🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Недоволството на македонците

Протестът на опозицията премина без размирици, на ход са проправителствените поддръжници

Хиляди хора се събраха в неделя пред сградата на правителството в Скопие
Хиляди хора се събраха в неделя пред сградата на правителството в Скопие
Хиляди хора се събраха в неделя пред сградата на правителството в Скопие    ©  Георги Кожухаров
Хиляди хора се събраха в неделя пред сградата на правителството в Скопие    ©  Георги Кожухаров

"Това е най-големият протест в историята на Македония!" С тези думи лидерът на опозиционната Социалдемократическа партия на Македония (СДСМ) Зоран Заев взриви събралото се множество на площада пред сградата на правителството в Скопие в неделя. Хората бяха започнали да се стичат от околните улици малко преди 14 ч. в горещия майски следобед. Жаркото слънце не ги спираше, а плакатите ясно казваха защо са тук: "Сбогом, Никола!" и "Оставка на Груйо!" бяха сред най-често повтарящите се надписи.

Те са насочени към Никола Груевски, премиерът, който засега не дава никакви сигнали, че мисли да послуша призивите и да се оттегли, за да помогне за разрешаването на дълбоката политическата криза, която разтърсва страната вече месеци наред. Затова и в неделя хората му го казаха отново със сканирания "Николче, диктаторче", "Груйо, замини!" и "Готов е!". "Ще останем тук до оставката на Груевски", каза още Заев. По думите му 4600 активисти, част от които от лагера на СДСМ, са решили да останат на палатки пред сградата до постигане на исканията им. 

Точка на кипене

На фона на течащия от февруари мащабен скандал със публикуването на записите, разкририващи ужасяваща корупция, непотизъм и нарушаване на всякакви правила, в последните дни се появиха и опасения, че в Македония междуетническото напрежение може отново да се покачи. Повод за това стана странната операция във втория по големина град Куманово преди десетина дни, където бяха убити осем полицаи и 14 въоръжени бойци от албански произход, които властите наричат "терористи". На площада в Скопие в неделя обаче не се забелязва нищо подобно – дори напротив, македонското и албанското знаме се веят едно до друго. Всъщност дори и вързани едно за друго, както ги носят символично двама от участниците в демострацията. "В Македония за първи път от много време традиционната демаркационна линия между албанци и македонци е разбита. Те заедно си търсят правата и това са първите сигнали за раждането на гражданска мултиетническа Македония", каза пред "Капитал" Александър Чомовски, редактор и водещ в частната ТВ ТЕЛМА.

"В Македония няма истинска демокрация, тя само се нарича така. Не може повече да продължава по този начин", коментира пред "Капитал" Джеват Рамизи. Той живее в Германия от 40 години и е дошъл в Скопие специално за протеста заедно със съпругата си, която се пази от силното слънце с чадър, покрит с албанския флаг.

Опозицията, въпреки миналите си прегрешения, които още не са забравени, обещава да промени това. Заев говори за държава, която спазва правилата, слуша гражданите си и която ще остане единна и мирна. Но най-спешното обещание е друго: "Докато не си замине Груевски, и ние няма да си заминем оттук.

Над тълпата се вижда и българският флаг. Носи го групичката от няколко човека около Лазар Младенов, председател на "Български културен клуб - Скопие". "Груевски и управлението му върнаха Македония 20 години назад. Сега тя трябваше да бъде като Словения," казва Младенов пред "Капитал". И добавя, че политиката към хората с български произход и самосъзнание е ужасна. "Няма нито един българин на някаква позиция в Македония. Ситуацията е много трудна, без работа и шанс за нормална кариера. Но Македония не е нормална държава и затова се случва този протест тук," добавя Младенов.  

Сравненията със Словения се появяват и в изказването на режисьора Александър Поповски. "Имам приятели от Словения. Те не знаят кой им е премиер. Искам и в Македония да стане така, искам да извадим политиката от умовете и домовете на хората," казва Поповски от трибуната. След него, докато обявява следващия, който ще излезе на сцената – известния рокмузикант Бени Шахири, водещият се шегува, че някои са нарекли случващото се в Скопие днес Уудсток, но за Груевски то ще бъде Exit.

На трибуната излиза и лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. "Искам да знаете, че вашият глас се чува в Европа", каза Станишев, като подчерта, че не е в Македония, за да поучава гражданите, а за да покаже подкрепата на социалистическите партии на Европа. Близкият до правителството вестник "Kurir" (братът на новоназначения министър на туризма е собственик на медията) моментално излезе с коментар, в който обвинява Станишев, че нито веднъж не се е обърнал към събралите се като "македонци". От вестника смятат това за намек, че бившият премиер не признава съществуването на македонския език и нация. Портала не пропусна да припомни факта, че срещу последното правителство на БСП е имало бурни протести. Въпреки спорната роля на Станишев по време на протестите от 2013 г. у нас, македонските протестиращи сякаш приемаха присъствието му като знак на европейска солидарност и го аплодираха.

Контрапротести и контрамедии

"Kurir" не игнорира напълно протестите, но в текстовете на онлайн страницата проличаваше опита за подценяване на събитието: "Неуспех на организаторите на протеста на СДСМ", гласеше новина, публикувана още в 16.00 ч. следобед. В контраст на изявлението на Заев, изданието твърди, че протестът е успял да събере само 20 хил. граждани след цели четири месеца подготовка, което е провал в сравнение с протеста от 2010 г. - последната всеобща мобилизация от страна на СДСМ срещу правителството. За сметка на това по националната телевизия МРТ не се спомена нищо за протеста, като обаче не липсваха новини за предстоящия митинг на партията на Груевски. 

За да отвърне на удара на социалистите, ВМРО-ДПМНЕ организира свое шествие, което ще се проведе по-късно днес под надслова "Моят глас е моята воля и свобода" и се очаква да събере значителна подкрепа. Въпреки сериозната криза, в която кабинетът на Груевски изпадна заради разкритията от телефонните разговори, популярността на партията му надали се е стопила драматично. Както каза независимият журналист Горан Лефков за "Капитал" в началото на протестната вълна, Груевски има своите лостове за влияние - в страната, където безработицата надвишава 30%, премиерът почти е удвоил щатът на администрацията и полицията по време на мандата си. Чрез субсидии за земеделците и социални придобивки за пенсионерите и социално слабите той печели и тяхната подкрепа. 

Неделният протест трябваше да се превърне в кулуминацията на анти-правителствените настроения. Изглежда обаче, че въпреки продължаващият натиск от страна на опозицията и гражданското общество, Груевски няма намерение да отстъпва. А ако днес заканите на поддръжниците на ВМРО-ДПМНЕ се изпълнят и техни поддръжници излязат на улицата, вместо до разрешаване на конфликта, това може да доведе до ескалация на напрежението в страната. 

Редакторът на "Капитал" Светломира Гюрова отразява протестите в Скопие. Очаквайте още информация за събитията в Македония през седмицата на capital.bg и в следващия брой на вестника. 

 

"Бомба" след "бомба"

В последната седмица Заев продължи да публикува записани телефонни разговори между представители на изпълнителната власт на страната, които уличават водещи лица от партията на Груевски, както и самия него, в злоупотреби с власт от невъобразими пропорции. В една от т. нар. информационни бомби става ясно, че Груевски и бившият директор на агенцията по разузнаване и контраразузнаване на страната Сашо Миялков (които са братовчеди) са уговорили закупуването на лускозна лимузина "Мерцедес" за близо 600 хил. евро с пари от бюджета на вътрешното министерство.

От друг запис, публикуван в събота, става ясно, че Груевски, който по принцип се представя за защитник на името "Бивша югославска република Македония", е обсъждал варианти за промяна на името на страната. Предложението, което Груевски и министърът на външните работи Антонио Милосовски обсъждат в записа, е да се добави представка - "Горна", "Северна" или "Вардарска" - към името на страната, за да може то да бъде прието от гръцката страна, която от години блокира процеса по присъединяването на страната към ЕС.

Трети запис между бившия транспортен министър Янкиевски и Груевски разкрива отношението им към гласоподавателите на СДСМ. В разговора двамата обсъждат разрушаването на парк в центъра на Скопие, за да бъде построена поредната сграда от грандиозния план за реновации на столицата "Скопие 2014". Когато транспортният министър споменава притеснението си относно реакцията на живущите в региона, Груевски пита дали те са гласували за ВМРО-ДПМНЕ и завършва: "Ако са комунисти, е*и ги".

В друга серия разговори подалият оставка вътрешен министър Янкуловска и началникът на кабинета Мартин Протогер обсъждат напрежението между албанци и македонци в страната. "Няма оправия с албанците", казва Янкуловска, а на въпрос на Протогер: "А какво ще правим, ако има война?", тя отговаря: "Ако трябва да покажем кой е по-силен, всичко ще приключи за час". 
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 2

    Остава да видими шоуто на управляващите днес .....
    С клюки политика не се прави, ама сме в Македония....

    Нередност?
  • 2
    satory avatar :-|
    satory
    • - 2
    • + 4

    "Това е най-големият протест в историята на Македония!" - тази титанична държава с хилядолетна история ...

    Нередност?
  • 3
    kihano avatar :-|
    kihano
    • - 3
    • + 6

    Че са намесени тайни служби - намесени са. Записи на подслушани разговори не се вадят току така. Че е кампания - кампания е. Който е извадил записите със сигурност знае, че корупцията не е от днес. Просто сега е дошъл момента да се клати Македония. 100% същите сили са въоръжили и нападателите на полицаи в Куманово. Съдейки по призивите за "демокрация" можем спокойно да допуснем, че зад тази антимакедонска акция стои обичайния заподозрян.
    Пита се само, да изнасяме ли стари гуми за Скопие или те си имат достатъчно.

    Нередност?
Нов коментар