🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво стана в Куманово?

Отговорът на този въпрос е все още неясен, а той е свързан с бъдещето на Македония

Разруха, мълчание и тревога се настаниха на улиците на Куманово, след разрушителната многочасова операция на македонските сили за сигурност.
Разруха, мълчание и тревога се настаниха на улиците на Куманово, след разрушителната многочасова операция на македонските сили за сигурност.
Разруха, мълчание и тревога се настаниха на улиците на Куманово, след разрушителната многочасова операция на македонските сили за сигурност.    ©  Marko Djurica
Разруха, мълчание и тревога се настаниха на улиците на Куманово, след разрушителната многочасова операция на македонските сили за сигурност.    ©  Marko Djurica

Странната антитерористична операция, която завладя за един ден квартал на македонския град Куманово, приключи. Но и след края й няма особена яснота за случилото се там. Македония е страна с контролирани медии и силна хватка на властта върху информацията, което прави трудно отделянето на лъжа от истина, особено в екстремни ситуации. Както казва в интервю за "Капитал" зам-председателят на най-голямата опозиционна партия СДСМ Радмила Шекеринска, именно липсата на свободни медии е най-големият проблем и изостря всички останали (вижте интервюто тук).

Невидимият враг

Осем полицаи и 14 "терористи" са загинали в следствие на продължилите 16 часа престрелки в квартала Дива населба. Полицията показа кадри на пленени мъже в камуфлажни дрехи, някои от които носеха отличителни знаци на албанската групировка Национална освободителна армия (НОА), която участваше в гражданската война през 2001 г. Лицата им не се виждаха, но според МВР на Македония, сред тях са хора като Бег Ризаж и Дене Шеку - двамата са бивши участници в албанските формирования от гражданската война, а по-късно са и бодигардове на настоящия партньор в управлението на страната - лидерът на албанския Демократичен съюз за интеграция Али Ахмети. Според премиера Никола Груевски, някои от мъжете са били "в Близкия изток", където са участвали във военни действия. Само ден преди атаката, в Косово 32-ма души бяха осъдени за връзки с "Ислямска държава в Ирак и Леванта".

НОА дори пое отговорност, макар и да не стана ясно за какво - терористично нападение де факто нямаше, а засега имаме само изявлението на властите, че десетки въоръжени мъже са пресекли границата с Косово, като са искали да "нападнат държавни институции" и са се намирали в Куманово, където явно са потърсили убежище. Не е съвсем ясно доколко активна е тази групировка все още, както и колко време са били следени тези хора. "Президентът Иванов обяви, че властите са знаели за съществуването на нелегалната организация от няколко месеца. През януари правителството се опитало да получи подкрепа при справянето със ситуацията от страните-членки на НАТО и ЕС, но безуспешно. Моят въпрос е защо властите са чакали толкова дълго, защо са решили да предприемат действия срещу групата в центъра на града точно насред протестите, а не по-рано, когато групата се е движела от границата към Куманово", казва Радмила Шекеринска.

В писмо до няколко сайта на албански език, съпругата на един от арестуваните твърди, че той е напълно невинен и няма никакви основания за ареста му. Хората от Куманово, интервюирани от медии, споделяха, че не са виждали терористична група в града, нито знаят срещу кого е насочено нападението на властите.

Доза предпазливост...

Интересно е, че във всички изказвания на официални лица (не от македонското правителство) след случилото се в Куманово, личеше сериозна предпазливост да не се бърза с изводите. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг например заяви: "Следя развитията в Куманово с голяма загриженост. Важно е всички политически и обществени лидери да работят заедно, за да върнат спокойствието и да проведат прозрачно разследване, за да се установи какво се е случило. Призовавам всички да се въздържат и да избягват всяка последваща ескалация в интерес на страната и на целия регион". Подобен беше и тонът на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан.

България също не спомена нищо за тероризъм в изявлението си. Външно министерство реагира с думите "призоваваме всички политически фактори към отговорно поведение, в името на стабилността на Република Македония и региона. Считаме, че статутът на Република Македония на страна – кандидат за членство в НАТО и ЕС изисква бързо, прозрачно и цялостно разследване и установяване на случилото се, както и предприемането на всички съответни мерки в духа на върховенството на закона."

Властите в съседно Косово, което беше директно обвинено в допускането на огромна въоръжена група на територията на Македония, нито потвърдиха, нито отрекоха подобна новина. Президентът Атифет Яхяга заяви, че призовава "всички страни да уважават закона и да се въздържат от насилие. Във връзка с инцидента, съм в постоянен контакт с отговорните институции". Премиерът Иса Мустафа пък посочи, че запазването на мира в Македония е основен приоритет за Косово. Сърбия повиши бойната готовност на армията си, а охраната по границата бе засилена.

...И доза съмнение

Местни жители изразиха пред международните медии съмненията си дали изобщо е имало подобен заговор или всичко е инсценировка на властите. На същото мнение е например Здравко Саевски от лявото движение "Солидарност", чиито членове македонската полиция арестува в деня на нападението, заради "насилствени прояви по време на протестите". "Правителството разбира, че пропагандата му вече не работи и започва да прибягва до страх и насилие. Виждаме началото на фашистка диктатура", заяви той пред Balkan Insight.

Това, разбира се, няма как да бъде доказано, но е изключително странно съвпадението на тази операция с най-големите протести срещу правителството на Груевски, заради мащабния скандал с подслушването на хиляди хора. Втори, още по-силен протест, е насрочен за идващата неделя и подозренията са, че такава "бомба" може да отвлече вниманието от общественото недоволство и да даде удобен изход на правителството да затвори устата на опозицията и недоволните с най-изпитания трик - мотивът "национална сигурност".

Най-важна сега ще бъде реакцията на властите след случилото се. Възможно е полицията и силите за сигурност да се опитат да спрат митинга през уикенда. Това най-вероятно ще доведе до масови безредици. Предвид методите на управление на настоящата коалиция, възможно е отговорите на въпроса "какво се случи в Куманово" да не дойдат скоро или да бъдат все така мъгляви. Което ще допринесе за повторно повишаване на етническото напрежение и ще помрачи бъдещето на страната още повече. А Македония, към момента, така или иначе не изглежда особено лъчезарно място.

30 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    bolgaroliub avatar :-|
    bolgaroliub
    • - 70
    • + 24

    Македония е умишлено дестабилизирана от ЦРУ и САщ чрез техните хора от Косово заради съгласието на Македония за Турски поток който САЩ искат да спрат. Македония е най изтодното място за удър по трасето.

    Нередност?
  • 3
    domain avatar :-|
    domain
    • - 8
    • + 52

    Защо ми се струва, че се правят внушния за "нещо съмнително" в операцията и кой печели от това?

    Ясно е, че сегашното правитество в МК е знаело от известно време за терористите и е планирало операцията предварително. Може това удобно да е съвпаднало с протестите и да е използвано за отклоняване на вниманието.

    Това, което не е ясно е защо Капитал цитира достоворени източници като "местни жители" и "майката на един от задържаните" според които нямало заговор. И защо се правим, че чудовището не съществува?

    КОЙ тогава уби 8 полицая? Самоубиха се за да предотвратят протеста ли? Вие сериозно ли?

    КОЙ нападна граничен пункт между Косово и Македония преди това?

    КОЙ разпали сепаратистката война през 2001? Тогава кой поток беше повода - южен/турски или марсиански?

    Сегашното правителство на Р МК е тотален провал и за съжеление е огледало на нашата реалност (с разликата, че там изтеклите СРС са в пъти повече и на хората явно им пука щом протестират). Но да се правят нелепи внушения за липста на терористи е мега тъпо, осъзнайте се...



    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 8
    • + 17

    Тази измислена държава няма бъдеще.

    Нередност?
  • 5
    qvb21311044 avatar :-|
    Алф
    • - 5
    • + 8

    Ако така продължи, Македония няма да види нито ЕС, нито НАТО. Ясно е КОЙ печели от това, а губи Македония и ние.

    Нередност?
  • 6
    bormashina avatar :-|
    bormashina
    • - 12
    • + 23

    Ето че опорните точки, спуснати от УС-посолството не закъсняха. Запитайте щедрите си господари и дарители какво ще се случи в техната родина, ако група въоръжени лица пресече незаконно границата и окаже въоръжена съпротива на властите?

    Нередност?
  • 7
    bormashina avatar :-|
    bormashina
    • - 2
    • + 34

    И ако това е "инсценировка на властите", как така автоматите (стрелящи сами по полицаите) са се озовали в ръцете на нищо неподозиращите косовски и албански туристи, пресекли по невнимание границата?

    Нередност?
  • 8
    plamenhristov5 avatar :-?
    plamenhristov5
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#5] от "Алф":

    А може би в това е и разковничето...

    Нередност?
  • 9
    domain avatar :-|
    domain
    • - 2
    • + 6

    Днес съм още по-притеснен, тъй като виждам, че изказванията на представителите на нашата държавата обвързват двата проблема (Какво се случи в Куманово и Какво се случва в Македония).

    В Куманово бе проведена планирана антитерористична операция. За наличието терористичната група още в началото на 2015 г. Р МК е информирала службите на всички страни в региона, вкл. България като е искано съдействие и е обменяна информация (това не може да се скрие). Дали операцията е проведена успешно, правилно и дали е изчакан политически удобен момент - съмнения може да има. Но за наличието на организирани и въоръжени терористи - не.

    В Македония от месеци "гори" огромен политически скандал. Правителството е напълно разкрито от изтеклите подслушани разговори на премиер, министри и бизнесмени.
    Ако някой от нашите журналисти си направи труда да ги изслуша и информира нашето общество за това ще е добре.
    Може да чуете как се продават на черно банки, как се назначават съдии, как се прикрива убийство на протестиращ от полицията (последното е поводът за скорошните протести)... Т.е. един открит учебник за това как действа "задкулисието". Това правителство трябва да си иде и е нормално към него да няма доверие в и извън страната.

    Но да се лъжем, че няма терористи и да казваме, че случилото се в Куманово е резултат на политическата ситуация е нелепо. Надявам се поне на ниво служби да няма политически заблуди и да можем да им помогнем с каквото можем.

    Нередност?
  • 10
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 3
    • + 8

    Каквото и да става в Македония, важно е за онези, които искат да знаят истината, да се знае и предисторията, и това, че Македония НЕ е демократична държава с демократично управление, а по-скоро клони към диктатура и родово-кланово управление от доста отживял и нежизноспособен (имам предвид дъгосрочна стабилност) тип:

    "Македония е страна с контролирани медии и силна хватка на властта върху информацията, което прави трудно отделянето на лъжа от истина, особено в екстремни ситуации..."


    Правителтвото и шайката, която се е настанила във властта на Македония не са добри хора и не са читави, с добри намерения за страната и народа си, И ТОВА ТРЯБВА НА ВСЯКА ЦЕНА ДА СЕ ЗНАЕ И РАЗБЕРЕ, имайки предвид досегашния развой на нещата.
    И базират на всичкото отгоре и външната си политика (но най-вече за вътрешна консумация, както е при всички диктатури) на неприкрита яростна антибъгарска прпоаганда.
    По подобие на някогашните сръбски комунисти и службите им...
    Така че аз съм убеден, че от тези не само всичко може да се очаква, но и че е напълно възможно да сторят и подобна отвратителна конспирация и провокация срещу населението си.

    НЯМА ДА Е НИТО ЗА ПЪРВИ, НИТО ЗА ДЕСЕТИ ПЪТ НА БАЛКАНСКИ КОМУНИСТИ!!!

    Нередност?
Нов коментар