🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Приключи бойната операция в Македония

Терористичната група, която е била обградена в Куманово, се е предала, твърди македонската полиция

Куманово се напълни с полиция по време на операцията
Куманово се напълни с полиция по време на операцията
Куманово се напълни с полиция по време на операцията    ©  Ognen Teofilovski
Куманово се напълни с полиция по време на операцията    ©  Ognen Teofilovski

Анти-терористичната акция, която македонските сили за сигурност започнаха внезапно в град Куманово, завърши. Десетки от въоръжените мъже, които са оказвали съпротива, са се предали, съобщиха македонски медии, позовавайки се на МВР на страната. Все още няма официална информация нито какви са тези хора, нито откъде точно са влезли в страната, макар първоначалното съобщение да гласеше от "съседна държава".

В Куманово часове наред се чуваше стрелба и експлозии, като обяснението е, че група от няколко десетки въоръжени терористи е била обградена от македонската полиция и армия. Поне 5-ма полицаи са загинали, а над 20 са ранените, които са били откарани в Скопие. Към 20:30 българско време по-голямата част от съпротивляващата се група се е предала.

Според говорителя на МВР Иво Котевски, групата била тежко въоръжена и искала "да нападне институции". Много къщи в един от кварталите на Куманово са пострадали при престрелките. Сръбското радио Б-92 съобщи, че цяла редица от македонски албанци са преминали граничния пункт между двете страни близо до Куманово, след като операцията там е започнала. Сърбия е подсилила охраната на границата си, съобщиха властите.

Куманово е на около 40 км от столицата Скопие и близо до границата с Косово, което през 2008г. обяви независимост.

В района живее голяма общност на албанското малцинство. Сблъсъците там по време на гражданската война през 2001г. бяха прекратени след посредничеството на западни дипломати за споразумение, съгласно което албанците получиха повече права и представителство в държавните органи. Миналата седмица 40 въоръжени мъже от албански произход взеха за няколко часа полицаи за заложници на граничния пункт с Косово, но след това не влязоха в Македония.

Огънят на етническото противопоставяне всъщност никога не е изгасвал напълно в Македония. През 2012 г. странна групировка, наричаща се "Армия за освобождение на окупираните албански земи" (АООА), уби няколко души, като поиска отцепването на териториите с албанско население.

Този път, внезапната операция стана дни след като протести обхванаха Скопие срещу правителството на Никола Груевски.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    domain avatar :-|
    domain
    • + 5

    Операцията не е приключила. В потвържедение на темата на Капитал от тази седмица - изглежда на никой в България не му пука особено какво става в Р Македнония. Дори когато на 70км от границата ни се водят тежки сражения. И не става въпрос само за държавните органи - вижте само скромното отразяване в нашите медии (вкл Дневник). http://bit.ly/1EZ7SpN

    Нередност?
  • 2
    domain avatar :-|
    domain
    • + 8

    а току що БТВ нарече терористите "албански партизани" !?! Дори СиЕнЕн цитира източници за "терористи".

    Нередност?
  • 3
    shule avatar :-|
    shule
    • + 1

    Защо пък сега американския посланик в Скопие не вземе да каже нещо ?!Ей така от" кумува срама". Кой им размъти главите на тия ,че могат да прекрояват границите на Европа ?!Да каже колко са готини тия айдуци и как се борят за демокрация.

    Нередност?
Нов коментар