритията на опозицията са само последната капка в една отдавна преливаща чаша от проблеми в югозападната ни съседка.

Чисти няма

Според Бечев факторите, които ръководят протестите, са както натрупаното недоволство от управлението на Груевски, така и зараждащата се гражданска инициативност, която не иска страната да продължи да буксува, както всъщност става от 2008 г. насам. "Македония изпада във все по-сериозна външна изолация - блокираното кандидатстване за членство в ЕС, проблемите с Косово, Албания и Гърция. Протестът е кулминация на напрежение, трупано от 2011 г. насам, което е избухвало на няколко пъти", казва Бечев. Според  Стефан Ралчев от Института за регионални и международни изследвания в София "това, което наблюдаваме от два дни, е естествен процес на интензификация. Знаем, че протести текат под една или друга форма от по-отдавна, например студентските протести против закона за висшето образование, започнали през декември 2014 г.".

Според македонския разследващ журналист Горан Лефков и двете страни имат своите кирливи ризи. От едната страна е управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ, която е обвинявана в твърде много грехове, включително назначаването на лица като Сашо Миялков, братовчед на Груевски, за директор на местния еквивалент на ДАНС. "В сравнение с Миялков вашият Делян Пеевски е гола вода", казва Лефков.  Рекети по границата, контрол над контрабандата на наркотици - това са само част от обвиненията към премиерския братовчед, който съумява да комбинира държавната служба с инвестиции в недвижимо имущество за милиони евро в Чехия, както разкрива общо разследване на чешки и македонски медии.

Бечев отбелязва, че социалдемократите имат своята част от вината за състоянието на Македония днес. "Неслучайно Груевски плаши избирателите с връщането на Бранко Цървенковски", казва той. Според него милиционерщината в държавата се корени още в югославския репресивен апарат, който бе поддържан и използван от бившият премиер Цървенковски, а Груевски просто е усъвършенствал схемата за контрол над всички аспекти от властта.

Всяка прилика с други държави е случайна

Според Лефков схемата е едновременно многопластова и проста и се състои от четири елемента. Първият е разгръщането на държавната администрация и в частност на полицията. В последните девет години лидерът на ВМРО-ДПМНЕ консолидира управлението си, като масово назначава държавни служители - според анализ на немската фондация "Бертелсман" за шест години, от 2006 г. до 2012 г., от 90 хил. души те стават 150 хил. Според Лефков това са 150 хил. сигурни гласа в полза на управляващата партия, защото в бюрокрацията съществува желязна система за вътрешен контрол. А в страна, където официалната безработица е около 30%, никой не иска да рискува сигурната си работа. Полицейският контингент, които стои зад Груевски, пък получава заплати, сравними с докторските, казва Лефков.

Чрез увеличаването на пенсиите и социалните придобивки Груевски печели на своя страна пенсионерите и социално слабите - пенсиите в страната достигат до 60% от средната заплата, а възрастните хора получават какви ли не социални придобивки, включително безплатни балнеоложки лечения. Към 2014 г. това са още поне 260 хил. гласа в негова полза.

Третият елемент са субсидиите за фермерите - от 115 млн. евро през 2011 г. през тази правителството е планирало да раздаде 150 млн. евро. Последният елемент, но не и по важност, е контролът над медиите - поради липса на пари за реклама огромна част от медиите са директно субсидирани от държавата. По тази причина страната е на 123-то място от 180 страни в индекса за свобода на медиите на организацията "Репортери без граници" за 2015 г.

В създалата се ситуация и особено след като  партия ДОМ ("Демократическа промяна за Македония") обяви, че напуска коалицията с ВМРО-ДПМНЕ, е малко вероятно да последва вътрешноправителствена реформа. Но дали зад оттеглянето на подкрепата не се крие пореден опит на Груевски да предизвика предсрочни избори и да пресече силата на гражданските инициативи още в зародиш? "За него винаги стои вариантът да разпусне мнозинството и да предизвика предсрочни избори, без да изгуби кой знае колко от подкрепата си. Правил го е вече три пъти", казва Стефан Ралчев.

Според анализаторите няма как да има реформи без външен натиск от страна на ЕС. "Топката в момента е в Брюксел, защото, типично за региона, мотивацията за реформи няма да дойде отвътре. И двете страни ще говорят за реформи, но реално ще се мисли само как да овладеят властта", казва Бечев. Груевски досега идеално се е справял с това да черпи дивиденти от изолацията, в която страната е поставена. Проблемът му в дългосрочен план е, че никоя голяма страна съседка няма сериозни интереси в Македония. Единственото, което той печели от спекулациите за "външно влияние" и големи проекти, насочени към страната, е медийно внимание чрез контролираните от правителството медии.

Трудно може да се очаква, че протестите, дори да достигнат до целта си и да свалят правителството на Груевски, ще доведат до мигновени резултати. Въпреки че усеща зараждащия се дух на гражданското общество, Стефан Ралчев не смята, че "градските" протести ще отекнат из страната и ще създадат предпоставки за значителна промяна. "Не бива да забравяме, че подобно на протестите в България през лятото на 2013 г., сегашните протести в Македония са предимно градско явление - протестират Скопие, Битоля, Прилеп. Голяма част от поддръжниците на ВМРО-ДПМНЕ обаче са от по-малките населени места и за тях протестите са далечно явление. Въпреки това като цяло неодобрението към Груевски и ВМРО-ДПМНЕ е осезаемо по-високо сега", казва той. Горан Лефков отива още по-далеч: "Груевски ще бъде свален само с багер - по сценария "Милошевич". Няма да се даде иначе."

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolavj avatar :-|
    Никола Йорданов
    • + 10

    Последният елемент беше само бегло споменат в статията. Още преди 4-5 години слушах един македонски журналист/ редактор/ собственик, който каза, че правителството в Скопие дава между 2 и 3% от бюджета си за ПР - помощи за медиите. Става дума за милиони. Десетки милиони.
    То не че тук това не се случва ... парите от ЕС са около 11 млд за 7 години. От тях между 2 и 5% задължително отиват за ПР и реклама. Минимум 440 млн лв за ПР за 7 години.

    Нередност?
  • 2
    jazzprom avatar :-|
    Jazzprom
    • + 4

    В Македония партийните назначения са правило, от което никой не се възмущава, поне открито.

    Нередност?
  • 3
    seniorbb avatar :-P
    джендър NATO generals
    • - 2
    • + 2

    [quote#0:"статията"] Защо расте напрежението в Македония [/quote] от много слушане на чужди съвети, без въобще да се мисли до там се стига! И това е само началото! Нас не ни чакат никакви неприятности, защото нашите политици са "мислещи" :D ха ха! Нито пък сляпо се водят по чужди съвети! Нали така? Шегувам се, шегувам се!

    Нередност?
  • 4
    objective avatar :-?
    objective
    • + 3

    България трябва да се пази от въвличане в чужди задкулисни сценарии ! Гражданите на Р. Македония трябва да създадат партии, които да не са под контрола на УДАШКО-руски агенти, да предизвикат избори и да дадат доверието си на тях, ако искат да станат част от ЕС и да просъществуват ! В противен случай неизбежно ще бъдат прилапани от Сърбия и Албания !

    Нередност?
  • 5
    koralsky avatar :-|
    koralsky
    • + 3

    30 на сто безработица,пенсионери,останалите политикани и полицаи,не може да нямат и 50 000 пазачи поне......и после не били българи,хах...Открийте разликите,щото аз ги не откривам.Изолация,корупция,липса на инвестиции,общо изоставане,чужди служби ги управляват,медийно затъмнение и слугинаж,лихвите им незнам как са,ама сигурно са като тукашните.Иначе неискат да имат нищо общо с България,а пък за 25 години са надробили същата попара

    Нередност?
Нов коментар